Virulens vesszőparipa, hogy bár 2003-ban a szőlőmag is beérett, közben a savak elégtek, így az évjárat boraira korai halál vár. Nos, én duplaborhűtős barátom jóvoltából vagy másfél tucatnyi 2003-as „csúcsvöröst” kóstolhattam végig a végeláthatatlan tél folyamán, és Mark Twaint parafrazeálva azt mondhatom, hogy az évjárat haláláról szóló hírek erősen eltúlzottak. Nyilván lehetett 2003-ban tizenkilencre lapot húzni, későre hagyott szürettel mazsolát szedni, gyümölcsöt alkoholba vagy barrikba fojtani, és találtunk is erre utaló jeleket, de a végelgyengülés még nem fenyeget. A csúcsvörösök között megbújt néhány méltányosabb árú, hajdani bezzegbor, és ezek kitűnő formája eszembe juttatta azt a nemzetközi sajtóban rendszeresen fölmerülő vélekedést, hogy nagy évjáratokban a még nagyobbat akarásnak gyakran nyögés a vége, és így a kevésbé agyondédelgetett, varjúhájjal nem kenegetett borok szebb egyensúlyt mutathatnak, mint a „főművek”. De az is lehet, hogy szimplán jó ötlet kékfrankossal konzerválni.
A nagyoknak beintő három hajdani best-buy-szerűség: a Heimann Cervaes, a Takler Noir Gold és a Monarchia Rhapsody in Red. A Cervaes a jolly joker, a Noir Gold a bülbülszavú, a Rhapsody in Red az izgalmas. Ebbe a sorba illeszkedik a 2003-as Weninger Frettner, de arról többször is volt már szó. (Egyébként az összes 2003-as közül kiemelkedett a Weninger Cabernet Franc és Syrah, ám a nagy ámuldozásban a kellő mélységű jegyzetelést elsumákoltuk.)
Heimann Cervaes 2003
Remek bor volt 2006-ban, és remek most is. Vonzó és könnyen érthető, de nem közönséges, érett, de messze nem lekváros, finom, de nem édes. Az aranyközép. Hétéves korára az alkotórészek szépen összesimultak, de tompulásnak, hervadásnak nyoma sincs. Illatban a cseresznyés-kakukkfüves főáramlatot finoman árnyalja a hordó (ánizs, keserű csokoládé, dohány). Kóstolva viszonylag telt. Jól érezhető, hogy minden szempontból érett szőlőből készült, de az élénk cseresznyés savak, ha nem is röpítik, kellően frissen tartják a kortyot. Van benne valami tipikusan szekszárdias, könnyed báj: érett, de ropogós gyümölcsösség fűszeres aláfestéssel. A befejezés hosszú és szaftos, nem szárít, nem keserít. Talán ez volt a legszebb Cervus/Cervaes valaha (tudomásom szerint a Birtokbor váltotta le). 6-7 pont (mekkora vétel volt ez 2500 forintért!)
Takler Noir Gold 2003 (kékfrankos válogatás)
Tejkaramella, túlérett meggy, kis likőrösség, idővel málna és dohány. Tetszetős és tetszetős. Nagy titkokat nem rejteget, de nehéz lenne rá őszintén haragudni. Tagadhatatlanul a közízlés kegyeit keresi, és a miénket is megtalálta. Mert lehetetlen nem méltányolni, hogy érett gyümölcsből készült, jó hordóban érett, és bár koncentrált és diszkréten édes, azért alapvetően mégiscsak kékfrankos, vagyis maradt benne egy kis pörgés. A korty behízelgően gyümölcsös, sima és bársonyos. A végén beköszön egy kis kakaó, de a lecsengést is a szaftos gyümölcsösség uralja, és nem a rettegett, szájporszívózó tannin. Harmadnapra térdre rogyott, de hány olyan bolond lehet, akinek két nap is kevés egy ilyen palackkal elbánni? 6 pont (nem csak nekünk tetszett)
Monarchia Rhapsody in Red 2003
Annak idején rajongtam érte, és a legjobb nevét nem vállaló egri bikavérnek neveztem. Az első napon volt benne valami katicás-minerális tökösség, amiből – túl sok Buttlert iszunk? - már a vakszakaszban Egerre gyanakodtunk. A három közül illatban ez kínálta a legtöbb izgalmat a maga buttleres-syrah-s mélyterroirosságával. Kóstolva mindvégig hibátlan egyensúlyt mutatott. Élénk, érett savak, cseresznyés-szilvás aromatika, határozott fanyarsággal. Meghökkentően varratmentesen integrálta a hajdan hangsúlyos fát. A vége lehetne hosszabb, és a tannin enyhén szárít. Mivel másodnapra szebb lett, és harmadnapra sem rezzent, gyaníthatóan van még benne kraft néhány évre. 6 pont
Frappáns befejezés volna most azt mondani, hogy a piacon lévő utódok hasonlóan szép pályát futhatnak be, érdemes spájzolni belőlük. De az igazság az, hogy fogalmam sincs, a 2006-os Cervaesről ugyan írtunk többször, a másik kettő jogutódját viszont nem is kóstoltam. Akinek van róluk fogalma, okosítson ki bennünket!
Utolsó kommentek