Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Oportólecke

2012.04.02. 06:00 - Octopus

Ha a téma, mármint az oportó, akár csak érintőlegesen is szóba kerül, rendszeresen utalást teszek egy bizonyos korai élményemre, mely az évek távlatából egyre inkább valószerűtlen hivatkozási ponttá látszik zsugorodni. Arra tett kísérleteim, hogy a jeles portugieser egy újabb évjáratát beszerezzem, rendre kudarcba fulladtak, de ha ahhoz nem is, végül a termelő egy másik borához sikerült hozzájutnom tavaly. Amely sajnos elvérzett a megmérettetésen, alaposan lehűtve a lelkesedésemet. Aztán az oportózás során ismét beugrott a név, illetve éppen ekkor bukkantam a hírre: Horst Hummel villányi borászatát 2011-ben az év pincészetének választotta a német illetőségű Captain Cork online bormagazin. A címhez csak annyit, hogy azt 2010-ben Angelo Gaja érdemelte ki, nyilvánvalóan le kell tenni valamit az asztalra, hogy bezsebelje az ember.

Ezek után már tényleg fel kellett hajtanom a bort. A kereskedők noszogatása eddig sem vált be, így inkább a weboldalon található címen próbálkoztam. A borok itthon nem kaphatók, tudtam meg, továbbá hogy a berlini rendeléssel járok a legjobban (a szállítás valóban korrekt, 15 EUR / 12 palack). Átnéztem a kínálatot és rendeltem. Villányi bort, Berlinből. Ahogy nyíltak a palackok, olyan érzésem támadt, hogy nem csak hogy külföldről érkeztek a borok, de mintha ott is készültek volna. Valahol Franciaországban, például. A franciáknál vélem ezt rendszeresen felfedezni, borvidéktől szinte függetlenül: az első az egyensúly és az elegancia, a textúra; a koncentráció, összetettség csak eztán következik, ahogy fölfelé lépdelünk a ranglétrán. Tipikusan nem egy magyar hozzáállás, itt a nagy többség izomra hajt, és gyakran még a csúcsborokból is éppen a csiszoltság hiányzik. Horst célja strukturált, elegáns, érlelhető borok készítése, melyek a terroirt tükrözik. Szerény véleményem szerint ebben az esetben ez nem elcsépelt szlogen, hanem éppen ezt érezni a borokon. A két Hummel mellé két másik versenyzőt is megnéztem.

Kvassay Portugieser 2011

Jól elkészített, végtelenül könnyed, gyümölcshangsúlyos ivóbor, az átlagnál élénkebb savakkal. Illata intenzív, fajtajelleges, egyrészt áfonyás-meggyes, másrészt hozza a tipikus vadhúsos jegyeket. Talán egy kis ibolya is bevillan. A korty kerek, élektől mentes, tanninja minimális, gerincet lendületes savai biztosítanak. Strukturáltnak azért aligha nevezhető, funkcióját azonban betölti: friss, jól csúszó, moderált szeszű bor. Tiszta, és a fajtársak gyakori rendezetlensége sem sújtja. 4 pont (1390 Ft, Bortársaság)

Hummel Portugieser 2010

Tartályos tétel. 2010-es lévén jelentős hátrányból indul, de az egyensúlyon ezt biztosan nem érezni, sőt. Nem egy koncentrált bor, de tipikus oportós méretei ellenére is azt a benyomást kelti, hogy nem gyümölcslének, hanem vörösbornak szánták. Orrban fanyar cigánymeggy, ceruzareszelék, szőlőhéjból származó fűszeres aromák, liliomosba hajló animalitás. Kissé visszafogott. Az alkohol (12%) felől nézve könnyed a teste, rendelkezik azonban egyfajta tanninos súllyal, szépen extrahált, minőségi cserekkel. Finom textúra, szép, integrálódott sav, eszményi arányok. Gyönyörű, gyönyörű tanninok. Elegáns bor, az egyensúlyra gyúr, nem a feltűnésre. Érlelhetőnek tűnik, izgalmas, természetes. Türelmetlenül várom a 2011-es utódot. Eléri az 5 pontot (6,5 EUR).

