Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borsodiaknak makuka

2006.08.04. 07:00 - Albert gazda

Összegyűjtöttünk tizenhat furmintot, Hegyaljáról, Somlóról, és összekóstoltuk őket vakon jól. Mint ilyenkor mindig, jöttek a meglepetések csűstül. Szepsy István három bora közül kettő a vert mezőnyben zárt, és csak az kapaszkodott dobogóra, a 2004-es Lapis, amelyet egyébként a mester nem is volt hajlandó forgalomba hozni. Van győztes is: a Füleky Pince 2004-ese – ezt értelemszerűen a Bodóvá lett Bott Judit készítette még, aki azóta családi kispincét igazgat. Kiemelkedőnek találtuk még az Oremus 2003-asának teljesítményét, és dicsérhetőnek Györgykovács Imre, a Béres Szőlőbirtok, a Tokajicum és a Dobogó borait. Noha terjedelmes volt a mezőny, tudjuk, hogy teljes nem lehetett. Ezzel együtt bebizonyosodni látszik, hogy a furmint nem évtizedes érlelésre való fajta.

Györgykovács Imre Somlói Furmint 2003
Kicsit matt szín, virágos, marcipános, ásványos illat, a háttérben halvány animalitás. Ízben hársos beütések, diósság, alkohol. Meleg, érett karakterű bor. Menet közben egyre jobb lesz, gazdagszik, utóíze szépen gyümölcsös, a szárazpróbája kitűnő. Nekem nagyon tetszett, a többieknek kevésbé.
Albert gazda: 6 pont
Bob: 5 pont
Csite: 4 pont
Húzós Tannin: 4 pont

Tokajicum Tokaji Furmint 2005
Halványsárga, tükrös. Finom, gazdag, növényes-virágos illat nálam, zöldes, diós, reszelt almás másnál. Továbbá őszibarack, füst és fű. Üde és fiatal, mégis ígér valami vastagságot. Ízben egres, nyersesség, de van benne erő, igaz, a sav tapadós. Közepesen hosszú lecsengés, savanyúcukorral. Nem túl bonyolult.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 4 p.
HT: 4 p.

Királyudvar Lapis Furmint 2004
Sárga – mondjuk inkább úgy, hogy érett. Sárgabarack, narancs – Lapis-illat, jegyezte fel Csite –, erős pörköléses jegyek, mandula, birsalma. Ízben egyben van, komplex, összeállt bor. Avagy: jó testű, telt, gazdag, sok gyümölccsel, mineralitással, üveggyöngyös kerekségű savval. Utóíze pirított napraforgómag, miszerint szotyi, borsodiaknak makuka. Bobnál az este bora.
Ag: 7 p.
B: 6 p.
Cs: 7 p.
HT: 5 p.

Gundel Tokaji Furmint 2004
Tompán halványsárga szín, ászkolt, marcipános, diós, bőrös, gyógyszeres illat. Ízben üres, tompa, szétáll, harmóniahiányos. A savak mind elmúltak már. Rövid ital, villámgyorsan véget ér. Oldszkúl.
Ag: 3 p.
B: 3 p.
Cs: 3 p.
HT: 3 p.

Disznókő Tokaji Furmint 2004
Zöldes szín, nagyon intenzív illat, egressel, savanykával, többek szerint kénhidrogénnel, vegyszerrel. Háttérben dió, mandula, animalitás, elbújva birsalma. Telt, magas ízkép, némi szénsavasság, lecsengésében mandulás kesernye. Csite és HT szerint gond lehetett a palackkal. Szerintem vagy rendbe jön, vagy nem. Bob szerint nem rossz ez, de nem is túl jó.
Ag: 4 p.
B: 4 p.
Cs: 2 p.
HT: 3 p.

Királyudvar Úrágya Furmint 2002
Szép szín, büdös illat, üres íz. Másként: kénes, csúnya illattal nyit, kiszellőzve lépesmézes, kevés mineráliával, Ízben jó szerkezetű, de lustul, fárad. Mézes karaktere tartja életben. HT: szellőzéssel mélyül, egzotikus, gazdag fűszerességet mutat, de nem elég izmos már. Utólag állapítottam meg én: jobb, mint amilyennek egy évvel ezelőtt bontott palackja mutatta, és nem is annyira édes.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.

