Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kontraszelekció

Tóth István 2003-as bikavérei

2009.02.23. 05:10 - vörös és fehér

Mindig is érdekelt, hogy van-e létjogosultsága a hordóválogatásoknak, szelekcióknak; ki hogy nevezi éppen saját megkülönböztetett tételét. Épp ezért most egymás mellett kóstoltam két Tóth István bikavért. Mindkettő 2003-as alapanyagból készült, beszerezni pedig azonos időben, a pincében sikerült őket. A fő forgalmazónál jelenleg a válogatás még nem kapható. Az objektivitás végett alufóliába tekertem a palackokat, így napokig nem tudtam, épp mit is iszok?

tóth istván borok fóliázvaTóth István Tradicionális Pincészetéről, és bikavér-fronton betöltött jelentős szerepéről most nem értekeznék, az elmúlt években ezt többen, többször megtettük. A bikavérrel magával azonban bizonytalan vagyok: milyen pohárban mutatja legelőnyösebb arcát vajon? [Ha valakinek van erre vonatkozó tapasztalata, ossza meg velünk!] Közvetlenül bontás után mindkét tételt megszagoltam egy bordeaux-i és egy burgundi kehelyből is. A rögtönzött teszt alapján végül burgundi pohárból fogyasztottam el a borokat; egész egyszerűen izgalmasabb volt mindkét tétel illata ebből a pohárfajtából.

A pohárba töltés után egyértelmű volt: nem a szín alapján fogok különbséget tenni a két tétel között: mindkét bor ugyanolyan volt, leginkább sötétpiros, éppen csak bordóba hajlóan mély. A pár órás intenzív faggatás, valamint a másnapi visszakóstolás alapján nálam egyértelműen a sima tétel nyerte a kóstolót, nem volt olyan időpillanat, amikor a válogatás jobban, vagy csak megközelítőleg is ugyanolyan jól szerepelt volna. Ezt hívják rajt-cél győzelemnek. No persze annyira nem volt csúfos a veresége.

Tóth István Egri Bikavér Válogatás 2003

A legelső szippantásnál egyértelműen meggyes illatok jönnek a pohárból, de nem csapnak orrba. Zárkózott, lassan megnyíló bor ez. A burgundi pohár jobban megoldja a nyelvét, teret enged némi fűszerességnek is, a meggy egyre érettebb lesz benne. Meglepően élénk savú, már-már kicsit karcos első érzetre a bor. A levegőzés ezen segít, a savérzet tompul közben. Friss, fiatalos az összhatás, a meggy-dominancia végig megmarad benne. Idővel a vége kissé kesernyéssé válik, a tanninok enyhe éretlenséget mutatnak. Éppen hogy csak öt pont.

Tóth István Bikavér 2003Tóth István Egri Bikavér 2003

Itt már az első szippantás is izgalmas: érett gyümölcsök – meggy itt is van bőven – és markáns fűszeresség. Az édesebb jegyek (kardamom, ánizs) uralkodnak ennél a bornál. A korty is ígéretes: nagyon egyben van benne minden. Markáns, de szép savak; meleg, de nem túlzott alkohol; érezhető, de nem karcos tannin. Egy enyhe puncsosság is megjelenik benne idővel, de még ez is jólesik. A gyümölcsök közül itt érdekes módon inkább a szilva dominál. Telt és harmonikus az összkép, a lecsengés is hosszú, szép. Érzésem szerint épp a csúcsán lehet a bor, jutalma erős hat pont.

Ahogy emlékeimben kutatok, nem rémlik, hogy valaha is a sima bikavér jobban tetszett volna válogatott nagytestvérénél. Igaz, soha nem kóstoltam őket egymás mellett, vakon. Az eddigi itteni tapasztalatok is azt mutatják: István válogatott tételei rendre jobban szerepeltek az alap sorozat tagjainál. Kíváncsi vagyok kedves olvasóink ez irányú, és különösen a 2003-as borokkal kapcsolatos tapasztalataira.

