Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borok a garázsból I.

Szél Fiai Cellárium

2009.01.09. 05:50 - palack

Olyan borokról, pincékről szól ez a háromrészes kis sorozat, amelyek nincsenek benne a magyar borászat, vagy inkább forgalmazás fősodrában. Erre próbálok sután utalni a címben, remélem, senki nem érzi majd sértőnek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy utána kell járni ezeknek a boroknak. A hipermarketekben vagy a sarki boltban már csak a mennyiség miatt sem valószínű, hogy a közeljövőben találkozunk velük. A kezdő alkesz könnyen lehet, hogy még nem is hallott róluk, a haladó alkesz talán már járt is náluk. Tavaly mindhármuktól kóstoltam olyan kiemelkedő bort, ami a listámra is felkerült, ezért most egy cseppet alaposabban körbekóstolom őket. Elsőként Nyúlra látogatunk.

Ha terminológia alkotói babérokra törnék, akkor komolyan mondanám, hogy a Szél Fiai Celláriumban interterroir borok születnek. Nyúl község szőlőhegyén található a fogadó és pince, ahol Prisztóka Tibor borait készíti. A kísérletező kedvű ugyanakkor racionális gondolkodású vincellér több jól bevált helyről is vásárol szőlőt a saját termés mellé, a szortiment bővítésére. Mai öt borom alapanyaga három borvidékről származik: Badacsony, Sopron és természetesen Pannonhalma-Sokoróalja. A hasonló méretű pincéknél nem szokványos dolog - vagy legalábbis nem gyakran tudunk róla - hogy a szőlő és a pince ilyen távol legyen egymástól. Inkább a nagyobbaknál szoktuk ezt meg: gondolok itt mondjuk egy Hilltopra a jobb vagy egy Promontorborra az elrettentőbb példák közül. Pedig ez a távolság nem jelent feltétlenül problémát - mondja a borász, és a borai ezt igazolják. A vörös szőlőt például a bogyózást és darálást követően utánfutón lévő kádakba vödrözik. Kap egy kis ként, a felületét beoltják fajélesztővel, légmentesen lezárják, és egy kis széndioxidot is nyomnak a kádakba. A kétórás út a pincéig gyakorlatilag az erjedés kezdete. Ilyen egyszerű ez.

Az erjedéssel egyik kedvenc témámhoz érkeztünk: a fajélesztő vs. vadélesztő kérdéskörhöz. Kicsit olyannak látom ezt, mint a pártszimpátiát. Mindkét oldal meg van győződve saját egyedül üdvözítő igazáról, és persze arról, hogy a másik téved, rossz úton jár vagy legalább hazudik. Prisztóka Tibornak is igen sarkos véleménye van erről (inkább kérdezzék személyesen), ő mindenesetre fajélesztőt használ. Kétfélét: egyet a fehérekhez, egyet a vörösökhöz. Azt viszont nem mondhatnám, hogy ez a boraira bármiféle uniformizáló hatással lenne. A belémoltott sztereotípiák alapján első látogatásomkor a borokat kóstolva, egyediségüket, különbözőségeiket ízlelgetve biztos voltam benne, hogy ezek vadélesztővel erjedtek. Bizony, a dolgokat nem lehet mindig szépen felcimkézve ilyen vagy olyan előregyártott kategóriákba tuszkolni. Van mikor kénytelenek vagyunk új dobozt hajtogatni, vagy hagyni a fenébe az egész felcimkézősdit. A Prisztóka-borok ilyenek: külön dobozt és cimkét érdemelnek.

Szemelt Rizling 2007

Nyúli olaszrizling. Előző évjáratát kóstoltam az olaszrizling-panoráma végén. Éreztem, hogy hasonlóak, ám akkor döbbentem rá igazán mennyire is, mikor a lentiek megfogalmazása után visszaolvastam saját leírásom a 2006-osról.

Aranysárga a halványabb árnyalatból. Illata elsőre inkább visszafogott, virágos, kőfalas. Egy kis melegítéssel és forgatással mindezek mellé egzotikus gyümölcsök is előcsalogathatók a pohárból. Mangó, kivi, ráadásként linzertészta, meglepetésként zsenge édes ropogós sárgarépa. Időnként egy kis finom fűszeres, gyógyfüves likőr.