Oremus Mandolás Furmint 2001
Kár volt beválogatni a Mandolás leggyengébb évjáratát. A színe szép, de illatában fura módon csak a kén érződik. Ófurmintra emlékeztető matéria, megjárhatta a hadak útját. Szétesett, szúrós, gyümölcsmentes.
Ag: 2 p.
B: 2 p.
Cs: 1 p.
HT: 2 p.

Füleky Tokaji Furmint 2004
Tükrösen aranysárga szín, gyönyörű illatokkal. Gazdag, gyümölcsös, füstös, furmintos, gyógynövényes, mentás. Ízben nagyon szép, magas és harmonikus, tiszta és arányos, tartalmas és élénk. Tökéletes test, virgonc savak, kilométeres lecsengés, rengeteg elegancia. Remek bor. Összesítésben első.
Ag: 8 p.
B: 6 p.
Cs: 7 p.
HT: 5 p.

Dobogó Tokaji Furmint 2004
Minerális, körtés, hűvös illat, akácvirággal, fával. Szellőzéssel sokat nyílik, később eltűnik kissé. Szerkezetileg megosztó: szerintem kimondottan testes, Bob azt írta, arányos és körbecsiszolt, Csite úgy látta, kicsit nyers és nagyon szikár, HT jelentős savkészletet észrevételezett.
Ag: 5 p.
B: 4 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.

Árvay Hétfürtös Furmint 2002
Egy lakonikus jegyzet: kenyeres pajtás. Bővebben: sárga, likőrös illattal, öreg szamorodni jellegével. Avagy: szanaszéjjel oxidált, zölddiós, élesztőhártyás illat, oldszkúl büntetőfurmint.
Ag: 2 p.
B: 1 p.
Cs: 1 p.
HT: 2 p.

Szepsy Szent Tamás Furmint 2003
A nagy koppanás, csak azt nem tudni, a boré-e, vagy a mienk. Nálam: fiatal, zöldes szín, picit tisztátalan, de élénk, minerális illat, komoly test, jó szerkezet. Szépen nyílik, a vége árnyalatnyit bizonytalan. Bob: zöldfűszeres, egzotikus, zölddiós illat, az oxidáció halvány jeleivel, ízben is szúrós, kesernyés, kovás, az alkohol kilóg. Sok hordós jegy, rendben van éppen, de nem tetszik túlzottan. HT: erősen oxidált, de az alapanyag erőssége átjön, indiai fűszeres illat, határozott hordó, kovás ásványosság, "ami miatt Úrágyára gondoltam". Savai már mattulnak, kár, hogy fárad. Csite: joghurtos, minerális érettség, húsleveskocka. Ízben jó szerkezet, minerália és diszharmónia. Csite szerint baj volt a palackkal, utóbb másutt megint megkóstolta, és legalább 8 pontra teljesített a bor.
Ag: 6 p.
B: 5 p.
Cs: 3 p.
HT: 4 p.

Béres Lőcse Furmint 2003
Mélyülő aranysárga, édes, ánizsos, földes, füstös illatok. Kissé megöregedett már, szétfelé csúszik, ízben buja, minerális, vastag, vergődik, de még tartja magát. Hosszú.
Ag: 5 p.
B: 5 p.
Cs: 6 p.
HT: 3 p.

Csordás-Fodor Somlói Furmint 2003
Szép szín, likőrös, minerális, birses, virágos, almás, vaníliás, citrusos illat, plusz oxidáció és petrolosság. Ízben kissé megfáradt ez is, rövid és üreske, szúrós is valamelyest. Egyszerű bor.
Ag: 3 p.
B: 3 p.
Cs: 3 p.
HT: 3 p.

