Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy újabb ostoba külföldi?

2011.04.13. 06:45 - alföldi merlot

Jamie Goode, a wineanorak.com szerzője, és az egyik legelismertebb angol borszakértő (ő tényleg szakért) megkóstolt 12 magyar „csúcsbort”, és két fő megállapítást tett: az egyik, hogy túl magas az alkohol, a másik, hogy méregdrágák. Ez a két probléma már sokszor terítékre került (l. Magyar kórság), és lassanként kialakult egy olyan főcsapás az ellencsapásban, amely azt mondja, hogy a hiba az okvetetlenkedő külföldiek készülékében van: az alkohol önmagában csak egy szám, a lényeg az egyensúly, az ár pedig szintén álprobléma, ha elfogy ennyiért, miért a sírás. Jamie Goode ugyanazt a csomagot kapta meg (Jason Cozzi), és kóstolta végig, mint Chris Kissack, a „Bordoktor”, de ő kevésbé volt elragadtatva.

A Goode-cikk néhány érdekesebb megállapítása:
„A borok Chrisnek láthatóan sokkal jobban tetszettek, mint nekem. Nekem felemás érzéseim voltak. Némelyikük – főként Demeter Zoltán száraz tokaji borai és a szokatlan, de finom Légli késői szüretelésű Riesling – szuper volt. Ám a vörösek közül sokból hiányzott a frissesség és a definiáltság, és túlságosan oxidatív stílusban készültek. Tanulságos megnézni az alkoholszinteket. A többség 15 százalék vagy afölött van, és ez egyszerűen túl magas. A borokon az érződött, hogy mintha kissé túl későre hagyták volna a szüretet. Szerintem nem a legjobb ötlet a bordeaux-i fajtákra való összpontosítás, a túlzott érettségre való törekvés és a kissé oxidatív borászati eljárások alkalmazása.”  

„… eléggé ledöbbentem, amikor megláttam, hogy mennyire drágák.”

„Nem akarok a negatívumokon lovagolni, és nem állítom, hogy ezek rossz borok volnának. Csak azt akarom mondani, hogy e kóstolás alapján számomra nyilvánvaló, hogy a bizonyára jó terroirokban megvan az esély sokkal jobb borokat készíteni.” 


Az alkohol és az ár kérdésén valószínűleg még sokáig el fogunk rágódni, ha nagyon mélyen magamba nézek, akkor én ezt most így látom:
Probléma a magyar csúcsvörösöknél a magas alkohol? Igen, gyakrabban, mint nem.
Lesz még magasabb is? Nem, a többség dolgozni fog azon, hogy visszatérjen a 14 körüli értékhez.
Drágák a magyar csúcsborok? Olcsónak az atyjuk sem mondaná őket, de az áremelkedés megtorpant. (Fontos megjegyezni, hogy a magyar csúcsborok (itthon!) árban a nemzetközi középmezőnyt alulról közelítik.)
Lesznek-e olcsóbbak? Bújtatott módon, igen. Ahogy a csúcsnak szánt ültetvények termőre fordultak/fordulnak, olyan mennyiségű potenciális csúcsbor készülhetne, amit a piac már nem tud felvenni, ezért a középkategóriás borokba megy majd bele az eredetileg felső kategóriába szánt szőlő nagyobbik része.

A kóstolt borok és pontszámaik (az egyes leírásokhoz kattintsanak az eredeti cikkre): 

Otto Legli Gesztenyés Riesling 2007 Válogatás, Balatonboglár
92/100 (£21.99)
Zoltán Demeter Szerelmi Hárslevelű 2008 Tokaj
91/100 (£34.50)
Zoltán Demeter Lapis Furmint 2008 Tokaj
93/100 (£29.95)
Ferenc Takler Reserve Syrah 2007 Szekszárd
86/100 (£45)
Ferenc Takler Bikavér Reserve 2006 Szekszárd
88/100 (£19.99)
Zoltán Heimann Franciscus 2007 Szekszárd
90/100 (£28.50)
Zoltán Heimann Barbár 2006 Szekszárd
86/100  (£28.50)
Weninger & Gere Cabernet Franc 2007 Villány
84/100 (£32)
Attila Gere Solus Merlot 2007 Kopár, Villány
86/100 (£49)
Attila Gere Kopár Cuvée 2007 Villány
91/100 (£36)
Ede Tiffán Cuvée Carissmae 2007 Villány
89/100 (£35)
Ede Tiffán Grande Selection 2006 Villány
83/100 (£55)

Címkék: takler heimann tiffán gere demeter zoltán légli jamie goode bordoktor bonkowski

91 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr572822082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.13. 08:06:55

én azt szeretem gondolni, hogy ebben a kérdésben nincs két tábor, bár persze lehet, hogy tévedek. mindenesetre nem mindegy, hogy az ember hogyan fogalmazza meg az esetleg felmerülő kifogásait. továbbá az sem mindegy, hogy tudomást vesz-e például 2009 vagy különösen 2007 sajátosságairól, meg az sem, hogy képes-e felülemelkedni (amennyire lehet, hiszen teljesen nem lehet) éppen aktuális ízlésén, amit már csak azért is érdemes megpróbálni, mert az az ízlés ráadásul változik. ez ügyben mindenkinek jó szívvel ajánlom alkonyi lászló írását és jegyzeteit a dél-pannon nagyvörösökről a borbarát utolsó számában, sokat lehet tanulni belőlük. egy szó, mint száz, az ostoba külföldiek száma szerintem nem gyarapodott, de nem is csökkent. ami pedig a konklúzióidat illeti, az második, a harmadik és a negyedik megállapításoddal betű szerint egyetértek

dalton1 2011.04.13. 08:10:13

Hát azért lényegesen visszafogottabban, higgadtabban fogalmaz mint Bonkovski és ezt a pontszámai is tükrözik.

Szerintem sem a legjobb ötlet a bordeaux-i fajtákra való összpontosítás, sőt ezzel is egyet kell értenem:

"...a bizonyára jó terroirokban megvan az esély sokkal jobb borokat készíteni."

A pontszámai egyébként nagyvonalakban korrektnek mondhatók. És tükrözik a borok közti értékbeli különbséget.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 08:31:23

Egyébiránt pont és leírás szerint a legtöbb értékeléssel egyet lehet érteni. A legtöbb magyar csúcsvörös nem a frissességéről híres, a Barbár egy lekvárbomba, a Grande Selection 06-t meg mi is láttuk a múltkor nagyon gyenge formában kibukni a palackból (miközben vki mondta, hogy ez nem ilyen, elvileg).