Szájban elsőre a határozottan sós és az érett gyümölcsös zamatok ellentétének harmóniája ragadja meg a kóstoló figyelmét. Nagyon tartalmas, zamatos. A savak szépen, jóízűen teszik a dolgukat, a magasság és a szélesség remek arányban van. Felfedezhető egy izgalmas, szokatlan mentás ízjegy benne, ami a korty második felében átcsap cserességbe. Utóízében minden eddigi benne van, időznek is még rendesen. Örülhetünk ennek, bár a cseresség búcsúzhatna csendesebben. Nem egy sablonos olaszrizling, nekem mégis vagy éppen ezért tetszik. 6 pont.

Pinot Blanc 2007

A szőlő itt már messzebbről érkezett a pincébe: a Szent György-hegyen, a Raposka dűlőben termett, a hasonló nevű kis falu közelében. Akáchordóban pihent egy darabig, ami tapasztalataim szerint nem veszélytelen játék. Kóstoltam már olyan akáchordós bort, amiben szinte mást nem is éreztem a hordón kívül. Ennél a fehérburgundinál ez egyáltalán nincs így szerencsére.

Citromos zöldessárga, tükrös, tiszta. Illata közepesen intenzív, nagyon szép elegáns, virágos, fűszeres kekszes. Ahogy melegszik, egyre bujább, de nem lesz émelyítő.

Szájban nagyon zamatos, finom, kerek borként mutatkozik be. Szélesen szétterül a nyelven, és ezt nagyon jól teszi. Egyszerre édesen húsos gyümölcsös és fűszeresen sós. Finom, izgalmas. A korty íve középen kicsit lehetne magasabb, egy picit több sav jól állna neki, de a fajtát tekintve nem biztos, hogy korrekt ezt felróni. Utóíze nagyon szép, közepesen hosszú és ugyanolyan rághatóan gyümölcsös, sós, mint maga a korty. Egy ligában játszik a Weninger és Töltl pinot blanc-okkal. 6 pont.

Rózsa Cuvée 2007

Ismét visszatérünk Nyúlra. Medina és Pannonhalmi vörös fele-fele arányban. Ez utóbbi rejtélyes fajta, lehet, hogy a Kékoportó egy régen elfeledett klónja.

Sötét, lilába hajló bíbor, alig átlátszó. Illata intenzív, meglehetősen direkt. Én a névben szereplő rózsa előtt tiszta, finom szőlődzsemet érzek. Édeskés, kedveskedő, de természetes és tiszta. Éppen ezért szerethető illat ez.

Szájban is hozza, amit orrban ígért, hacsak valaki el nem tévedt és félédes borra számított a mosolygós illat után. Rengeteg gyümölcs, főleg szőlő érződik. Ha valaki fejcsóválva szokta olvasni, hogy egyesek miket tudnak belemagyarázni egy borba, akkor most nyugodtan hátradőlhet. Ennek a bornak leginkább szőlő íze van. A húsos, gyümölcsös testet itt is remek, élénk savak tartják, a korty végén pedig érkezik az érintésnyi tannin. Utóíze kellemesen fanyar, közepesen hosszú. Nagyon jól iható, üdítően kellemes társ. 5 pont.

Merlot 2006

Balf és Fertőrákos környékére érkeztünk, a Langschilling dűlőbe. Töppedésig vártak a szőlő leszedésével, mikor a szemek már kezdtek beráncosodni. Nekem a 2005-ös korábban nagyon tetszett. Ez illatban alulmarad, testben viszont felülmúlja idősebb testvérét.

Szép sötét bíbor színű, szélén kékfrankos meggy árnyalattal, még éppen ki lehet venni a pohár fenekét. Kellett neki egy kis szellőzés, hogy magához térjen, utána is inkább visszafogott. Azonban érdemes odafigyelni, mert izgalmas, szép illatokat mutat. Bőrősség, piros gyümölcsök, kávé, füstösség. Igazi rusztikus vörösbor illat, ám fontos, hogy semmi sem teng benne túl. Nem fojtogat a füst, nem émelyít a gyümölcs, nincs itt az egész istálló és nem fulladunk bele a kávéba. Szépen, harmonikusan egészítik ki egymást. Viszont időnként bezárkózik, és akkor zaklatni, forgatni kell, különben semmit sem mutat. Kicsit szeszélyes a lelkem.