Oremus Mandolás Furmint 2003
Nagyon szép, tiszta látványra és illatra is, cukorkás-mézes-füstös, birs, némi fa és ásványok. Lehetne picit komplexebb, ízben tömör, húsos, arányos, sűrű. Finom, jó szerkezetű, igen-igen jó inni, nem jó kiköpni. Hűvös, acélos, feszes, a fa néha erősnek tűnik, de feltétlenül a mezőny egyik legjobbja.
Ag: 6 p.
B: 5 p.
Cs: 6 p.
HT: 5 p.

Hétszőlő Tokaji Furmint 2004
Zöldes szín, dió, zölddió, kis floralitás, birsalma, földes jegyek. Zöld körtés, friss érzet. A sav tapadós, ennek ellenére tartalmas bor. A legkevésbé sem mondhatni, hogy vastag és komplex lenne, öszességében szimpla.
Ag: 4 p.
B: 3 p.
Cs: 5 p.
HT: 4 p.

Chateau Megyer Tokaji Furmint 2004
Elképesztően illatos, de nem úgy, ahogyan egy furmintot el szoktunk képzelni. Inkább tramini, muskotály vagy irsai olivér. HT kérdései: valaki összekeverte a fajélesztőket? Vagy palackozásnál a tartályokat? Bob rezüméje: pályatévesztés! Ezzel együtt jól iható, gyümölcsös búcsúval, avagy: ízben ropogós savak, élénkség, acélosság.
Ag: 4 p.
B: 4 p.
Cs: 4 p.
HT: 3 p.

Címkék: 2005 kóstolás 2003 györgykovács 2002 2004 tokaj disznókő furmint chateau megyer árvay béres csordás-fodor dobogó füleky gundel hétszőlő királyudvar oremus szent tamás tokajicum úrágya 2001

71 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3313141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luke 2006.08.04. 07:59:40

"Csite szerint baj volt a palackkal, másnap másutt megint megkóstolta, és legalább 8 pontra teljesített a bor." Mentsük Szepsyt akció! Na ezt nem kellett volna. Eddig is mindenki tudott Csite elfogultságáról. Vagy gondolom másnap is 15 másikkal kóstolta és természetesen vakon:)

Fáncsi 2006.08.04. 08:01:10

Ha a rosszul szereplő Szepsy megérdemelte a másnapi újrakóstolást a többi szarul szereplő miért nem?

most ezen fog menni a vita 2006.08.04. 08:43:02

Biztos más is megérdemelné, de a Szepsy és az a bor is egy legenda. Gyanús is, ha nem szerepel jól... Ha valakié, talán az ő kivételezése elnézhető. De kicsit tényleg inkorrekt a többiekkel szemben...

Pumalyos 2006.08.04. 08:58:36

Nem hiszem, hogy Szepsy rászorulna e társaság mentegetésére. Megvan ő anélkül is. Az újrázás legfeljebb a kóstoló bizonytalanságát mutatja, aki láthatóan képtelen volt mit kezdeni a helyzettel. Pedig nincs abban meglepő, ha a legnagyobbaknak sem jön össze mindig minden. Ennyi.

korrekt 2006.08.04. 09:03:25

"Csite szerint baj volt a palackkal, másnap másutt megint megkóstolta, és legalább 8 pontra teljesített a bor. " Természetesen szintén vakon. Vagy nem? :))))

lacibor 2006.08.04. 09:13:05

-Az ilyen, másnap, másutt, másik palackot, más körülmények között kitétel, az adott bemutató szempontjából teljesen értelmetlen. Akkor, ott és azt. A második palackból. Mint amikor a foci vb győzelmét akarták elperelni az olaszoktól. Azért volt ezen a bírálaton még büdös, üres, - szétesett, szúrós - büntetőfurmint - meg Tramini és Irsai Olivér Tokajban. Ezt sem lehet átugrani.

csite 2006.08.04. 10:23:57

Szt.Tamáshoz. Nem ugyanazt a palackot kóstoltam! És annyi még, hogy nem másnap, hanem rá 3 napra, és kb. 12-en tartották a 2000-es Úrágya mellett a legjobbnak. A Disznókő Furmintot is megkóstoltam utána pár nappal, az is teljesen rendben volt(5P). Ez volt az első palackhibás bor tőlük, amivel találkoztam.

