Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyakas a tilón

Nyakas v. Rest of the World: 14-17

2008.04.03. 08:00 - Az Alkoholisták

Tök a mérlegen. Mivel az Alkoholista őskorának nemes kezdeményezése, a hiperboros rovat immár végleg zátonyra futott, más módszert kerestünk a fősodorba tartozó borok föltérképezésére. A szeretet és az összefogás erejével próbálunk képet adni a nagyobb portfóliót kínáló borászatokról. A recept egyszerű: egy szerző egy bort kóstol össze egy, az adott kategóriában fontosnak tekinthető riválisával. Aztán pontozunk. Ebből most annyi derült ki, hogy bár jó volna hátradőlni, és azt mondani, a lusta fehérborosnak elég egy nevet megjegyeznie: Nyakas, az eredmény mást mutat.

Első menet:

Nyakas Kadarka Siller 2007

A bor elülső címkéje még kadarkát ígér, de a hátsó már egyértelműen sillerről beszél. A szín nem árulkodó, láttam ennél halványabb kadart is már a poharamban, ez ribizliszörpnek hat. Illatban is. Egy kis málnát, ha nagyon odafigyelek, fel tudok benne fedezni, de ezeken a piros gyümölcsökön túl semmi karakteres, semmi fűszeres nem bukkan fel. Ízben a túlhígított, kissé fanyarra sikerült ribizkeszörp köszön vissza. Semmi kellemes, semmi fineszes nincs benne, csak savanya. Két pontnál többet nem érdemel. [Borfalu bortéka, 1250 HUF] (V&F)

Polgár Kadarka Siller 2007

Halványabb színű, inkább cseresznyebefőtt levére hajazó szín; édeskésebb, a színnel összhangban levő illat. Én megszállottan a fűszert keresem mindenben, amire a kadarka szót ráírják, ebben sem lelem azonban. Ízben versenytársánál jóval összetettebb, a kompótos cseresznye, végre, kiegészül némi szegfűszeges vonulattal. Érdekes, hogy egy erős kesernye is feltűnik. Ez némileg elrontja a végét a kortynak, így négy pontnál többre nem képes ez a tétel. De hogy miért teszik ilyen csúnya üvegbe ezt a bort, nem tudom. [Kiskereskedelmi ára 1500 HUF, én ennél többet, 1700-at adtam érte a Szent István Borszaküzletben.] (V&F)

Második menet:

Nyakas Budai Irsai Olivér 2007

Majdnem színtelen cseppnyi halvány zöldes csillogással. Illata bontáskor nagyon intenzív, később inkább közepesen: de végig jellemzően irsais. Friss muskotályos illat. Tiszta, nem bántóan parfümös. Ezek után hátbatámadásnak számítanak az élénk, zabolátlan savak, amelyek a kortyot uralják. Érezhető a háttérben egy kellemes almás, szőlős vonulat is, ám a rakoncátlan savak kissé szétzilálják a képet. Lehet, hogy még rá kell pihennie az előadásra. 4 pont. (palack)

Hilltop Neszmélyi Irsai Olivér 2007

Ha a másikban három csepp zöldes csillogás volt, akkor ebben négy. Közepesen intenzív illatú, azt viszont jobban tartja, néhány órával bontás után már lehagyta a Nyakast. Természetesen ő is hozza a kötelező irsais jegyeket, egy kicsit édesebb, parfümösebb, ám még számomra is tolerálható kiadásban. Teste érezhetően vastagabb, mint a budai, ízre is gyümölcsösebb, teltebb. Viszont a Nyakas után kóstolva már-már kóros savhiánnyal küszködik, nagyon hiányzik belőle a lendület. Térítőbornak vagy savkerülőknek ajánlott. 4 pont. (palack)

Harmadik menet:

Nyakas Budai Chardonnay 2006

A címkén a hetvenes évek szigszalagos-matricás optikai tuningját idéző aranyló lófej sziluett. Aztán a dugótlanítás után föltör a töki terroir: kenguruk szökellnek, kokaburák kacagnak. A költői túlzás után a részletek: intenzív ananászos, őszibarackos, papajás, élesztős illat, ami teltséget és talán édességet sejtet. A korty selymes és bágyadt. Pedig nem savmentes, de a savak fölöttébb furcsán vannak idomítva: nem emelik meg a kortyot, csak a lecsengésben lármáznak. Titkos métely rágja ezt a bort, de én nem tudom, hogy ennek milyen technológiai okai lehetnek. Buborékmentes partidrog tinédzsereknek. 3 pont (AM)

