A 2009-es röviddel azután került piacra, hogy végigkóstoltam a Dobogó Furmintjának négy évjáratát (2005-2008). A Dobogó Pincészet Tokaj egyik legizgalmasabb borászata, és ez a furmint két meglepetést is tartogat. Az egyik, hogy a palackok egy része csavarzáras. Ez ebben az árkategóriában (kb. 10 euró) újdonságnak számít Tokajban, sőt általában a magyar borok között. Én tisztelem a modern szellemet, ami ebben a döntésben megnyilvánul, de tudnunk kell, hogy a középhosszú érlelésre szánt borok esetében a csavarzár parafadugóhoz viszonyított teljesítménye kérdéses.
A másik meglepetés az enyhe stílusbéli változás. Nem kell semmi egetrengetőre gondolni, de a 2009-es a korábbi évjáratoknál egyértelműen gyümölcsösebb, kevésbé fás, és szelídebb savú. Összességében a gyümölcs jobban előtérbe került, és megjelent egy viognier-s őszibarackos báj, ami engem halványan hárslevelűre emlékeztet. Mindeközben visszaszorultak azok a gyógyfüves, földes, enyhén vegetális jegyek, amelyek a furmint-magyar tölgy frigyre jellemzőek, és amelyek a 2006-os és 2008-as Dobogó Furmintot uralták.
Mindezt nem kritikának szántam. A Dobogó Furmint friss évjárata egy finom bor, ami most is remekül fogyasztható, és levegőzés hatására (esetemben a második ill. harmadik napon) a mineralitás és a furmint fajtajellege erősödik. Amit ez a bor egyensúlyban és szerkezetben veszített a korábbi évjáratokhoz képest, azért bőven kárpótol az érzéki intenzitás és textúra. Ajánlott. 6 pont. (2425 Ft)
Dobogó Tokaji Furmint 2009
2011.08.16. 06:00 - Az Alkoholisták
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr613156985
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Octopus 2011.08.16. 12:18:52
tetszik a csavarzár a palackon (és az egész megjelenés, így, ahogy van), én biztos nem a parafás változatot venném. Viszont kezd egy olyan kép kialakulni bennem, hogy - fiatal, komolyabb borok esetében - a csavarzárasakat érdemes hosszabban szellőztetni
Utolsó kommentek