Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Örömivászat

A Nagy Bikaviadal (V.)

2007.01.24. 20:26 - BOB

A Nagy Bikaviadal ötödik felvonása előre nem látható módon hedonista buliba csapott át. Az ember ilyenkor megveregeti saját vállát, kioszt magának egy Hónap Dolgozója plecsnit, és örömmel konstatálja, hogy mégiscsak jó dolog egy hosszabb sorozatnál, ha a vége felé kezdi boncolgatni a szebb borokat. Nem a kóstolási sorrend miatt, hiszen az a minden-napra-egy-palack típusú ivászatnál viszonylag keveset (értsd: semmit se) nyom a latba, hanem az élmény miatt, kérem. A szűnni nem akaró lelkesedés, ami előre visz ilyenkor.

Ahogy haladunk előre a sorban, egyre szebb borok jönnek. Időről időre felborítja valami a gondosan kimunkált sorrendet, de azért nagy vonalakban tartom magam hozzá. Így fajsúlyosabb élményekben van részem, enmagam nagyobb megelégedésére. Három igen szép bikavér jön mostan.

Monarchia Egri Bikavér Superior 2003

A Monarchia kettőezerhármas bikája igen korlátozott mennyiségben fog piacra kerülni, ha fog egyáltalán. Lehet, hogy megmarad csak pincénél megszerezhető kultbornak és sajtónyilvános kóstolók fajsúlyos szereplőjének, ki tudja. Mindenesetre még van idő ezt eldönteni, hiszen a bor érzetre igen-igen fiatal.

Lilás színnel, első szippantáskor meggy és bors aromáival találkozunk, plusz némi alkoholos édességgel, amit betudunk az évjáratnak. Később füst, mentolos cukorka jön, és valami nagyon halvány, radírgumira emlékeztető, mégis kellemes illatjegy. Ízben kicsit lóg kifelé az alkohol, fanyarságot érzek, valamint fás, pörkölt mogyorós jegyeket. Ráadásul nem is árad annyira, amennyire várnám, inkább összeugrik széltében, némi hiányérzetet hagyva maga után. A lecsengésben indul be, visszaüt hátulról úgymond. Kicsit szétáll az egész, zabolátlan, csikómentalitású. Hagyom ezért a karaffban, hátha történik vele valami.

Két órával később mintha másik borral találkoznék. Szépen összerendeződött minden, az alkohol kellemesen megszelídült, már nem lóg, csak melegít, sokat adva az összképhez. Az ízek ott és úgy jönnek, ahol és ahogy kell, áradnak, betöltik a szájat. A fa és a gyümölcsök összesimultak, a bor megkomolyodott, megbikavéresedett. Szép, gyümölcsös, komplex. Hosszan tartó alkoholos melegséggel, piros bogyós gyümölcsökkel búcsúzik. Tetszik. Viszont kell neki még legalább egy év, szerintem. Vagy nekiesünk egy borkulccsal, hátha. Mindenesetre most vaskos öt pontig jut (legyen inkább öt és fél), és valószínűleg lesz ez még feljebb is.

Csutorás Egri Bikavér 2004

Csutorás Feri 2003-as superiorja maradandó nyomokat hagyott bennem, így élénk érdeklődéssel bontottam fel ezt a palackot is. Mondhatni, közkívánatra, bár az igazsághoz tartozik, hogy eredetileg a bikaviadal harmadik részében szerepelt volna, csak az első palack kóstolását egy heveny nátha visszakézből keresztbe verte. Mindenesetre a kettőezerhármasnál némileg "nehezebb" kettőezernégyes esztendőben a bor a superior megjelölés nélkül látott napvilágot. Ennek okát nem tudom, hiszen a címke szerint a szükséges számú fajta benne van. Talán az arányok. Igazából mindegy is.