Címkék: kóstolás 2003 hatpontos ötpontos eger bikavér tóth istván

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51959436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2009.02.23. 09:09:12

Érdekes, én vagy 1-1,5 éve kóstoltam a két bort együtt. A "sima" meglehetően nyers volt a válogatáshoz képes. Meg is jegyeztem, hogy az árkülönbözet nem tükrizi eléggé a különbséget.
Ettől függetlenűl el tudom képzelni, hogy most így áll a helyzet. Szerintem T.I. borai nem bírják úgy az időt, mint ahogy azt többnyire gondoljuk. A csúcsról sztm. viszonylag gyorsan mennek lefelé egyes tételei. Ettől függetlenűl jobb bikavért én nem ittam mástól...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.02.23. 10:05:02

Jobb bikavér: St. Andrea Áldás és Merengő, plusz Buttler.

Készpénz Jancsi 2009.02.23. 10:07:33

csak a 2003-as, simáról tudok nyilatkozni, de az friss élmény: hétvégén a hipermarketből haza (kis izgalom, vajon buggyant-e), de kinyitás után jómagam is csettintettem: hm, ez most van a csúcson. Válogatásból régebbit fogyasztottam, de emlékeim szerint az volt az adu ász.

Steff 2009.02.23. 10:20:09

A simában sosem csalódtam; a válogatáshoz (2003-as? 2004-es? már nem tudom) egyszer volt szerencsém, és az elég üresnek bizonyult, lehetett akár hibás is.

Octopus 2009.02.23. 10:29:13

Még csak a simát kóstoltam, azt is több, mint fél éve, de el is ment tőle a kedvem, borzasztó savas volt, leginkább savanyú (3 pont). Érdekes, hogy egyébként a meleg évjáratnak megfelelően elég jól beérett alapanyagúnak tűnt, de a savak mégsem ezt mutatták.

vörös és fehér 2009.02.23. 10:40:42

@Octopus: hm, érdekes. én is meg volt győződve, hogy a savasabb érzetű lesz a sima, meg is lepődtem, mikor lelepleztem őket. de ezek szerint a simának is volt csúnya savú időszaka.

Octopus 2009.02.23. 12:41:50

@vörös és fehér: ha már tényleg nem olyan savas, akkor jó anyag lehet, az aromavilága nagyon tetszett.

Benikuty 2009.02.23. 17:28:30

Nem mondok véleményt, de szívesen beszállnék egy, mondjuk négy fős vakkóstolóba.
Ha valaki hoz egy 2003-s standard tételt, én hozok 1999-s válogatást, standardot, és 2003-s válogatást.
További feltételem: post legyen az eseményből, fodrozódjék az állóvíz:)

November 2009.02.23. 21:32:13

A 1999-es standard az etalon bikavér számomra a mai napig, tavaly fogyott el az utolsó és még pazar volt.

Benikuty 2009.02.23. 21:41:33

@akov: háromszor annyiért:(

Cirfandlia 2009.02.23. 22:05:31

"A 1999-es standard" újra megjelent pár napja -nem tudom honnan- az egyik interspar polcán. (persze a 30%os akció után:( ) erről már évekkel ezelőtt sok helyen azt lehetett hallani, hogy kipukkadt; pláne ha egy hiper raktárában hevert 5-6 évig...
Benikuty; az még iható szted? /Tudom a soha meg nem ismételhető 99es Kf. is alapanyaga volt ezeknek, szóval igen jó széria volt anno./

VPR 2009.02.23. 22:13:02

Amikor megjelent a 2003-as rögtön vettem belőle, de akkor elsőre a 2002-es sokkal harmonikusabbnak tűnt. A 2003-as-ból kilógott a sav kicsit. Ez kb. egy éve(?) lehetett... Mostanra ezek szerint összeérhetett. Veszek megint.

Benikuty 2009.02.24. 06:18:06

@Cirfandlia:
Legutóbbi névnapomon,-majd egy éve,-tökéletes formában volt.

felvetés 2009.02.24. 08:06:04

Tóth István régi kedvenc, de az előző évjáratnál a sima verte a válogatást nálunk. Jómagam kóstoltam a 2003-as válogatást is, és a sav nekem is kilógott a borból. A közeljövőben tervezzük összehasonlítani a simával, no meg egy-két érdekesebb tétellel...