Bacchus 2006.08.04. 10:27:48

A hétvégén végig kóstoltuk Tokajt, és nagyon hasonló volt a benyomásunk. A Hétszőlőre és Disznókőre ráférne egy kis lendület (elsőssorba száraz fronton), a Béres és az Oremus viszont nemzetközi mércével mérve is kimagaslóan teljesít! :)

veritas 2006.08.04. 10:57:24

Az a baj, hogy így basszátok el a hitelességet.

Karthasz 2006.08.04. 11:11:47

Volt szerencsém megkóstolni a Szent Tamás furmintot ez év május 27-én. Nem vakon - hozzáteszem. De nem ezeket a jegyeket hozta. Egy teljesen harmonikus bor volt. A társaság minden tagja megegyezett abban, hogy remek formában volt. Nem mintha meg akarnék győzni bárkit is az igazamról, de Szepsy Úrnál kóstoltuk, és Ő sem jegyezte meg, hogy bármilyen hibát is találna benne. Azt meg, hogy erről mit gondol, mindenkire rábízom. Ajánlom mindenkinek, hogy győződjön meg maga arról, amire utalgat - ha még hozzá tud jutni a borhoz... :)

lacibor 2006.08.04. 11:14:19

-El nem tudom képzelni, hogy egy borfajtából nem áll rendelkezésre két-három palack egy ilyen kóstolóhoz. Palackhiba? Előkapom a másikat. Nem három nap múlva. Most a második bizottság valahogy hiteltelenné teszi az elsőt. De a második bizottság kissé eső után köpönyeg is.

m 2006.08.04. 11:26:54

A Pannon Tokaj Furmint 2004-et is be lehetett volna tenni a sorba egy-két gyengébb helyett.

b 2006.08.04. 11:52:04

Tegnap kostóltam a pannon furmintot....na az egy szép értett tétel, kis karamellel és érett gazdag aszalt gyümölcsös ízvilággal. Kár, hogy lehagytátok MA. Fülekyvel meg egyetértek.....szép a bor és gondos borászlány készítette......:-)

csa 2006.08.04. 13:14:44

ami egy ilyen kóstolón nem jön le, hogy ár érték arányba állítva a borokat kiderül, egy már már megfizethetetlen Szepsyvel jól nem járhatunk inkább csak érdekességnek való, míg az Oremus korrekt borait megéri megvenni. a borok minősége és ára közötti különbség meglehetősen aránytalan és ez a gyanútlan fogyasztó becsapása.

jóakaród 2006.08.04. 13:19:13

Feltéve, ha hiszel az ilyen kostolóknak...Óvatosan mert szerintem így is nagyon "becsapódhatsz"!

Zarjegy 2006.08.04. 13:38:54

Hello, Babits Furmintot kostolt mar vki?

szőlész 2006.08.04. 13:46:44

hello az Oremus Furmint "alapanyagán" dolgozom, igyekszem minél több aromát, ízt, illatot kicsalni a szőlőből. Örülök, hogy a 2003-as bor tetszett Nektek. További jó kóstolást!

??? 2006.08.04. 14:02:49

"Kissé megöregedett már, szétfelé csúszik, ízben buja, minerális, vergődik, de még tartja magát. Ízben kerek, buja, minerális, vastag és kimondottan hosszú."

Borivó 2006.08.04. 14:07:56

Árvaytól egy 1.5 átlagpontú bor... Rendben hogy a borász nem állhat ott minden palack mellett, de azért kíváncsi lennék a véleményére, ez hogy fordulhat elő.