Itt igazából a körítő szöveg okozza a rossz szájízt, nem a pontok. Ennek pedig egyetlen oka van, hogy a szerző meglátta az árakat és iszonyatosan felcseszte magát rajta, utána persze muszáj volt kompenzálni. Szerintem erről szól az egész. És igaza van? Az általános relativitáselmélet szerint igen: a UK marketről nézve, ezek iszonyú drága borok, szimpla kabernék meg merlók, noname borvidékekről, mikor tonnaszám vannak ezeknél jobb vagy hasonló borok a UK boltok polcain, jóval kedvezőbb áron.

...és láss csodát, Demeter Zoli borai még tetszettek is neki, pedig az alkohol ott sem alacsony.

...és persze, nem lát egyéniséget a borokban, százszámra elmondtuk itt, hogy a legtöbb délvidéki borunk alig különbözik valamelyest újvilági tételektől.

Bortó 2011.04.13. 08:46:05

Szerintem a pontszámok teljesen korrektek, jó lett volna ha fehérek közé becsúszik egy-két somlai is. Természetes, hogy drágának tartotta ezeket a borokat hiszen 90 pont körüli ausztrál és új-zélandi borokhoz 20 font körül vidáman hozzájuthat Angliában.
Úgy érzem viszont, hogy 85 és 90+ közötti vörösök szerencsére már akadnak itthon is, a fenti borokénál jóval alacsonyabb áron.

Bortó 2011.04.13. 08:51:30

@akov: Az "újvilági", mint dehonesztáló jelző francia érdekvédő találmány és igazából értelmetlen. Az új-zélandi, ausztrál stb. borok között is elképesztő változatosság van, csak az nem jut el hozzánk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 08:54:10

@Bortó: A somlai borokat csak mi magyarok tudjuk értékelni. A száraz fehérek 80%-a botrytises, ezt sokra nem tartják külföldi szakírok, erre mernék fogadni...

Az újvilágra: nálam nem szitokszó, igaz, sokaknál az. A hozzászolásom az egyedi karakter hiányával kapcsolatban használja a fogalmat.

hegyaljai 2011.04.13. 09:05:42

A borpiaci reform kapcsán 2008-ban Egerben tartott egyeztetésen ahol az EU Biztos Maria Fisher-Boel és Gráf miniszter próbálták védeni a mundér becsületét, Takler Feri felvetette, hogy ha Kaliforniában szabad vizezni a bort, akkor lehessen az EU-ban is, mert túl magasak az alkoholok. Akkor ezt szerencsére a tolmács nem fordította le, és nem vált a magyar hivatalos álláspont részévé sem később.
A probléma egyébként valós, hiszen Bordeaux
nem Villány, hiszen más az alkoholtermelést meghatározó napfényes órák és hőösszeg, valamint a szeptember-októberi időjárás lefutása. Ezért Villány hamarabb belefuthat egy nagy pofonba a magas alkohol miatt.
A véleménynek azzal a részével teljesen egyetértek, hogy a magyar borok egy bizonyos köre drága, és a ki nem mondott eredmény, hogy a fehérekben több a potenciál. Minőségben is és árban is lehet növekedniük.

lackó 2011.04.13. 09:29:52

Nekem ma reggel egy kérdés jutott eszembe, tisztán szakmailag: mi történik, ha mondjuk megállítják bizonyos alkoholfoknál az erjedést? Logikusan az lenne az eredmény, hogy nem alkohol, hanem maradék cukortól édes vörösborokat kapnánk. Gondolom másik megoldás lenne, hogy nem várjuk meg a teljes érést...szóval érdekelne a megoldás, mert kicsit azt érzem, hogy sok esetben azt várják, hogy hazudtoljuk meg az adottságokat...(persze, amennyiben a vastagság, a lekvárosság, a bor teste természetessége folytán adott).

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.13. 09:30:40

@AG 2.0: Magának is, Albert Gazdám,
ez jó volt, ez tetszett :))

@hegyaljai: Én is itt fűznék hozzá, miszerint lesz-e magasabb a minőségük a hazai prémium boroknak? Igen, lesz, megöregszenek az ültetvények, hozzáöregszenek a bortermelők, meglesz az a plusz tapasztalat, ami újabb fontos lépés lesz felfelé.

Labancz 2011.04.13. 09:55:36

Kár vitatkozni Jamie véleményével. Igaza van. Az árak tényleg arcpirítóan magasak. Persze lehet tenni egy kisérletet arra, hogy magyarázzuk az árakat, akár németesen is: oberer mittelklasse vs. unterer spiztenklasse. Az alkohol akkor is magas és sok a magyar vörösökben. Tehát miről is beszélünk? Kereshetjük abban a vigaszt, hogy itthon így is elfogy, de akkor érthetetlen, hogy minek tukmáljuk őket mindenféle külföldire.
Így nettó beégés az egész, ráadásul nem is először. Nem értem, miért állunk újra és újra sorba az újabb pofonokért...

Octopus 2011.04.13. 09:56:58

Érdekelne, hogy a Léglinél miért nem probléma a 16,5%-os (ő ennyit ír) alkohol és a késői szüret (tessék megnézni a leírását, pozitív), ha a vereseknél ez ilyen súlyos bűn, már kevésbé extrém alkoholnál is.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 09:59:44

@Octopus: Épp ebben a pillanatban szerettem volna én is feltenni ezt a kérdést! :)

Azt lehet mondani, hogy én szeretem egyébként azt a bort, de egyensúlyosnak semmiképp nem gondolom.

lackó 2011.04.13. 10:01:58

@Labancz: a kinti árak valóban magasak, de figyelembe kéne, mielőtt nettó hülyeséget vonunk le a véleményből, hogy ezek elvileg -és azért gyakorlatilag is- prémium kategóriás borok. Namost 30 juró a más országok prémium kategóriás borainak alja, a minőség pedig nem feltétlen magasabb ott sem, max. a mennyiség nagyobb, vagy a spektrum.

Nem értem, hol itt a pofon?

@Octopus: talán ezt hívják egyéni ízlésből levont általánosító következtetésnek.

Bortó 2011.04.13. 10:07:28

@akov: A fogadást elvesztetted:) Isabelle Legeron - akinek a magyar vörösökről alkotott véleménye szinte teljesen megegyezik a Goode kommentekkel - igen nagyra értékelte az általa kóstolt somlói mintákat.

