Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Toszkán almanach I.

Brunellók, rossók, szupertoszkánok és chiantik

2008.07.31. 05:51 - alföldi merlot

A kétmondatos értékelések helye az élőszó vagy a drótposta. Én legalábbis ehhez az aranyszabályhoz tartottam magam mostanáig - és szándékozom ezután is -, de az elmúlt egy évben annyi toszkán kóstolási jegyzetem halmozódott föl, hogy tördezettségmentesítésre szántam el magam. Talán ezekből a morzsákból is föl lehet csipegetni egy félfogra valót.   

Lisini Brunello di Montalcino 2001
Rendkívül intenzív, forró égövi, hömpölygős brunello. Balzsamecet, faeper, avar – a spektrum sötétebb oldala. Mély, andalító, súlyos, de egy percre sem nehézkes. Rendkívül koncentrált, a déli brunello iskolapéldája. Mai ízlésemmel több frissességet szeretnék, de ez ettől még kötelező tananyag. (35-40 euro)
8 pont

Il Poggione Brunello di Montalcino 2001
Még koncentráltabb, sötétebb, de hiányzik belőle a Lisini ősereje, természetessége. A finomság nem pusztán a gyümölcsből fakad, hordóval is rásegítettek. Komplexebb a Lisininél, de lomhább, fáradékonyabb. Magas az alkohol és a sangiovesére kevéssé jellemző fekete ribizli is fölsejlik. Azért ne hajoljunk el, ha egy ajándékcsomagban felénk repül! (30 euro)
7 pont   

Máté Brunello di Montalcino 2002
Nem éppen szabványbrunelló, de annál szerethetőbb bor. Mint a Máté boroknál általában itt is túl nagy szerep hárul a fára, csakhogy nagyon könnyű a csábításnak engedni. Az illatban törökméz, faeper, fekete cseresznye, cédrus, mósusz, keleti fűszerek. Az évjárathoz képest elegendő test és koncentráció. Az alkohol magas. (35 euro)
7 pont

Castello Banfi Col di Sasso 2006
Már-már alsópolcos bor (5 euro), de messze nem reménytelen. Édeske és kissé kusza, ahogyan az a névből és az árból némi tapasztalattal kikövetkeztethető.
4 pont

Castello Banfi Centine 2005
Alig drágább, ám sokkal szebb, mint a Col di Sasso. Cabernet sauvignon-domináns. Érett, édes tanninokkal, egészen komoly testtel. A 2003-as Loliensére emlékeztetett, de mindössze 7 euro. 
5-6 pont

Castello Banfi Cum Laude 2004
Igazi óriásölő. Vakon kóstoltuk, és teljesen megvezetett. Finom, testes, bársonyos, kiegyensúlyozott szupertoszkán. Meg voltam róla győződva, hogy legalább 30 euro. Pedig csak 13, mégis 7 pont.

Ca’ di Farnetella Chianti 2005
Nem a világ legfinomabb bora, de tisztán érezhető, hogy nem nyúltak bele, nem barrikolták, és így egy jó ivású, harmonikus chiantit kapunk. Magyar vörösök mellett kóstolva feltűnő volt, hogy mennyivel elegánsabb, arányosabb. Ami illatban hiányzik, azt a szerkezetben kamatostól visszakapjuk. 7,50 euro
5-6 pont 

A következő nyolc bort egy helyszíni vakteszt során kóstoltam (Montalcino – Osticcio):


Biondi Santi Rosso di Montalcino 2004
Tiszta és gyümölcsös közepes testtel. Magas az alkohol, a tannin kissé reszel és a lecsengésben felbukkanó vasas íz megkesíriti a szájat. A névnek járó tisztelettel 5 pont max. (35 euro)

Podere San Giuseppe Rosso di Montalcino 2004
A Biondi Santinál jóval behízelgőbb stílus. Mélyebb illat szilvalekvárral, vaníliával és görögdinnyével. Kóstolva sajnos édesnek bizonyul, és a lecsengésben éget az alkohol. Érett, édes tannin. 5 pont

Camigliano Rosso di Montalcino 1997
Tercier aromák, megfáradt, búcsúzófélben lévő bor. Még élvezhető, de minek erőltetni? A kornak járó tisztelettel 4 pont. (12 euro)