Szőke Mátyás Mátrai Chardonnay 2007

Ez sem egy Raquel Welch, de a Nyakasnál borszerűbb. Az illatban szőlőcukor, zellerszár és frissesség. Nem tudom, hogy olaszrizling csurrant-e bele, de a Vylyan szintén olcsó chardonnay-ját idézi, és ez ebben a kategóriában részemről dicséret. Kóstolva határozottan finom és némi jóindulattal arányos bor. A korty első felében szőlő és borsos menta, a másodikban kis kesernye. Az alkohol itt is enyhén csíp, de a savak példamutatóan viselkednek. Nem ártalmas az egészségre és a jó ízlést sem sérti. 4 pont (AM)

Negyedik menet:

Nyakas Sauvignon Blanc 2007

Ha Nyakas (meg Etyek-Buda), akkor leckét pontosan felmondó sauvignon blanc: ropogós, üde savak, visszafogott alkohol, gyümölcsök, bodza, csalán, frissen kaszált fű és így tovább. Amikor a könnyen érthető, egyértelmű, gyümölcsleveket is helyettesíteni képes borokól olvastam, ilyennek képzeltem őket. Ez a bor most van a csúcsán: a fajta könnyedsége és primer illatjegyei mögött meghúzódik ugyan némi tropikális, citrusos jelleg, de így sincs igazán mélysége, hosszúsága, szélessége. Gyorsan lecsusszan, és jöhet a következő pohár. A savai még egy kicsit karcosak, reszelik a mandulát – idővel persze simulhatnak, ha a szintetikus dugó is úgy akarja (bár az általában nem nagyon akarja). Melegedésre rosszul reagál, struktúrája bizonytalan lesz, illatában felerősödnek az édesebb komponensek, a vége pedig ragadóssá válik. Ehhez hasonló SB-t már sokan tudnak arrafelé. Ha ez a bor karácsonyig elfogy, a pincészet és a fogyasztó egyaránt jól jár. Soha rosszabbat, öröm minden kortya: 5 pont. (WY)

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2006

Egyszer már tetszett, ha fenntartásokkal is. És tetszik most is, bár másképp. Egy azonban érződik: fél év nagy idő egy etyeki bor életében. Ez az SB már lefelé tart, de erényei még mindig számtalanok. A legfőbb, hogy határozottan borszerű: a fajtajegyek megvannak, de visszafogottabban, kevésbé harsogón tudatják létüket, mint a Nyakas SB-ben. Itt az összkép sokkal árnyaltabb és összetettebb. Savai lágyabbak (talán fáradtabb?) – ebből adódik egy kis bizonytalankodás is, de csak egy pillanatra. Illatában az elsődleges fajtajelleg mellett citrusfélék – elsősorban grépfrút és érett, illatos citronádhéj – csipetnyi barackkal, meg sok egyéb felfedezésre váró rejtett részlet. Akárcsak ősszel, most is érezni véltem a feketeribizlis, cassisos jelleget. Az enyhe szénsav viszont zavart, anélkül talán érdekesebb lenne, jobban érvényesülne a bor aromáinak bonyolult építménye, a szénsav ugyanis visz előre, és így rengeteg kis zug, beugró, mellékfolyosó marad feltáratlan. Még jelen állapotában is megér legalább 5 pontot, de már nagyon várom a 2007-est. (WY)

És akkor még három bor az archívumból, hogy kerekedjen a kép:
Nyakas Budai Riesling 2006
Nyakas Pince Budai Sauvignon Blanc 2006
Nyakas Budai Kadarka 2006

Címkék: kóstolás kadarka négypontos ötpontos kétpontos chardonnay hárompontos sauvignon blanc nyakas etyeki kúria irsai olivér szőke mátyás hilltop polgár siller

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr44407651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tunderninja 2008.04.03. 11:08:01

Nyakas Irsai Olivér szerintem ihatatlan lett.Voltam egy kostolón kb10-15lehettünk és mindenki egyhangúan ihatatlanra minősítette.A korábbi évjáratokhoz képest ez egy nagy nulla.

dalton1 2008.04.03. 11:40:43

Sajnos én meg a chardonnay-vel jártam így. Viszont a sauvignon blanc-juk nagyon komoly lett.

