Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mostohagyerek

Ezerjók az Alföldről és Mórról

2009.02.05. 05:30 - Weér Yvo

Nemrégiben zöld béka egy kommentben festette rózsaszínre a magyar fehérboros jövőt, pontosabban felhívta a figyelmünket, hogy jobban járnánk, ha elfogadnánk: minden a fehérborra predesztinálja a Kárpát-medence lányait-fiait. („Kétség kívül van némi alapja annak, hogy vörösborainkat rendre elutasítják, hiszen a világ nagyobbik része könnyedén juthat hozzá minden évben/évjáratban tökéletesen érett alapanyagból készült borokhoz. Nálunk még mindig túl sok a nyers savú és tanninú, érdes, durva és jellegtelen vörösbor. Ezekhez képest fehérboraink sokkal jobb átlagot tudnak felmutatni, nem alaptalanul. Tudomásul kell vennünk, hogy a Kárpát-medence alapvetően fehérborok hazája. Ebben a témában sokkal több, nemzetközi színtéren is összemérhető borunk van, sőt.”)

Zöldbéka tételét az úgynevezett őshonos fajták is alátámasztják: a filoxéra vész után a kadarka kivételével – ami amúgy is a Balkánról szivárgott be a rácokkal – szinte csak a fehérek maradtak meg. Közülük a furmint és a hárslevelű lassanként megtalálta mestereit, a juhfark nagyjából a helyére került, az olaszrizlingben is egyre többen hisznek. De ki beszél az ezerjóról? Miközben fél Alföld ezerjót termel, a nagykereskedések kínálatában elvétve tűnik fel ez a fajta. A hazai kínálatot meghatározó kereskedések online boltjaiban mindössze hármat találtam: Bozókyt, Frittmannt és két édeset Miklóscsabitól.

Persze ez csak részben a kereskedők hibája. Amikor megpróbáltam felkutatni a fajta reprezentásait, kézenfekvőnek tűnt, hogy kiindulásként átbogarásszam az elmúlt két év országos ezerjó-versenyének arany- és ezüstérmeseit – elvégre a fényt a környezet is befolyásolja. Eddig nem is volt probléma; a gondok a beszerzésnél kezdődtek. Két alföldi borásszal viszonylag egyszerű a helyzet: Frittmannék és Fonték ezerjóit – ők amúgy a fajta elkötelezett híveinek tűnnek – még exkluzív vinotékákban is meg lehet találni, de ki tud például arról, hogy az egyre szebb borokkal jelentkező izsáki Varga Birtok is palackoz hébe-hóba ezerjót? Móron más a helyzet: ott meg mintha ezerjóból lenne a kerítés, pedig...

Kétségtelen, hogy a köz szemében Mór neve jó ideje egybeforr ezzel a fajtával, amely úgy találta meg helyét a Móri-árok szellőjárta völgyének meszes talajában, ahogy a furmint és a hárslevelű Somlón és Tokaj-Hegyalján. Csakhogy Mór jelenleg épp hogy létezik. A Móri Állami Gazdaság szétesésével megszűnt az egyetlen ütőképes formáció, ami legalább a szőlőtermelést át tudta volna menteni a rendszerváltás utáni legválságosabb időszakokon. Ma Mór eséllyel pályázik a „Magyarország lekisebb borvidéke” címre, csak a móri szőlészet és borászat korlátai nem ott húzódnak, ahol a somlóié: terület ugyanis van. De ki műveli?

Mindez nagyjából meg is határozza az ezerjó presztízsét és helyzetét a magyar fehérek palettáján: kevesen szeretik, de olykor még ők sem ismerik. Merthogy milyen is lenne a jó ezerjó? Érdemes-e alkoholista búnkat ezerjóba fojtani? Ezt próbáltuk megtanulni huszonegy tételtől (tizenhat szárazból és öt édesbe hajlóból) Kamocsay Hilltop Ákos segítségével, akinél – tekintve, hogy hosszú időt töltött ott az állami gazdaság borászatának irányításával – kevesen ismerhetik jobban Mór és a fajta adottságait.

