Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A bors nyomában

2011.07.05. 06:00 - Octopus

Nem igazán friss a hír, de talán mégsem igazán közismert: ausztrál tudósok kikutatták, mi is okozza a syrah borok kapcsán gyakran emlegetett borsos aromát. A vegyület neve rotundone, ez adja a bors jellegzetes szagát, és bizonyos mennyiségben megtalálható egyéb fűszerekben is. A kimutatása borban azért is nehézkes, mert nagyon erőteljes, azaz elegendő nagyon kis mennyiségben jelen lennie ahhoz, hogy észlelhetővé váljon, egészen pontosan 4 ng(nanogramm)/l koncentráció mellett is már képesek egyesek kiérezni vizes vagy boros oldatból. Ezzel az értékkel a cabernet-család szőlőit gyakran sújtó, paprikásságért felelős pirazinok extrém alacsony detektálási küszöbét közelíti (2 ng/l). Még érdekesebb, hogy az emberek egyötöde egyszerűen nem képes ezt az aromát érzékelni. Vélhetően nem tartozom közéjük, a minap megtartott házi syrah-kóstolón (tematika: hűvös klímás syrah) született jegyzeteimet visszanézve ugyanis elég sűrűn bukkan fel a szóban forgó fűszer neve. Persze lehet, hogy csak képzelődtem, de hogy ezek a borok piszokul fűszeresek voltak, az egészen biztos.

Balga Pincészet Syrah 2007

Az egri pincészet egyelőre nem tartozik a legismertebbek közé, ha a név mégis ismerősen cseng, akkor elképzelhető, hogy Albert Gazdánál találkoztunk vele – méghozzá az átalakult Gróf Buttler kapcsán került megemlítésre. Soha rosszabb bemutatkozást. Érettséget mutató illat, mely kellően koncentrált is, a háttérben feketére érett meggy, az előtérben a fajta fűszeressége, fahéj, szegfűszeg, gyógynövények, borsmenta. Halvány földes jegy (fekete retek) színesíti a képet. Közepes testű, tartalmas, de cseppet sem nehéz, élénk savainak hála inkább lendületes. Jó szerkezet, kerek és arányos, ízében sötét gyümölcsök, elsősorban itt is meggy, sokféle fűszer, melyek között talán még a bors is felsejlik. Lecsengésében meggy és menthol. Jól iható bor, némi izgalom is szorult belé, ráadásul hihetően egri karakterű. Az egyetlen negatívum, hogy a palack alján a maradék a kelleténél kicsit hamarabb mutatta a hanyatlás jegyeit. Bár ez egyedi eset is lehet, inkább ne tartogassuk. 6 pont (kb. 3000 Ft, Borarium.hu)

Feind, Villa Quaiar Shiraz 2008

A shiraz megjelölés kicsit megtévesztő lehet, ez cseppet sem egy édes-nehéz, újvilági stílusban komponált bor. Színe sötét rubin. Intenzív illatának elsőre legszembetűnőbb eleme a határozott parfümösség: mintha valami jobb muskotály is keveredett volna bele, mondjuk egy löttyintésnyi N.A.G. Diós. Syrah-viognier helyett syrah-muskotály? Ha valakit zavar, ha egy vörösbor aromásabb, talán ezt sem fogja szeretni, pedig érdemes tovább pörgetni a poharat: vonzó szedres gyümölcsösség, bors, füstölt sonka tárul az orrunk elé, egy finom vegetális jeggyel kiegészülve. Kóstolva feszes szerkezetű, lendületes, könnyed, zamatos; remekül iható és az elmélyültebb vizsgálódáshoz is elég tartalmas. Élénk savaival és relatív karcsúságával, moderált tanninjaival kékfrankost idéz a struktúra, abból is egy igen jót. Túlérettség, magas alkohol vagy édesség értelemszerűen fel sem merül (alk.: 13,5%). Borsos, áfonyás, szedres íze intenzív, enyhe muskotály aromával, még mintha finoman sós is lenne. Remek bor. Eléri a 7 pontot, best buy (Auchan kb. 2500 forint, a pincénél 2990)