MalbecNC 2008.04.03. 19:09:34

Még előtte vagyok a Nyakas Sauvignon Blanc 2007 kóstolásának, de a 2006-os boruk minden, csak nem a felmondható lecke szerinti volt. Nekem például meglepetés volt, mert teljesen eltért a korábbi trendjüktől, ami még tetszett is volna, de az érezhető maradék cukor egy kicsit (nagyon) zavart. Mivel a 2007 év legalább olyan hőgutás volt, mint a 2006 már előre féltem, hogy megint "sem ilyen-sem olyan" bor lesz. Idáig ha szomjoltó, könnyed bodza, csalán, frissen kaszált füvet akartam inni biztos választás lehetett a Nyakas. Nagyon nem bánom, ha ezek szerint visszatértek a korábbi stílushoz. Bármennyire is tudják sokan ezt a stílust Etyek környékén, és talán izgalmasabb formában is, mint például Hernyák Laci, vagy Rókusfalvi, vagy akár a Kovács Ferenc, boraik nehezebben elérhetők a hétköznapi nem Pesten élő polgárnak.

buBORék 2008.04.03. 19:23:49

Mindíg érdeklődéssel olvasom a tesztek eredményeit, így tettem most is, és örömmel láttam, hogy végre szerepel a Polgár Pincészet is a vizsgált tételek között!! Kadarka Siller. Tisztelt tesztelők! Miért kellene beállni a sorba mindenkinek? Főleg abba a sorba, amely sajnos már rég nem a szép borokról szól, hanem a marketingről, és az eladható, semmitmondó, jellegtelen aromásított löttyökről? (Tisztelet a kivételnek!!!) Ha van egy borász, aki nem mellesleg az egyik legrégebbi név a szakmában, és aki újra visszahozta a Kadarka presztizsét, felvállalja azt, hogy egy igen régi hagyományos palackban bocsájtja piacra szeretett borát, akkor kérdem én: Miért kell illetlen jelzőkkel illetni? Tessék inkább elfogadni, hogy még mindíg van aki a chipszes zacskók világában is kitart a hagyományos értékek mellett! Ajánlom továbbá a figyelmébe a cikk szerzőjének, hogy véleménnyilvánítás előt tájékozódjon a "miért"-ekről!

MalbecNC 2008.04.03. 19:50:05

Azt hiszem V&F-t nem kell megvédenem, majd jól megmondja ő, hogy "miért". :-)

Én inkább, elmesélem, hogy ÉN mit értettem ki a borleírásból:

Először ahány Kadarkából sillert ittam idáig (Takler, Vesztergombi, Frittmann, egri Tóth Ferenc) majd mindegyik más volt, így nagyon sztem nem tud kilógni a Polgár siller a sorból. Ahány borász, annyi stílus, mind a saját elgondolását tartja szem előtt, hogy mit akar átadni a "siller"-rel. Nekem is van egy íz, bizonyos szintű élvezet, amit elvárok a sillertől, vagy hozza az a bor, vagy nem. V&F írja is, hogy "megszállottan a fűszert keresi" a Kadarban, de ezt a Polgáréban nem találta. Ebből azt kell megérteni az olvasónak, hogy ha ő is a fűszert keresi, akkor ne Polgárnál tegye. Annyira nem volt illetlen egyik jelzője sem (olvastad volna pár évvel ezelőtt az MA-t!), csak éppen nem dicsérte. :-)
Ha egyszer nem érti és nem tetszik neki a csúnya üveg, akkor ez van. Nem néz utána, mert nem ismeretterjesztőnek szánta ezt a borleírást, csak a Kadarka siller párbajáról akart írni. A kérdést pedig feltette, tehát aki tudja, az nyugodtan világosítsa fel. Megtennéd?