Labancz 2011.04.13. 10:11:44

Én ott érzem csattanni a pofont, hogy pl. a fajtaszerkezetet nem első alommal emlegetik fel nekünk. És máris elérkeztünk az ár kérdéséhez. Miért adjanak egy magyar bordeaux-blend ért, vagy mondjuk egy merlotért ugyanannyit, mint egy franciáért. Vennél türkmén spagettit a boltban ha ugyanannyiért olaszt is kapsz?

kukko 2011.04.13. 10:15:01

Szőlészeti szempontból túl nagy tapasztalatom nincs, de több cikk is megjelent már itt, aminek témája, hogy hogyan lehet csökkenteni az alkoholtartalmat. A kisebb lombfelület és esetleg visszatérés a hagyományos műveléshez a csúcsboroknál szerintem célravezetőbb lehet, mint a korábbi szüret vagy nagyobb tőketerhelés.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 10:16:20

@lackó: a zöldmunkában kell megtalálni az egyensúlyt, ehhez kell komoly, több évtizedes szőlészeti tapasztalat. Ez csak nyomokban van meg nálunk... (nem én találtam ki, termelőtől hallottam!)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 10:18:20

@Bortó: ...nem biztos, hogy mindenki ezzel egy véleményen lenne. Isabel az én tudományom szerint a magyar vörösöket igencsak nem kedvelte, és szépen fogalmaztam. :)

lackó 2011.04.13. 10:20:49

@Labancz: én igen, mert kíváncsi lennék rá, ha szar, akkor persze többet nem, még talán hangot is adnék neki.

@akov: na igen...én úgy gondolom, vannak olyan fiatal borászok, akik már sejtik, vagy tudni vélik ezt az utat.

Bandúr Kandi 2011.04.13. 10:34:59

"a másik, hogy méregdrágák."
- ezt mondom én is évek óta. azt mondom: igya az, aki ennyiért adja...

muskotály küvé 2011.04.13. 10:36:03

Van egy szép formátumú és nagyon érdekes könyvem Villányról, ha jól emlékszem (ha nem, akkor elnézést) Alkonyi mester írta.
Szépen le van írva, a szerbek által meghonosított Kadarkát termelték elsősorban tőlük délebbre fekvő piacokra, aztán jöttek a svábok, hozták a Portugieserüket. Aztán jött a komenizmus a bordói fajtákkal, amelyeket a rendszerváltás után az úri közönség nagyra értékel.
Nincs is ezzel semmi gond, de egy angolnak a magyar bordói tényleg olyan, mint a türkmén spagetti. (Hozzáteszem, Bordeaux klímája nagyon-nagyon különbözik, meleg, de karakteresen óceáni, mást ne mondjunk, annyi az eső, mint a Magas-Tátrában; nem véletlen, hogy az utóbbi években Villány inkább toszkanai értelemben szeretne mediterrán lenni.) Külföldön soha nem fogják elismerni, mert más a viszonyítási alap.
Kb. olyan, mint az isztriai sonka, aminek 12.000 kilója; ennyi pénzért valószínűleg még jobb spanyolt lehet kapni. A helyiek megveszik, mert azt szeretik, külföldön gondolom egy kilót sem adnának el ennyiért.
Személy szerint jobban örülnék, ha a villányi borászok inkább Kadarkával, vagy Portugieserrel akarnának világhírűek lenni; még ha a déli piacok már elvesztek, és a Kadarkát nem nagyon lehet traktorral művelni, akkor is.

samot 2011.04.13. 10:37:24

Ez a valosàg!Àrban nagyon elszabadultak!A cikk bujtatva ràvilàgit,hogy önbizalomban nincs hiàny,ami az àrakat illeti!
29 font egy Boglàri borért!Mégis hol élnek?
Igy van minden divat szakmàval az elején,aztàn a piac dönti el,hogy mennyit ér!Tisztelt bortermelök!Ezek amiket fennt olvastam fantàzia àrak!Legalàbb is külföldön,de HAJRÀ!

fikanick 2011.04.13. 10:53:53

@lackó: 50 fontert emlekezetes bort kapok, nem a borkereskedesben vagy klubban, ahol joval olcsobb, hanem a sarki Waitrose-ban. Nekem is mindig az arakkal volt kifogasom, sima borkedvelokent.

hegyaljai 2011.04.13. 10:58:11

@muskotály küvé: A cikk vörös és Villányi vonatkozásait ezzel a hozzászólással jól lefedted, azokkal egyetértek. És a fehérek?

frikazojd · http://kocs.ma 2011.04.13. 10:58:53

Szegeny magyar borok nem csak dragak, meg rosszak is: savanyuak es huznak. Nap nelkul nem lehet rendes bort csinalni, marpedig abbol mifelenk nincs eleg.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.13. 11:01:10

@muskotály küvé: A bordeaux-i fajták már a 20. század első felében is bőven itt voltak, ahogy az antik boroscimke-emlékeim emlékeztetnek "Villányi cabernet szovinyony, Gyimóthy Jákó pincéjéből", meg ilyesmik, meglepne, ha nem így lenne.

@Octopus: @drbarta: Engem meg konkrétan megdöbbentett, azt szoktam feltételezni, hogy ami még nekem is durva, az másnak pláne az, de úgy néz ki mégsem. Van még, aki forrón szereti :)

borpancsoló 2011.04.13. 11:04:10

Nem akarok belekotnyeleskedni és nem is értek túlzottan a villányi vörösökhöz, de a technológiához igen, ezért az alkohollal kapcsolatban had mondjak el néhány gondolatot:

Sok helyen lehet hallani/kóstolni/tanulni olyan Amerikai, Ausztrál, stb borokról, amik nagyon testesek, túlérett alapanyagból készülnek és mégsem eget verő az alkoholtartalom.
Sokszor magyarázzák fajtával, termőhellyel, különpaktummal a termelő és a napsugarak között, de valahogy soha nem hallom a kézenfekvő (és tudomásom szerint inkább helytálló) magyarázatot, miszerint a Revers Ozmózis gépekhez az AlkoholKITTet nem azért találták föl okos mérnökemberek és nem azért gyártják halomban szorgos munkáskezek, hogy egy nagy raktárat tömjenek vele tele, hanem mert nagy számban használják elsősorban az újvilágban, de Európa nagyobb boros nemzeteiben is.

Tudomásom szerint gyakran érte Bordeaux-t is ez az RO-kritika, gondolom nem ok nélkül, bár konkrétan francia példákat nem tudok, ezért nem is szeretnék a levegőbe beszélni.

Egy biztos: Sok csodát lehet gondoskodással elérni és szerintem az igazi csodákat így is KELL elérni, de ne legyünk olyan naivak, hogy azt hisszük, csak a gondoskodással lehet csodát CSINÁLNI.

A technológia messze túlhaladt azon a problémán, hogy hogyan lehetne lekváros vörösbort készíteni populárisabb alkohollal. Hogy ez Villányra még nem jellemző a versenytársaival szemben, az többek közt a tőkebeli különbségeknek köszönhető.