San Filippo Brunello di Montalcino Riserva 2001
Ez már egy más világ. Elegáns, gyümölcsös illat. Szépen egyben van, de az édesség és a rágós tannin ront az összképen. 7 pont (65 euro)

Tenuta de Trinoro Le Cupole 2005
Híres szupertoszkán. Az illatban cseresznye és vanília. Kóstolva nagyon édes, savmentes, sima. Az alkohol éget. Rövid lecsengés. Nem szeretem. 5 pont (30 euro)

Piancornello Brunello di Montalcino Riserva 2001
Szuper behízelgő, bársonyos brunello. Avar-gomba-faeper. Telt, mély, nemes és enyhén édes. Érzéki bor. (65 euro)
8 pont

Valdicava Madonna del Piano Brunello di Montalcino Riserva 2001
A Wine Spectator 100 pontos brunellója. Hatalmas bor, de nem nehéz. Megbonthatatlan egyensúly. Hibátlan sangiovese-karakter, tiszta, nemes és klasszikus. Soha nem gondoltam volna, hogy ez az a bizonyos, amire Suckling rábukik. (A korábbi birtoklátogatás sztorija itt olvasható.) (180 euro)
9 pont

Tenuta Argentiera Argentiera 2003
Klasszikus bordói blend (50 százalék cabernet sauvignon, a többi merlot és cabernet franc). Nagyon finom, szépen strukturált bor, amire nagy jövő vár. A tannin kissé húz. (40 euro)
7 pont

A folytatásban ismét vegyes élmények következnek:

Castellare di Castellina Chianti Classico 2005
Jónevű birtok, kedvező árakkal, könnyen megjegyezhető madaras címkékkel. Szép illat, de vékony és keserű. (12 euro)
4 pont

Isole e Olena Chianti Classico 2004
Eminens chianti-birtok, borvidéki referencia. Nagy csalódás. Szintetikus, sminkelt chianti valószínűleg merlot-val föltupírozva. Egyébként semmi bántó nincs benne, kellemes minden szinten, de ilyet mások féláron tudnak. (17 euro)
4 pont

Badia a Coltibuono Chianti Classico 2004
Nagynevű chianti-birtok. Új címke, új hangsúly: biogazdaság. Tipikus sangiovese-karakter: erdő, avar, gomba és cseresznye. Tiszta és harmonikus. Jó ízlés, szép munka. (12 euro)
5 pont

Montevertine Pian del Ciampolo 2005
Kultikus kézműves birtok legolcsóbb bora (voltaképpen Chianti Classico). Sangioveto, canaiolo és colorino. Őszi erdő, cseresznye és fűszerek (oregano, babérlevél). Friss, könnyed és elegáns. Emlékezetes bor és hatalmas best buy (10-12 euro). Ebből mindig spájzolok.
6 pont

Podere il Palazzino Chianti Classico „Argenina” 2004
Kézműves, hagyományos pince, amelynek Grosso Sanese nevű riservája borvidéki referencia. Egy szerényebb brunellót idéző illat: faeper, kakkukfű, szilvabefőtt, cseresznye, vaníliás kifli. A korty selymes és telt némi savhangsúllyal. A lecsengésben kellemes fanyarság. Szép, szép, de nem átütő. (13 euro)
5 pont

Nardi Brunello di Montalcino 1999
Gyönyörű bor. Kifinomult, komplex, nemes és vonzó. A szokásos jegyek mellett halványan málna és narancsos keserű csokoládé dereng föl. Gyümölcsös, határtalan lecsengés, finom, simogatóan érett tannin. Még idén nyáron is láttam belőle 33 euróért Buonconventóban.
9 pont és best buy

Uccelliera Brunello di Montalcino 2000
Mélybrunello. Balzsamecet, faeper, teafű és narancsdzsem. Valahogy már az illatban is érezhető, hogy ez egy mániákus-depressziós bor, hőfoktól függő hangulati kilengésekkel. A korty maga dacol az évjárattal - viszonylag könnyed és friss -, de a tannin rideg és szárít, az alkohol éget. Nagy egyéniség, számomra a hibáival együtt is 7 pontos élmény.