Lichtscheidl Shiraz 2009, Burgenland

Eddig is lelkesítően alakult a sor, de ezen a ponton valószínűleg fennhangon kijelentettem, hogy ezért szeretem ennyire ezt a fajtát. Óvatos tippek is elhangzottak, miszerint ez akár az ausztrál is lehet, lévén azt nem túl újvilágiasnak tartják, ez a bor pedig nagyon modernnek és profinak, ugyanakkor óviláginak tűnt. Színe fiatalos bíbor, viszont nem különösebben sötét. Illata friss, hűvös, áfonyás-szilvás-meggyes, továbbá határozottan és erőteljesen borsos, messze a legjobban a sorban. Alig észrevehető vanília/édesfűszer a háttérben (ha hordóból jön, akkor mesterien adagolták) és mintha viognier is lenne benne. Elegáns, kristálytiszta, és bár nem igazán komplex, nagyon tetszetős. Szájban itt is élénk savak fogadnak, ugyanakkor tökéletesen integrálódnak a bor közepes testébe. Kiváló szerkezet érett tanninokkal. Lendületes, szinte vibráló, íze gazdag, sötét bogyósokkal és a lecsengésre is jutó borsos, fahéjas fűszerességgel. Nem egy nagyon mély vagy összetett bor, erényei inkább varratmentes kidolgozottsága, élénksége. 7 pont és best buy, csak jussunk hozzá (11 euro AdeBar Vinotéka, Ruszt; mindössze 9 a pincénél)

Clonakilla Shiraz Viognier 2008

Újkori ausztrál kultuszbor, melyet nem ritkán a Grange kihívójaként emlegetnek. Azzal szemben viszont kifejezetten hűvös klímájú régióból származik (Canberra), eltérő a készítésmódja is, nem éppen egy blockbusterként híresült el. Az elvárásaink tehát joggal voltak magasak, ehhez képest kifejezetten csalódást nyújtott a bor. Közel sem hozta a 2009-es színvonalát. Sötét bíbor szín. Azonnal felismerhető ausztrál illat, savanykás, eukaliptuszos fekete ribizlivel, ezen a téren nem sok újat mutat. Kevésbé fűszeres és tömény, mint egy Barossa Shiraz, és határozottan nem túlérett, sőt, friss, de ezzel szinkronban nem is igazán átütő. A hordó is kiváló, éppen csak jelen van, de összességében talán túlzottan is mértéktartónak hat, lenne inkább zabolátlan, de gazdag és érdekes. Teste közepes, hibátlanul arányos és kidolgozott. Elegáns, szinte könnyed, szép savakkal, kicsit határozottabb tanninnal, kellő lendülettel és frissességgel átitatva. Nem lekváros, nem mű, semmi sem hibádzik benne, de kérdés, hogy tud-e ennél többet. 7-7+ (cca. £40)

Domaine du Tunnel Cornas Vin Noir 2007

A bor 2006-os évjáratát jól megszorták magas pontokkal, a CellarTracker átlag 94,5, Gary Vaynerchuck pedig 96 pontot osztott ki rá. És 2007 elvben még jobb évjárat. Átlátszatlan fekete, bíbor széllel. Illata nem túl kifejező, kicsit zárkózottnak hat. Érezhetően mély és koncentrált, de inkább csak sejteni lehet a mélyben lapuló erőt, mint konkrétan érezni. Bors, szeder és áfonya szagolható ki a pohárból, de nem mondhatni, hogy bőkezűen adagolnák az aromákat. Az eddigi összes borhoz hasonlóan élénk savú és nem hatalmas testű, inkább magasabb szerkezetű, bár némi súlya azért mégis van. A cserek erőteljesebbek, de nem bántóak, savból sok van, de jó minőségű, és nem lóg ki. Fejletlen még, és bár nem egyértelműen egy nagy ígéret, talán évek múlva mutat valamit, ami most még nem nyilvánvaló. 7-7+, többet vártam. (kb. 45 euro)

Weninger Soproni Syrah 2006

Amilyen jól indult a sor az olcsóbb borokkal, annyira nem akartak örömet okozni a drágább tételek. Egy Weninger bor persze köztudottan jelentős átalakulásra képes, de a jelen esetben az aggaszt, hogy a begubózott bábból nem egy színpompás lepke, hanem egy ronda és izzadt ló fog előmászni. Orrban erősen brettes, csatornás, gyümölcsök helyett inkább a lovak uralják, ráadásul még kénesen fülledtnek is tűnik elsőre. Erőteljes, csak nem éppen vonzó. Kóstolva jobb a helyzet, bár nem éppen csiszolt, és savai túlzóak, szerkezete egészen jónak tűnik. Finoman sós, közepesen tanninos, akár bele is lehetne képzelni, hogy több évnyi érleléssel előnyére változzon. A brett ilyen mértéke viszont gond. Ez így, ebben a formában maximum 5 pont. (kb 6000 forint)

Juris Villa Syrah 2007

Burgenlandi borászat, badacsonyi birtok. Illata már érettséget mutat, de alapvetően hűvös karakterű. Érett szilva és savanykás meggy, gyógynövényes-vegetális jegyek, egy kis menthollal, fahéjjal, vaníliával fűszerezve. Egy kevés étcsokoládé és medvecukor is felbukkan, egészen érdekes, izgalmas. Belekóstolva selymesen sima textúra fogad, csiszolt és teljesen illesztésmentes, az egyensúlyból még erőteljes savai sem billentik ki. A bor gerincét is ez adja, cseressége visszafogott. Intenzív ízében savanykás áfonya és meggy, fűszerek, gyógynövények, alkoholja alacsonynak tűnik, egyáltalán nem olajos. Búcsúja közepesen hosszú. Némi jóindulattal a 7 pontot is eléri (kb 17 euro, AdeBar Vinotéka, Ruszt).

