Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Furmint párok – második rész

Patricius és Tokaj Nobilis 2006

2008.08.01. 05:49 - palack

Második részünkben egy igazi párról lesz szó. Házaspárról. Patricius és Tokaj Nobilis. Molnár Péter a Patricius Borház igazgatója, feleségével Bárdos Saroltával a Tokaj Nobilis családi vállalkozását is viszik. Két meghatározó birtok a maga kategóriájában.

A Patricius Tokajban nagynak számít, mégsem tartoznak a legismertebbek közé. Talán mert később indultak, ám annál nagyobb léptekkel haladnak kompenzálva ezt a hátrányt. A Tokaj Nobilis borbaráti körökben sokat emlegetett, elismert családi birtok. Bárdos Sarolta a tokaji fiatal borásznemzedék egyik arca és motorja. Ezek után csak két jó bor jöhet. És jöttek is.

Patricius Tokaji Furmint 2006

Tavaly ősszel kóstoltam először a borháznál Bodrogkisfaludon, és rögtön beleszerettem. Azóta többször találkoztunk, de már nem tudom, hányadán állunk. Hallottam nagyon rossz híreket felőle, szerencsére azokat azért nem igazolta. Viszont most igen messze volt az első találkozás varázsától, és bizony inkább úgy tűnik nekem, hogy lefelé tart. Ne legyen igazam. Részben fahordós erjesztésű, maradt benne 3 gramm cukor. Elég sok helyen, szupermarketekben, borboltokban is kapható, 1600 Ft körüli a legjobb ára.

Mély aranysárga, tükrös, elvétve egy-két buborék. Sűrű csíkokban, változó sebességgel csorog le a pohár falán. Illata elsőre fülledt, tolakodóan cukorkás, szerencsére idővel szépen kiszellőzik. Ilyenkor már egészen más: visszafogott, finoman gyümölcsös, virágos. Leginkább jonathan alma, hársmézes tea, palacsinta vaníliapudinggal.

Szájban egy fokkal intenzívebb. Ellentmondást nem tűrően hömpölyög végig a nyelven, ám nem tombol, nem karistol. Inkább szépen gömbölyűn odagurul mindenhová. Mintha ezernyi sima apró gyöngyből állna. Nem nagy testű, nem nehéz, mégis betölti a szájat. Ízében főleg alma, körte, friss fehér dióbél, utóízében grépfrút és öregebb dió kesernyéje, no meg az alkohol fűtése. Erős 5 pont.

Tokaj Nobilis Furmint Barakonyi-dűlő 2006

Szintén többször kóstoltam már, sok szépet is olvastam róla, többek közt itt nem kevesebb, mint nyolc pontot kapott. Bevallom, én nem tudtam osztani ezt a lelkesedést. Jó, jó, de nem különösebb. Miért vannak úgy oda érte? Ez járt mindig a fejemben. Aztán felbontottam az erre a sorozatra tartalékolt palackomat, és minden a helyére került. Már nemigen kapható, én 2600 Ft körüli áron jutottam hozzá.

Halványabb, inkább zöldessárga színű, kristálytiszta. Helyenként foltokban fentragad a pohár falán, máshol szabálytalan távolságban képződő csíkokban viszonylag gyorsan leszánkázik. Orrban ő is kissé fülledt elsőre, igényli a szellőzést. Utána mezei vadvirágok, körte és gyurma uralja a meglehetősen visszafogott illatot.

Szájban viszont jóval intenzívebb, mint azt ezek után várnánk. Lenyűgöző fűszeres gyümölcsösség jellemzi, aztán egyre inkább erősödik a sós, ásványos íz benne. Rendkívül finom. Nincs nagy teste, inkább természetes szépségével hódít. Rég kóstoltam ilyen kiválóan búcsúzó bort, a legszebb emlékeket hagyja maga után. Talán az a legizgalmasabb benne, ahogy ötvözi a furmint két szélső pólusát: a gyümölcsösséget és a mineralitást. Mestermunka, és bájos 7 pont.

Címkék: 2006 kóstolás fehér ötpontos tokaj furmint hétpontos patricius tokaj nobilis

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr14590151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagadtos 2008.08.01. 15:12:52

Érdekes, a Patriciust kb. egy hónapja kóstoltam, akkor úgy tűnt, remek formában van és a könnyed kerek gyümölcsössége mellett (nekem leginkább grépfrút) határozott tűzköves ásványosságot is mutatott.
A Nobilis 2007-esét nem kóstolta valaki?

napoletano 2008.08.01. 18:24:21

De igen. Kevesebb maradékcukor van benne, mint a 2006-osban (kicsivel), o is megilletődött, amikor kinyitod, érdemes szellőztetni (min félórát), meghálálja. Akkor szépen kibomlik - semmi nem harsogó, de minden finom, arányos. Komplex bor, kedves ásványossággal, elegendő savval, szép, hosszú lecsengéssel. Másnap és harmadnap is élvezető, másnapra komplexebb, harmadnapra kicsit "lágyabb" benyomást kelt. Én jobban szeretem, mint a 2006ost (ami szinten szép volt - megkockaztatom, hogy annak sincsen még vége).