Ezerjót a rendszerváltáskor mintegy öt és félezer hektáron termeltek – a többségét nyilván az Alföldön –, mert bár rothadékony fajta, rendkívül szép savakkal lehet szüretelni, és a cukorgyűjtésben is serénykedik, ráadásul nem átall eszméletlen mennyiséget teremni. Állítólag Észak-Magyarországról terjedt el az egész országban, de a filoxéra vész után gyökeret verni csak a jelenlegi két termőhelyén tudott.

A borokat vakon, de előre meghatározott sorrendben kóstoltuk, és négyen (Kamocsay Ákos – Hilltop, Lesti Zoltán – Villa Tolnay, vörös és fehér, valamint jómagam) pontoztuk is. Aztán a sort egyedül újra végigkóstoltam, és ha nem is markánsan, de egyes tételeknél mást tapasztaltam, ezért saját pontjaimat külön feltüntettem, a vakkóstolón adott pontokat pedig átlagoltam, és fél pontra kerekítettem. A tapasztaltakról – a közösekről és a személyesekről – két részletben számolok be. Először a száraz borok, majd kis pihenővel az édesek következnek.

Kunvin Ezerjó 2006

Illatában a nem tiszta vagy elöregedett hordó a legmarkánsabb. Ez a fülledt bűz, ha lassan is, de csökken, de továbbra is nehézkes, kellemetlen marad az illat. Szájban már sokkal inkább emlékeztet az ezerjóra, de túl élénkek, sőt inkább durvák a savai. Lecsengése rövid, ráadásul valamilyen közelebbről meg nem határozható kellemetlen, kesernyés íz kíséri. Nagyobb odafigyeléssel valószínűleg egyszerű, de kellemes bor készülhetett volna belőle. Így feledhető. 2 pont (átlag: 2,5).

Font Pince Bócsai Ezerjó 2007

Érezhetően érettebb szőlőből készült, mint az előző. Illata virágos, üde (egyesek szerint parfümös) némi fűvel, egressel és érett szőlővel. Szájban azonban nem szép, a fonnyadó test és a savak nincsenek harmóniában. Túl van a fénykorán, de még élvezhető. 4 pont (átlag: 3,5 pont).

Frittmann Kunsági Ezerjó 2007

Többedszerre kóstoltam. Tavasszal szépnek, tavaly augusztusban, a Junibor első kóstolóján, izgalmasnak találtam. Illatában mezei virágok és ásvány, sőt mintha már csipetnyi palackbukéja is lenne, amit aszalt barack gazdagít. Kerek, összetett és behízelgő. Szájban is hozza a kerekséget, citrusos, zöld barackos, bár összességében szegényesebb, mint az illata. Savai jók. Közepesen hosszú, lecsengésében magkesernye érződik. Mutatta szebb képét is, augusztusban még vibrált, de így is hozza az 5 pontot (átlag: 4,5 pont).

Geszler Család Pincéje Móri Ezerjó 2007

Megosztotta a társaságot: volt, aki illatát üdének, virágosnak, őszibarackosnak érezte, másnak már pacsulis volt, megint más rossz hordóra gyanakodott. Elsőre illósnak éreztem, de nem az aldehidek, hanem a hordó lehetett abban a ludas, hogy kellemetlen emlékeket hagyott a szájban. Éretlen, zöld ízek, lapos savszerkezet, rövid. Akkor 2 pontra értékeltem. Aztán nekifutottam még egyszer – egy másik palacknak. Csoda ugyan nem történt, de határozott javulás igen: ha nem is gazdag az illat, de tiszta, üdítő. Kis virág, kis fehér húsú barack, citrusféleségek egyike-másika. Szájban azonban már megjelenik a hordó, savai laposak, mégis nyersek – nem gerinc, inkább páncél. Lecsengése rövid. Valószínűleg az alapanyagon kellene javítani, de megérdemel 4 pontot (átlag: 3 pont) (Műsoron kívül: a pince üdítően friss királyleánykáját is érdemes megkóstolni.)

