Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Languedoc nagyot álmodik

2012.02.21. 07:18 - Az Alkoholisták

Languedoc, megint. Volt már szó erről a feltörekvő borvidékről többször is, AM szerelmet vallott neki, én ballagást ünnepeltem vele, majd együtt kóstoltunk egy hatos mintát belőle. Mégis ismét előveszem a témát, mert a téma előkerült. Nagyon, de nagyon úgy tűnik, hogy Languedoc most már tényleg komolyan gondolja: a legjobb módja az egyre keményebb (és globális, óh, Uram) konkurenciával és a változékony piaci igényekkel való szembenézésnek az előremenekülés lesz. Languedoc fel akar zárkózni a nagyokhoz. És elkezdte a harcot.

Ennek a posztnak az RVI nevű szaklap (Revue Vinicole Internationale, egy szakmabelieknek íródó, havonta megjelenő újság) ehavi számában olvasható cikk az apropója, de a téma egyáltalán nem új. Arról a fent linkelt posztokban már volt szó, hogy Languedocban a minőségi forradalom a 80-as évekig vezethető vissza. A változásokat jórészt fiatal borászok és borászatok hozták, akik vették a bátorságot, és a "már nagyapám is így csinálta" helyett az "ez van a nagykönyvben" filozófiáját kezdték - legalább hellyel-közzel - alkalmazni. Törekvéseiknek köszönhetően a 2000-es évekre több száz igazán minőségi termelő jelent meg a borvidéken, és a borkritikusok, na meg a fogyasztók avatottabbjai is elkezdtek hiperlatívuszokban beszélni a régió potenciáljáról. Az egyik ilyen, talán a legnagyobb hatású kritikus Jancis Robinson volt, aki nagy ismerője és hódolója Languedocnak.

2006-ban megjelent egy könyv, ami egyenesen languedoci grand crukről beszélt. A Michel Smith szerkesztette, Les Grands Crus du Languedoc et du Roussillon címet viselő könyv kb. száz figyelemre méltó tételt mutatott be. A szerző saját bevallása szerint a "grand cru" elnevezést leginkább provokációnak szánta, figyelemfelkeltésnek. A provokáció azonban érdeklődés hiányában elmaradt. Az ötlet leporolására egészen 2011-ig kellett várni, amikoris a languedoci borvidék szakmaközi szervezete (CIVL) bejelentette, hogy termékpiramist vezetnek be Languedocban. A cél az volt, hogy a fogyasztók, de még a szakma előtt is homályos borvidéki AOC-k között rendet tegyenek. A termékpiramisnak három emelete lett volna, úgy mint Languedoc AOC, Grands vins du Languedoc és Grands Crus du Languedoc. A CIVL terve az volt, hogy egyes terroárokat grand cruvé léptet elő,  másoknak a grand vin címet adja, a többi AOC pedig marad, ami volt eddig is. A hivatalos tájékoztató (mely itt olvasható franciául és pdf-ben) még a különböző szinteken helyet foglaló borok "minimális" árát is megadta.

Mondani sem kell, a terv azonnal kicsapta a biztosítékot a minőségi borok klasszifikációjával minimálisan tisztában lévő fogyasztók és szakértők többségénél (pl. JR sommás véleménye itt), na meg persze az INAO-nál - utóbbi nem győzött csodálkozni, hogy az egyébként 10-15 évnyi rákészülést igénylő, kizárólag az INAO által adható "grand cru" elnevezést a CIVL csak úgy kiosztja néhány ezer hektárnyi területnek. A CIVL azzal védekezett, hogy eszük ágában nem volt ezt pl. a címkéken megjelentetni, sőt az egész klasszifikációs mizériáról a fogyasztókat nem is akarták tájékoztatni, hanem a szakma (kereskedők, felvásárlók és legfőképpen importőrök) számára gondolták ily módon átláthatóbbá tenni a languedoci piacot. Végül azonban felhagytak a magyarázkodással, és inkább lefújták az egész projektet.

De az elhatározás megmaradt, és a CIVL most egyszerre több fronton támad. Az egyik front a hiperek kínálatának átszervezése volna. A CIVL már 2010 óta teszteli néhány hiperben a borok eddigiektől eltérő elrendezésének a hatását. A koncepció alapja egy "lineáris" besorolás lenne, vagyis tulajdonképpen egy polcra kerülne az összes Languedoc-Roussilloni bor, attól függetlenül, hogy AOC, AOP vagy IGP besorolású-e. Az elgondolás természetesen arra a felismerésre épül, hogy a fogyasztó Languedocot még csak-csak ismeri, ellenben pl. az, hogy Côtes de Thongue a világon semmit nem mond neki. A CIVL azt reméli, hogy egy egységesebb, a languedoci identitást jobban hangsúlyozó piaci fellépéssel növelni tudja a fogyasztótáborát. A teszt eddigi eredményei pozitívak, pl. kiderült, hogy a fogyasztókat nem zavarja, ha a fehérbor és a rozé össze van keverve, a vörös-nemvörös differenciálás mellett inkább érdekli a száraz és nem száraz borok világos elkülönítése.

