2006 óta szeretem, a tavalyi talán a legjobb portugieser volt a praxisomban. Az alapanyag a mozsgói telekszomszéd szőlője. Csavarzáras, számomra szimpatikus csomagolás, az ár elmegy, bár önmagában nem vevőcsalogató (1655 Ft). Andreas Ebnert jó ideig a pincetechnológia (értsd: sötét üzelmek) propagátoraként és praktizálójaként bélyegeztük meg, de nekem úgy tűnik, hogy kijött a technóból, és a hordóból is faragott - aki másként látja, szóljon. A 2008-as Portugieser hasonlóan remek, mint a 2007-es volt. Sötét, lilás szín, intenzív illat. Meggy, narancs és tejcsokoládé - könnyű rákattanni. Kóstolva arányos, friss, gyümölcsös, jól csúszó bor közepes testtel, simogató textúrával. Kerek savak, érett tannin (az a kevés, ami van), a lecsengésben meggyözön. Nagy okoskodásra nem ad módot, de annál élvezetesebb inni. Most elmarad a poén, hogy a legjobb portugieser nem villányi (l. 2008-as Szemes), de ez a bor újabb érv amellett, hogy érdemes az oportót rehabilitálni. 5 pont
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr671354582
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Vincze Béla 2009.09.02. 19:30:19
Nincs véletlenül valami rokoni kapcsolat a borásszal? Csak az elfogult komment miatt miatt érdeklődnék?
alföldi merlot 2009.09.02. 19:48:19
@Lacrimus: Én csak egy kommentet látok. Andreas Ebner amúgy dél-tiroli, így valószínűleg nem sok rokona lehet Magyarországon.
Vincze Béla 2009.09.02. 19:56:29
Miért nem lehetne?
samumester 2009.09.02. 22:35:31
Na tessék, én is jöttem volna a kellemes Janus portugieserrel, erre beelőzött a gazdája (?). Ha jól emlékszem bországgyűléses 1100 ft mellett nem sokat kellett gondolkozni, hogy mi lesz nálunk a nyár könnyű vöröse.
zoli 2009.09.03. 06:46:10
Egy fontos pluszinformáció lemaradt, ugyanis a kis képen a 2007-es szerepel.
A 2008-as Kristályos néven fut, találjátok ki, hogy miért.
Még két megjegyzés: ha oportóreneszánsz a cím, akkor az oportónak kellett szebb napokat is látnia. Így találóbbnak lenne a "törlés a feketelistámról".
Amúgy Mayer, Szemes, Tiffán Imre, Gere T&ZS, Kürti minden évben jó választás, Janust csak a kevés referenciamunka miatt nem írtam.
Az is jó lenne, ha sikerülne egyszer Ebner kapcsán elhagyni a cuccozós megjegyzéseket, még akkor is, ha ezúttal szintén a "törlés a feketelistámról" a mondanivalója...
A 2008-as Kristályos néven fut, találjátok ki, hogy miért.
Még két megjegyzés: ha oportóreneszánsz a cím, akkor az oportónak kellett szebb napokat is látnia. Így találóbbnak lenne a "törlés a feketelistámról".
Amúgy Mayer, Szemes, Tiffán Imre, Gere T&ZS, Kürti minden évben jó választás, Janust csak a kevés referenciamunka miatt nem írtam.
Az is jó lenne, ha sikerülne egyszer Ebner kapcsán elhagyni a cuccozós megjegyzéseket, még akkor is, ha ezúttal szintén a "törlés a feketelistámról" a mondanivalója...
alföldi merlot 2009.09.03. 07:52:55
@zoli: Köszönöm a hozzászólást. Ami a lényeget illeti, én 2000 környékén remek oportókat ittam kisebb termelőktől. 2003-tól a nevesebb termelők oportóiban gyakran csalódtam, részben az általános silány minőség, részben a gyakori istállószag miatt. Számomra a reneszánsz kezdetét a 2006-os Ebner és a szekszárdi Tringa portugiesere jelentette. És a villányi portugieser még mindig nem kockázatmentes beszerzés, a jónevű termelő nem garancia a minőségre.
Ami a második lényeget illeti: nem ismerem annyira Ebner borait, hogy határozott véleményt formálhassak róluk. Ha neked több tapasztalatod van, akkor légy szíves segíts nekünk!
Pluszinformációnak pluszinformáció, fontosnak viszont nem nevezném, hogy a képen a 2007-es látható. A Kristályos névről végül azért nem tettem említést, mert a kész termékben (én háromszor kóstoltam) nyoma sincs borkőkiválásnak.
Ami a második lényeget illeti: nem ismerem annyira Ebner borait, hogy határozott véleményt formálhassak róluk. Ha neked több tapasztalatod van, akkor légy szíves segíts nekünk!
Pluszinformációnak pluszinformáció, fontosnak viszont nem nevezném, hogy a képen a 2007-es látható. A Kristályos névről végül azért nem tettem említést, mert a kész termékben (én háromszor kóstoltam) nyoma sincs borkőkiválásnak.