És amíg az Európai törvénykezés rákényszeríti a nagy borászatainkat arra, hogy egy egyenlőtlen piacon versenyezzenek egy liberális szabályozású, ezáltal messze "olcsóbb" technológiákat alkalmazó újvilági versenytárssal (vizezés), nem is vetheti senki a szemükre, hogy

1, a borok alkoholhangsúlyosak, vagy
2, tecnológiával oldják majd meg a jövőben a problémát.

Mondom ezt úgy, hogy messze nem vagyok egy Villány-fan.

lackó 2011.04.13. 11:07:55

@frikazojd: jó választás volt az avatarod.

lackó 2011.04.13. 11:11:09

@fikanick:én sokkal kevesebb fontért is tudok Neked mutatni emlékezetes magyar bort...épp most beszéltem valami golyvással, hogy azért vegyük már figyelembe, hogy itt egy borkereskedés magyar választékáról van szó, ami nem feltétlen reprezentálja mindent tekintetben a magyar borpiacot, szóval általánosítani nem érdemes.

lackó 2011.04.13. 11:12:52

@borpancsoló >>: tartok tőle, hogy RO-ért nem kell túl messze menni...

hegyaljai 2011.04.13. 11:15:38

@Octopus: Az alkohol miért nem probléma Léglinél, vagy Demeternél?
A válasz egyszerű. Az illatban fedheti egy kis maradék az erjedési illatból, vagy aldehides oxidációs, palackbukés befolyás. A szájban az alkohol égető, dehidratáló jellegét a magasabb cukormentes extrakt, és a magasabb szénatomszámú alkoholok - példáulglicerin mellett - a magyas savtartalom jobban egyensúlyozza.
Nos mindezek a vörösborok többségénél hiányoznak, sőt még a biztonság kedvéért biológiai almasavbontást is csinálnak - bár az ilyen túlérett szőlőknél az legtöbbször az a tőkén elbomlik - és akkor csodálkoznak, hogy kilóg az alkohol.
A magyar borok magas alkoholtartalmát egy a rendszerváltás előttről örökölt gondolkodásmód is befolyásolja. A túlterhelt, rossz zöldmunkával kezelt, korán szüretelt szőlőknél mindig a természetes alkoholtartalom volt a leggyengébb láncszem. Ez a csúcsborok kategóriájában megváltozott. Az ikonborászok 10 évig azzal dicsekedtek, hogy terméskorlátozás, késői szüret, nekik nem kell cukorral javítani a mustot.
Ez rendben is lenne az 1000-2000 Ft/palack polci árnál, viszont az ő 3000 Ft/palack áru boraiktól a fogyasztó többet vár, mint természetes alkoholtartalmat.
Néhányan már megtalálták erre a kihívásra a választ, mint például Szepsy István, vagy Lőrincz Gyuri, akik a laikusok számára is bebizonyítják, hogy a bor nem egy víz-alkohol elegy, hanem a fajtát a termőhelyet, tudják felmutatni alkohol-sav egyensúly mellett.

borpancsoló 2011.04.13. 11:26:26

@lackó: Nincs bajom az RO-val, sőt, nagyon érdekes gépnek találom, aminek meg van a helye az áruborok technológiájában, csak ne legyünk olyan naívak, hogy elhisszük, hogy a nálunk jobb de olcsóbb borok nem láttak soha fordított ozmózist.

(Nyilván nem neked szól ez az észrevétel)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 11:31:47

@Szomjas Gödény: igen, tévedés az, hogy a cabernetet a komcsik hozták be. Valójában:

1. Pre filoxéra előtt Villány is fehéret adott, plusz persze kadarka, meg mindenféle mára szinte ismeretlen fajtát.

2. Filoxéra: fajtaváltás, ekkor létesülnek intenzív kapcsolatok külhoni, köztük francia oltványiskolákkal. Bejön a cabernet, a merlot és a medoc noir.

3. A 20-30-as években is volt egy kisebb fajtaváltás, mert - a habzóborok mellett - a vöröset kezdték kedvelni/keresni. Ekkor is bővültek a cabernet ültetvények.

4. Komcsik: a merlot és a cabernet kiválóan alkalmas a nagyüzemre, ezért elterjed.

5. 90-es évek: piaci igény van rá, tovább terjed.

Bordeaux éghajlatáról: óceáni, persze. Ez nyáron azt jelenti, hogy iszonyú meleg van, hűvös éjaszkákkal (kempingeztem St-Emilionban tudom miről beszélek :) haha), néha jön egy nagyobb jégeső. Az őszi esők viszont jöhetnek korán, ami a szívás.

Szóval: Bordeaux szerintem melegebb, mint Villány, max. az évjáratkitettség nagyobb.

zsitva 2011.04.13. 11:31:55

Nyugaton - ahová el akarjuk adni a borainkat - kevésbé magas alkoholtartalmú borokat iszik a többség. Ők így szokták meg.

contractor 2011.04.13. 12:24:33

Mivel nem szeretem igazán a bort csak az alkoholtartalomra szeretnék reflektálni. A világ sok országában lehet egy pohár bor mellett vezetni. Azt kellene végre megérteni ha egy pár rendel egy üveg bort és ebéd közben elfogyasztja utána simán bármelyikük beülhet a kormány mögé és vezethet. Na ezt a magyar borokkal nem lehet megtenni, mert ugrik a jogosítvány olyan erösek a boraink. Ezt kellene végre felfogni.

pappito · http://pappito.com 2011.04.13. 12:30:13

zsitvánál szerintem van egy pont, tényleg a kissé alacsonyabb alkoholú borokat szippantja az úri közönség arrafelé.

az árak pedig... 29 font az NZD60, amiért kiváló holmit adnak itt, bárhol. Helyit vagy ausztrált. Az itteni felsőközép és a top alja 40-50-től indul. Újvilág ide vagy oda, a 60 dolláros magyar helyett kapok franciát a boltban és ide az aljabort sehonnan sem érdemes behozni, nem éri meg, a 10 dolláros borból a helyi fogy.

Ráadásul itt a palackár elég jó támpont a minőséghez, általános borfogyasztásra (tehát nem különlegességekre) elvan az ember a 20-35 dolláros sávban és nem önt semmit a lefolyóba.

Ami viszont vitathatatlanul remek dolog - a menők kóstolják a magyar bort!

A komcsi borgyáraktól huszonév alatt eljutni idág: riszpekt a magyar borászoknak!

Sok hasznos info egy helyen! · http://www.zseni.info 2011.04.13. 12:31:04

A magyaroknak tökéletes borai vannak! És büszkék is vagyunk rájuk!

