Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Meghalt Didier Dagueneau

Didier Dagueneau Les Jardins de Babylone 2004

2008.10.01. 06:00 - Albert gazda

Néhány hete repülőbalesetben elhunyt a legizgalmasabb francia borászok egyike, Pouilly legmagasabban jegyzett termelője, Didier Dagueneau. Hogyan másképpen elékezhettünk volna rá tisztességesebben, mint egyik illusztris bora kibontásával és elfogyasztásával?

Sancerre és Pouilly hiányzik a borbarát magyarok érdeklődésének homlokteréből, pedig nagyon ott van a spiccen. Nem kérdés, a legtöbbet ott hozzák ki a sauvignon blanc-ból – sokkal többet, mint a hazai vagy most már új-zélandi SB-ken is iskolázott íny gondolná –, erről nemrégiben próbáltunk is elmondani valamit, miután A. Móri Leányka személyesen is szétnézett arrafelé. Akkori ivászatunk első számú sztárja éppen Didier Dagueneau volt, akinek nemcsak borai átütőek és magasan árazhatók, ő maga is fölöttébb egyedi alakja az egyetemes kultúrának. Vagyis hát csak volt, sajnos.

Néhány nappal halála után kisebbfajta borozásba bonyolódtunk AML-lel, a végén került elő a palack, amely 2004-es Les Jardins de Babylone-t tartalmazott. Ez a bor nem Pouillyból származik, hanem Juranconból, és nem száraz, hanem édes. Sokat nem tudunk róla, az internetes világhálón sincs érdemi információ, ha minden igaz, Dagueneau egy barátjával közösen készítette a kevésbé ismertek közé tartozó kis délnyugat-francia borvidéken. Juranconban két szőlőfajtából szűrnek borokat, gros mansengből és petit mansengből, előbbiből szárazakat, utóbbiból – amelyet novemberig-decemberig kint hagynak a tőkéken töppedni – édeseket, úgyhogy petit manseng lehetett a Les Jardins de Babylone alapanyaga. A Jurancon Franciaország egyik legjellegzetesebb fehérbora, mondja a Johnson–Robinson.

A Dagueneau-terméket különös üvegbe töltötték, akkorába, mint egy 0,75-ös, pedig csak 0,5 literes, vastag és nehéz. Színes címke, 12-es alkohol.

Aranysárga-zöldes, fiatalos szín, oxidáltságnak nyoma se, fiatalos. Elsőre gazdag, kicsit szúrós illat, gyümölcsös, ásványos, szénás. Később tisztul, harmonikusabb lesz. Ízben viszont az első pillanattól nagyszerű. Testben nem kicsiny, ám arányos. Gyümölcsös ízkavalkád, finom savakkal. Krémes és lendületes egyszerre, hosszú, kristálytiszta utóízzel. Semmiből sincs benne kevés, semmi sem lóg ki belőle. Más, mint a férfiasabb Tokaj, más, mint a hömpölygősebb Sauternes, tényleg van saját, nehezen szavasítható karaktere. Nem telik el vele az ember az első pohár után, kéri a következőt. Az mondjuk annyi, mint 8 pont.

Didier Dagueneau pedig nyugodjék békében, erősen reméljük, amit felépített, nem jut ebek harmincadjára.

Címkék: kóstolás fehér nyolcpontos didier dagueneau jurancon

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr18688431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2008.10.01. 23:27:23

Isten nyugosztalja.

A sauvignon blanc-hoz:
Németországi (épp végéhez közeledő) gyakorlatom során a főnök beszélt egyszer a vendégeink előtt a sauvignon blanc szerinte fényes jövőjéről a Rajnavidéken. Azt mondja, hogy az éghajlatváltozás miatt, a szélsőségek erősödésével olyan területek kerülnek előtérbe, amelyeket korábban kevésbé tartottak Grand Cru-nek, és a rajnai riesling mellé összetettségben és eleganciában felzárkózhat a sb.

Hogy mi lesz belőle, azt majd 5 év múlva egy palack Kesseler mellett bővebben kielemezhetjük.

Octopus 2008.10.02. 11:02:54

Nyugodjék békében.

Nagy kár, hogy tényleg alig ismert itthon a Sancerre és Pouilly, igazán remek borok készülnek ott. Viszont olyan szempontból érthető a dolog, hogy durván 4-5000-től indulnak az árak, vagy legalábbis a szűkös hazai kinálat.
süti beállítások módosítása