 Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly?  Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus  sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország  borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra  is igen népszerű, a kiwik viszont – talán attól való félelmükben, hogy  ez már nem tart soká – azon törik a fejüket, lehetséges-e újabb szintre  emelni a fajtát. Ami azt illeti, a kutakodásnak már akkor létezett  kóstolható eredménye, például a cikkben szereplő Te Koko, a Cloudy Bay  hordós verziója, ami az elmélkedéshez alapul szolgáló, gyakorlatilag  referencia értékű kóstolón még nem bizonyult igazán sikeresnek.  Ami ott kiemelkedett, az bizony Európából származott, a két sikeres régió Sancerre/Pouilly-Fume és igen,  Bordeaux volt.
Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly?  Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus  sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország  borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra  is igen népszerű, a kiwik viszont – talán attól való félelmükben, hogy  ez már nem tart soká – azon törik a fejüket, lehetséges-e újabb szintre  emelni a fajtát. Ami azt illeti, a kutakodásnak már akkor létezett  kóstolható eredménye, például a cikkben szereplő Te Koko, a Cloudy Bay  hordós verziója, ami az elmélkedéshez alapul szolgáló, gyakorlatilag  referencia értékű kóstolón még nem bizonyult igazán sikeresnek.  Ami ott kiemelkedett, az bizony Európából származott, a két sikeres régió Sancerre/Pouilly-Fume és igen,  Bordeaux volt.
  
