Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Demeter Zoltán vertikális a nappaliban II.

Szerelmi Hárslevelű 2010-2005

2011.12.02. 12:00 - palack

És akkor folytatódik a Demeter Zoltán különszám, mert megérdemli és talán mi is megérdemeljük. No, és mert ami késik, van, hogy azért nem múlik. Márpedig egy ilyen borsort vétek volna poszt nélkül hagyni. A Főborok előtt hat hárslevelű volt terítéken szerencsés nappalimban: a teljes Szerelmi-sor 2010-től 2005-ig visszamenőleg. Az elmúlt évek során azt a felületes véleményt sikerült megfogalmaznom magamban, hogy Demeter Zoltán dűlős szárazai közül a Szerelmi szokott leghamarább kitűnni, fogyasztásra érni. Ebből persze nem kell annak következnie, hogy hamarább is öregednének, mert bizony nem. Részletek a hajtás után, indulunk vissza az időben.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2010

Halvány szalmasárga színnel és közepesen intenzív illattal mutatkozik be. Alma, őszibarack, szőlő, citrusok és egy kis kövesség. Kóstolva évjáratát nem tagadhatja le, határozottan citromos, kissé agresszív savai végigkísérik a kortyot, amely friss, gyümölcsös ugyanakkor tartalmas és mindenekelőtt végtelenül tiszta. Lecsengése is citrusos, friss és hosszú.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2009

Halvány szalmasárga színű, mély, gazdag és komplex illat árad a pohárból. Fehér virágok, nyári alma, körte, őszibarack, grépfrút, kőpor, dió és egy leheletnyi cseresség. Változik, él, nagyon egyedi és izgalmas. Kóstolva nagy testű, intenzív, sűrű mégis megőrzi eleganciáját, nem esik a ló túloldalára. Tele van finom gyümölccsel, amelyek mellett határozottan érezni a szép hordós jegyeket is. „Szepsy light – mondtam magamban, de mások is őt emlegették. Kerek, mégis nagyon határozott szerkezetű és nagyon-nagyon hosszú.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008

Mélyebb szalmasárga színe után cseppet ránk ijesztett, mikor beleszagoltunk a pohárba. Parádi vizes, kénes büdösséggel fogadott, ami szerencsére elég hamar kiszellőzött belőle. Aszalt barack, hársméz, tea és zöldfűszerek maradtak utána. Kóstolva szépen érett állapotban van: kerek, savai integrálódtak, nyugodt harmóniát mutat. Utóíze szépen fokozatosan csendesül.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2007

Már aranyszínnél tartunk, bár abból azért világosabb. Gazdag, sokrétű és szépen összeérett illatából sonkás almát, körtét, mangót és egy cseppnyi mézet emelnék ki. A korty krémes, sima és az illatban ígérteknek megfelelően rendkívül gazdag. A gyümölcsök kerek édességét egy csipetnyi finom sósság ellenpontozza. Az alkohol érezhető, de nem bántó. Lecsengése hosszú, finom, meleg.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2006

Világos aranyszínű, érett, megállapodott illatú bor. Méz, birs, egy kis reszelt alma és gomba fedezhető fel benne. Nem sokat változik a pohárban, eldöntötte már, mit akar. Szájban közepesnél vastagabb testű, nagyon sokrétű: gyümölcseire szépen ráépültek a palackos érés jegyei. Savai tökéletes munkát végeznek, sós ásványossága markánsan elegánssá teszi a kortyot. Hosszú, egyenletes lecsengése is finoman sós, gyümölcsös.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2005

Mélyebb aranyszínű, intenzív, kissé különc illatú bor. Már itt megosztotta a társaságot: én a rajongók közé tartoztam. Számomra orrban koncentrált, gyógynövényes, sós és petrolos. Kóstolva lehengerlő, sokkal erőteljesebb, mint egy évvel fiatalabb társa, mégis érett és nagyon szép harmóniát mutat. Izgalmasan rétegzett, sóssága még markánsabb, de egyáltalán nem túlzó. Lecsengése is ennek megfelelő: intenzív, hosszú.

Összegzésre nincs szükség, az egyes leírások magukért beszélnek. Rendkívül színvonalas sor volt, 2009-től legalább pannon klasszis magasságokban jártunk, többször inkább feljebb. Egyértelműen kiderült, a Szerelmi érlelhető bor. A kor és az évjáratok sokszínűsége rengeteg felfedezni valót nyújtott, szórakozva okosodtunk.

Címkék: retro 2006 2005 kóstolás fehér tokaj hárslevelű demeter zoltán 2007 szerelmi 2008 2009 2010

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr773427295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.12.02. 13:25:56

Az ilyen soroknál mindig megdöbbenek mennyit változtak a tokaji szárazborok, pedig csupán 5 évet ölelt föl ez a kivételes sor is, de mégis mennyi féle stílus nyilvánult meg egyetlen termőhelyen!! (Citrusos-friss, kerek, nyugodt, krémes, egyenletes-elegáns, gyógynövényes-petrolos).
A 7-es nagyon hamar elfogyott (nagyrészt külföldön, ha jól tudom). Arról lemaradtam:((
süti beállítások módosítása