Lambardi Brunello di Montalcino 2000
A Lambardi egyik kedvenc toszkán birtokom. A Siro Pacenti mellett ez az általam ismert legszebb 2000-es brunello. Nem tagadja meg az évjáratot, de nem is esik áldozatul a forró nyárnak. Sikerült megőrizni a savakat, és nem agyonextrahálni, így átfér a tű fokán. A tannin kissé szárít, de ezzel el is lőttem a kritikai puskaporomat. Legalább 5-6 alkalommal kóstoltam, és mindig elolvadtam tőle. Némi elfogultsággal 8 pont.

Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino 2001
Tavaly előtt az év bora volt a Wine Spectatorben. Én még az eredményhirdetés előtt vettem 33 euróért. Egy évvel később már 120 volt. Megmagyarázhatatlanul sötét szín, erőteljes vanília-puncs-málna illat, magas alkohol, nagy test, kis édesség, kerek, sima tanninok. Benyalós bor, a magamfajta sznob csak fintorogni tud, és Sucklingot ócsárolja. A semleges szemlélő (Heimann Zoltán) viszont így összegezte a benyomásait: „Lehet, hogy igazatok van, de úgy lecsúszott, hogy észre sem vettem. Maradt még?”
7 pont

Poggio Antico Brunello di Montalcino 1999
Gyakorlatilag semmi jegyzetem nincs róla, de a legnagyobb brunellókóstolónk győztese volt a Nardival holtversenyben. Carlo Ferrini a száguldó borász szakértelmét dicséri. (Ő nem repülő, állítja magáról, mivel minden megbízója elfér egy 100 km sugarú körben. Azóta becsúszott egy szicíliai.) Annyira emlékszem, hogy a brunelló ideáltípusa volt, kerek, érett és kifinomult. (35 euro volt anno)
9 pont

Valdicava Rosso di Montalcino 2004
Klasszikus birtok referenciaértékű bora. Én azonban nem szeretem. Túl animális, túl fanyar, a rossóátlagnál nagyobb test engem nem hoz lázba. Persze nem rossz, de messze nem osztályelső. (15 euro)
5 pont

Pian dell’Orino Piandorino 2005
Színtiszta sangiovese. Biodinamikus birtok, és per pillanat a kedvencem Montalcinóból. Dél-tiroli-német házaspár birtokolja-igazgatja. A nyáron felkerestük őket, az élményeket  külön posztban készülök megénekelni. Messze a legszebb 2005-ös toszkán 20 euro alatt. Egyszerűen lenyűgöző. Tiszta, természetes, intenzív, finom. A részletekről majd később. (13 euro a birtokon.)
7 pont és kapitális best buy

Pian dell’Orino Rosso di Montalcino 2006
Komplex, koncentrált, finom, zabálnivaló anyag. A részletekről majd később. (19 euro)
7 pont

Pian dell’Orino Brunello di Montalcino 2003
Az ezer sebből vérző évjárat eddigi legjobbja, de ez is jellemzően zsúfolt és rendezetlen. Talán a zsibongás idővel elcsitul. (45 euro)
7 pont

Pian dell’Orino Brunello di Montalcino 2002
A lesajnált évjárat visszavág. Elegáns, kifinomult, komplex, könnyűszerkezetes brunello. Nálam szerepelne a Brunello Ált. Isk. kötelező tananyagában. (Kb. 40 euro lehetett, de már kifutott, mi a pincénél kaptuk ajándékba.)
8 pont

(folyt. köv.)