Octopus 2011.04.13. 12:33:30

@hegyaljai: a Légli 16,5-ös szeszét nem fogja tudni ellensúlyozni semmilyen sav, és nem is teszi. Egyébként miből gondolod, hogy a csúcs Taklereknek és Villányiknak ne lenne akkora cukormentes extraktja, mint az említett fehéreknek?

pappito · http://pappito.com 2011.04.13. 12:35:39

@contractor: biceg az elméleted, az, hogy megiszol egy pohár 14% alkoholtartalmú bort vagy egy pohár 15%-ost, egy öltést se számít. (sokkal többet a testtömeg, kaja, fáradtság, időjárás, stb.)

Még emélkeztek a 8 ezrelék véralkoholra? Az nagyon sok! Itt az a felnőtt limit (csökkenteni is akarják) és nagyon sokat kell inni ahhoz, hogy elérd. Már a felénél is leesnek az útról.

Az szerintem simán vállalható, hogy egy sör után vagy pohár bor a vacsi mellé után még hazavezess, attól nem leszel tömeggyilkos, még ha a legerősebb magyar bort szippantod is.

Ráadásul errefelé sok munkahelyen van péntek délután egy kis koccintgatás, lazulás, és szépen hazamennek a népek. Nem a bor alkoloszázaléka csinálja a bajt, hanem az ostoba ember, aki nem tudja hol vannak a saját határai.

màkospacal 2011.04.13. 12:45:10

Merlot:

(Fontos megjegyezni, hogy a magyar csúcsborok (itthon!) árban a nemzetközi középmezőnyt alulról közelítik.)

Lacko:

Namost 30 juró a más országok prémium kategóriás borainak alja, a minőség pedig nem feltétlen magasabb ott sem, max. a mennyiség nagyobb, vagy a spektrum.

Kedveseim!

Ne feledjetek,itt Svajban az atlagber kb. 5000 CHF. Igy nem egy hatalmas kiadas egy jo bor megvetele.De hogyan igyek kerdem en, a nenem Budapesten havi 550CHF-kal a zsebeben 50 frankos borokat?

Masodszor pedig: ha itt felnyulok a polcra,tudom 89.7 szazalekban biztosan
mit nyitok ki otthon. A 10-80 CHF erteken belül.Az arak eleg megbizhatoan jelzik a tartalmat.
Es otthon?

lackó 2011.04.13. 12:50:10

@màkospacal: hol nyúlsz fel a polcra?

qwertzu 2011.04.13. 13:01:14

Egy laikus kérdés:
Menyire bunkó az a vélemény, hogy akit a borban zavar az alkohol az igyon vizet?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.13. 13:04:05

Én erre kaptam fel a fejem: "Szerintem nem a legjobb ötlet a bordeaux-i fajtákra való összpontosítás"

Tudom, horror pénz és munka kipróbálni a magyar fajtákat, de egyre több helyen olvasom, hogy hagyjuk a származási helyére a világfajtákat, ha nekünk vannak történelmi fajtáink azokkal induljunk.

Nem csak marketing szempontból ("teremts egy kategóriát, és te leszel az első benne"), de egy magyar és egy bordói cabernet közül melyiket hasonlítják melyikhez? SOHA nem lehetünk jobbak, mert az az etalon. A világ nem fog a fejére csapni: "baszki, dobjuk bordót, villány ezerszer jobb!" felkiáltással.

hegyaljai 2011.04.13. 13:08:00

@Octopus: Azért nem teljesen mindegy, hogy a cukormentes extrakt miből áll össze. Míg a fehérboroknál meghatározó a borkősav, mely alacsony pH-t produkál, a vörösborok tanninja kevésbé disszociál, és a savérzet ezért gyengébb. Természetesen a cukormentes extrakton belül fontos az úgynevezett hamutartalom, magyarul ásványi só tartalom, mely a vulkáni talajokból szerezhető be, és kevésbé a löszből, vagy agyagon kialakult barna erdőtalajból.

Belcsuj 2011.04.13. 13:15:24

Én a fajtákról szóló megjegyzéséhez fűznék pár mondatot. Magam részéről azzal tökéletesen egyetértek, hogy nem a bordeaux-i fajtákra kellene összpontosítani. Függetlenül attól, hogy mióta vannak jelen akár Villányban, akár bárhol az országban.
'97 májusában a Gellért szállóban tartott nemzetközi sajtókonferencián a Nemzetközi Borakadémia elnöke, André Parcé mondta, hogy a magyar bortermelőknek nagyobb figyelmet kellene szentelniük a magyar szőlőfajták borainak bel-és külföldi népszerűsítésére, mert "a magyar fajták illat-, és ízvilága egy különlegesen vonzó és sajátos színfoltot képvisel a legjobb európai borok palettáján".
A látogatás során messze érdekesebbnek találták a Furmintot, Hárslevelűt, Olaszrizlinget, Kékfrankost, Kadarkát, mint a magyar borszakértők által az égig magasztalt Chardonnay-t, C. Sauvignon-t, Merlot-t.
Mike Broadbe, a Christie's borszakértője szerint: "a magyar szőlőfajták borai a világ egyik legsajátosabb, legeredetibb borait alkotják".
De ezeken kívül is számtalanszor lehet hallani hasonló véleményeket külföldi, borszakértők szájából és, ha születnek is valóban nagyon szép borok mondjuk a bordeaux-i fajtákból, akkor is úgy gondolom nagyon jó Labancz türkmén spagettis példája.
Az árról annyit, hogy magyar emberek döntő többségének drágák, nagyon drágák, ez szerintem vitán felül áll; a nemzetközi viszonylatban elhelyezést meghagyom azoknak, akik nálam jóval jobban ismerik a külföldi árakat.

@Bortó: az óvilági-újvilági megkülönböztetés nem értelmetlen, hiszen miért ne tehetnénk különbséget, amikor mondjuk Kaliforniában, Ausztráliában, Chilében stb. olyan eljárások is megengedettek, amik az EU-ban (szerencsére) nem.

contractor 2011.04.13. 13:19:40

@pappito:Én inkább a 11% és 15% százalék viszonyában gondolkodom. Az 36% különbség. De Victoriában a limit csak 5 ezrelék.

lackó 2011.04.13. 13:27:18

@Cpt. Flint: nem országra értettem.

Cpt. Flint 2011.04.13. 13:30:36

@lackó: hát, úgy írta, hogy: "ha itt felnyulok a polcra,tudom 89.7 szazalekban biztosan mit nyitok ki otthon."
ebből úgy gondolnám, hogy a boltban levő polcra értette.

lackó 2011.04.13. 13:33:18

@Cpt. Flint: milyen boltba? Nagyon nem mindegy...

màkospacal 2011.04.13. 13:44:03

@lackó:
Coop,Mövenpick,Jelmoli,Denner,Globusz...
Ha vakon vasarolok.