Varga Birtok Ezerjó 2006 Gabriel Selection

Az izsáki Varga Birtok – amely próbál kitörni az olykor kellemetlen névrokonságból, például úgy, hogy prémium borait Caligarius néven palackozza – eddig sok szép, könnyeden elegáns borral örvendeztetett meg. Tavaly augusztusban a Borfaluban kóstoltam tőlük üdítő rajnait és egzotikus izsáki sárfehért. Azok alapján többet vártam. A dohos illat elfedi a valódi – és valószínűleg létező – értékeit. Talán rosszul kezelt hordó... Pedig a struktúrája alapvetően rendben lenne. A dohszag azonban végül mindent elnyel. Még egy kísérlet, újabb palack: valóban nem friss. Érződik rajta a kor. Iható, de fád: sem ropogósság, sem friss gyümölcsösség nincs benne. Illata a töppedt nyári almát idézi. Lecsengésébe kellemetlen savanyúság vegyül. Egy éve valószínűleg nagyobb élmény volt kóstolni. A második palack stabilan hozta a 3 pontot (átlag: 2 pont)

Frey Szabolcs Móri Ezerjó 2007

A móri hegybíró bora. Illata visszafogott, már-már neutrális, amiben csak hosszas lögybölés után jelennek meg a mezei virágok, majd egy kis barackosság, vadkörte, lime. Szájban meghökkentően direktek a savai – a testhez képest mindenképpen sok van belőlük, és karcosak is. Nincs hibája, de túl sok erénye sem, mintha a készítője sem tudná eldönteni, mit gondoljon a fajtáról. Arctalan bor, de a 4 pontot így is megüti (átlag: 4 pont).

Bozóky Móri Ezerjó 2007 (nem forgalmi tétel)

Az alapanyag tartalmas lenne, de valahol elromlott, legtöbben itt is hibás hordóra gyanakodtunk. Ez már csak azért is sajnálatos, mert a beltartalmi értéke érezhetően többre érdemesítette volna, bár a végében ott van a túlhúzott présre utaló kesernye. Általános meglepetésre a szárazpróbája gyönyörű, szép érlelt illatok maradtak utána a pohárban. Az összkép azonban ezzel együtt is halovány: 3 pont (átlag: 2 pont).

Varga és Fia Móri Ezerjó 2007

A nyitánya kénes, ami mögül idővel elősejlik valami virágos, nyárialmás, barackos friss illat. Szájban zamatos; kicsit vézna ugyan, de üde, a savérzet finom, és a csipetnyi ásványosság is sokat dob rajta. A hőmérsékletre nagyon kényes: melegedésre a savak brutálisak lesznek, és mindent maguk alá gyűrnek. Ezzel együtt is megér vagy 4 pontot (átlag: 4 pont).

Font Pince Ezerjó Selection 2006

Október elején szüretelt szőlőből, klasszikus (értsd: nem hűtve) erjesztett bor, melyhez a szőlő a soltvadkerti Szarvaskút dűlőben termett egy korlátozott terméshozamú ültetvényen. Eddig két kollégának is tetszett: lelkesedett érte korábban Albert gazda, majd Vörös és fehér. Az érleltség határozottan érződik az illatában, sőt van némi édeskés-botritiszes jellege is, hosszasabb szellőztetés után azonban határozottan virágosba fordul. Szájban kerek, ásványos-sós, aszalt gyümölcsös. Tömör, összetett, de a savai nem illeszkednek szervesen a szerkezetébe: nem vibrálnak, sőt itt-ott mintha karcolnának. Mindezzel együtt nagyon jó inni. 5 pont (átlag: 5 pont).