Elsőre erősen fás jelleggel támad, füst, vanília, dió illata jön, amelybe meggy, málna aromái vegyülnek. A gyümölcsök valahogy nem tudnak kibújni a fa szorításából. Szájban azonban kifejezetten szép: feszes szerkezetű, szép harmóniájú, magas, élénk, jó savú, hosszú. Aztán egy órával később kibújnak a gyümölcsök is a fa mögül, a lecsengésből eltűnnek a kesernyék, és ott áll előttünk maga a bikavér-prototípus: gyümölcsös, kicsit füstös, áradó ízvilágú, tüzes, szép savszerkezetű. Hangyányival talán lehetne komplexebb, de ez már értelmetlen kötözködés és parttalan maximalizmus a részemről. Bármikor eliszogatnám, az árát tekintve (1400 körül) pedig mindenképpen beszt báj. Igen szép bor. Felsőkategóriás 6 pont legyen akkor ,és meleg hangú dicséret.

Tóth István Egri Bikavér Válogatás 2002

Van, amikor az ember szerelmes lesz az életbe és a borokba. Amikor belefeledkezik egy kortyba, hosszasan ízlelgeti, rágja, amikor a bornak lelke van és egyénisége. Ez a Tóth István-bikavér nagyjából ilyen. Teljesen felesleges lenne bármit írnom róla, többször lejegyeztük már (legutóbb itt), hogy Tóth Istvánnál a bikavér egyik legtökéletesebb receptje működik. És lőn.

Meggy, bors, kis animál, füst, gyümölcsök és érlelési aromák, komplexitás és gazdagság. Áradó, fűszeres ízű, a szájüregben szinte robban, betölti minden irányban. Ízében némi kis huncut édesség is érződik, rengeteg gyümölcs, sűrű szerkezet, masszív, mégis szép savak, csodás harmónia. Hosszú, édeskésen fűszeres lecsengéssel búcsúzik. Ha a Csutorás-bikára azt mondtam, az a bikavér prototípusa, akkor ez a bikavér ideáltípusa. Ilyen borokért (-tól) érdemes meghalni. 8 pont, én azt mondom. Egy kiváló bor bombaformában: bearanyozta a napomat.

Címkék: kóstolás 2003 vörös hatpontos 2002 2004 ötpontos best buy eger monarchia bikavér nyolcpontos tóth istván csutorás ferenc

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5030137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2007.01.24. 23:53:20

Ez ugyanaz a barnacimkés mint amit belinkeltél ?
2000 Ft alatti kategóriában nagyon jó , én is bespájzoltam belőle , egy időben az Intespar 1500-ért vesztegette , de a 8 pontot erősnek tartom (ez esetben az általatok 9 pontosra taksált 2003-as Solus kb. 14-15 pontot ér )

Albert gazda 2007.01.25. 00:09:49

Kedves Nemjo, ez nem az alap Tóth-bikavér, hanem a válogatás, 2500-3500 forintért per palack, nagyjából.

solush 2007.01.25. 00:27:04

Ahogy kivettem a soraidból ezek voltak Eger legjobb Bikavérei????Háááááát!?
Ismerem a szortimentet, és szerintem a prototipust nem hiszem,hogy itt lehet megtalálni.Szépek, szépek,de vannak szerinetm jobbak is Egerben!.....talán az előző sorozatban?

BOB 2007.01.25. 08:48:29

nemjo: Albert gazda leírta, amit nekem kellett volna, annyit tennék hozzá, hogy engem is megdöbbentett, mekkora különbség van a sima és a válogatás között. Az 1999-es évjáratból úgy emlékeztem, kisebb a difi.
solush: lesz még pár bikavér ebben a sorozatban, egri és szekszárdi is, lehet válogatni. Mellesleg nem írtam, hogy ezek Eger legjobb bikavérei lennének, de a Tóth István válogatás most is - mint annyiszor - lenyűgözött. Nyilván ízlés kérdése persze.