Octopus 2011.04.13. 13:47:05

@hegyaljai: ez mind érdekesen hangzik, de ettől még ilyen magas alkohol érzetre ugyanúgy kilóg a fehérborból, mint a vörösből. És továbbra sem értem, miért bűn az alkoholos, késői szüretes vörös, ha ugyanezt fehérben nem éri kritika.

màkospacal 2011.04.13. 13:50:18

@lackó:
ES ne dühits, mert ha majusban Szögödre metyek Etyek helyett,viszök neköd egy üvögöt, 20 frankosat,hogy megertsd miröl beszelök.

iLane 2011.04.13. 13:51:52

Minap kóstoltam néhány bort MW Pepi Schuller (osztrák borakadémia) és néhány MW aspiráns társaságában és a kedvenc a Weninger/Gere CF 2004 lett. Volt még argentin malbec, californiai zinfandel, CS, Chileből carmenére szóval úgy érzem nemzetközi szinten is versenyképesek lehetünk, és ez a Gere CF 20 EUR körüli áron szerintem még drágának se mondható, és ugyanúgy magas alkoholok vannak az USA-ban vagy Dél-Amerikában is. Azzal sem feltétlen értek egyet, hogy ne készítsünk nemzetközi fajtákat. Bordeaux annyira drága, hogy sok vásárló kezd alternatívát keresni... lásd például az aktuális Prosecco fellendülést amit a válság és a dréga Champagne hozott.

baliquez 2011.04.13. 13:55:18

Azért magas az alkoholtartalom hogy könnyebben tudjunk sírva-vigadni az árán. :)

Egyébként laikusként úgy gondolom "újrafelfedezett" magyar fehér fajtákkal lehetne betörni a borfogyasztó-köztudatba. Nem arra kellene erőfeszegetni hogy jobb bordóit csináljunk Bordeaux-nál, érjük el hogy minket próbáljanak mások másolni.

hegyaljai 2011.04.13. 13:56:55

@Octopus: A magas alkohol nem bűn! Néhány esetben eredetileg is magasat céloztak, de túl jól sikerült. Máskor nem figyeltek eléggé az évjáratra és elkéstek a szüret időpontjával, mert például összeértek a fajták és nem volt hely a vörösbor erjesztő tartályokban. Az illatban kevésbé, de a szájban könnyebben lehet elmaszkírozni a magas alkoholt a fehéreknél.

min 2011.04.13. 13:58:30

Ittam én már méregdrága de számomra élvezhetetlen bort illetve jóféle házi bort ami szinte verhetetlennek tűnt akkoriban. Ez annyira szubjektív, hogy mi a jó mi a rossz. Persze az un. borszakértők bármit belemagyaráznak az emberbe egy kóstolás során. Az ár? Kereslet/kínálat. Amíg megveszik x pénzért miért adnák olcsóbban?

lackó 2011.04.13. 14:08:07

@màkospacal: 20 frank? Cserélhetünk, de én tízért is tudok neked olyant mutatni, amiről megérted, hogy miről beszélek :D

samot 2011.04.13. 14:38:59

@màkospacal:
Azért az 5000-töl messze az àtlagbér!
A Dennernek,Coopnak,nincs is magyar bora!
Talàn Globusznak!
A többi arànylag stimmel!

phaszfej 2011.04.13. 14:41:30

A villányi borok szerintem nem különösebben finomak, sőt, inkább az alja kategória. A jelenség oka, hogy bizonyos köröknek ott vannak pincéi, és a többi, valóban finom borokhoz képest nagyságrendekkel több hírverést kapnak, a lakosság nagyrésze pedig inkánn megy a többség után, mintsem a saját ítéletében bízna. Szóval, szerintem a villányi egy nagy semmi. Csak a tokaji és az alföldi homoki borok a jók.

Sárfehér 2011.04.13. 14:49:16

@samot: A Coopban tenyleg nem lattam meg magyar bort. Svajc egyebkent arak tekinteteben pont nem mervado, itt az egyszeru olasz-francia borok is 4-5 CHF-nel kezdodnek, a java valoban 10-nel, ahogy latom. Magyar bort Svajcban itt lehet rendelni: www.liptay.ch. A dragabb borok ara viszonylag rendben van, de nezzetek meg, hogy pl. a Varga Ovorost is 20CHF-ert adja. (Bocs az ekezetekert.)

màkospacal 2011.04.13. 14:52:13

@samot:
Magyarborokat elvetve (legutobb :2hete,Mövenpick,1 Oremus 2 Disznokö) talalni.Landoltnal(borkereskedö) a felsö polcon allott nehany üveg magyar ,de egy esztendö alatt a kutya sem kerdezte meg töle, ez ki fia, borja.
Különben nem a magyar borokrol mondtam amit mondtam.

màkospacal 2011.04.13. 15:05:25

@samot:
Jut eszembe:Denner,Pinot Gri(Szürkebarat) 3.70

màkospacal 2011.04.13. 15:09:09

@Sárfehér:
Es ha BORT szeretnel vasarolni?
Az öt frankos bort nem veszem meg 15-ert.

Girhes Joe 2011.04.13. 15:12:56

Nem vagyok egy borszakértő, sőt, teljesen totál laikusként szoktam bort inni (és igen, megkóstolom a színvonalasabbnak mondott borokat is, kannásat meg nem iszom, mielőtt még valaki ezzel vádolna), de azért engem meghökkent az a kijelentés, hogy a borban baj lenne a magas, mármint 15% körüli alkohol. Már miért is lenne baj, amikor az alkohol szerves része a bor ízvilágának? (Vagy ha nem szerves része, akkor miért nem találták még föl az alkoholmentes bort? :-) ) Elmagyarázná ezt nekem valaki?

samot 2011.04.13. 15:12:56

@màkospacal: Lehet,de az messze van a 22Font-tol!:)Különben még azt se làttam!
Lehet,hogy Zürich-ben,ahol én vagyok ott nincs!

màkospacal 2011.04.13. 15:18:08

Meg altalaban az arakrol.
Ki az a bator,aki ekesszoloan elmagyarazza nekem,mire veljem azt,
ha egy villanyi odahaza 20000,Angliaban csupan 16000. Marketing,vagy varazslat?
Mar megint bolondgombanak neznek?
De kik???????

min 2011.04.13. 15:20:15

@phaszfej: Én azért ittam igen finom borokat Badacsonyban, Somogyban és a Gyöngyös feletti pincékben.Régen én is Villányi fan voltam de mára már én is találtam az ízlésemnek megfelelőbb más tájegységi borokat. A Tokajinál nekem jobban bejönnek az Újhely környéki borok...

min 2011.04.13. 15:22:09

@màkospacal: Kicsit off de kb . olyan varázslat ahogy a Dunaferr radiátorok olcsóbbak voltak Klagenfurt mellett Ausztriában mint a dunaújvárosi márkaboltjukban:-)

samot 2011.04.13. 15:23:31

@Sárfehér: Most kaptam 2db Villànyi Cabernet Sauvignon-t.2006-os évjàrat szülinapra hoztàk.Megse mertem kérdezni az àràt!Müller pincészettöl valo!Gondolom huzos lehetett.