Maurus Móri Ezerjó 2006

Tömör, gazdag, sokrétű illat a fától az ásványosságon át az aszalt gyümölcsökig, de van itt körte, birs, fanyar vackor, fahéj, tea. Szájban zamatos, de kócos, itt az alkohol, ott egy kis cukor kandikál elő belőle. A kortyban is érződik a fahordós érlelés, ami a savakon is sokat segít. Vastag, szinte harapni lehet. Komoly bor. Talán egy picit lehetne hosszabb. Még sok lehetőség van benne. Ott és akkor nekem 6 pont volt (átlag: 7 pont).

Bozóky Móri Ezerjó 2006

Egyszer már horogra akadt. A kóstolási jegyzeteket mazsolázva majdnem leírtam, hogy „fajtajelleges”, ami Bozókyék munkássága felől nézve nem is lenne túlzás. Ugyanakkor épp az a baj, hogy egyelőre nem látszik a fajta milyensége. Bozókyék ezerjója felidézi például vadvirágok, fűszerek, túlérett gyümölcsök, aszalt almaszirom, egres, érett körte illatát. Szájban is hozza ugyanezt az összetettséget, tömör testet, de a savak már nem elég lendületesek ahhoz, hogy a szerkezetet mozgásba hozzák. Amilyen ígéret volt az antréja, olyan lapos a búcsúja. Mintha túl lenne a fénykorán. A mezőnyben így is megérnek az értékei 5 pontot (átlag: 4,5 pont).

Varga és Fia Móri Ezerjó 2006 Barrique

Ha nem tüntették volna fel a címkén nagy betűkkel, hogy ezt a bort újfahordóban érlelték, akkor is ez lenne az első, amit bárki kiderítene róla. A fa ugyanis tolkodóan nyers, a bor minden értékét elfedi. Pedig lenne miben gyönyörködni bőven: ásványosság, friss gyümölcsök (egres, nyári alma), szájban érvényesülhetne a jól strukturált savszerkezet, az üdeség, egy kis kellemes fanyarság. A fa azonban ezeket rendre felülírja, még a lecsengésben is jobbára a kormosság dominál. Ez a bor a fával egyértelműen veszített. Kár érte. 4 pont (átlag: 4,5 pont).

Bozóky Móri Ezerjó 2005 Barrique (nem forgalmi tétel)

Dugós. A kortyban és a hosszú lecsengésében még így is érződik: tartalmas, harmonikus anyag. Remélhetőleg még lesz alkalmunk visszatérni hozzá.

Pontica Móri Ezerjó 2006

Illata intenzív, érett, mintha egyes fürtöket megkapott volna a botritisz. Libamájas sherrys, barackos jegyek mellett szemérmesen felbukkan a fa is. Szájban vastag, súlyos, a túlérett-aszalt almát jól ellensúlyozzák a szép savak és az ásványosság. Lecsengésében van némi sós érzet és egy kis kellemetlen kesernye, mintha túlhúzták volna a prést. Ezzel együtt tetszett, ahogy egykor a kollégának is, így ott a helye a 6 pontosok klubjában (átlag: 6,5 pont)

Maurus Móri Ezerjó 2007 (szűretlen hordóminta)

Összetett illatában kellemesen vegyül az ásványosság a mezei virágok, a birs és az aszalt gyümölcsök illatával. Egyszerre tud gazdag és komoly, ugyanakkor könnyed és elegáns lenni – egyszóval: harmonikus. Szájban érezhető a fiatalsága, savai még élesek, de ott van mellettük az izmos test, amely könnyedén zabolázza meg őket. Igényli az érlelést, de minden adottsága megvan arra, hogy egy-két éven belül nagy bor legyen. Egyszerűen jó inni. Egyelőre 7 pont (átlag: 6 pont).