Metzger 2007.01.25. 09:36:48

A következő derbire remélem benevezitek
a Thummerer 2002-s bikavér reserve-t.
Kiváncsi lennék a véleményetekre,meg aztán kicsit mellőzöttnek érzem Vili papát.
Én most készülök az 1999-s és a 2002-s
kóstolására.

tomrob 2007.01.25. 14:43:08

Volt szerencsém januárban Kaló Imréhez
ellátogatni,nemrég letöltött!!! 2000-es !!!bikát kaptam tőle.Tegnapelőtt kóstoltuk többen is !Mindenki parádésnak ítélte!Javaslom az alkoholistáknak beszerzésre, kíváncsi lennék hány pontot adtok rá!?

secko jedno 2007.01.25. 20:26:59

Ma voltam a Monarchiában, az eladó kisasszony asszonygya, az alap T.I. 2002-es a minap lenyomta a válogatást egy helyi bikavér derbin. whaddayaknow?

Malbex 2007.01.25. 20:54:22

En is tudok mondani olyan kostolot, ahol a Solus lenyomta a Petrust. Na und?

En kostoltam mindketto Toth bikat, mindkettot tobbszor is, nalam nem nyomta le. En biztosan a valogatmany mellett teszem le a voksom.

Szegediszomelijé 2007.01.25. 21:26:17

Na, ez már nagyon klassz dolog, amikor arról van szó, hogy két klassz bor közül melyik a jobb mégis! Ezt szeretem! Meg Tóth Istvánt is, persze! Tomrob, örülök, hogy eljutottál Imréhez! Gondolom, nem ez volt az egyetlen, ami átment valahogy a léc fölött :-)

tomrob 2007.01.25. 21:54:26

Ironman!

Egy barátom hívott azt mondta ezt látni kell!
Megkóstoltam szerintem egyik legnagyobb Pinót az itthoniak közül!

Sok minden van a léc fölött!

Metzger 2007.01.26. 17:51:23

Nekem egy hete azt mondta a Tóth István,hogy hallotta miszerint egyeseknek jobban ízlik a standard bikája a válogatásnál,és hogy ő ezt nem érti,mivel a standard az egy nőies,a válogatás pedig egy férfias bor.
Az imént keveredtem orális aktusba mindkettővel(évjárat 99),és úgy vélem,ha választanom kellene ilyen szépségek,és egy dugás közt,bizony hosszasan elgondolkodnék.

solush 2007.01.27. 01:02:34

Metzger!
Ebben az esetben,nagy kérdés, hogy mennyire vagy ura a helyzetnek sexuális, .....akár orál akár vaginális téren.

Metzger 2007.01.27. 08:06:31

Solush,ez valóban kérdés lehetne,ha nem tudnám,hogyan döntenék.

Gabin 2007.02.11. 22:36:28

Tóth István 97-ese volt az első a bikavérek között, ami nagyon megfogott, és azóta is sok borát ittam a Mesternek, akinél azóta személyesen is sikerült egy kóstolót megszervezni. Ennek ellenére be kell vallanom, hogy nem kis részben csak e cikk olvasása után határoztam el, hogy veszek ebből a borból, mert 2002 már bizony nem tegnap volt. Egy a lényeg: nagy (túl nagy?) várakozással néztem a kóstoló elé, és ahogy lenni szokott, csalódtam. Kellemes, jó bor, de semmi extra. Hogy 8 pontos lenne, azt nagyon erős túlzásnak találom, de talán a holnapi visszakóstolásnál jobb lesz, mint ma volt. Egy szintén 2002-es Weninger Frettner cuvee után következett ma este (csak e két bort kóstoltuk), és úgy érzem, rossz volt a sorrend. Ha a következő palack pozitívabb élményt ad, feltétlenül megírom azt is. A pincében kóstolt 2003-as mindenesetre sokkal gazdagabbnak tűnt, persze tudom, a helyszín sokat számít az értékelésnél.
süti beállítások módosítása