 Előbbi vidék már alaposabban  is ki lett vesézve az alkeszen, A. Móri Leányka és Albert gazda  jóvoltából, tudjuk, hogy sokat tud, és lehet komoly. De mi is kíváncsiak  voltunk erre, így beszereztük Didier Dagueneau méregdrága Silex nevű  alkotását (amit 2008-ban már fia készített, apja halála miatt), ez elvileg a legjobb bor, ami arrafelé készül, és kerestünk mellé egy Bordeaux  Blanc-t, ami már elismert, de még nem kerül annyiba, mint egy jobb  Liebherr borhűtő. Új-Zélandról maradtunk a standard Cloudy Baynél,  illetve a szintén itthon is kapható Villa Mariánál. A sort további  franciákkal és egyebekkel egészítettük ki, majd nekiálltunk a  vakozásnak. És csak néztünk, hogy mennyire különböznek a borok, két hasonló se nagyon akadt. (Mr. Riesling szemszögéből itt olvasható az este.)
[Nagy képért katt a kicsire]
Clos Floridene Blanc Graves A.O.C. 2008
57% Sauvignon, 41% Sémillon  és 2% Muscadelle házasítása, a híres francia önológus, Denis Dubourdieu  kezei alól, Bordeuax-ból. Parker szerint alulértékelt bor, kis híján a  borvidéki elit szintjét hozza, lényegesebben olcsóbban (elit például a  Chateau Haut-Brion, a 2008-as Blanc €450-ról startol). Intenzív illattal  nyit, elsőre kissé fás, füstös, pörkölt magvas, drága hordóval. Szépen  nyílik, sokat változik, egyre inkább fajtajelleges. Nem a zöld, éretlen  irányzat, illatában édes egres, citrusok, egy kevés trópusi gyümölcs.  Már egészen komplex. Szájban alig közepes test, pont olyan az íze, mint  az illata. Viszont a savai éretlenek, húzósak, kellemetlenek, ennyin  múlott a jó szereplés. Markáns hordó, alatta sarkos savak, a kettő  között meg nem sok minden. (19,95 euro www.wein-bastion.de)
 dagadtos: 5 pont
 octopus: 5+ 
 palack: erős 4
Etyek Kúria Sauvignon Blanc 2009
A hazai kínálatnak ez nem egy  gyenge pontja, de ebben a sorban bántóan közhelyesnek és érdektelennek  hatott. Egyszerű, tuttifruttis, bár kétségtelenül tiszta illat. Szájban  egy fokkal jobb, arányosabb, nem túlzó savakkal, fanyar, enyhén paprikás  (sárga húsú t.v.) ízzel. (cca. 2400 forint)
 dagadtos: 4-
 octopus: 4+
 palack: 3-4 
Larry Cherubino "The Yard" Pedestal Semillon Sauvignon Blanc 2008
Nyugat-Ausztrália,  Margaret River, Willyabrup, 67% semillon, 33% sauvignon, a felkapott  termelő dűlős sorozatának darabja. Zéró cukor, 13-as alkohol, 7,56 g/l  sav. Ez valamelyik óvilági lesz, írom a papírra. Majdnem. Zöldnek és  fűnek itt sincs nyoma, elegánsabb, neutrálisabb illat érett egressel,  grépfrúttal. Kóstolva teljesen száraz, közepes testű, íze viszont  intenzívebb, határozott fajtajelleggel, egressel, t.v. paprikával.  Élénkebb, de érett és integrált savak, jó hossz. Szép és profi. (£16.39,  www.nywines.co.uk)
 dagadtos: 6
 octopus: 6+
 palack: eléri a 6 pontot
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2010
Letagadhatatlanul újvilági, egészen  más stílus, mint az eddigi borok. Őrülten intenzív, orrba ver.  Elképesztő, hogy fahordó nélkül is mit ki lehet hozni egy borból.  Harsogó fekete ribizli, bodzavirág, maracuja, talán egy leheletnyi  benzin is, élénkség, frissesség. Szájban lendületes, közepestől  testesebb, perfekt, ragyogó savakra felfűzött intenzív ízekkel.  Citrusok, fekete ribizli, minden, ami sauvignon blanc. Szerkezet  tökéletes arányban az aromákkal, vibráló, gazdag és jól iható,  egyszerűen pazar. Hogy megér-e 5900 forintot? Meg. (Bortársaságnál  kapható)
 dagadtos: 6+
 octopus: 7
 palack: 6-7
Domaine Henri Bourgeois Sancerre Les Bonnes Bouches 2009
Jegyzett  termelő széles portfólióval, ez itt még nem a csúcsbor.  Visszafogottabb, kimért illat, nem fás, nem direkt, de azért  fajtajelleges. A korty is elsősorban elegáns, nem tolakodó ízekkel,  közepes testtel, mégis valamiféle tömör maggal. Remek, élénkebb, de  integrált savak, jó arányok, szép bor. (14 euro, www.wein-bastion.de; megjegyzendő, hogy olcsón szállítanak)
 dagadtos: 6
 octopus: 6
 palack: 6 
Pascal Jolivet Pouilly Fumé Les Griottes 2009
Érleltebb,  fejlettebb illat, talán érettebb volt az alapanyag is. Izgalmas,  csipetnyi birsalmás beütéssel, mandarinnal, citrusokkal, inkább  koncentrált, mint igazán összetett. Teltebb, testesebb a korty is,  lágyabb, olajosabb, meglehetősen sűrű. Grépfrútos, birses íz, alkoholos  melegség és édesség, talán enyhe késői szüret jelleg. (5650 Ft,  Bortársaság, már a 2010-es fut)
 dagadtos: 6+
 octopus: 6
 palack: eléri a 7 pontot
Didier Dagueneau Pouilly Fumé Silex 2008
“The idea is to have a balance with high acidity,  not a confiture,” szól Benjamin Dagueneau megjegyzése. “Chateau d’Yquem is very  good, but heavy. These wines aim at something a little more Germanic in  style.” Ha ezt még a kóstoló előtt olvassuk, a társaság nagy  része nem az előző bort tippelte volna vakon a nagyágyúnak. Intenzív,  karakteres, a maga saját útját járja. Nehezen szálazható, ugyanakkor  komplex és végtelenül koncentrált illat mandarinnal, vibráló  citrusossággal, éppen csak érezhető hordós pörkölési jegyeikkel. Nagyon  töménynek hat, de nem túlérett, még szellőzve is megőrzi frissességet,  nem fordul birsalmásba. Hatalmas test, komoly tömörséggel,  glicerines-olajos nyúlósság nélkül, erőteljesen hangsúlyos, bár teljesen  érett savakkal. Rendkívüli sűrűség birkózik rendkívül sok savval,  amolyan erődemonstráció jelleggel. Hatalmas anyag, hosszú, de nem éppen  kedves, inkább próbára tesz, mint kényeztet. A sauvignon blanc-ok Barolója. Engem így is meggyőzött, de  ezzel szinte egyedül maradtam. Újra kéne kóstolni. Ha el tudok képzelni  fehérbort, ami évtizedekig érhet, ez az. Parker 93 pont, Jancis  Robinson 17,5, Bettane and Desseauve 19,5, La Revue du Vin de France 19. (89 euro, www.weinart.de)
 dagadtos: 7
 octopus: 8-9
 palack: 7-8 
Château Smith-Haut-Lafitte Blanc Cru Classé Pessac-Leognan 2007
Top név a kategóriában, egyfajta fehér szupermásodik bordeaux-i, dagadtos tavalyi bécsi kedvence.  Intenzív illatú, még nagyon fiatalnak hat, erősen fás. Drága az a fa és  finom, de kicsit hivalkodó, pedig van mögöttes tartalom, egres,  sauvignonos gyümölcsök, ilyesmi. Kóstolva egészen más arányokat mutat,  mint a többi bor, testes, krémes, telt, kevésbé hangsúlyos, kerek  savakkal, stabil maggal. Feszes, tömör, finoman sós, hosszú. Szájban is  fás, de kit érdekel. Ez is hosszú életű lesz.  (67 euro, www.wein-bastion.de)
 dagadtos: 7
 octopus: eléri a 8 pontot
 palack: 7-8 
Villa Maria Cellar Selection Sauvignon Blanc 2007
Újvilág ismét, intenzív, lehengerlő, és érdekesen növényi jellegű az  illat. Spárga, tavaszi zöldségek, mellettük citrusok, csipetnyi benzin.  Meglepő módon kóstolva elegánsabb, könnyedebb, mint amit az illat után  várnánk, selymes, ugyanakkor vibráló, lendületes savakkal. Gazdag az  íze, bodzás, paprikás, fajtajelleges, a végén finom kesernyével. Négy  éves sauvignon blanc létére fel sem merül, hogy már túl lenne a csúcson.  (5300 Ft, radovin.hu)
 dagadtos: 5-6
 octopus: 7-
 palack: 6 pont



 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                

Utolsó kommentek