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos hétpontos nyolcpontos kilencpontos chianti montalcino rosso di montalcino brunello di montalcino

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr88590444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2008.07.31. 10:33:00

Ez egy itallapnak is elmenne. Köszönjük. Azért összeadtam, cca. 900 EURO-t ittál meg csak Toszkán borokból... gondolom nem egyedűl. Vagy igen? :)

Shyr Kahn 2008.07.31. 10:58:41

Ebből a listából csak a Máté 2002-höz volt szerencsém. Az Ucelliera-ból a 2001-t, Castello Banfi-tól a 2001 és 1999-s Brunello-t, az Il Poggione-tól a 2003-s és 1997-s Brunello-t ittam. Mind 8 pontos volt nálam (jobban szeretem a 100-as skálát, mert azon belül kicsit pontosabb értéket tudok adni, azaz az említett borok nálam 88-93 pontosak voltak). Az egyetlen 9 pontos Brunello, amit ittam a Tenuta Oliveto 2001-ese volt (94+ pont). Fantasztikus és nagy kedvenc. Remélem a folytatásban szerepelni fog.

dagadtos 2008.07.31. 15:25:57

Nagyon remek cikk, szerintem sokan örülünk az ilyesminek. Persze én bosszankodva irigykedek is ilyeneket olvasva, dehát ez legyen a gonosz önző olvasók problémája. Egy 2001-es Il Poggione fekszik itthon, kicsit elkeseredtem, de azért nem hajolok majd el.
Amit nem értek viszont, hogy nekem az eddig kóstolt olasz borok, pláne a brunellok sokkal inkább szóltak keménységről, mint kifinomultságról vagy eleganciáról. Igaz, nem kóstoltam túl sokat és a legtöbbet fiatalon, de kifejezetten kemény, sokszor karcos borok voltak minden szempontból, pedig voltak köztük nagy nevek is. Talán a Banfi 2001-ese volt kivétel, de semmiképp nem a kifinomultság maradt meg mint kulcsszó eddig az olasz borokról a fejemben. Igaz, nem is bánom.

pecz 2008.07.31. 17:46:25

A Castello Banfi 2006-os Centine boranak a szamlajan az szerepelt, hogy barrique. Csodalkoztam, mert ahhoz olcso. Aztan amikor ittam kikoptem nehany faforgacsot...

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.07.31. 18:09:19

Nálam az Isole e Olena mindíg a legjobbak között szerepelt eddig, szívesen ajánlom annak aki tutira akar menni, nem rendszeres toszkán bor fogyasztó. A Banfitol jót viszont még nem ittam, szerintem az egyik legtúlértékeltebb, bár kétségtelenül gyönyörű birtok.

alföldi merlot 2008.08.01. 05:48:18

Valópapa, természetesen a borok zömét kisebb-nagyobb társaságban kóstoltam, ezért is nem született belőlük önálló poszt.
Shyr Kahn, sajnos a Tenuta Oliveto borait nem ismerem, de a második merítésben is lesznek izgalmas tételek.
Dagadtos, toszkán kontextusban a kifinomultság valóban ritka vendég, én is ritkán tapasztalom, de azért nem reménytelen ilyen borokra lelni.
Pecz, a C. Banfi nagyon alacsonyan helyezkedik el a hierarchiámban, ám a 2004-es Cum Laude ismét arra figyelmeztetett, hogy a vakság segíthet az előítéleteket oszlatni. Ha látom a címkét, biztosan belekötök.
Dummyname, én eddig kétszer kóstoltam az Isola e Olena chinati classicóját, mindkétszer a fenti konklúzióra jutottam. Nálam sokkal tapasztaltabb kóstolók szokták méltatni, valószínűbb, hogy nekik van igazuk. De én egy időre töröltem a listámról.

Shyr Kahn 2008.08.01. 11:03:39

Kedves alföldi merlot! Bár nyilván te is utána tudsz nézni, de hadd hívjam föl mégis a figyelmet a Tenuta Oliveto-ra, mert a szűk kóstolótársaságomban is az Ő Brunellojuk aratta a legnagyobb sikert. Nemsokára talán sikerül újrakóstolnunk a tételt. Cím (ha mostanság arra járnátok): 53020 Castelnuovo Dell'Abete, Montalcino
Web: www.tenutaoliveto.it/
Magyarországon az Enoteca Montalcino-ban volt kapható a 2001-es Brunellojuk (lehet még most is kapható ebből az évjáratból, de biztosat nem tudok mondani), illetve az 1999-es valamikor fellelhető volt a L'Enoteca-ban (Belgrád rakpart). Ha eddig nem hangsúlyoztam volna elégszer: erősen ajánlom a kóstolását.
süti beállítások módosítása