Radiszadi 2006.08.04. 14:14:10

Azért elég meglépőek az óriási különbségek a pontozók pontszámaiban. (Lőcse Furmint 3 vs. 6 pont stb.) Ja, és Fekete Béla bácsi 2003-as furmintja miért nem került be? :-)

Radiszadi 2006.08.04. 14:15:35

Borivó: Árvay nagyon rapszódikusan teljesít, szvsz érdemtelenül tekintik sokan a szűk élmezőny tagjának.

babicsfekete 2006.08.04. 14:17:05

"Noha terjedelmes volt a mezőny, tudjuk, hogy teljes nem lehetett."

elmentek ti a picsába 2006.08.04. 16:50:32

nektek minden ződ vagy szét van esve 2006.08.04. 16:51:33

óvatos 2006.08.04. 17:11:32

Két megoldás van, ha náluk két Szepsy bor is a vert mezőnybe került (ezeket Szepsy forgalomba engedte), a Lapis , amit meg Szepsy talált nem elég jónak (nyilván ezért nem engedte forgalomba) akkor vagy ezek négyen vagy, a Szepsy nem ért hozzá... az utóbiról magam ezt nem merném állítani.

szőlész 2006.08.04. 17:23:08

Olvasva a reakciókat sokan eléggé felháborodottak a minősítéseiteken. Sezrintem ez a pontozás nem is arra való, hogy eldöntsétek, melyik bor jó és melyik nem az. Ez a Ti véleményetek, akik ugyanolyan fogyasztók vagytok, mint jómagam, azonos, vagy más ízlésekkel. Azt azonban figyelembe kell evnni, hogy melyik bor melyik piacra készül. Vannak itt oxidatív és reduktív borok is. Kicsit vékonyak és testes, bonyolult borok. Talán a megfelelő környezetben, társaágban, alkalommal való kóstoláskor mindnek tudnánk helyet találni. Az Oremus Mandolás 30%-ban hazai piacra kerül, a többi 70%-a a Sakndináv államokba, Távol-Keletre és természetesen a tulaj hazájába Spanyolországba. Minden ízlésnek nem lehet megfelelni, de igyekszünk... Nektek további jó kóstolást! Személy szerint Györgykovács Imre Furmintja tetszik a legjobban és persze Szepsy. És nem a neve miatt. Hanem mert tartalom van mögötte, mert elgondolkodtat, mert valamit monad a borral.(az Oremust nem minősítve). :-)

óvatos 2006.08.04. 17:46:23

"Sezrintem ez a pontozás nem is arra való, hogy eldöntsétek, melyik bor jó és melyik nem az". Hanem mire?

Steff 2006.08.04. 18:56:47

A Degenfeld- furmint se rossz vétel az ezerforintos sávban.

Bazaltos 2006.08.04. 19:36:54

Miért nem hoztatok be több somlóit? Hétvégén megyünk Völgy utáni tivornyára Somlóra, de nem csak előtanulmány miatt kérdezem! Saját Furmint-baráti vizsgálódásunk Somlót Tokaj elé nyomta, íKülönösen nagy élmény a Tornai 2002> Laposa 2004; Takács 200?;

Már pedig 2006.08.04. 21:36:14

az is tévúton jár, aki azt képzeli, hogy ha ilyen bortesztet csinál, akkor az jelent bármit is, meg az is tévúton jár, aki az ilyen tesztek alapján vásárol bort!!! (Megjegyzés: mivel az előbbiek nehezen "menthetők", az jár a rosszabbik úton, aki az ilyen tesztek alapján vásárol!!!)

Borivó 2006.08.04. 21:49:44

Mit jelent az 'ilyen teszt'? Milyen a másmilyen, amely alapján lehet valamiféle valós képet alkotni a borról?

shiraz 2006.08.04. 22:01:27

miért nem volt egyetlen biodinamikuss bor sem a sorban?!?

Már pedig 2006.08.04. 22:33:49

Borivó: nincs "másmilyen". Rosszul fogalmaztam. Akármilyent kellett volna írnom!!! shiraz: a kérdés okos, na most menj alukálni!