Benikuty 2009.02.24. 13:51:54

@felvetés:
Próbáld 12 órát levegőztetni, és 20-22 fokon inni. Aztán mondd meg, kilógtak-e a savak?

Szegediszomelijé 2009.02.24. 20:08:18

Csoda ez az Inda, pár hónap után újra adja a régi nickem. Szóval, én decemberben voltam Istvánnál. Amit hoztam tőle Bikavér válogatást, jan. végén fogyasztottam el. A fura az, hogy amit Te a sima bikához írtál, az jött nekem a válogatásból: azaz volt benne fűszer, teltebb volt, és kevésbé piros gyümölcsös, a szilva stimmel. Melegebb és tömörebb bor. Ezt tapasztaltam a pincében is, és otthon is, bár ott csak társa nélkül ittam. Címkecsere? Ám a sima Bika sem volt savas jellegű. Pontozásra nem vállalkozom, de a kis bikuci a 2000 Ft körüli polci árával mindenképp a legjobb és megbízható vételek közé tartozik.

pelotepincsi 2009.02.24. 20:16:11

A Bolyki 2005 - ös Bikavér meggyőződésem szerint klasszisokkal jobb...

Benikuty 2009.02.24. 20:33:34

@pelotepincsi:
Nos, ennek így se füle, se farka. Összekóstoltad őket? Miben jobb?
Amúgy ez a "klasszisokkal" olyan lekezelő.

bloeger (törölt) 2009.02.24. 20:38:32

izléseket számonkérni nem izléses ,
benikuty.Egyébként meg Hagymási bikák
királyabbak.

Benikuty 2009.02.24. 20:42:26

@ironman:
Nem lehet címkecsere, annál ott gondosabbak. Én még erről István bátyámmal a 99-s évjárattal kapcsolatban beszélgettem, akkor azt mondta, az egyik nőies, a másik férfias bor:)
Örökre béna kezemből essen ki az a pohár, amiből én túlzott savat érzek ki, ha Tóth bika van benne!

Benikuty 2009.02.24. 20:44:08

@bloeger:Nem ízlést vitatok. Összekóstoltad?

Szegediszomelijé 2009.02.24. 21:24:07

@Benikuty: @bloeger: @pelotepincsi:
Mielőtt óriási veszekedésbe:-) torkollnánk: a legklasszabb lennenekiülni együtt egyrakás bikának és jól megdumálni az érzeteket.
Enélkül: Szerintem TI bika sokrétűbb és érettebb is mint 05-ös Jani. Hagymásit nem ismerem, de ki fogom próbálni. évjárat ajánlat tőle?

Benikuty 2009.02.24. 21:36:38

@ironman:
A fene akar veszekedni. Én azt kérdeztem, összekóstolták-e, és után ez a véleményük?
Egyébként a több klasszis azt jelentené, hogy Tóthé egy harmad osztályú bor, a királyt meg itt nem tudom értelmezni.
Milyen érdekes. Én három palackot dobnék be egyedül amíg egy negyediket közösen három vendégtől várnám. Ez volt a sikertelen ajánlatom.

Ferraiolo 2009.02.24. 22:59:19

Most először hallom valaki(k)től, hogy Tóth István boraiban a savérzet túl kiemelkedő lenne. Borait és annak különböző évjáratait már sok éve kóstolva ilyen problémával még nem találkoztam. Azt tudni kell, hogy itt egri borokról beszélünk, ahol a borok savkészlete sokkal gazdagabb, magasabb mint pl. más régióinkban. Ne villányi savakat várjunk egy egri bortól! A szóban forgó 2003-as évjárat mindkét bikavérje pazar, természetesen a válogatás sokkal komolyabb és komplexebb, mint a bestbuy "alap" ebben az évjáratban is. Azt tudni kell Itsván borairól, hogy a palackos érlelést nagyon meghálálják, a borok jópár évvel a palackozás után szoktak igazán formába lendülni. Többek közt ezért is palackoz István 2 éves hordós érlelés után (utána szerinte 1 év kell a bornak, míg ezt kiheveri, pedig csak nem túl sűrű lapszűrőt használ), így összesen 3 év után kerülnek piacra a borai. Nemrég próbáltam rá egy 1999-es és egy 2000-es Bikavér Válogatására és jelentem mindkettő él még és sokadjára baromi nagy élményt okoztak.