Szájban már sokkal merészebb. Komoly tanninok és tréfát nem ismerő savak fogadják a gyanútlan kóstolót. Inkább magasan, mint szélesen indul, ám gyümölcsben sem szenved hiányt. A lehengerlő kezdés után a két nagyhangú főkolompos visszavesz az arcból: a savak és a tannin illedelmesen belesimulnak a sűrű szövésű gyümölcsös testbe. Szinte harapni lehet a finom savanykás málnát, piros ribizlit és áfonyát. Jóízű tanninja és savai vannak. A hordó szépen kerekített rajta, de nem adott hozzá direkt módon semmit. Nem a lágy nőies, hanem a tökös merlot típusa (emlékeim szerint pl. a Vylyan 2003-asa volt ilyen.) Szép hosszú lecsengéssel köszön el. Van jövője bőven, de már most is nagyon jó. 6 pont.

Cabernet Sauvignon 2006

Balf és Fertőrákos között vagyunk még mindig. A szőlő a Marbe-Satz dűlőből származik, 2006-ban szépen beért itt a Cabernet Sauvignon.

Szintén sötét bíbor, valamivel homogénebb szín, kevésbé halványul a szélén. Illata visszafogott, kicsit már túlzottan is. Pedig neki sincsen szégyellni valója. Szép erdei gyümölcsök, enyhe füsttel csipetnyi borsos, fűszerességgel.

Szájban a Merlot-hoz hasonlóan rögtön többet mutat magából. Vibrálóan édes savanyú ízzel mutatkozik be. Itt inkább az első félidőben jönnek a gyümölcsök szép savakkal megtámasztva, és a másodikban erősít rá a tannin. Érzetre mindenből kevesebb van benne, viszont kedvesebb, behízelgőbb darab, mint a markánsabb, rusztikusabb Merlot. Extrakt édesség és leheletnyi maradék cukor hízelegnek sikeresen az ízlelőbimbóknak. Most előrébb tart, mint a merlot, ám nekem mégis jobban tetszik az. 6 pont.

Kedvenc kékfrankosaim most sajnos kimaradtak, talán majd egy másik alkalommal róluk is tudok írni. A borok elérhetőségéről. Egyelőre csak a pincénél kaphatóak, ám várhatóan nemsokára néhány tétel kereskedelmi forgalomba is kerül.

A következő garázs a Somlói Apátsági Pince lesz.

[A képek az első kivételével a pince honlapjáról származnak.]

Címkék: kóstolás vörös fehér olaszrizling hatpontos merlot ötpontos badacsony cabernet sauvignon sopron pinot blanc szél fiai medina pannonhalma sokoróalja prisztóka tibor

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr95857997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wincellér 2009.01.12. 00:32:46

A fajélesztő témához: sokan, kik mondják, mi nem használunk, bizony, hogy használják...
A fajélesztő nem tudja felülírni a fajtajelleget, nem tudja felül írni a terroirt, és nem tud mineralitást pótlólag belevinni a borba....
De egyet tud, mint a kertész, a nemes részekről lemetszeni a vadhajtásokat, kiemelni a szőlőből és a talajból származó értéket, csökkenteni az illósodás veszélyét...
A rosszul termelt és éretlenül szüretelt, beteg szőlőből a legjobb, legdrágább élesztő sem tud jó bort faragni..., ahogy a legjobb lovász sem fogja megtanítani a lovát háton úszni...

Miklos 2009.01.12. 05:11:13

A nagy borhagyomanyokkal rendelkezo orszagokban tucatjaval fedezhetunk fel Prisztoka Tiborhoz hasonlo elhivatott es nagy fantaziaval rendelkezo boraszokat akik maguk, barataik es egy szuk beavatott kozosseghez tartozok szamara sok oromet szereznek. Tibort Magyarorszagon az elhivatottsaga es kreativitasa alapjan az ismertebbek kozul Szollosi Jozsefhez, Bukolyi Laszlohoz es Konyari Danielhez tudom hasonlitani. Egy a Szel Fiai Fogadoban eltoltott hosszu hetvege, a hazigazda eteleivel, remek boraival, szivelyes vendegszeretetevel es szellemessegevel egyutt olyan hatalmas elmeny ami miatt soha nem mulasztom el oket meglatogatni amikor Magyarorszagon jarok. Nagyon keves dolgot irigyelek a Magyarorszagon elo barataimtol es ezek egyike a Marton napi, november vegeig tarto libasult es borkostolo a Szel Fiai Fogadoban. Szamomra Prisztoka Tibor a borai kozul a 2005-os Soproni Canernet Sauvignonja volt az egyik legemlekezetesebb es az egyik legjobb, amelyet Magyarorszagon valaha is kostoltam ebbol a fajtabol. Azt gondolom a 2006-os mas teruletrol szarmazik, mert karacsonykor felbontva korantsem tunt olyan nagy bornak mint a 2005-os volt, annak ellenere, hogy a borasz ismet kivalo munkat vegzett. Ugy emlekszem hogy a 2005-os sokkal komplexebb es izgalmasabb cabernet sauvignon volt. Amig a 2006-os ugyan kitunt a sav, gyumolcsosseg es lagy tanninok remek harmoniajaval es a borasz egyedi stilusat is felfedezni veltem benne, szamomra hianyzott 2005-os egyedisege, karaktere es sulya. Mivel a 2006-os evjarat altalaban jobb volt Magyarorszagon mint a 2005-os a kulonbsegre magyarazatot csak a kulonbozo terroir ad szamomra. Ezenkivul mar csak a tengeren tulra torteno szallitas okozhatta a felfedezett kulonbseget.

