Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Egy kóstoló képei - a láthatatlanok

Balassa, Köpcös és Laposa furmintok

2008.04.07. 12:02 - vörös és fehér

A sorban olyan furmintok következtek ezután, amik nem jutottak el széles néptömegekhez. Van, amelyik azért nem, mert még nincs forgalomban, van, aminél a mennyiség egy hordóra korlátozódik, és van, amelyik egyszerűen csak kalandos életet él. Ezeknél a boroknál már az egyediség a meghatározó, mindannyian kézműves borok.

Balassabor Mézes Mály Furmint 2006

A fiatal pincéről már lehetett ezeken a hasábokon is olvasni, erre a kóstolóra a borász két palackot küldött, kézzel feliratozva, hiszen még nem kerültek kereskedelmi forgalomba. Mindkét bornál felmerült az illósság kérdése, ugyanis nyitás után egy kicsit lakkos, ragasztós, szúrós szag ütötte fel a fejét, mely pár óra alatt sem tűnt el teljesen. Ezt a tapasztalatot megosztottam Istvánnal is, szerinte a kóstolási hőmérséklet volt túl magas, ez hozta ki az alkoholból a szúrósabb észteri illatokat. Mindenesetre a címkére már használati utasítás is fog kerülni, ami figyelmeztet a szokottnál alacsonyabb fogyasztási (de legalább: felbontási) hőfokra. Ahogy a bor levegőzni kezdett, elindultak a gyümölcsök, virágok is: barack és bodza. Kóstolva a magas alkohol uralta a kortyot, a végét el is vitte egy kissé égető, kesernyés irányba, noha savhiányban nem szenved a tétel. A furmint palettán egy érdekes színfolt ez a bor, érdemes lesz időnként ránézni. A tehetség ezen a boron most annyira nem ütött át, egyelőre ötös alát osztok ki rá.

Balassabor Betsek Dűlő Furmint 2006

A fenti megállapítás erre a borra is igaz volt, a magas alkohol itt is alacsony kóstolási hőmérsékletet kíván. Sokkal tisztább, kerekebb arcát mutatta azonban ez a palack, illatban és ízben is mélyebb, komplexebb volt. Kissé lassan bontakozott ki a barackos pités illat, de hosszan megmaradt. Ízben már-már krémes hatást keltett a bor, engem a frissen eltett őszibarack befőttre emlékeztet. Kellemesen melegít a lecsengés, a kesernyés utóíz itt elmarad, egyértelműen tehetségről tanúskodó, azaz erős öt pontos tétel.

Köpcös Furmint 2005

Léder Zoltán, alias "Köpcös" az Alföldön, Csengődön készíti borait, rozéja, kékfrankosa is figyelemreméltó. Azonban 2005-ben úgy esett, hogy Szepsy István megharagudott az Úrágya és a Szent Tamás dűlők második szüreti termésére, és úgy döntött, hogy ő a saját neve alatt azokból bort nem készít. Így került ez Köpcös neve alatt palackba, s pár helyen forgalomba. Többször kóstoltam már ezt a bort, utoljára épp lefelé hanyatló korában, jó fél éve, kíváncsi voltam mi van most vele. Jelentem, feltámadott. Nagyon mély, aranyló szín mellett a hársas-mézes illat mutatja a vitalitást, aztán felbukkan még némi almás, vaníliás jegy is. Kóstolva lendületes, virgonc, könnyen és jól iható. A gyümölcsök uralkodnak benne, pici sós ásványossággal. Olyan hat pont, hogy csak na. (1350 Ft, best buy, de tessék most fogyasztani.)

Laposa Furmint 2006

Ez a pince első furmint kísérlete, forgalomba nem került, annyira kevés lett belőle (egy hordónyi, ha jól tudom). A sor egyik leghalkabb tétele volt, jó pár órás szellőzés után is leginkább a badacsonyi kövek nyári izzását adta vissza az illat. Ízben azonban már fortissimo következik: egyrészt a maradékcukor ad neki egy teltséget, másrészt a lédús, húsos őszibarack zamata tölti be a szájat. Lecsengése hosszú, egyszerre édes és sós; a következő tétel előtt tartsunk pihenőt. Hét pontos bor, megéri utánajárni. (A boltban pult alól 4950 forint volt a palack.)

A záró fejezetre négy neves borász maradt, öt különleges furminttal.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos ötpontos best buy tokaj furmint badacsony hétpontos laposa köpcös balassabor

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7414194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2008.04.07. 12:50:02

Érdeklődnék a Köpcös borok beszerzéséről.

vörös és fehér 2008.04.07. 13:16:02

a decanterben (kléh utca, www.wineandarts.hu/) lehet kapni, furmintot is, meg talán a tavalyi irsai-ezerjó küvét is.

pecz 2008.04.07. 13:29:22

Én is mostanában kóstoltam a két Balassa bort. Ezt írtam róluk:
Balassa pince, Mázes mály furmint 2006,

Haat ez megizasztott. Nyitas utan olyan rakoncatlan savak, hogy teljesen ketsegbe voltam esve, miutan mar ittam ezt a bort nagyon jo formaban. Egy nappal kesobb nagyon szepen kisimult, egy kis illata is lett es megnyugtatoan jo lett. A kovetkezot kibontom, biztosan azonnal dekantalni fogom. Igy mindosszesen legyen 6,5 pont

Balassa pince, Betsek furmint 2006, szellőztetés után gyönyörűen kinyílt, bodzás íz, 7 pont

A Betsek egyértelműen szebb volt. Ittam már régebben is a Mézes-Mályt (akkor jobb formában), de annyira nem ismerem, hogy meg tudjam őket különböztetni. Namost az elgondolkodtató, hogy nekem a Betsek volt az egyértelműen bodzás.
Űdv, Pécz Béla

vörös és fehér 2008.04.07. 13:56:42

nekem ízben nem rémlik hogy valamelyik is jelegzetesen bodzás lett volna, legalábbis nem véstem ilyet róluk fel a noteszomba. no meg rakoncátlan savak sem jöttek elő, ezért is próbálom hangsúlyozni, hogy egy értékelés mindig az az adott palackról, az adott időpontról és persze az adott kóstolóról szól. a pontszámok szintén. (amúgy amikor először kóstoltam a két bort, akkor vakon a betsek, visszakóstolva a mézes mály tetszett jobban. most megint a betsek.)

Bazaltrajongó 2008.04.09. 19:30:57

Egy apró, ám IGEN FONTOS észrevétel:
A LAPOSA Pincészet FURMINTja (bármilyen meglepő) nem a Somlón termett, hanem a BADACSONY déli oldalán! Aki jól ismeri a két hegy borait, rátapinthat a lényegesebb jegyekre, amik igazolják, hogy más a termőhely, "terroir".

vörös és fehér 2008.04.10. 13:29:21

Köszönöm a korrekciót, valóban. Cikk javítva.
süti beállítások módosítása