felvetés 2009.02.25. 08:14:06

Egy hét múlva kóstoljuk össze a két bikavért, a Bolyki 2006-os, a 2003-as és 2006-os Thummerer válogatást, valamint a Buttler Nagy-Egedet és a Kaló Imre Bikáját. Most már tényleg kíváncsi vagyok...

alföldi merlot 2009.02.25. 09:09:46

Két-három évvel ezelőtt Tóth Istvánt testületileg rajongtuk körül. Nekem a 2002-es és 2003-as BKV-ei és kékfrankosai jóval szerényebb tehetségűnek tűntek, mint a 99-es és a 2000-esek, és azóta ritkán találkoztam a boraival. A 2003-as CS és a 2004-es merlot kimondottan csalódás volt. Tud valaki arról, hogy a 2006-osai hogyan alakulnak?

Octopus 2009.02.25. 10:31:41

@felvetés: A Bolyki 2006-os nagyon tetszett az Egri Gálán, az egyik legegyedibb bikának tűnt...
@Benikuty: én szivesen beszállnék :)

Benikuty 2009.02.25. 18:42:11

@alföldi merlot:
Nekem két estémet szépítette egy palack 03-s merlot. 06-ból a CF-t kóstoltam palackmintaként, Albert Gazda is. Állítólag már piacon van, de mire ez a rohanás?
@felvetés:
06-s Thummerer? Mire ez a rohanás?
@Octopus:
többit privátban

bloeger (törölt) 2009.02.25. 21:18:23

Rendben fiúk,
beszállok 2002,2005 2006 Hagymási,
2006 Juhász,2005Lóska Bikával.
Címet ,vaktesztet,nyilvános publicitást kérek.

golem1 2009.02.26. 11:06:25

Szerintem Csutorás Feri két 2006-os Bikavér Superior-je simán felveszi a versenyt bármelyik itt említett borral...
Szóval név szerint: Kocsis Sándor, Egri Bikavér Superior és Puskás Ferenc, Nagyapa bora. A borok az Aranycsapat tagjai tiszteletére készültek, ezért az elnevezés. Aki szereti a "csúcs bikákat", ne hagyja ki őket!!! Tényleg fantasztikus borok!

knight bandit 2009.03.07. 05:46:57

A tapasztalataim szerint kezdetben szinte mindig ez volt a helyzet Tóth István bikáival ti. az alap jobb(an iható) volt mint a válogatás. De türelem, idővel ez mindig megfordult.
Ne felejtsük el, hogy -többek között- egy maratonfutó borászról van szó, szóval minek úgy kapkodni az elején :)

Octopus 2009.03.31. 17:04:41

Na, megejtettük a felmerült kóstolót, a sima most egyáltalán nem produkált éles savakat, mint nekem tavaly, teljesen OK volt. Ki érti ezt...

Benikuty 2009.03.31. 18:20:52

@knight bandit:
Valóban, István bátyám nem az a kapkodós típus:)
@Octopus:
Tényleg, őszintén örülök, hogy alakult a véleményed. Jó irányban:)

muskotály küvé 2009.04.01. 09:33:10

@Benikuty: @Octopus: Octopus megtért :) Reméljük, minden reggel Eger felé fordulva elmormog egy rövid imát :)
Jó volt a Barbera is, no meg a sonka.

Octopus 2009.04.14. 10:11:03

@Benikuty: mellesleg, köszi a remek vendéglátást ;)

Benikuty 2009.04.14. 13:38:52

@muskotály küvé: @Octopus:
Én köszönöm, hogy eljöttetek:)
Albertnek is!
süti beállítások módosítása