Maurus Móri Ezerjó 2005

A finom palackbuké mellett enyhe virágillat, pici alma, birs és botritisz, de érezhető benne a fa is. Az összetett és strukturált illathoz képest szájban csalódást okoz: savai metszően hasítanak végig a szájon, és mintha nem lenne elég tartalom, ami fékezné, szelídítené őket. Nem is tölti ki a szájat, bár ha a savtól el tudunk tekinteni, zamatos. Egykor jobban tetszett. Most 5 pontra taksáltam (átlag: 6 pont).

A következő forduló az édeseké.

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos kétpontos hárompontos hétpontos mór frittmann font maurus ezerjó bozóky geszler család pincéje varga birtok frey szabolcs varga és fia pontica

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87917160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2009.02.05. 13:40:52

Ha a hazai kínálatot meghatározó kereskedések közé lehet sorolni a barátilag rovatban szereplő MMI-t, akkor az oldalon böngészve meg lehet találni a fent említett Maurus pince-ifj. Kamocsai Ákos borait, köztük az Ezerjóval.
Mór létezik és egy pár nagyon tehetséges borász -köztük Ákossal és Miklós csabival- dolgozik azon, hogy a kis borvidék ismét az érdeklődés középpontjába kerüljön.

vörös és fehér 2009.02.05. 14:05:07

@Ferraiolo: immár, tegyük hozzá. Ha jól rémlik pár hete jelentek meg a borai nálatok.

dagatt 2009.02.05. 14:23:15

Förhécz Sándor 2008-as ezerjóját a tisztelt egybegyűltek az idei bormustra eddigi legszebb borának kiáltották ki, bár ha jól tudom, forgalomba nem kerül majd. Legalább itt legyen megemlékezve róla, ha már országos hírű nem is lesz... Nekem is nagyon tetszett.

lackó 2009.02.05. 14:32:11

Tuti, nekem is tetszene...egyszer, egy borász mesélte (talán), hogy elment egy borversenyre, ahol élete talán legszebb Pinot-ját kóstolta...volt belőle összesen 50 l...kíváncsi lettem volna, de...

amúgy milyen a fajtajelleges ezerjó?

vörös és fehér 2009.02.05. 14:46:01

@dagatt: kik azok a tisztelt egybegyűltek, s mi az hogy az idei bormustra EDDIGI legszebb bora? persze én is kiváncsi vagyok (lennék) rá.

borpancsoló 2009.02.05. 15:22:38

Móron a Varga iszonyatosan jó borokat készít, figyelmetekbe ajánlom a mindenkori Királyleánykájukat is.

A barrique meg a fehérbor számomra tökéletesen összeférhetetlen, és tudom, hogy kisebbségben vagyok a véleményemmel de szerintem barriqueolással inkább csak elrontani lehet a fehérbort, javítani nem nagyon.

Mondjuk én vörösben sem szeretem, szóval nem mérvadó a véleményem, és ez hangsúlyozottan csak a személyes véleményem.

Móron az ezerjónak a legjobban a tsz-esítés tette be a legnagyobbat. Amikor elkezdték üzemesíteni a szőlőket gyorsan rájöttek hogy a hagyományos móri szőlőművelés nem felel meg a gépesítéshez szűkséges követlményeknek. A gyalogtőke és a nagy tőkeszám, továbbá a jellemző móri technikák (pl kopaszmetszés, gicázás) túl nagy élőmunkaerőt kívánt, amiből az iparosodás miatt amúgy is hiány volt. Amikor átálították a szőlőket rájöttek hogy a móri elterjedt szőlőfajták közül csak kevés bírja a "magaslati levegőt" és ha felviszik kordonra, nagyon leesik a cukor és megugrik a sav.
(Csepregi nagyon jó kísérleteket prezentált erről)

Ezért vittek be sok új fajtát a borvidékre és az addig tulnyomóan ezerjós vidék jóval homogénebb lett. De az ezerjó nem volt jól termő fajta az ÁG-ban, ez le is rontotta a hírét.