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.03. 10:43:23
Nagyon örülök ennek a cikknek, mert az oportó egyik kedvenc fajtám, ami az új, divatos világfajták előtt széles körben termesztett volt az országban (1800-as évek végéről beszélek), de a frissen megalakuló, mára közismert nagy borászok (most a rendszerváltás utáni negy termelőkre gondolok) által picra hozott világfajták mögött bizony háttérbe szorult.
Hála Istennek, hogy ez a fajta is visszanyerheti helyét a magyar borpiacon - mert hogy van helye, abban biztos vagyok. Ezt nyugodtan nevezhetjük a fajta reneszánszának. Én mindenesetre nagyon szurkolok a fajtának is, és mindenkinek, aki termeli.
Ebner-ről pedig az a véleményem, hogy ha a technológiai borászok közé sorolják is, amit eddig tőle kóstoltam, az "ihatós" bor volt (azaz finom, a 7-es hordó küvét különösen szeretem), és az ilyen borok igenis segítik a borfogyasztás széleskörű elterjedését. Akik ide írnak, aligha hiszem, hogy Szepsy, Kaló borokkal kezdték a kóstolást, valamilyen "kapudrog" :DDDD biztosan volt, amit ma már nem feltétlenül tartanánk jó bornak.
Hála Istennek, hogy ez a fajta is visszanyerheti helyét a magyar borpiacon - mert hogy van helye, abban biztos vagyok. Ezt nyugodtan nevezhetjük a fajta reneszánszának. Én mindenesetre nagyon szurkolok a fajtának is, és mindenkinek, aki termeli.
Ebner-ről pedig az a véleményem, hogy ha a technológiai borászok közé sorolják is, amit eddig tőle kóstoltam, az "ihatós" bor volt (azaz finom, a 7-es hordó küvét különösen szeretem), és az ilyen borok igenis segítik a borfogyasztás széleskörű elterjedését. Akik ide írnak, aligha hiszem, hogy Szepsy, Kaló borokkal kezdték a kóstolást, valamilyen "kapudrog" :DDDD biztosan volt, amit ma már nem feltétlenül tartanánk jó bornak.
zoli 2009.09.03. 23:05:42
@alföldi merlot: Azért ki ne derüljön, hogy nem tőletek származik a cash-flow bor elnevezés, meg oportóstop jellegű bölcsességek, ahol értétek, ütöttétek a fajtát - sztem alaptalanul.
Ebner sztem egy nagyszerű gondolkodású ember, nagyot lendített sok magyar borász munkáján és most lehetőleg ne arra gondoljunk, hogy technológiát meg cuccokat adott hozzá.
Mégis az a szerencsétlen kijelentése, amit korábban is írtam, hogy rossz magyar tudása miatt volt félreérthető, amin vagy öt éve lovagoltok, és társítottatok a személyéhez nemlétező dolgokat is.
Én annyit tudok róla, hogy évről-évre csiszoltabbak a bejáratott borai, nagyon klassz volt a cirfandlija, egészen profi a chardonnay-ja, vagány ez az oportó is (bár sztem kicsit vékony), nagyon jó ötletnek találom a borzongást és az almalét is.
A nagy technózás közepette arról nem esik szó, hogy gyakorlatilag átállóban van a biotermesztésre, az ültetvényeit meg lehet nézni, abba a terhelésbe a legelvetemültebb hozamkorlátozó fixációs se tudna belekötni. Bár mindezt elmondhatnánk néhány nehezebben érinthető borászról. Volt már itt olyan 9 pontos bor, ami kapcsán igen meglepődnétek milyen technológiát is vetettek be az elkészítésekor...
Ebner sztem egy nagyszerű gondolkodású ember, nagyot lendített sok magyar borász munkáján és most lehetőleg ne arra gondoljunk, hogy technológiát meg cuccokat adott hozzá.
Mégis az a szerencsétlen kijelentése, amit korábban is írtam, hogy rossz magyar tudása miatt volt félreérthető, amin vagy öt éve lovagoltok, és társítottatok a személyéhez nemlétező dolgokat is.
Én annyit tudok róla, hogy évről-évre csiszoltabbak a bejáratott borai, nagyon klassz volt a cirfandlija, egészen profi a chardonnay-ja, vagány ez az oportó is (bár sztem kicsit vékony), nagyon jó ötletnek találom a borzongást és az almalét is.
A nagy technózás közepette arról nem esik szó, hogy gyakorlatilag átállóban van a biotermesztésre, az ültetvényeit meg lehet nézni, abba a terhelésbe a legelvetemültebb hozamkorlátozó fixációs se tudna belekötni. Bár mindezt elmondhatnánk néhány nehezebben érinthető borászról. Volt már itt olyan 9 pontos bor, ami kapcsán igen meglepődnétek milyen technológiát is vetettek be az elkészítésekor...
Utolsó kommentek