Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Franz és a furmint

Királyudvar Furmint 2005, Weninger CF–M 2003

2006.12.21. 22:58 - Albert gazda

Ifjabb Franz azt mondta nekem nemrég – pontosabban a Tonellának –, hogy szeretne a mostaninál jóval több fehérbort készíteni, mert fölöttébb alkalmasnak sejlik erre a Soproni borvidék, amely Rusztra emlékeztet adottságilag. Ezért furmintot fog telepíteni. Ez még nem történt meg, viszont a felvetés elég ahhoz, hogy egy szövegben emlékezzek meg a Királyudvar 2005-ös sima furmintjáról és a Weninger-pince 2003-as cabernet franc–merlot küvéjének aktuális állapotáról. Meg még azért is, mert egyazon estén fogyasztottuk el őket.

A Királyudvarról mostanában csupa jót írunk – noha nem volt ez másképpen korábban sem –, láthatólag nem hozta zavarba a céget Szepsy István távozása. A tehetséges Demeter Zoltán teszi a dolgát, ahogyan kell, tehetségesen. Lassan kialakul a szortiment is, amelyben újféle borok tűntek fel, Loire-völgyi mintára. A blendelt furmint pedig lényegesen olcsóbb lett hirtelen, mint elődei, és ez öröm. 2286 forint nem pénz egy ilyen kvalitású borért.

Aranysárga, zöldes reflexekkel, tükrösen tiszta, szép látvány. Illata dettó pompás. Rajongok az ilyenért: gyümölcsös, almás-körtés, mineralitása is határozott, és hiába fiatal, valami igen kívánatos harmóniát sugároz máris. Teste több a közepesnél, zamatai betöltik a szájat, gömbölyű és jó savú egyszerre, lendülettel teli tehát. Hosszan-hosszan búcsúzik, gyümölcsösen, tökéletesen szárazan. Akkora 7 pont, mint a vöcsök.

A jó Franz 2003-ban olyat házasított háromezer-egynéhányszáz forintért, hogy tömegek kapták fel a fejüket tüstént. Én is. Igaz, nem mindenkinek tetszett annyira. Aztán úgy alakult, hogy egy palack megmaradt legendás panelszekrényemben, és esztendeig érlelődött ott. Most, hogy piacra került a küvé 2004-es évjárata, kissé drágábban, elérkezettnek láttam az időt a 2003-as kivégzésére.

Csillogó mélyvörös, a korosodás leghalványabb jele nélkül. Aszalt gyümölcsös, fűszeres, pörköléses illatok, komplexitás és izgalmak. Derekas test, arányos szerkezet. Él, vibrál, játszik, jön-megy, menet közben rengeteget fejlődik. Zamataiban benne van minden, amiért egy jobb Weninger-vöröset szeretni lehet, az érett meggyes-szilvás vonaltól a kifinomult animalitáson át a terroir – merlot a Frettnerből, franc a Spern Steinerből – sztenderd sósságáig. Csontszáraz ez is, tanninjai perfektül integrálódtak már. Savai szintén. Érett és dinamikus egyszerre. Alighanem most van a csúcson. Akkora 7 pont, mint a pinty.

Címkék: 2005 2003 vörös fehér merlot tokaj furmint hétpontos cabernet franc sopron királyudvar weninger

5 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2223515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: what is it worth 2019.02.11. 06:35:08

15 character cell phone signatures - wiynufw

Trackback: Bathroom Interior Design 2017.11.09. 10:07:06

Újabb jószándékú figyelmeztetés Ferenc pápának - KATOLIKUS VÁLASZ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MalbecNC 2006.12.22. 00:18:56

Azt olvastam egyszer valahol, hogy Sopron a filoxéra előtt fehérboros vidék volt. Vajon mi dönti el, hogy egy vidéken miylen szőlőt kezdenek el telepíteni? Nem most, mert most már egyértelmű, elég okosak vagyunk hozzá, hogy kitaláljuk. Hanem úgy 150 évvel ezelőtt, majd később..

Művelődő 2006.12.22. 01:05:52

Az említett Weninger-t nem kóstoltam,de néhány másikat igen,és kijelenthető,hogy árkategóriát tekintve -és nem kimondottan a fenti borról van szó- Franz a középkategóriás vörös borok közt a legkiválóbb ár-érték arányú vöröseket produkálja -szvsz.

[by poros] 2006.12.22. 10:32:19

"Hanem úgy 150 évvel ezelőtt, majd később..." a szőlőtermesztés-borkészítés irányait az ökológiai adottságok és az étkezési szokások határozták meg. Ezek teremtettek hagyományt és szolgáltak megfelelő üzleti alapot a fenntarthatósághoz. Magyarországon – a legdélebbi területeket kivéve – a négy évszak, a mérsékelt kontinentális éghajlat, a késői szüret lehetősége a burgundiai típusú borászkodás kialakulásának kedvezett. Ez magas alkohol és savtartalmú markáns borok készítését jelentette. Ezekben a borokban az almasav az oxidáció során lebomlik, az elsődleges gyümölcsjellegeket pedig kiegészítik a fahordós érlelésből származó un. másodlagos, érlelési illat- és zamatanyagok. Valószínűleg ma is ez a legjárhatóbb út. Hanem: "Ha nem veszi rossz néven csekély tanácsomat édes uram, azt javasolnám, készítse borának azon részét melyet maga használ, tökéletesen maga ízlése szerint. Hanem azon részt, melyet eladni szándékozik, ha kívánja hogy vevője akadjon, ne maga, hanem annak ízlése szerint, ki tán azt megvehetné, s kérdem van ennél józanabb cselekvésmód?" – tette fel a kérdést a legnagyobb magyar, úgy 150 évvel ezelőtt majd később.

Sootaanaa 2006.12.23. 12:35:50

Nekem volt szerencsém több üveggel is benyakalni mind a 2003-as, mind a 2004-es Weningerből. Abszolút kedvenc. Szerintem kilóg mind a Weninger kínálatból, mind a soproni borok közül. Én vakteszten inkább burgundinak - egri bornak nézném, talán mert a gyümölcsössége dominál, de nem a testesség rovására. Hosszú, szép fineszű bor. Nagy jövő előtt áll(na). Kár, hogy a kedvenc lelőhelyeimen kifogyott.
Érdekes, hogy kóstoltam a 2003-as Cabernet Franc-et. Árban minimum a duplája (inkább 2.3 2.5 szorzóval számoltam), de kevésbé jött be. Ez már inkább soproni bor, elegánsabb, kimértebb, nehezebben érthető, jobban kell figyelni rá. Nem a vidám, kötetlen fecsegések bora. Ha nincs a középpontban, akkor emlék nélkül tűnik el.

m4rc1 2006.12.23. 13:13:03

pont erről írok egy hosszabbat mostanság :) mmint Weninger, Sopron, évjáratok stbstb. és nekem is van egy palack CF.M a pinyóba, durrantom is holnap :)
süti beállítások módosítása