Jamie Goode, a wineanorak.com szerzője, és az egyik legelismertebb angol borszakértő (ő tényleg szakért) megkóstolt 12 magyar „csúcsbort”, és két fő megállapítást tett: az egyik, hogy túl magas az alkohol, a másik, hogy méregdrágák. Ez a két probléma már sokszor terítékre került (l. Magyar kórság), és lassanként kialakult egy olyan főcsapás az ellencsapásban, amely azt mondja, hogy a hiba az okvetetlenkedő külföldiek készülékében van: az alkohol önmagában csak egy szám, a lényeg az egyensúly, az ár pedig szintén álprobléma, ha elfogy ennyiért, miért a sírás. Jamie Goode ugyanazt a csomagot kapta meg (Jason Cozzi), és kóstolta végig, mint Chris Kissack, a „Bordoktor”, de ő kevésbé volt elragadtatva.
A Goode-cikk néhány érdekesebb megállapítása:
„A borok Chrisnek láthatóan sokkal jobban tetszettek, mint nekem. Nekem felemás érzéseim voltak. Némelyikük – főként Demeter Zoltán száraz tokaji borai és a szokatlan, de finom Légli késői szüretelésű Riesling – szuper volt. Ám a vörösek közül sokból hiányzott a frissesség és a definiáltság, és túlságosan oxidatív stílusban készültek. Tanulságos megnézni az alkoholszinteket. A többség 15 százalék vagy afölött van, és ez egyszerűen túl magas. A borokon az érződött, hogy mintha kissé túl későre hagyták volna a szüretet. Szerintem nem a legjobb ötlet a bordeaux-i fajtákra való összpontosítás, a túlzott érettségre való törekvés és a kissé oxidatív borászati eljárások alkalmazása.”
„… eléggé ledöbbentem, amikor megláttam, hogy mennyire drágák.”
„Nem akarok a negatívumokon lovagolni, és nem állítom, hogy ezek rossz borok volnának. Csak azt akarom mondani, hogy e kóstolás alapján számomra nyilvánvaló, hogy a bizonyára jó terroirokban megvan az esély sokkal jobb borokat készíteni.”
Az alkohol és az ár kérdésén valószínűleg még sokáig el fogunk rágódni, ha nagyon mélyen magamba nézek, akkor én ezt most így látom:
Probléma a magyar csúcsvörösöknél a magas alkohol? Igen, gyakrabban, mint nem.
Lesz még magasabb is? Nem, a többség dolgozni fog azon, hogy visszatérjen a 14 körüli értékhez.
Drágák a magyar csúcsborok? Olcsónak az atyjuk sem mondaná őket, de az áremelkedés megtorpant. (Fontos megjegyezni, hogy a magyar csúcsborok (itthon!) árban a nemzetközi középmezőnyt alulról közelítik.)
Lesznek-e olcsóbbak? Bújtatott módon, igen. Ahogy a csúcsnak szánt ültetvények termőre fordultak/fordulnak, olyan mennyiségű potenciális csúcsbor készülhetne, amit a piac már nem tud felvenni, ezért a középkategóriás borokba megy majd bele az eredetileg felső kategóriába szánt szőlő nagyobbik része.
A kóstolt borok és pontszámaik (az egyes leírásokhoz kattintsanak az eredeti cikkre):
Otto Legli Gesztenyés Riesling 2007 Válogatás, Balatonboglár
92/100 (£21.99)
Zoltán Demeter Szerelmi Hárslevelű 2008 Tokaj
91/100 (£34.50)
Zoltán Demeter Lapis Furmint 2008 Tokaj
93/100 (£29.95)
Ferenc Takler Reserve Syrah 2007 Szekszárd
86/100 (£45)
Ferenc Takler Bikavér Reserve 2006 Szekszárd
88/100 (£19.99)
Zoltán Heimann Franciscus 2007 Szekszárd
90/100 (£28.50)
Zoltán Heimann Barbár 2006 Szekszárd
86/100 (£28.50)
Weninger & Gere Cabernet Franc 2007 Villány
84/100 (£32)
Attila Gere Solus Merlot 2007 Kopár, Villány
86/100 (£49)
Attila Gere Kopár Cuvée 2007 Villány
91/100 (£36)
Ede Tiffán Cuvée Carissmae 2007 Villány
89/100 (£35)
Ede Tiffán Grande Selection 2006 Villány
83/100 (£55)
Utolsó kommentek