Címkék: shiraz ausztrál hatpontos ötpontos eger badacsony hétpontos sopron weninger rhone syrah burgenland feind cornas balga pincészet lichtscheidl clonakilla domaine du tunnel juris

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr443040393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.05. 09:42:20

Üdítő, élvezetes írás. Köszönet érte. Az elején, a képre tekintve azt gondoltam, "na majd a weninger helyre teszi ezt a sort", de ahogy látom nagyon nem így lett. Meglepőek a pontszámok, viszont Franz Weninger borainál kevésbé meglepő, hogy időről-időre fölbukkannak (az elképesztő klasszisok mellett) durván animális palackok is. Sajnos nála ez mintha benne lenne a pakliban.

2011.07.05. 10:49:54

@demisec: lehet, hogy képzelődöm, de 2006 óta (a biodinamikus átállás óta) mintha gyakrabban (cs és cs-m nálam, most ez a syrah). ettől függetlenül nekem is nagy kedvenceim.

117 2011.07.05. 16:35:33

Jó írás! Van egy pár éves (07-08as) Dúzsi shirazom. Kíváncsi vagyok, mit tud. És a fentiek fényében is fogom értékelni.

Peti69 2011.07.06. 12:18:29

A balga syrah nyugodtan mehet a best buy kategóriába, hiszen a pincénél mindössze 1000 ft-ért lehetett hozzájutni, mivel már ha jól tudom csak a 2009-es van, igaz az is ugyanennyi. A borárium honlapján viszont nem találtam a bort.

Octopus 2011.07.06. 12:49:53

@Peti69: a honlapon én sem látom, a palackot Budai Borvár szaküzletükben vettem, a Mammutban. Egy ezresért szenzációs vétel lenne

Franz R. Weninger 2011.07.15. 11:43:04

@demisec: About our wine, the animalic smell in our wines comes from reduktion. with air or aging this goes away.
If a wine has brett, (it is more a oxigene high ph problem) the animalic smell gets more with aging and decanting. (big differenc!!)
reduktion is not a part of our biodynamic work it is a part of using less new wood and no micro or makrooxidation! some varieties leed to more reduktion like Syrah, Zweigelt, Olaszriesling, Kekfrankos. often the animalic smell in a Chateauneuf-du-Pape is a reduktion and no brett!

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.07.15. 13:05:37

@Franz R. Weninger: Correct. Thank you for the information. I appreciate that! And I hope brett will stay away from all of us in the future(:

Octopus 2011.07.15. 13:42:04

@Franz R. Weninger: hi Franz, in our case it was clearly brett, just got worse with aerating. Syrah 2006 can be a great wine, but not this bottle...

Franz R. Weninger 2011.07.15. 14:00:11

@Octopus: about bottle differences it is always hard to discuss.
it would be great if you would buy a second bottle of all this wine and taste it in 5 - 10 years. than we could see.

Franz R. Weninger 2011.07.15. 14:09:44

@demisec: about brett. Brett is in wine since wine exists so about 8000 years. with todays chemical analys you can find it in every red wine. yes every red wine. but why some wines you can smell it and in some wines not nobody can really tell you. the sience tells you it is the amount i believe in a differnent theory. The first time i recongnised brett was 1992, between 1995 and 2002 this was the big thing about wine tasting in austria. every wine taster tried to find it in wine and every winemaker tried to get ride of it. because of this some asutrian red wines got very technical.
since 2 years i found the a similar thing in hungary. brett was in most villany wines recognisable since every but just since 2 years winemaker and taster could tell you what it is.
In 5 years nobody will speak about brett anymore. some will use is (like a many of the french wines), some not. some will like it some people not. it tells you nothing about the quality of a wine. so why talk about it?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.07.15. 14:32:52

@Franz R. Weninger: Thanks for the information provided. Well, it is always question of the measure. I think just a little brett can make a wine more colourful and attractive, too much is clearly a nightmare and will be never ever tolerated by wine tasters.

I was present at the above tasting and I felt your Syrah 2006 more sourish, thin and acidic than bretted. It really couldn't come through the other wines...

A highly acidic wine, with thin body and no fruit will never improve (at least not in a pleasant way). I would be very much surprised if the 06 syrah will get better.

Sorry to say this, based on my experiences I would bet on your 2000 spernsteiner merlot and kekfrankos. Even Frettner can be beautiful from this era.

Franz R. Weninger 2011.07.15. 17:03:47

@akov: "a highly acidic wine, with thin body and no fruit" sounds like wine from burgundy in my ears.
süti beállítások módosítása