Sauska Portugieser 2009

Super size me! Ahogyan azt a pincészettől várnánk: modern stílusú, magas fűtőértékű, hibátlanul kivitelezett bor, a nagyságot az uralkodó villányi paradigma szerint a koncentrációra alapozva próbálja elérni. A csúcsküvéktől eltérően azonban itt nem kavar be a kávés-vaníliás hordó, mi több, a fajtajelleg is határozottan felismerhető. Vadmeggyes, fűszeres, kellemesen fanyar illat, némi naspolyás-hecsedlilekváros, késői szüretes felhanggal. A háttérben vadhús és érintésnyi étcsokoládé. Szájban sűrűbb, testesebb a fajtától megszokottól, a textúra olajosabb. Meggyes, cseresznyés, naspolyás íz, finom kesernyével kísérve. A tannin minimális, az alkohol viszont becsíp a végén. Mindazonáltal távolról sem művi, és messze a műfaji átlag felett teljesít. 5-5+ (kis tétel, a pincénél kapható, ha még egyáltalán)

Hummel Jammerthal Portugieser 2009

Prémium kategóriát célzó dűlőszelektált oportó. 0,4 hektár a Jammertálban, új, 2006-os telepítés, 1 x 1 méteres térállásban (kizárólag kézzel művelhető). Hozam: 30hl/ha. A szűztermés spontán erjedt, és 2-4 éves burgundiai hordókban érlelődött 12 hónapig. Alkohol: 13,19%, extrakt: 27,6 g/l. Gyökeresen más úton közelít a nagy oportóhoz, mint a Sauska vagy a Jackfall - izom helyett a fineszre koncentrál. Vakon mutattam meg a barátaimnak, és nemhogy villányinak nem tippelték, de magyar bornak se nagyon tudták elképzelni. Egyszerűen túl elegáns ahhoz. Illata közepesen intenzív, nehezen szálazható, leginkább fekete meggyes és szilvás. Édességnek nyoma nincs, egyszerűen érett gyümölcsöt mutat, kiegészülve némi diszkrét füstös-édesfűszeres aromával. Nem őrülten komplex, de mégis komolyságot sugároz, halványan talán a Clos Rougeard-ra emlékeztet. Szájban már bőkezűbbnek bizonyul, bár még itt sem igazán harsogó. Tökéletesen csiszolt, finom szövésű textúra; nem extrahált, nem sűrű, szinte törékeny és súlytalan, mégis tartalmas. Hibátlanul integrált savak, közepes tannin, ami talán nem olyan szép, mint a sima 2010-esben, de panaszra azért nem ad okot. Teljesen száraz. Mesésen kifinomult és elegáns, tökéletes egyensúllyal. Nem rémlik, hogy Villányból valaha is ittam volna hasonló bort, és itt már nem Portugieserben gondolkozom. Mint oportó, mérföldkő, és simán pannon klasszis, de pontozásnál marad a szigor: 6 pont (Szép). (19,5 EUR)

[kép: http://www.weingut-hummel.com]

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos villány portugieser sauska kvassay hummel

13 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr184355080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.02. 10:03:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bratwurst 2012.04.02. 11:25:13

Nem passzolnak nekem össze a leirasok a pontszamokkal. Kimaradtak a hianyossagok, vagy ha nem, miert csak 5 / 6 pont?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2012.04.02. 11:46:23

Ha már az utóbbi időben ennyit foglalkoztok a portugieserrel, akkor hadd hívjalak meg benneteket (és minden borkedvelőt természetesen) oportós rendezvényünkre, április 14-én, Pécsett. Egy hétvége a portugieser jegyében. Részletek itt: www.pecsiborozo.hu/portugieser

Holland Lovas 2012.04.02. 15:58:38

"Tökéletesen csiszolt, finom szövésű textúra, Hibátlanul integrált savak, Mesésen kifinomult és elegáns, tökéletes egyensúllyal."

Ilyeneket 8-9 pontnál szoktunk olvasni, szóval az egyensúly egy leírás esetében is pozitív dolog. (Egyébként jó cikk.)

Octopus 2012.04.02. 16:18:10

@Holland Lovas: vívódtam is emiatt eleget. Ezen a téren kikezdhetetlen a bor szvsz, viszont a(z általam) 9- pontra adott Rousseau Chambertintől komplexitásban még őrülten messze van, ezért a hat pont. És hogy ez részemről mennyire is erős osztályzat valójában, azt ezzel próbálnám alátámasztani:

alkoholista.blog.hu/2012/02/27/kopar_kopar_es_tarsaik

(és saját részre a Hummel Jammerthalt venném, nem a kabernéket)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.04.02. 23:32:10

@Octopus:
Hummel: jól értettem? minden pontért egy ezrest kéne fizetnem?

akkor jöjjön inkább az 5 pontos 6,5 €-ért, pontonként csaknem 400-ért!

Bratwurst 2012.04.03. 17:49:05

Furcsa szamomra, hogy minden hozzaszolo aki fel meri emlegetni az ar-ertek aranyt, letolast kap, es nem csak itt.

Pontosan mi is a baj azzal, ha az ember több penzert jobb bort szeretne kapni?

