Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Üdít, frissít

Pannonhalmi rajnai rizling vs. budai sauvignon blanc

2007.09.01. 11:03 - Albert gazda

Vége a nyárnak, de ez nem fontos, mert bár a Pannonhalmi Apátsági Pince 2006-os rajnai rizlingje és a Nyakas azonos évjáratú sauvignon blanc-ja is arról híres, hogy üdén-frissen keresi a fogyasztó kedvét, abban sem kételkedem, hogy akkor is jól fognak esni, ha végképp őszbe csavarodik az idő. Két szeretetre méltó, a maga műfajában tökéletes borról lesz szó az alábbiakban. Forintban ezerötszáznál valamivel több pénzt kell adni egyikért és a másikért is.

Pannonhalmi Apátsági Pince Rajnai Rizling 2006

Ennek a bornak a 2004-es évjáratáról volt szerencsém azt írni, hogy az első valóban fajtajelleges magyar rajnait tisztelhetjük benne, és ezt a meglátásomat azóta sincs okom felülbírálni. Kár, hogy 2005-ben elmaradt a folytatás. A 2005-öst ugyanis első próbálkozásomkor zsenge kora ellenére punnyadtnak és laposnak találtam, másodjára meg – alig néhány héttel ezelőtt – éppen ellenkezőleg, citromosan savhansúlyosnak, elöregedettnek. Hagyjuk is, felejtsük el Liptay Zsolték 2005-jét, rég volt, tán igaz se volt, itt van helyette 2006.

Az apátok 2006-os rajnaija pedig pontosan olyan, mint a 2004-es volt. Halvány aranysárga, nemcsak színe, hanem illata is sziporkázik. Akár egy fiatal, játékos német vagy osztrák: mineralitás, déli gyümölcsök, barack, élénkség, lendület. Szájban egyszerre könnyed és telt, nem nagy testű, mégis betölti a távoli szegleteket, zamatos, jó tartású, éppcsak a szénsav hiányzik belőle. Vegyük úgy, hogy ettől magyar, és nem germán. Lecsengése tartalmas, nem rövidebb a kelleténél másodperccel sem. Nemhogy kóstolgatni, nagy kortyokban inni is helyénvaló. Finom, és kész. 6 pont.

Nyakas Pince Budai Sauvignon Blanc 2006

Mind határozottabb meggyőződésem, hogy Malya Ernő képtelen botlani. Mára a Nyakas a reduktív iskola legsikeresebb képviselője, mintegy zászlósborászata, amely címet a Hilltop Neszmélytől bírta elhódítani. Tényleg: hibátlan mindenük az irsai olivértől a chardonnay-ig, sőt a kadarkáig immár, igaz, valami fajsúlyosat ildomos lenne összehozniuk előbb-utóbb, mert a barrique chardonnay-juk engem még nem elégített ki. Mindez kétféle Alkesz-pontot jelent általában, 4-est és 5-öst. Igen, nem kell ehhez más, csak egészséges szőlő, fajélesztő és tiszta technológia – de az vesse rájuk az első követ, aki látott másik pincét, amely dettó soha nem lő mellé.

A 2006-os budai sauvignon blanc hátcímkéjéről kiderül, hogy a töki Köblös-tagban termett szőlőből készült, és azt is, hogy alkoholja vehemens, 13,4-es. Nem kevés. Nekem egy információ hiányzik – erről két mondattal később. Halvány arany, zöldes reflexekkel, szoktam mondani az övéhez hasonló színre – ám ez elsősorban zöld, és csak aztán sárga. Malyáék túlvannak a füvön és a szénán, ebből a borból ananász, narancs és egyéb egzotikumok harsognak fékezhetetlenül. Hallatlan frissesség. Íze is gömbölyű és harmonikus, csak a végén biccen meg a csaknem perfektre faragott egyensúly: sok a cukor. A bor besorolása száraz, kíváncsi lennék, mennyi maradékot tartalmaz analitikailag. Nekem kevesebb kéne érzékszervileg, és akkor megkapná a 6-ost. Így 5 pont, de ötösnek csillagos.

Címkék: 2006 kóstolás fehér hatpontos ötpontos sauvignon blanc rajnai rizling pannonhalmi apátsági pince pannonhalma nyakas etyek buda

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr36154036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelotepincsi 2007.09.01. 16:13:09

én azt gondolom, hogy Ernő bácsi produktumának minősége olyan stabil, hogy már - már unalmas. amúgy a 2006 - os Garamvári Sauvignon Blanc klasszisokkal veri. kábé 2,000 Ft körüli áron...

dalton1 2007.09.01. 16:18:55

"a maga műfajában tökéletes bor"

És az 5-6 pont? Nem tudom milyenek a borok, nem kóstoltam őket de itt megint valami fogalomzavar van...a tökéletes az 10 pont...ha meg 5-6 pont akkor lehet hogy jó de nem tökéletes, még ha csak az adott "műfajról" van is szó!

egri Fehér 2007.09.02. 12:05:24

dalton1:
szerintem egyszerű a képlet: 5 pont Albert Gazdától = 4 pont Bobtól vagy Alföldi Merlot-tól = 3 pont Wéer Yvo-tól
persze, csak nagy általánosságban... :)

dalton1 2007.09.02. 12:42:28

Ha nincs akkor jó...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.09.02. 14:29:19

Izsáki Arany Sárfehér a Heliobortól
(védett eredetű, állítólag csak Izsák környékén termesztik)

A tökéletes fröccsbor (nem pejor!)

Ugyan csak 11,5-ös alkoholfok, és tisztán talán kissé túl (szubj!) száraz és illatos, de fröccsnek - éppen ezért? - hibátlan.

Erős 4-es (bár nem tudom, ez pontosan mit is jelent:), viszont ár-érték arányban szinte verhetetlen.


Talán még lesz az idén egy-két melegebb nap...

Octopus 2007.09.03. 10:20:00

Az a Nyakas (is) nagyon rendben van ennyiért. A rajnai rizlingjük nemkevésbé, az ráadásul 1000 Fthoz van közelebb...

Csodás 2007.09.05. 11:11:26

Árfekvésben ugyan nem egy kategória, de ha 2006-os Magyar sauvignon blanc, akkor Légli. Igen nagyot hozott össze, noha majdnem 3 rugót kóstál.
süti beállítások módosítása