Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kő kövön

Kreinbacher Birtok 2004

2006.11.23. 17:20 - Albert gazda

Kreinbacher Józsefék felforgatták Somlót úgy, ahogy van, de ahhoz, hogy igazán meggyőzőnek lássuk, el kell menni és meg kell nézni, mit hogyan csináltak, csinálnak. Eddigi boraik ugyanis bár jók, még nem adják vissza a nagyon is nagyra törő elképzeléseket. 2003-ban, az első évjáratban az volt a gond, hogy elégtek a savak, 2004-ben meg az, hogy sok lett belőlük.

Nem tudom, ki miként van vele, de én úgy, hogy ha teraszokat vagy kő támfalakat látok szőlőhegyen, elérzékenyülök. Nincs szebb, mint egy ilyen domboldal. Ennélfogva Wachaun végigautózni permanens gyönyörűség, a Bartha Károly által Hegyalján eltelepített Királyra pillantást vetni dettó. S a Kreinbacher-féle dűlőkbe felcaplatni nemkülönben. A Németországban megvastagodott szombathelyi építési vállalkozó sok pénzt költött a húsz-egynéhány hektárra és arra, ami hozzá tartozik, és sokat is akar kihozni belőle. Itt jegyzem meg gyorsan, ahhoz, hogy maga a bor milyen, tudomásom szerint nem sok köze van: a birtokot Baráth Sándor vezeti, Bodorkós Norbert marketingel és kommunikál, Császár Attila meg szőlőben-pincében dolgozik.

A cél tehát az, hogy a Somló és az ország legjobb fehérborait készítsék – nem kizárólagosan, hanem mások mellett –, amihez fantasztikus telepítéseket végeztek, alkalmas borászatot építettek, majd hozzáláttak. A 2003-as volt az első évjáratuk, amellyel piacra jutottak, ám a berobbanás elmaradt. Az az évi őrült módon forró nyár és ősz miatt vastag, fahangsúlyos – ebbe az is belejátszott, hogy nem éppen olyan hordókat kaptak, amilyeneket rendeltek – és szerény savú fehéreket prezentáltak, amelyeket szerettünk ugyan, de nem rajongtunk értük.

Aztán jött 2004, 2003 perfekt ellentéte. Egy újabb tökéletlen esztendő. Amikor néhány hónapos korában hordóból végigkóstoltam a szortimentet, nem úgy tunt, mintha az elképesztően verekedős acidokat könnyedén konszolidálni tudhatnák. Végül mégis tudták. Aztán megcsinálták azt, amit Magyarországon nem szokás: megfelezték az árakat. Egyúttal létrehozták második névnek a Szent Ilona Borházat, azzal, hogy az ő mércéjükkel mérve átlagos minőségeket ezzel a jelöléssel – olcsóbban – tehessék a fogyasztók elé. Korrekt.

2004-ből végül három bor készült – illetve került forgalomba –, kettő Szent Ilona-, egy Kreinbacher-címkével. Utóbbi, az Öreg Tőkék Bora volt 2003-ból a legolcsóbb és legkevésbé izgalmas, 2004-ben viszont a legdrágább és legérdekesebb lett.

A három tételt nem indokolt külön-külön elemezni, annyira egyértelmű, hogy egy helyen és egy iskola szerint készültek. Mindegyik kifinomult, jó testű, arányos szerkezetű, derekas savú, gyümölcsös-minerális példány. Legfeljebb a hangsúlyok kerültek máshová. A Taposó-Kút küvé – sokfajtás vegyes ültetvényük borát olaszrizlinggel házasították – a legkevésbé ásványos, viszont barackos, gömbölyű és meleg karakterű. A Barát-Szikla – vegyes, plusz kevés furmint – egy fokkal komplexebb, mindenekelőtt határozott mineráliáinak köszönhetően. Az Öreg Tőkék Bora – presztízsküvé olaszból, hársból, furmintból, muskotályból – mindkettő fölé magasodik. Kellemesen vegetális-minerális, gyümölcsössége is szép, már-már haraphatóan zamatos, közepes testű, magas, rendezett savszerkezetű, tömör bor. Nagyon jó. Első körben mindhárom lecsengésében éreztem kesernyésséget, ez idővel elmúlt. Néhány óra után a vaníliásságot találtam soknak, de ez a jelenség is ideiglenesnek bizonyult.