(Aztán az sem segített, hogy '80-ban a tsz-összevonások után elég nagy területek lettek "gazdátlanok" és mentek tönkre.)

vörös és fehér 2009.02.05. 15:26:03

@lackó: egyszer a fajtajellegességet megpróbáltam körüljárni, idáig jutottam: alkoholista.blog.hu/2008/05/19/erettsegizoknek

tunderninja 2009.02.05. 16:47:31

Én a Font Ezerjótól vagyok kész.Valamiért soha nem ezt kerestem a szememmel mikor bort vásárolok,de amióta ezt és a Maurust is megkóstoltam most már keresem ezt a fajtát is.:)Nekem a Font nagyon bejött és Ár/érrték No1

muskotály küvé 2009.02.05. 18:22:37

Nekem a Font Selectionhoz, ill. Frittmann Ezerjójához volt szerencsém.
Az alföldi boroknál fontos szempont, hogy áruk máshol értelmezhetetlen kategória: Fonték borai 500-600, Fritmannéi kb. +200-300-ba kerülnek palackonként. Fonték "zászlósbora" az említett Ezerjó Selection, 1200 Ft/üveg.
Frittmann jó savú, "harapós" Ezerjójához nagyon jól megy a szóda - kedvenc fröccsborom :).

Pincesor 2009.02.05. 20:13:46

Szép és alapos munka. Sokat dolgoztál vele, gratulálok!
Frittmann ezerjót most hétvégén ittam, remek állapotban van, friss, üde, kerek. Kedvenc.

Cirfandlia 2009.02.05. 20:58:32

2007es fehérbor MÉG hordóminta??

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.02.05. 21:06:05

@Cirfandlia: nem tudom, mi ebben a meglepő. Kifejtenéd?

dagatt 2009.02.05. 22:05:06

@vörös és fehér: a móri borvidéken a következőképpen zajlik a bormustra: január-február idején 4 alkalom Móron és 4 alkalom a környező településeken (Csókakő, Söréd, Zámoly, Csákberény), felváltva, vagyis 2 hetente van Móron. Résztvevők a borukat megmérettető gazdák, borrendi tagok, illetve az alkalmanként 1500Ft-ot kifizető érdeklődők. A hétfői volt a negyedik idén, vagyis a mustra fele ment le eddig. Förhécznek a traminije is nagyon szép volt, a szürkebarátjához sajnos nem volt szerencsénk, pedig szerinte az lett az igazi! Talán legközelebb hoz belőle... :)
Reduktív borok is szerepeltek, pl. a Geszler pincétől. Ők nagyobb mennyiségben termelnek, ezért boraik kissé vékonyabbak voltak, de illatosabbak az átlagnál (bár szerintem az íz, zamat fontosabb szempont ezen a vidéken).
Kamocsay Ákos még nem szerepelt az idei eresztésben, kíváncsian várjuk őt is.
Rendező: Móri Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Címe: 8060 Mór, Zrínyi u. 36.
Telefon: 06-22/562-420 Mobil: 06-30/2844-478
Kapcsolattartó: Frey Szabolcs, titkár

MalbecNC 2009.02.06. 00:20:56

Ősszel voltam Móron egy hosszított hétvégén. Komolyan mondom, hogy tátva maradt a szám! Nagyon igyekeznek a móri borászok és nagyon is jó a marketingjük, vannak elérhető szállások a legkülönféle igényt is kielégítő, jó borok, jó kóstolóhelyek, éttermek, udvarias emberek, fantasztikus túra lehetőségek, szép tájak, közeli történelmi érdekességek, egyszóval, pár éven belül egy határozott "folt" lesz a móri borvidék!

Maurus hordómintákat kóstoltam én is, a 2006-os Ezerjót meg a Várfeszten. Érdekes, de határozottan meglepően finom a Sauvignon Blanc is, meg a többi bora. Alig hittem el, hogy Móron vagyok...

Belekóstoltam a Bózoky borokba és Miklós Csabi félébe is, sőt teljesen ismeretlenekbe is. :-)

Mondom: jól éreztem magam Móron!