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.01. 22:00:03

NEkem sincs semmi hasonló tapasztalatom (Patrícius 2006), bár nem volt mindegyik egyforma, de vagy 6 palackkal kóstoltam február óta, s az egyik legszebb furmint - emlékem. Hozzáteszem, hogy egy vakkóstoláson igen komoly vetélytársak mellett is pálmás lett.

Magát a pontozást nem kritizálom, mert az szubjektív ezen a fronton, ráadásul lehetetlen nem viszonyítani, s a nobilishez nem volt szerencsém. A "lefelé tart" is szubjektív, mert a viszonyítás itt palack korábbi élménye, amihez nekem szintén nem volt szerencsém.
De ahogy amúgy a leírás is mutatja, szép bor - tényleg nem testkirály - csak nekem ennek a zanzája is az, hogy erejében lévő, nagyon jól fogyasztható, ráadásul szerintem korrekt iránymutatás a furmint - rengetegben. ÉN is a gyümölcsösségét emélném ki elsősorban, de az egész bor nagyon harmonikus.

kádkongató 2008.08.02. 01:44:40

Hát nem is olyan rég kóstoltam mind2őt.
A patríciusról hasonlóan vélekedtem talán egy 6ossal jutalmaztam volna,de nem biztos. A Nobilis viszont elképesztő volt.. Egy szép kis furmint sorban valamilyen oknál fogva első tétel lett. Nem kell részletezni, hogy utána csak kullogni tudott a többi játékos..
Életem egyik legszeb fehér borának tartom számon. Mindenképpen kövér 8 pontos magasságban. Hozzá hasonló borélményem mostanában csak a SzabóZoli Rajnai-ja volt(pécsi).
Naaggy izgalommal várom(olyan Dévényi Tibibácsisan:) a '07-est, mindenképpen nevezni fogok rá, azt hiszem Bárdos Saci néni rászolgál a bizalomra.

Szepsy furmintokkal valaki össze tudná vetni?

napoletano 2008.08.02. 08:43:50

Ugye a Saci neni az vicc volt?! Tan a lanya ovodas tarsa hivna ugy...
Patricius 2006 - egyetertek az elottem szolokkal, igen szep, korrekt furmint, tiszta, aranyos. Kulonosen az arat tekintve figyelemremelto, mert ebben a korban nem sok ilyen furmintot talalni. Viszafogottabb, elegansabb, kevesbe harsogo, mint az amugy kitunoen ihato, friss Disznoko furmint (volt - most mar a 2007es van mindkettobol). A 2007esben itt is kevesebb maradekcukor van (de nem emlekszem, mennyi, igy nem akaork remhirt kelteni). En azonban a furmintokat szarazabban szeretem - elfogadom, hogy 2006 ilyenre sikerult, es finomak azok a furmintok, de nekem a "csontszaraz" furmint az igazi nagy furmint. Ez egyeni dili, nem ertekitelet.
E tekintetben a Szepsy furmintok nekem hajazzak a maradekcukrot tartalmazokat. Azok (2007bol kostoltam az Urbant es a Szt Tamast) igen koncentralt, tokeletes egyensulyu, asvanyos komplexitasu, intenziv, nagyon hosszu lecsengesu borok. Ajanlom a t. alkeszek figyelmebe mindkettot -mar ha kaphatok vhol. De nem megvetendo a birtokfurmint sem.

napoletano 2008.08.02. 08:44:53

Bocs, nem "ebben a korban", hanem "ebben a körben"

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.08.03. 10:48:09

A birtokfurmintot a fentebb emlegetett vakkóstolón egybevetettük többek között a patríciussal is, s a 10 pontosban emlékeim szerint egy egész ponttal maradt le. A dűlőszelektáltakat régebben kóstoltam, nem vetném össze. Talán csak annyit, hogy míg a patríciusra a frissesség jobban jellemző, a mester borai töményebbek, jóval koncentráltabb alapból készültek.

vörös és fehér 2008.08.03. 23:02:12

még nem kaphatók a szepsy dűlős borok - kivéve az úrágyát. ősszel, talán, de nem lesznek olcsók (9 és 12e rémlik; urbán, szt tamás sorrendben). tudom, hogy páran az alkoholisták közül kóstoltuk őket, ha jól rémlik a többség a szt tamást szerette jobban. én voltam a kisebbség. de mind a kettő nagyon szép, csontszáraz bor. (és csodálatos lesz a 2006-os homonna határi is ősszel. de ezt majd egyszer bővebben is kifejtem majd.)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.08.04. 06:29:19

Szepsy Úrágya 2006-ot kóstolt-e már valaki?
Ha igen akkor hány pontra taksálta?

palack 2008.08.04. 17:16:46

Volt szerencsém kóstolni már néhányszor, és mindig tetszett. Hamarosan itt is sorra kerül.

kövérszóló 2008.08.04. 19:08:29

....palacsinta vaniliapudingal.Szép volt! Ezt tanítják ? Melyiket érezted előbb ?
süti beállítások módosítása