Bor Ivó 2006.08.05. 02:05:56

Borivó: Egyetlen hiteles teszt van. Megkóstolod magad, és ha neked ízlik, akkor jó bor, ha neked nem, akkor szar, bármit is írjanak róla a csite-félék. Ugyanis az itt szereplő "szakemberek" ugyanolyan koca-borszakértők, mint te vagy én vagy bárki más (Albert gazda is, minden egyéb tiszteletem mellett is, a többiekről meg még a minden tiszteletet sem mondhatom el, vagy mert nem tudok róluk semmit, vagy mert tudok, de az inkább negatívba billenti a mérleget). Mondjuk jellemző, hogy csite Szepsy borát, akit amúgy is istenít, szerintem a másnapos húgyát is a legjobb aszúk közé sorolná, megkóstolta később (ha megkóstolta...), csak hogy csiszolhassa a csorbát, a többit nem, azok lényegtelenek. Így biztos jövőre is kap pár ingyen palack Szepsy-aszút. Nevetséges. Vagy inkább szánalmas.

Borivó 2006.08.05. 08:14:14

Akkor csak bosszankodni és leplet lerántani jár ide? Sok felesleges ideje van.

2006.08.05. 13:39:03

Nekem Szepsy örök csalódás. Időnként a Tokaj Kereskedőház borai is verik nálam, és tudva azt hogy a KH-nál igazából alsóközép-, középkategóriás borokat csinálnak, ez elég gyenge teljesítmény a Szepsy boroktól. A Disznókő igazából már nem az a minőség ami korábban volt, mióta (vagy 2 éve kb) elment az előző főborászuk. Nekem igazából a kicsik borai jönnek be Tokaj környékén, akik szinte teljesen profin kezelik a borokat, de még minden tétel megkapja a neki kijáró külön figyelmet, gondoskodást. Javaslom Ti is inkább ezeket a kicsiket keressétek (arról nem beszélve hogy ezek legalább tényleg magyar borok, nem spanyol meg francia cégek borai :)) Bort nem érdemes/szabad ilyen és hasonló (igazából bármilyen) teszt alapján venni... Neked kell megkóstolni. Ha izlett venni még n palackkal... Az ízlésvilágok nagyon küönböznek :)

lacibor 2006.08.05. 15:35:12

Többször felbukkant a kérdés:-Mire jó az ilyen teszt. A "10 pontos" leginkább az különböző kezelések összehasonlítására jó. A sorrend megállapítására például egy rügyterhelési kisérlet vagy különböző szüreti idők öszzehasonlításánál. Hogy azért mégis mondjon valamit, ezért mellé kell tenni a szöveges értékelést. Amiből mindenki azt hüvelyez ki ami számára felfogható. Ebből az következik, hogy az értékelés olvasásra, figyelemfelkeltésre vitára alkalmas, de ha ez alapján vásárolsz akkor magadra vess, mert nem azt találod amit kerestél.

seeker 2006.08.05. 15:41:30

vagy sosem alálod meg amit keresel, vagy mindig megtalálod, mert már megtaláltad...

Ferraiolo 2006.08.05. 17:04:07

2006.08.05. 13:39 hozzászólónak: Szepsy István borai mindig csalódást okoznak? Pont a hozzád hasonlókból élnek meg azok a borkombinátok, melyeknek "kitűnő" borait akár már pár száz forintért is megvásárolhatod. Éljen a Kerház jeligére a szerkesztőségbe....

Ferraiolo 2006.08.05. 17:28:08

Ja, és vszleg te sem lehetsz a Monarchia Matt törzsvásárlója...

Zezecino 2006.08.05. 17:33:12

Kóstoltátok már az erdőbényei Illés Pince 2003-as Ófurmintját? Kis családi pince, mellesleg nagyon hangulatos vendéglátással... Nagyon korrekt bor, főleg ár/érték arányban, ajánlom mindenki figyelmébe!

ezt a mondatot senki okos nem vette észre? 2006.08.05. 20:55:29

"Ezzel együtt bebizonyosodni látszik, hogy a furmint nem évtizedes érlelésre való fajta." javaslom a 2000-es Urágya Furmint kóstolgatását. PS: a 2004es Lapisról forgalomba nem hozataláról nem Szepsy döntött.