Vagy azzal ha a fogyasztonak van egy belsö iranytüje, hogy kb milyen szintü elmenyert kb milyen arat tart a maga szamara elfogadhatonak? Tenyleg nem ertem.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.04.03. 18:24:47

@Bratwurst: Nem azzal van baj, amit mondasz, hanem azzal, hogy a pontokat tudni kell relativizálni. Ha a szerző nem írja oda, hogy "nagyon szép bor, de ennyiért azért nem éri meg", akkor vagy nem érdekli a pénz, vagy úgy gondolja, hogy megéri. Nem ugyanaz az ötös érdemjegy egy hetedik osztályos elsőpados dolgozatnál, és a műegyetemen negyedéves szigorlatnál.

Octopus 2012.04.03. 20:53:41

@Bratwurst: részben jogos a kritika, ugyanakkor...
Egyrészt nem lehet mindent ár/érték alapján megítélni, különösen nem az egyedibb borokat - márpedig ez az. Ha így teszel, éppen az érdekes, és igazán jó borokról és élményekről fogsz lemaradni.

Másrészt. Nem tudom, hány villányi termelő lépte már meg ezt (a kivételektől elnézést, örömmel hallanék róluk), hogy annak érdekében, hogy a portugieserből kihozza a maximumot, újraültetett egy ültetvényt, bakművelésben, sűrű térállással, vállalva a kézi munka költségeit. Ebből biztosan nem lesz egy olcsó bor...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.03. 22:06:15

@Bratwurst: Ha esetleg rám gondolsz, akkor nem leszúrás volt a kérdés, csak fura volt a nézőpont, nem értettem meddig lehet extrapolálni. Vagy ez a Ft/pont csak afféle szófordulat lett volna?

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.04.03. 23:56:41

@Bratwurst: egyetértek.

@Octopus: engem nem túlságosan érdekel, hogy a borásznak mekkora költsége volt a bor előállítása közben. ez az ő problémája. az enyém meg az, hogy FOGYASZTÓKÉNT az engem bombázó sokezer (sokmillió???) borászból kiválasszam azokat, akiknél azt érzem, hogy ha megkóstolok egy palackkal, akkor utána 1 (vagy több) kartonnal fogok rendelni az adott borból. az, hogy ez magyar termelő vagy sem annyira érdekel, hogy képes-e az illető éveken át jó minőséget, jó áron kínálni. természetesen vannak, akik ezen az úton előrébb tartanak. Demeter Zolinak vagy Heimannéknak kevés olyan boruk van, amit látatlanban ne vennék meg. ugyanez nem mondható el a villányiakról, ahol a régi kedvenceimtől csak a csalódás biztos és nem fogok Elysiumot venni 50 €-ért. ez egyben válasz

@Szomjas Gödény: kérdésére is. most nagyon gondolkozom, hogy vegyek-e 1-2 palackkal az általam nagyra becsült drbarta által javasolt egyik 8-9 pontos borból 35-40 €-ért. ergo. lehet, hogy ennyiért már 10 pontos bort sem iszom. elvileg akár 50 €-t is kifizetnék ért, ám mégsem volt még erőm rendelni eddig Szepsy 2009 Szt. Tamás Furmintjából - ami pedig a legjobb bor volt, amit ittam az utóbbi 3-4 évben - 40€-ért.

a kérdésed sztem jó, de míg 10 pontosért akár pontonként 1.500 huf-ot is kifizetnék, nem tudom, hogy ami másnak 10 pontos vajon nekem is az. viszont túl sokszor futottam már ezen a blogon olyan 6 pontos borba, ami nálam egyáltalán nem volt ott, ahhoz, hogy vakon kidobjak 20 €-t valamiért, ami 6 pontos...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.04. 06:41:59

@szenvedély S.: Értem a dilemmádat. Néhány gondolat:
- Néhány éve kísértetiesen hasonlóan gondolkodtam én is. Aztán jött néhány meghatározó élmény, és rájöttem, hogy ritkán vannak csodák. Amiket korábban 8 pontosnak gondoltam azokat ma már hírből se, amiket ma is annak gondolok, azok pedig gyakorlatilag kivétel nélkül sokba kerülnek. Ha esetleg a Prager Klaus 09-esen agyalsz, akkor ne tedd sokáig, mert el fognak fogyni az utolsó palackok. Bizonyos helyeken 30 Euro körül is adják, és hidd el, annyiért ajándék és ár-érték bajnok.
-A pont nem minden. Én megértem Octopust. Vannak olyan borok, melyekre a gazdagságuk alapján 6 pontnál többet nem ilendő adni, de mégis felkelti az érdeklődést. Olyan is van amelyik akár 7 pont, de csak azért mert nem nagyon lehet belekötni és megvan a beltartalma, egyensúlya, hossza. De mégse vágyunk belőle újabb palackkal. És nem lehet elvonatkoztatni ár-értékben a stílustól sem. Más az ára egy 7 pontos száraz tokajinak, ugyanennyi pontos wachaui rieslingnek, illetve burgundi pinot-nak. Ha csak a pont/Ft számít, akkor bizonyos stílusokról lecsúszik az ember.
süti beállítások módosítása