Napokkal később, 15-16 fokosan kóstoltam őket újra, és – ahogy echte somlaiakhoz illik – különbek voltak, mint új korukban és hidegen. Nyíltak, finomak, izgalmasak, lendületesek. A pontozásos játékot nehéz lejátszani velük. Egy-egy egységnyi differencia van közöttük, viszont a Taposó-Kút nálam többet ér, mint négy, az Öreg Tőkék Bora meg kevesebbet, mint hét. Egye fene: Taposó-Kút 5 pont alulról, Barát-Szikla 5 pont felülről, Öreg Tőkék Bora gömbölyű 6 pont. És nagyon várom a 2005-ös, de még inkább a 2006-os Kreinbacher-évjáratot.

Címkék: fehér somló hatpontos 2004 ötpontos kreinbacher

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7318529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy 2006.11.23. 23:59:40

Teljesen véletlenül épp egy pohár Taposó-Kút küvé előtt ülök (ennyi maradt a kb. egy órája nyitott palackból). A barack az nekem is megvan, de nálam elé tolakszik valami, ami leginkább a trüffel-krémre hasonlít (illatban és ízben is jön) és van még füge, sőt talán datolya is.

Szép bor, sose rosszabbat!

Sziasztok

Steff 2006.11.24. 10:22:19

Engem rögtön a gesztenyepüré támadott meg a pohárból, de a rumos dió is igen hangsúlyos. Az Oremus Mandolás szintén visszaköszön (ennyit számít a furmint?). Én is ezt iszogatom esténként, és el vagyok bűvölve.

piel 2006.11.24. 10:30:02

Nálam a Taposó-Kút vastagon5-ös,ha nem6-os!Komplex,állandóan változó-fejlődő,sokrétű és testtel rendelkező ünnepi ital-igazi Somlói mineralitással és tűzkővel!
Az Öreg Tőkék majd jövő héten következnek,várhatóan nem okoznak majd csalódást!

Cirfandlia 2006.11.24. 10:52:28

"Aztán megcsinálták azt, amit Magyarországon nem szokás: megfelezték az árakat." hát ez így nem igaz. Az öreg tőkék 2003as 2100ft környékén volt a 2004es 2990.- az MMIben. A többi 2003as termékük pedig nem jelent meg 2004ben, olyan így ez az összevetés mint a Fiatot összehasonlítani a Ferrarival.

Steff 2006.11.24. 13:30:21

Hozzá kell tenni korrektorilag, hogy Taposókút formában jobban mutatna a bor neve. Még a Taposó-kút is élethűbb lenne. De persze nem ez a lényeg, tudom. Igyuk.

Albert gazda 2006.11.26. 21:33:34

Egy kis apdét. A többiből nem, de a Barát-Sziklából valahogy maradt mindmostanáig, pedig jó sok idő elmúlott. Sokkal különb volt, mint bármikor ennekelőtte. Nagyon finom hordó, nagyon érett gyümölcs, nagyon kifinomult ásványosság, nagyon élvezetes összhatásosság. Éljenéljen.

Rocker 2007.03.03. 14:32:10

Nekem a Taposókút (2004) nem jött be (pedig 2 palack esélyt is kapott). Valahogy túl sok, mindenből: a fából, a kissé tolakodó illatokból, a kesernyés-alkoholos-karcos karakterből. Az illata stílusgyakorlatként talán elmegy, ízében viszont nincs igazi harmónia, kicsit darabos. Az Öreg Tőkék Bora -bár az iskola felismerhető, de itt már felsőfokú-, egy teljesen más kategória: mindenben sokkal kifinomultabb, elegánsabb, elsőre megszerethető (és tényleg, 1 nap múlva talán még kedvesebb). Nem nyomul rád, mint a másik, hanem finom harmóniája folyamatos érdeklődésre csábít (kóstolj még!). Különleges, érdekes, élvezetes - az ára nem kevés, de ezért nem sajnáltam kiadni (a TKKüvékért igen).
süti beállítások módosítása