szolesz 2006.08.05. 21:50:35

hello Továbbra is úgygondolom, hogy ez a teszt nem azt hivatott eldönteni, hogy melyik bor jó és melyik nem az. Persze,ez is benne van, de ennél sokkal több-az, hogy nekik/Nektek személy szerint mi az ami tetszik egy Furmintban és mi nem. Épp a hét elején jártam Ruszton, ott is vannak szép Furmintok, érdemes lenne körülnézni az osztrák szomszédoknál. Az, hogy spanyolok készítenek itthon Furmintot szerintem nem szégyen és nem is felháborító. Elkezdtünk egy klónszelekciós munkát, a régi Furmintokat keressük, nem az 1970-es években szelektált nagy fürt-nagy bogyó- óriási termés a cél, hanem a minél több íz, aroma, komplexitás, ásványosság, stb. A szégyen az, hogy ezt a feladatot spanyolok vállalják fel, mert a hazai kutatók nem foglalkoznak vele.

Bor Béla 2006.08.05. 21:54:48

Azt, hogy a furmint nem évtizedes érlelésre való fajta - most 2006-ban, az eddigi kóstolási tapasztalatok alapján - kijelenteni, enyhén szólva is butaság. Türelem, barátaim, türelem ...

klikk 2006.08.05. 22:06:01

Ferraiolo: miért mit árusít a Monarchia?

Ferraiolo 2006.08.05. 22:46:46

Ferraiolo | 2006.08.05. 17:28 hozzászólónak: Örülök, hogy már megint feltűnt a nevemben írogató baromarc. Olcsó játék hülyegyerekeknek. Remélem a nyári szünet után a kisisiből nem lesz időd a nevemben írogatni!

H Tannin 2006.08.05. 23:39:12

Bor Ivó (így, két szóba): El vagy tévedve, amikor idézőjeles szakembereket keresel. Itt senki sem szakember. Ez egy civil fórum. Öt civil, öt fogyasztó leírja, hogy mi a véleménye egy-egy borról. Ennyi. Rettenetesen bonyolult dolog ez, mi? Bárki más is leírhatja a sajátját, ugye, 2006 van, blogoszféra meg minden, nem csak az a vélemény a vélemény, amit a Kossuth Rádióban beolvas P. Debrenti Piroska. Kocaborszakértő? Ugyan. Vagy: igen. De ennek így nincs sok értelme. Ez laikus kritika, nem borszakértők borszakértése. Egyikünk sem a borból él, és nem is akar abból élni. (Azért élni – az már meggondolandó. Fogyasztóként.)
Ferraiolo: Néhány napon belül költözünk egy új szerverre, és regisztráció lesz, befejezzük a nickhamisítósdit meg az óvodát.
Bor Béla: Nem egy tokaji borász mondja azt a furmintról, hogy szárazban nem lehet igazán tartós bort készíteni belőle. Most úgy áll a meccs, hogy nem lehet. (Nem sikerül.) Más kérdés, hogy még ők is gondolhatják máshogyan később. (Mit gondoltak a villányiak '95 táján a boraik eltarthatóságáról? Egész mást, mint amit most.)

úgy legyen! 2006.08.06. 00:31:10

"Néhány napon belül költözünk egy új szerverre, és regisztráció lesz, befejezzük a nickhamisítósdit meg az óvodát." Jobb későn, mint soha!

Ferraiolo 2006.08.06. 00:32:23

Köszi az együttérzést:)

"Nem egy tokaji borász mondja azt a furmintról, hogy szárazban nem lehet igazán tartós bort készíten 2006.08.06. 08:08:03

kedves Tannin ez hívják tipikus újságírói csúsztatásnak. amikor nem mész utána vminek rendesen,akkor jön ez a zsigeri reakció.

2006.08.06. 08:11:57

laikusság, civilség? hagyjuk a vetítést. vagy ha Te így is gondolod,akkor beszélgess el írótársaiddal. néhányan nem ezt hirdetik magukról...

Egy lefáradt olvasó 2006.08.06. 09:17:21

A "Zugügyvéd" blogon például van regisztráció. Itt miért lehetetlnség ezt elérni?

Ferraiolo 2006.08.06. 09:24:48

KI SZÓRAKOZIK MÁR MEGINT?