A kozeljovobem nehany baratommal felbontunk egy Szel Fiai Fogado 2007-es Akacos Pinot Blanc-ot es egy 2007-es Pinot Gris Extreme-et, amirol majd beszamolok.

Addig is mindenkinek melegen ajanlok egy Pannonhalma-Nyul borturat, a Szel Fiai Fogado vendeglatasaban.

egri Fehér 2009.01.12. 10:21:34

saját pincéből szelektált élesztő fajélesztő-e? :P

ezerjo 2009.01.12. 13:19:48

Ha az élesztőt szelektálják, akkor az szerintem fajélesztő. Mindegy, hogy szőlőből, pincéből, vagy pékségből szelektálják. Más kérdés, hogy saját pincéből nagy eséllyel valami helyi élesztőt szelektálsz. (hacsak nem találtál rá véletlenül a szomszédtól kölcsönkapott vödörben elbújt Uvaferm CS2-re) :)

wincellér 2009.01.12. 17:09:41

@egri Fehér: Miként szelektálsz saját pincéből ?
És hogy tisztítod, tartósítod az élesztőt ?

wincellér 2009.01.12. 19:57:45

@ezerjo: Az élesztő gombák "vadon" a szőlőn, az erjedő gyümölcsökön tenyésznek, a nedvszívó rovarok, bogarak, legyek a postások. Ezért nem szeretem őket. A muslica először is az ecetes erjedésre gerjed, majd viszi tovább az élesztőit bogyóról bogyóra.Pincéből inkább csak penészt lehet szelektálni, szintúgy a szomszéd Józsi bácsi vödréből...
Mustból mustba sem szelektálunk, maximum átviszünk egy élesztő törzset egy másik erjedő borba. Ha ezt követően közel azonos arányban fordulnak elő különféle élesztőgombák a mustban, akkor nagy eséllyel háborúzni fognak, és először egymást pusztítják el. Ilyen setben jó az esélyünk egy igazán penetráns, bakszagú, kénhidrogénes borra...

VKar 2009.01.12. 20:27:52

Borszakértők között nyelvtelen aki néma, mondanám mindjárt az elején magamról, beismerve ezzel azt is, hogy holmi tanninok ízét képtelen vagyok megkülönböztetni a lecsengő savasságtól, nem beszélve a lágy gyümölcsösségről. Borkóstolás után még tudom, hogy melyikből szeretnék haza is vinni, de mindössze eddig tart a tudományom.
Persze ezért nem kellett volna ide bármit is írnom.
Az ok az, hogy Tiborhoz 30 éves ismeretség és barátság köt, és az ország másik végében élve nagyritkán találkozhatunk. Talán három alkalommal vendége lehettem közös barátainkkal a Szél Fiai panziónak és megtapasztalhattuk sütő-főző tudományát, újító törekvéseit, folyton fejlődő pincészetét és panzióját. Kóstoltuk borait és élveztük vendégszeretét, a családias légkört, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Cirfandlia 2009.01.13. 20:21:13

Miklós! ki az a "Szollosi Jozsef"?

Miklos 2009.01.14. 05:03:57

Cirfandlia!

Jogos a kerdesed, hiszen Szollosi csaladi nevvel Mihaly ismert mint borasz, de en Szentesi Jozsefre gondoltam, aki kistetelben, batran kiserletezgetve Prisztoka Tiborhoz hasonloan szep borokat keszit. Persze masokat is lehet ebbe a kategoriaba sorolni, a kornyekedrol peldaul Kiss Gabort. Valoszinuleg kozrejatszott az elirasban az, hogy ejjel 1 ora korul irtam a hozzaszolasomat lankado figyelemmel.
süti beállítások módosítása