Cpt. Flint 2011.04.13. 15:39:04

@min: ja, meg hogy a magyar zöldpaprika olcsóbb volt a Hannover környéki szupermarketben mint itthon. :o(

nem nemsiker_s 2011.04.13. 16:02:21

Nekem meg a feleségemnek mennyiséggel van gondom.
Szerintem kevés, a feleségem szerint sok. :)

Komolyra fordítva a szót A Franciáknál, a borbíró mondja meg, hogy mikor ajánlatos szüretelni, (gondolom reprezentatív mintavételi helyekről vett szőlő mintákon elvégzett cukortartalom mérés alapján.), nálunk nem értem miért futnak bele sokszor a magas cukorfokba ?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.13. 17:13:16

@Gergő77: a magas alkohol egyrészt megbontja az egyensúlyát a bornak (ha kritikailag személjük a dolgot).

De, itt ez csak az egyik lényeg. A másik az, hogy hagyják túlérni a szőlőt, így lesz valami lekvárszörny, szörpös, csöpögös cucc, amit bedobnak újhordóba, oszt 20EFt-ért eladnak és ezt tekintik etalonnak.

ejmama 2011.04.13. 20:00:38

Mint a cikkben említett borok közül kettőnek érintettje szólnék hozzá. Ez a teszt nem a termelők buzgalmának eredménye, hanem az importőré, aki látott fantáziát abban, hogy magasabb kategóriájú magyar borokkal foglalkozzon, azokat próbálja a híresen nehéz angol piacon egy prémiumabb környezetben elfogadtatni, bevezetni. Konkrétan Cambridge nevezetes egyetemi borklubjai tájékán. Ez számunkra már önmagában is megtisztelő, mert nem sokan tolonganak, akik a magyar prémium szegmensben hisznek, és abba energiát,pénzt és munkát fektetnek. Tehát első körben értékeljük ezt is!
Ez a kereskedő küldte el a nevezett mintákat a híres bloggereknek, hogy mondjanak véleményt a borokról. Egyik így, másik úgy értékelte őket, én a magam részéről elégedett lehetek a kapott értékeléssel és pontokkal. Tőlünk a legjobban természetesen egy harmadik bort ad el ez az említett kereskedő, ami fele ár a tesztben szereplő borok árának, de ez is természetes. Az év végén hetente kaptunk tőle pozitív híreket, hogy mikor melyik borklubba vitte be egyik vagy másik borunkat. Fél év alatt kétszer rendelt és ki is fizette, tehát úgy tűnik boldogul a sokak által vitát kiváltó erősen felülárazott magyar borokkal is.
Egyébként nagyon idegesítőnek találom az olyan hozzászólókat, akik úgy gondolják, hogy egy szelekció, - drága bor - úgy jön létre, hoyg jól túlérleljük, aztán belökjük valami égetett hordóba és már készen is van, ... mert olvastam ilyeneket. Hagyjuk az ilyen hozzáállást, mindenki magából indul ki. Én biztos vagyok abban, hogy a borászok zöme komolyan veszi a szelekciót és azok tényleg a válogatások válogatásai, mint ahogy mi is így járunk el. S ha ez így van, akkor rossz hírem van: ezek a borok tényleg sokkal többe kerülnek, sokkal több munkát, és figyelmet, sőt pénzt is áldozunk az ilyen borokra. A legjobb bort, a legjobb hordót válogatjuk ki, s természetes, hogy ezért többet is kérünk, mert ezek a borok nem készülhetnek el minden évben,bármely borból, ahhoz nagyon sok mindennek kell sikerülnie.
Az alkohol -ügyek tekintetében sok kommentelőnek igaza van, mi sem vagyunk hívei a túlérlelésnek, a túlzó alkoholnak, de aki az elmúlt időszak időjárását követte, az higgye el: szőlészként/borászként nem könnyű lekövetni az irdatlan szélsőségéket, amiket megélünk.2007-ben és 2009-ben még erőteljesebb terhelés mellett is 14,5-15 lett az alkohol, mert a szeptemberi 30-32 fokok az egész nyár előzményével egyszerűen nem tették lehetővé a normális cukorfokokat. A magas alkoholok és lekvárok miatt fanyalgók pedig igyanak 2010-es borokat, azok között biztosan nem lesz ilyen.

MedveDisznóEmber 2011.04.13. 20:33:53

Ha jól tudom a 15 font felett prémium kategóriáról beszélünk, és ott szerintem se lógjon ki az alkohol. Dumálhatunk, de talán meg kellene hallgatni a külföldöt is. van nemzetközi piac is a világon...

Metál Marci 2011.04.13. 21:36:26

Nekem magasak ezek az alkoholok - igazából 13 felett már soknak szoktam érezni.

Az árazás alapja nyilván nem a minőség, hanem a kiválasztottság érzete, amiben egy magyar fogyasztónak része van amikor pl "egy Gere Kopárt" iszik. Szerintem ezek presztízsjavak, mikroökonomiában úgy hívták hogy veblen-termékek. Tehát ha harmad annyiba kerülnének ezek a borok, szerintem kevesebb fogyna belőlük. Ennyiben nem túlárazottak.

2011.04.13. 21:51:49

@Metál Marci:
1. a gere kopár finom;
2. ha látsz harmadáron, szólj, veszek pár palackkal.

nick: 2011.04.14. 01:11:07

tényleg drágák ezek a borok ennyiért...

de erről azért a kereskedőket is lehetne faggatni, nemde?!

olyan árrésekkel tud némelyik dolgozni, hogy a bor ternelői ára szinte másodlagos a minden más mellett

pedig nézzük csak meg egyik-másik nagyobb külföldi láncot...