Kedves HT 2006.08.06. 09:26:10

Azért azt áruld már el nekünk, hogy hányszor kaptok ingyen borokat kóstolásra?

és milessz a hüjjegyerekekke? 2006.08.06. 17:06:50

Néhány napon belül költözünk egy új szerverre

2006.08.06. 18:16:12

Árvay száraz borai igen gyengén. Eloxidált, szamorodnis illat. Sajnos.

hegyaljai 2006.08.06. 19:52:23

Lenne véleményem, de amíg nem lesz regisztráció nem írok többet sennit ide.

Ferraiolo 2006.08.06. 20:55:52

Oremus, St. Andrea, Ebner, Légli rulez!

Fáncsi 2006.08.06. 21:22:47

"Összalkoholista vakbajnokság furmintokkal" De hova tünt Damon Hill? Akarom mondani Alföldi Merlot. Kirugtátok?

2006.08.07. 08:18:57

"Bor Béla: Nem egy tokaji borász mondja azt a furmintról, hogy szárazban nem lehet igazán tartós bort készíteni belőle." Nem csak Tokaj van, gyertek el Somlóra!

Csókolom, Anettka vagyok 2006.08.07. 08:38:42

Akkor még gyorsan a regisztráció előtt: Amíg Ti is vicces nickeken írtok "laza f@szságot" (az természetesen nem igaz, hogy ez csak egy "blog") addig a hozzászólóktól se várjatok színvonalat! Nem regisztrálni és cenzúrázni kell, hanem igényes cikkeket írni.

2006.08.07. 10:04:10

Laikusság, civilség? Akkor változtassátok meg a CÍMET. Laikus, civil akoholistákra, és minden félreértés előre kizárva. Egyébként meg nem úgy írtok (az eredmény ettől függetlenül olyan lehet), mint aki civil laikusnak tartja magát. Az idevágó idézetek sora végtelen, nem fárasztom vele az olvasókat..

LAikusság 1 profitorientált weboldalon??????? 2006.08.07. 11:16:59

Sárfehér 2006.08.08. 12:01:19

Nemrég beszéltem egy hegyaljai borásszal. Azt mondta, hogy a furmint önmagában nem elég jó, mindenki (?) tesz a furmint néven palackozott boraihoz hárslevelűt. És nem 10, hanem inkább 20-30%-ot. Engem meglepett: ti ezt hogy tudjátok?

lacibor 2006.08.08. 14:44:30

-Ezek olyan műhelytitkok amik iránt nem illik érdeklődni. Igaz kikotyogni sem.

hm 2006.08.09. 14:28:33

A somlói furmint egyébként is tartalmasabb mint a tokaji. (csak kék lesz utána minden)

szolesz 2006.08.09. 15:07:31

Szeretnék ezúton is elnzését kérnia Kutatóintézettől. Azt hiszem, félreérthető, amit írtam. Nem a Kutatóintézetet akartam minősíteni. Az Állam feladata lenne, hogy a hazai szellemi erőt anyagiakkal támogatva a szőlészetben szükséges innovációt támogassa, beleértve a Furmint klónszelekcióját is. Még egyszer elnézést attól, akit ezzel megbántottam.

Som 2006.08.09. 18:39:31

Somlói-Somlai

2006.08.11. 10:54:25

HT-nek Egyébként itthon milyen példát tudnátok mutatni, mint hosszú életü fehérbort?

Hága Balázs 2006.08.20. 11:51:08

Ez már igen, Alkeszek!!!! Nagyon tetszett,így kellene kinéznie egy vakkóstoló jegyzetének! Mindenkinek érthető,segít és tájékoztat. A Szent Tamás Furmint kiegészítő részével abszolut egyet értek...nekem is volt hibás palackom a tételből. Naon frankó,csak így tovább.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.07.07. 20:56:16

Tisztelt fórum!

Így két év elteltével tud-e valaki olyan száraz, fehér bort mondani amelyiknek lehet esélye kb. 20 év múlva is a "plató-fázison" tartózkodni?
süti beállítások módosítása