A másik frontot a folyóborok értékesítésénél nyitotta meg a CIVL, amennyiben fontolgatják és tesztelik egy piaci alapú "hozamkorlátozás" bevezetését. Az egyes languedoci AOC-kban már most is működő rendszer a régióra jellemző túltermelést hivatott kordában tartani. Az utóbbi időben ugyanis nagy gondot okozott, hogy a languedoci pincészetek nem tudták eladni az összes borukat. Ezért az új évjáratok közeledtével a termelők elkezdték csökkenteni az árakat, hogy az előző évjáratból bent ragadt boron túladjanak. Ezt viszont a piac hamar kihasználta, a kereskedők és felvásárlók egyszerűen kivártak, mert tudták, hogy a szezon végén olcsóbban jutnak hozzá ugyanahhoz a borhoz. A leginkább a folyóborokat sújtó gyakorlat több vidéket (pl. Corbieres-t és Minervois-t) is kezdett lehetetlen helyzetbe hozni. Az új rendszer abból áll, hogy a termelőknek számot kell adniuk arról, hogy az előző három évben mennyi bort tudtak eladni, és ezeknek az adatoknak a függvényében dönt a CIVL arról, hogy a soron következő évjáratban mennyi AOC-t vagy AOP-t dobhatnak piacra. A koncepció - legalábbis a CIVL szerint - működik, de ezt látszik alátámasztani az is, hogy több vidék, mint pl. az egyébként jó adottságokkal rendelkező, de az utóbbi években lezüllött Fitou is csatlakozni akar a rendszerhez.

A harmadik front pedig a piramis csúcsának meghódítása lenne. A CIVL sutba dobta ugyan a vitát kavaró "grand cu" elnevezést, de a legkiválóbb terroárok klasszifikációjának gondolatával nem hagyott fel. Újabb terve szerint a "terroir d'exception" (különleges minőségű terroár, kb.) elnevezés használatát tenné lehetővé bizonyos vidékek számára. A tervhez ezúttal az INAO áldását is kérték, és a CIVL elnöke, Frédéric Jeanjean (nem röhög!) azt reméli, két terroár, nevesen a Pic Saint Loup és a La Clape már idén kicégérezheti a megkülönböztető jelzést. A folyamat - bátortalanul ugyan, de félhangon továbbra is - deklarált célja az, hogy előbb-utóbb legyen "igazi", INAO által elismert grand cru Languedocban.

Ha tényleg kötélnek áll az INAO a "terroir d'exception" plecsnivel kapcsolatban, nő az esélye, hogy ebből egyszer igazi klasszifikáció legyen, de a cél még relatíve messze. Az viszont egyre valószínűbb, hogy valami lesz. A Corbieres Boutenac-i szervezet elnöke már a tavalyi polémia kapcsán is azt mondta, a vita legalább felhívja rájuk a figyelmet, legalább világossá válik, hogy Languedocban megmozdult valami. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Bordeaux és Burgundia elszállásával minden bizonnyal van betöltetlen terület a piacon, és legfőképpen, hogy a languedoci borok veszett jók tudnak lenni, több mint valószínű, hogy a közeljövő egyik új siker-vidékével állunk szemben. Más szóval most kell szeretni Languedocot - 10 év múlva már hőzöngeni fogunk, hogy drága.

[mistinguett]

Címkék: franciaország szemleszerű languedoc klasszifikáció

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44122456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kékvérű 2012.02.21. 09:10:25

Érdekes cikk, köszi,
pont egy-két hete kóstoltam egy bort Pic Saint Loup-ból és elképesztően
szép volt! Akkor egyébként még nem sejtettem, hogy Languedoc egyik legjobb területéről jött le...
Nem vagyok a borvidék ismerője, így csak tippeltem, hogy syrah lehetett és erre nem találtam megerősítést a Johnson-Robinson Boratlaszban sem. Így van vagy mellényúltam?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.02.21. 22:20:28

@kékvérű: A Pic Saint Loup-ban szinte mindig van syrah (az is lehet, hogy mindig), de nagyon ritkán egyedül. A legtöbbször syrah-grenache-mourvedre házasításról van szó, de lehet benne carignan vagy cinsault is.
süti beállítások módosítása