Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Metált bírod?

Vaklárma

2009.02.16. 04:57 - alföldi merlot

2008-ban a magyar borral kapcsolatban valószínűleg legtöbbet idézett hír arról tudósított, hogy a londoni Kingston Egyetem kutatói közönséges fehér és vörös asztali borokat vizsgálva egyes esetekben az egészségre káros mértékű fémionkoncentrációt találtak. A legszennyezettebbek állítólag a magyar és a szlovák borok. Nos, a British Medical Journal még azon melegében a tanulmány körmére nézett, és azt gyakorlatilag komolytalannak minősítette. A cáfolat persze apróbetűs hír volt, és az én figyelmemet is elkerülte egészen mostanáig.

Félelemoszlatást olvashattunk már Jásdi Istvántól és Alder Yarrowtól is, de a British Medical Journal tisztázó cikke talán végleg pontot tesz az ügy végére. Az érvelés lényege (a teljes cikk itt olvasható):

"Mit mond az új tanulmány?
Nehéz ezen a tanulmányon eligazodni, mivel a legnyilvánvalóbb kérdések közül többet is nyitva hagy. A kutatók 15 ország borait vizsgálták meg, de azt nem mondják meg, hogy melyik borokat vizsgálták, miként választották ki őket, vagy miféle borok voltak. Így nem tudjuk megmondani, hogy vajon a vizsgálat eredménye vonatkozik-e egy olyan átlagpalackra, amilyennel a boltokban találkozhatunk.
A kutatók hét fém előfordulását vizsgálták. Általában nagyon alacsony mennyiségben találtak vanádiumot, nikkelt, krómot és ólmot. Többet találtak mangánból, cinkből és rézből. A testünknek kis mennyiségben szüksége van mindhárom fémre, ez tehát önmagában nem ad okot aggodalomra. Ám nagy mennyiségben károsak lehetnek.
A kutatók megpróbálták kiszámolni, hogy vajon van-e elég fém ezekben a borokban ahhoz, hogy hosszú távon az egészségre ártalmas mennyiség halmozódjon föl. Abból indultak ki, hogy egy átlag ember 250 ml bort iszik naponta élete minden napján 80 éves koráig. Így jutottak arra a megállapításra, hogy bizonyos borok fogyasztása esetén sok év alatt potenciálisan ártalmas mennyiség kerülhet fémekből a szervezetünkbe. De mivel az emberek alkoholfogyasztási szokásai eltérőek, nem világos, hogy vajon a kutatók által alapul vett mennyiség reálisnak tekinthető-e. Nagyon valószínű, hogy túlbecsülték a veszélyt.
A legmagasabb fémkoncentrációt a magyar és a szlovák borokban találták. A legalacsonyabbat pedig az olasz, brazil és argentin borokban. De mivel nem tudjuk, hogy a kiválasztott borok jellemzőek-e az adott országra, ez nem sokat jelent."  

Végül a zárszó: "A Food Standards Agency, amely az élelmiszer biztonságot felügyeli az Egyesült Királyságban így foglalt állást: "a korábbi, az étrendből adódó fémbevitellel kapcsolatos veszélyt vizsgáló kutatások alapján nincs okuk aggódni a fogyasztóknak".

Címkék: híradó bor fém brit tudósok

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2945791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godbacchus 2009.02.16. 06:26:05

Ha nyitva is maradt nehany kerdes, es szerintetek es a tanulmany szerint is nyilvanvalo hogy a magyar es a szlovak borokban volt a legnagyobb femkoncentracio, akkor nem kell parazni, csak nezzuk meg mit rontottunk el, miben lehetne javitanunk es miben lehetnenk megjobbak.

aztan fel a fejjel es TERMELJUNK TOVABB csodaszep borokat!!

lackó 2009.02.16. 08:49:02

Kicsit zöldes a fejem, ahogy olvasom, ez a réztől van?

Egyébként részemről nincs aggódás...a talajt meg nem lúgozzuk.
Elnézést, Brazília a világ bortérképén hol pozicionálható?

wudnekl 2009.02.16. 10:16:34

@lackó: Nagy-Britannia mellett.

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2009.02.16. 11:30:45

@lackó:

Véletlen egybeesés, de egy brazil ismerősöm épp tegnap küldött át nekem egy rövid összefoglalót a brazil borhelyzetről. Ha télleg érdekel, átküldöm emailen.

Egyébként én úgy tudom hogy magyar szőlészek és borászok évekig dolgoztak Brazíliában, Pernambuco államban, talán ők majd hozzászólnak valami értelmeset ha olvassák.

lackó 2009.02.16. 11:32:26

Érdekel mindenképp, mert meglepődtem, hogy megemlítik. Először poénnak szántam, de ha hitelesnek érzed, amit kaptál, mindenképp várom!

Kösz!

Sárfehér 2009.02.16. 14:30:48

Szerintetek a vanádium hogy kerül a borba? Talajból szívódik föl, vagy a nem megfelelő minőségű acéltartályból oldódik. A vanádium tudomásom szerint u.i. nem jellemző ötvözője a korrózióálló acéloknak...

lackó 2009.02.16. 15:08:17

hu.wikipedia.org/wiki/Vanádium

Utána néztem. Ugye elvileg az acélban előfordulhat, de én eddig ilyennel legfennebb csavart húztam meg, ugye az lehet, hogy a tartályban benne marad cro-va készlet.

Üvegnél pedig az UV-sugárzás elnyelése okán. Itt esetleg lehet, de nem hiszem, hogy a borban lévő savak ezt oldani tudnák. Hacsak nem hevítjük a palack bort 977C fölé.

espé 2009.02.18. 13:36:58

@lackó:
Sajnálatos, hogy az üveget még a desztillált víz is oldja. Nagy gond ez az injekciós ampulla gyártóinak. Ők kénytelenek kemorezisztens üveget használni. Ólomhoz pedig, akár a kristálykehelyből való kortyoláskor is juthatunk. Nade, milyen csekélységben!
Ugyanis nyomelemek szintjén vagyunk.
süti beállítások módosítása