MalbecNC 2009.02.06. 00:28:14

A Caligarius-Vargát többször kóstoltam már, menet-jövet Izsákon, elsősorban a Sárfehért. Először teljesen véletlenül, mondván iszom, ami van, aztán megkérdeztem a borász nevét.

És én is lecövekeltem náluk a Borfaluban. Azt hiszem az agyukra is mentem azzal, hogy mit erőlködnek ezzel a latin vargával? Akinek van szeme az látja, hogy nem a balatoni Varga pince van az orra előtt. Nekem például még sosem jutot eszembe róluk. :-) És.... ma már nem is olyan eredeti a latinozás. De csak vállvonogatást kaptam. :-)

Cirfandlia 2009.02.06. 09:44:35

@Weér Yvo: Ha már kérdésre kérdéssel válaszolsz, hadd tegyem én is. Meglepetés érződött volna a hangomból?
De ha erőltetjük ezt a meglepő dolgot, akkor mégis kifejtem; a honlapjuk tanulsága szerint a 2006os évjárat 6 azaz hat hónapot volt hordóban. A 2007es borok -általánosságban elmondhatóak Mo-ra- gyorsabban érnek, hamarabb elérik (elérték) a letöltési állapotot. Pusztán ezért kérdeztem rá, hogy a 2007es évjáratról van e szó. (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2006os is tovább érlelődött a hordó után tartályban még - de az hordóminta e még? :))

tunderninja 2009.02.06. 10:28:40

@muskotály küvé: Azt szeretném megkérdezni,hogy hol láttad a Font Ezerjó sel. 1.200.-petákért?

vörös és fehér 2009.02.06. 11:16:23

@tunderninja: én pl. pár hete az árkádban (talán borárium az ottani szaküzlet) 1000 forintért vettem belőle. nem tudom van-e még, jó pár bort árusítottak éppen kifelé.

Sárfehér 2009.02.06. 11:52:27

@tunderninja: Én tavaly májusban a mywine-nál vettem, hasonló áron.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.06. 12:14:59

Kár, hogy a Zwack-nál könnyen beszerezhető Miklós Csabi "Ezredest" kihagytátok... ugyan nem ittam még, de félre van rakva. :)

vörös és fehér 2009.02.06. 13:33:28

@akov: a hetest kóstoltuk. de az nem száraz, így a következő részben lesz.

Benikuty 2009.02.06. 14:33:13

@tunderninja:
Bár nem engem kérdeztél, de válaszolok:
Soltvadkerten a pincénél ennyi, tavaly árazták le 1500-ról.
Én múlt hét végén nyitottam egyet, még mindig szép, főleg úgy 18 cels.fokon.

meru 2009.02.06. 14:53:50

Ezerjóból a Frittmann Selection 2006-ost kóstoltam, szerintem remek.

Maurus 2009.02.07. 00:02:04

@Cirfandlia:
A 2007-es Ezerjó is kb fél évet töltött 7-8 éves hordókban (seprőn), majd tartályba került, és júliusig további seprőn érlelést kapott. Idén februárban kerül palckozásra, az érlelés kívánta meg ezt az időt. Így, ha szigorúan nézzük, tartályminta került a tesztre.

A móri bormustra pedig egy nagyon jó sorozat, most már talán 6-7-8 éve megy minden év elején. A gazdák is tanulnak belőle, de mindenki, aki részt vesz rajta. Látszik az eredmény évről-évre, akik csak hobbi-borászkodnak, ők is egyre jobban odafigyelnek a boraikra, megfogadják a szakemberek tanácsait. Ha valamelyik blog-írót/olvasót érdekel egy ilyen kóstoló, szívesen látjuk, de szívesen megszervezünk egy külön kóstolót a sorozat végén, az általunk legjobbaknak ítélt móri borokból.

loláb 2009.02.07. 18:26:15

Mauruséknak szintén finom a száraz traminijük is. Jó kis pince, sok potenciállal.
süti beállítások módosítása