ugye, hogy ugye? :-P

mindenivó 2011.04.14. 03:25:56

A magas alkohol problematikáját JÓZANUL kellene megítélni, figyelembe véve, hogy az utóbbi, legalább 4 évjáratban /2006-2009/ a honi / SAP, Hollóvár, Szepsy, Királyudvar, Demeter, Szentesi, Szt.Andrea, Orsolya, mittudomén /és külföldi mértékadó - ikon - száraz fehér -és vörösborok alkoholtartalma a legritkább esetben maradt 14% alatt. Ennek nyilvánvaló indokát adták az itt megszólaló borászok, ráadásul engem a magas alkohol nemigen hoz ki a sodromból, úgyhogy ezt a sz.rt nem is fűrészelném tovább.
Hangsúlyos volt még a borok ára.
Fogyasztóként már-már nemecseknek érzem magam, akinek a nevét, mint árulóét csupa kisbetűvel szokás írni. Na mindegy, a lényeg, hogy a cikkben szereplő árak lényegesen mások a magyar kiskereskedelmi /decanter, terroir club, bortársaság,.../ árakhoz képest,- azoknál átlagosan 30%-kal magasabbak. Tolerálom ugyan a másságot, kérdés azonban, hogy ezeket a borokat mely okból,- ill. célból árazták így a három kiváló borbíra " részére küldött csomagban ", esetleg 30%-os árengedmény, vagyis az itthoni normál árak esetén is drágának ítélték volna-e azokat.
Ezek után nem csoda, hogy " ejmamá "-val / valószínűleg Heimannékkal / értek egyet, akov gyökérnapi hozzászólásaival pedig nem.
Akov különösen a bordeaux-i éghajlattal, a 80%-ban botrytises somlói borokkal és a szörpös, csöpögős, húszezer forintos lekvárszörnyekkel kapcsolatban vizionált marhaságaival rúgta el nálam a pöttyöst. Ejmama ajánlása alapján kívánok neki magam is sok fini 2010-es bort.

alföldimerlot 2011.04.14. 06:36:54

@ejmama: Bárki is vagy, köszönjük az informatív és higgadt hozzászólást! Sok ostobaság, olvasói figyelmetlenség, félreértés kerülhet így a helyére.

felvetés 2011.04.14. 14:14:35

@borpancsoló >>: Egyes hírek szerint 25+ RO-gép működik Mo.-on

muskotály küvé 2011.04.14. 17:22:13

@Szomjas Gödény: @akov: megnéztem a már említett Villányról szóló könyvemet (ami Laposa József és társa nevéhez fűződik - mea culpa, amiért Alkonyi urat gyanúsítottam). Aszerint még az ötvenes években sem volt százalékokban mérhető a cabernet-k és a merlot részaránya. A 60-as években érte el a CF az 5%-ot. Nem egyértelmű, mikor írnak a borvidékről és az állami gazdaságról, de az igen, hogy az ötvenes évekig a kékfrankos, kadarka, portugizi adták a vörösszőlő legnagyobb részét, az összes többi összesen néhány százalékot jelentett.
A filoxéra után valóban kísérleteztek mindenfélével, de leginkább az alanyhasználat változott; a világon legelterjedtebb alanyfajtát pont Teleki úr kísérletezte ki Villányban, ilyen értelemben Villány világhírű. Az nyilvánvaló, hogy a cabernet-k és merlot telepítésében a döntő motiváció a nagyüzemi termelésre való alkalmasságuk volt, mivel a kadarka és portugizi ilyen módon nagyon alacsony beltartalmat produkált, nem érett be rendesen, megrohadt, stb.
Van egy olyasmi mondat a könyben, hogy a háromszáz éven keresztül sikeres kadarkára pont azon a borvidéken mondták ki a halálos ítéletet, amelyik ökológiailag a legalkalmasabb a vörösbor-termelésre; szerintem nagyon megfontolandó.

Ami a bordeaux-i, vagy bármilyen más klímát illeti, ha nem haragszol, saját tapasztalatok (ami max néhány "mintavétel" lehet) helyett én jobban hiszek havi bontású hőmérséklet- és csapadéktáblázatoknak, napsütéses órák számáról, stb. szóló statisztikáknak... Ezek alapján Bordeaux az óceáni klíma kiegyensúlyozó hatása következtében nyáron kevésbé meleg, ősszel melegebb Villánynál. A sok csapadék és párás levegő miatt a szőlő egyébként sincs kitéve annyira a napsütés intenzív hatásának. Egyszóval a szőlő kiegyenlítettebben, és hosszabb idő alatt érik. Ráadásul a téli fagyok hiánya miatt valószínűleg az alacsonyabb, tehát nem annyira meredek fekvéseket is használhatják.

hegyaljai 2011.04.14. 18:05:55

@muskotály küvé: Pontosítanék! Villánynál elsősorban október első felében melegebb Bordeaux, és nem kell október végét, az esőket megkockáztatva megvárni a beérést a késői vörös fajtáknál.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.14. 19:43:29

@muskotály küvé: Köszi, a részleteket, ez mindenképpen pontosabb, mint az én régicímkés emlékeim!

Mondjuk arra akovtól függetlenül én is élénken emlékszem, hogy májusban majd lerohadt rólam a gatya, olyan meleg volt Bordeaux-ban, itthon meg épp csak kellemes volt az idő. De ezen a téren én is inkább a statisztikának hiszek :)

@mindenivó: Szerintem a külföldi szakértők az ottani kisker árat tüntették fel, ami bizonyára magasabb, mint a hazai (kicsi, drága tételeket szállítgatnak, prémium szegmensben értékesítenek), ezen még magában nem akadnék fenn.

@màkospacal: Érdekesek ezek az angol árak (20/16 ezer). Hol találtad és mire? Néha én is meglepődök a reptéri félárasított konyakokon, de diszkont jó magyar bort még sosem láttam.

wynarsky1 2011.04.15. 10:02:35

elment ez a vita borászati szakmai-filózófiai oldalra. ne borász, sokkal inkább fogyasztói szemmel kell megközelíteni ezt. nem önmagában a magas alkoholtartalom a probléma, sokkal inkább a mellé társuló(vagy inkább nem társuló) teltség. egy kerek, telt bort magasabb alkoholfokkal is lehet élvezni, de ha a beltartalom gyenge ÉS magas az alkohol, akkor az a fogyasztónak nem tetszik.
sajnos egyébként a magyar borok, főleg a "sztár"részek túlárazottak. nem véletlenül a Légli és a Demeter bort tartja jó vételnek a szerző.sajnos ma Magyarországon még mindig trend, hogy amennyiben Bock József telehugyoz egy üveget, azt is 2800 Ft áron tudja értékesíteni, a hülye külföldinek meg ez nem ízlik, ez legyen az ő baja.

muskotály küvé 2011.04.15. 13:47:28

@hegyaljai: lehetséges, bár Bordeaux szeptemberben is már elég csapadékos lehet.
climat.meteofrance.com/chgt_climat2/climat_france?CLIMAT_PORTLET.path=climatstation%2F33281001

@Szomjas Gödény: lehet, hogy májusban meleg volt, de az óceánság miatt nyáron is ritkán van 30 foknál melegebb. Villányban azért előfordul... (Nekem is elég melegem volt, mikor egyszer nyáron a déli oldalról felsétáltunk a Szársomlyó tetejére...)
süti beállítások módosítása