buBORék 2008.04.03. 20:33:14

Köszönöm a reakciót, ismét tanulsággal szolgált számomra! Természetesen tudom, hogy a hasonló oldalak sosem lesznek objektívak, hiszen én magam sem vagyok az, nem is célom ez, hiszen akkor megtagadnám saját önvalóm! Hogy ki mit keres a borokban, az megint csak egyéni ízlés, és döntés kérdése! Viszont! Valamilyen felelősséget azért mégiscsak vállal, aki úgymond a "nyilvánosság elé" lép eme fórumon! Éppen ezért úgy gondolom, szükséges némi tájékozódás a művelt krtitikák előtt! Nem szándékom, és nem tisztem kioktatni senkit, így inkább meghagynám a lehetőséget a szerzőnek, hogy kemény izzadás árán felkutassa a palack eredetét, és annak történetét! :-)
Végül: Mint tudjuk a Siller az nem rosé, és nem vörös, így a törekvés (persze szubjektívan) az én véleményem szerint jó, hiszen meg kell különböztetni! Ja, és még egy kvíz kérdés a kedves kollégáknak: melyik siller nyert ezideáig bármilyen aranyérmet?

vörös és fehér 2008.04.03. 21:16:16

Sziasztok, tulajdonképpen MalbecNC helyettem beszélt, jól. Valóban, ez egy olyan borpárbaj volt, ahol azon túl, hogy megnéztem, vajon mennyi is a kisker ára a Polgár sillernek (tettem ezt a pince honlapján), több kutatást nem végeztem a témában. Ott a rác hagyományok nem voltak kifejtve, így a mai napig nem tudom miért ilyen üvegbe töltik ezt a bort, de most már majd utánanézek, ha nem könnyíted meg az erre érdeklődők dolgát. Ettől függetlenül én ezt a palackot magamtól nem vettem volna le a polcról, mint ahogy idegenkedek a hiperekben található raffiás chiantiktól is, noha az is tradicionális csomagolás. Sajnos vannak ilyen bogaraim :)

friccs 2008.04.03. 21:33:48

Ha emlékeim nem csalnak, a toszkán "raffiás palack" neve "la fiasca". A palackkal magával nincs bajom -sőt egész pofás-, de amit általában beletöltenek, na az néha valóban hagy némi kívánnivalót! :)))

MalbecNC 2008.04.03. 21:45:19

Ha így kérdezed akkor biztos a Polgár. :-) De.... ugye nem arra célzol, hogy a 2007-es Kadarka sillerével nyert aranyérmet? Mert hogy egyszer valamelyik évben magas szintű elismerést kapott egy borász bora, az nem jelenti azt, hogy attól kezdve minden évben ugyanolyan szuperül fog neki sikerülni. Legalábbis itt Európában kevesebb az esély.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.04.03. 22:52:57

Nem vagyok lexikon, de speciel arra emlékszem, hogy éppen egy éve a 2007-es villányi borversenyen Günzer Tamás 2006-os Cablere aranyat kapott. Itt azonban nem szerepelt fényesen, ahogy a Polgáréké sem.
(alkoholista.blog.hu/2007/11/07/kulonbozo_rozsaszinu_borok_ii)

dalton1 2008.04.03. 22:55:03

Na vettem egy Nyakas SB-t...pillanatokon belül elkezdem lassú kivégzését...

(Nekem ízlett a maradékcukor a '06-osban. Nem a cukor pontosabban hanem az összhatás...nem füvet haraptam hanem ananászt, mangót és egyéb nyalánkságokat. Kiváncsi vagyok a '07-esre...)

dalton1 2008.04.03. 23:26:37

Csak azt írom le amivel nem értek egyet. (Nyakas SB, 2007)
Szerintem a trópusi jelleg (főleg illatban, de ízben is) nem csak simán meghúzódik, hanem igencsak egyenesen kiáll. És a savak nekem nem karcoltak bár az is lehet hogy "savállóbb" vagyok. Jól csúszik de nem olyan könnyű bor.
Azzal egyet értek hogy most van a csúcsán. Iszonyúan fajtajelleges bor, egyszerre érvényesül a SB mindkét arca. A szikár füves és a trópusi (jelen esetben nem oly mély) jelleg. Nálam 5,5-6 pont. Ízlik na...

(Konkrétan egy 2007-es dél-afrikai Springfield Estate SB-ra emlékeztet...)

Raul75 2008.04.04. 08:25:51

A Günzer Cabler-ét ajánlom mindenkinek, nekem nagyon bejött (mármint a 07-es, a 06-ost nem kóstoltam). Igaz az nem kadarka hanem CS.

