Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Satöbbi Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2008

2012.05.11. 11:00 - Az Alkoholisták

Ismét egy könnyű tokaji. Mint korábban jeleztem felemás érzéseket táplálok a könnyebb stílusú tokajiak iránt, és a kételyeimet ez a bor sem oszlatta el. Van egy mondás miszerint “Hős, aki az első szem sós mogyoró után meg tud állni”. Márpedig ha tokajiakról van szó, én bizony többet akarok. Miért innék 3 puttonyost, ha lehet 5 puttonyost is?

A lényeg persze az egyensúly, és egy borásznak ahhoz, hogy a 3 puttonyosa érdekes legyen ugyanazt az egyensúlyra kell törekednie, mint egy 5 puttonyosnál. Ez nagyon ritkán sikerül; saját gyakorlatomban csak egy ilyen bor fordult elő, az Oremusé, és az is csak étel mellett (egyszer Lengyelországban kitűnő kéksajtos parféval kínálták, és akkor a visszafogott édesség remekül működött). [A képen Zwack Izabella és Satöbbi.]

A 2008-as Satöbbi tiszta, finoman gyümölcsös, elfogadhatóan koncentrált, és jó a sav-cukor egyensúlya: sem nem túl édes, sem nem kesernyés. Minden a helyén. A nyári gyümölcsök - sárgabarack, őszibarack és ringlószilva – vonzóak, a zempléni természetes tiszta aromákat idézik. Extrakt és struktúra tekintetében viszont nem egy nagy dobás, és - az illatban érzékelhető minimális fát leszámítva - tagadhatatlanul könnyűnek és súlytalannak hat, és ez az érzet csak fokozódik a lecsengéshez közelítve. Másként fogalmazva: az első korty izgalmas, de aztán hosszabb távon nincs, ami fenntarthatná az érdeklődét. Véleményem szerint ez eléggé jellemző a 3 puttonyos kategóriára. (Nálam az érdekes négynél kezdődik, ha puttonyról van szó.)

Nagy tisztelője vagyok Domokos Attilának, és a száraz furmintját,
(l. ezt a vertikálist) csakúgy mint a 6 puttonyos Aszúját Tokaj vezető borai közé sorolom. De van már egy könnyebb édes boruk – a késői szüret Mylitta –, minek kell akkor a 3 puttonyos? A válasznak, gondolom, kereskedelmi okai lehetnek, és a cuki kutya a címkén már önmagában erős érv. De az sem kizárt, hogy egy 2008-nál jobb évjáratban egy fokkal följebb léphet.

[Wojciech Bonkowski]

Címkék: tokaj dobogó 2008 bonkowski satobbi tokaji aszu 3 puttonyos

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr634501578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2012.05.11. 11:03:19

A bor értékelésében egyetértek az előttem szólóval.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.05.11. 11:42:33

Ez mondjuk tényleg egy érdekes húzás a Dobogó részéről. De más szemszögből érdekes nekem, mint a szerzőnek. Mert mondjuk könnyebb száraz, félszáraz, esetleg késői szüretnél én is értem, miről szól ez a satöbbi-sorozat, de az ünnepibb aszúnál nem biztos, hogy ezzel meg lehet szólítani egy átlag fogyasztót, aki a szupermarket polcai előtt ajándékot keres.
Aszút pedig úgy kell kóstolni, hogy nem nézzük a puttonyszámot:D így az előítélteinktől is megszabadulunk (épp a fenti példánál maradva a 2000-es Oremus 3 puttonyos sem volt gyenge darab). Szépen lassan a borászok is kezdenek rájönni, hogy az aszúnak sem az extrém analitikai adatokról kell szólnia.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.05.11. 14:48:01

Régen nagy érték volt a cukor, innen a minél édesebb, annál jobb. Viszont régen az aszú 5-6 puttonyos volt, a 3-4 puttonyos verziókat a II. VH után találták ki (értsd: költséghatékony aszú). Értem én, hogy más a technológia, de amit a 3-4 puttonyos képvisel, azt a szamorodninak kellene vinnie és kész. Így volt ez régen is. A puttonyszámot pedig szépen meg lehetne szűntetni és így tettünk egy lépést a külföldi fogyasztók irányába. Nem pedig a szamorodni/főbort kellene megszűntetni, mint ahogy azt vki felvetette 1-2 éve.

A 3 puttonyos cukortartalmához szépen passzol egy csomó édesség - ahogy a szerző is írja -, az 5-6 puttonyosok pedig agyonvágják az ilyen desszerteket. A cukortartalom tehát valid, csak minek aszú névet nyomatni ezt???

Octopus 2012.05.11. 15:29:31

@akov: "A 3 puttonyos cukortartalmához szépen passzol egy csomó édesség - ahogy a szerző is írja"

elképzelhető, hogy itt döccen egyet a történet: az Oremus három puttonyosai jellemzően inkább ötösök analitikailag, de legalábbis izmos négyesek. Szerintem a 2000-es sem volt kivétel

hegyaljai 2012.05.11. 18:58:27

@akov: Én nem értem, hogy miért merül fel eújra és újra ez a puttonyszám eltörlési ötlet. A szamorodnit/főbort pedig még erősíteni i kellene a kommunikációban.

Sárfehér 2012.05.14. 22:46:17

@Octopus:

"...az Oremus három puttonyosai jellemzően inkább ötösök analitikailag..."

Ha jól értem, a cukortartalma éri el a 4-5 puttonyt, a cukormentes szárazanyagtartalma viszont kevesebb, azért 3 puttonyos. Csak hogy ne zavarjuk össze az ide betévedőket. :)
süti beállítások módosítása