Sárfehér 2008.04.04. 09:25:24

Polgár 2004-es kadarka sillere nagyon ízlett, bár tudom, az még felvásárolt szőlőből készült. A 6-ost és a 7-est is kóstoltam, de sajnos, én érzékeny vagyok a szulfitra, számomra egyelőre mindent elnyom még benne a kén, a 6-osban is. Mire megszelidül, még eltelik egy kis idő.

Viszont a "sima" 06-os kadarkája lesöpör mindent, az összes szekszárdit is (Sebestyén kivételével - na jó, a Buttlert már megvettem, de még nem kóstoltam). Próbáljátok meg egyszer, és csodálkozzatok.

pelotepincsi 2008.04.04. 15:48:30

"Nyakas Irsai Olivér szerintem ihatatlan lett." - teljesen egyet értek, egy nulla!

Spicc 2008.04.05. 15:44:18

Az értékelést olvasva igazából a Kadarka lóg nagyon ki felelé (dehát nem reprezentatív a pincénél a Kadarka). A többi a 4 pont körüli átlagban muzsikál (a Chardonnay reduktívban sztem mindig is egy kihívás marad) a pincészetnél.
Ez alól mindig az SB mint úgymond zászlósbor a kivétel, mely jó formában el szokta érni a hatost. Ami pozitív, hogy a pince borainak ára általában tükrözi a minőséget. 1000-1300 Ft körül szerintem 4 fölötti értékelés már best buy, de rosszul ilyen borokkal, ennyiért nem jársz.
Ebből a szempontból szerintem nem volt nagy meglepetés az eredmény.
Ár-értékben a pince még most is jól áll (egyébként szinte minden itt a Nyakassal szembeállított tétel legalább 20%-al drágább). Aki fehérbor különlegességeket keres annak persze lehet hogy máshol kell kopogtatnia.

borcsa2 2008.04.07. 19:34:05

Kedves Sárfehér!
Elárulnád,kitől kaptad az infót,azzal kapcsolatban,hogy PZ 2004-ben felvásárolt Kadarkát?Mellesleg szőlőt vagy bort,esetleg Sillert?Polgárék valóban béreltek 1 ha kadarka ültetvényt a szekszárdi borvidéken,de ekkor még a kilencvenessel kezdődött az évjárat.Pl.:92,93,94,95,96.......
A cimkéjükön pedig az szerepelt"szekszárdi Kadarka"
"Szekszárdi Kadarka Siller"
Termelte és palackozta Polgár Zoltán Villány.A Kilencvenes évek végétől pedig már termőre fordult két villányi dűlőben is a KADARKA ültetvényük!Ettől kezdve pedig világosnak tűnik,hogy a cimkén is a Villányi szó, mint termőhely szerepel.
jujj! az a csunya szulfit!
Az OBI/ bár lehet,hogy már nem így hívják/ mérése szerint a BOR mármint a SILLER, szabad kénessav szintje:22mg/l
Csak és kizárólag a hitelesség kedvéért.

Sárfehér 2008.04.08. 13:45:49

Hűha, elképzelhető, hogy pontatlanul tudom. Nekem tavaly a várban mondták személyesen, hogy ez az első saját termésük. Azt, hogy előzőleg Szekszárdon vásároltak fel kadarka szőlőt, azt egy borboltban mondták nekem, lehet, hogy ez így nem teljesen pontos. Az viszont pontosan úgy van, hogy a 2006-os kadarkájuk lehengerlő és ez az, ami igazán fontos... :)))

Kadarnet 2008.04.08. 15:15:12

borcsa2 készült Polgárékból...:)

a kadarka 06 tényleg rendben van,nem is értem a mostani Decanter 11,13 pontját...

Borcsa2?

borcsa2 2008.04.08. 21:24:24

Igen.Készültem Polgárékból.Néha szoktam készülni valakiből,vagy valamiből,estleg a-mik és-kik is szóba jöhetnek.
Egyébként a Kadarka 06. szerintem is teljesen rendben van. A D. 11,13-at én sem értem.Valószínüleg ezzel nem vagyok egyedül.Az is lehet,hogy velem van a gond,hisz újabban több mindent nem értek.
süti beállítások módosítása