Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Oportóreneszánsz

Ebner Portugieser 2008 Szigetvár

2009.09.02. 07:32 - alföldi merlot

2006 óta szeretem, a tavalyi talán a legjobb portugieser volt a praxisomban. Az alapanyag a mozsgói telekszomszéd szőlője. Csavarzáras, számomra szimpatikus csomagolás, az ár elmegy, bár önmagában nem vevőcsalogató (1655 Ft). Andreas Ebnert jó ideig a pincetechnológia (értsd: sötét üzelmek) propagátoraként és praktizálójaként bélyegeztük meg, de nekem úgy tűnik, hogy kijött a technóból, és a hordóból is faragott - aki másként látja, szóljon. A 2008-as Portugieser hasonlóan remek, mint a 2007-es volt. Sötét, lilás szín, intenzív illat. Meggy, narancs és tejcsokoládé - könnyű rákattanni. Kóstolva arányos, friss, gyümölcsös, jól csúszó bor közepes testtel, simogató textúrával. Kerek savak, érett tannin (az a kevés, ami van), a lecsengésben meggyözön. Nagy okoskodásra nem ad módot, de annál élvezetesebb inni. Most elmarad a poén, hogy a legjobb portugieser nem villányi (l. 2008-as Szemes), de ez a bor újabb érv amellett, hogy érdemes az oportót rehabilitálni. 5 pont

Címkék: ötpontos ebner portugieser 2008 szigetvár tegnap ittam

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41354582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Béla 2009.09.02. 19:30:19

Nincs véletlenül valami rokoni kapcsolat a borásszal? Csak az elfogult komment miatt miatt érdeklődnék?

alföldi merlot 2009.09.02. 19:48:19

@Lacrimus: Én csak egy kommentet látok. Andreas Ebner amúgy dél-tiroli, így valószínűleg nem sok rokona lehet Magyarországon.

samumester 2009.09.02. 22:35:31

Na tessék, én is jöttem volna a kellemes Janus portugieserrel, erre beelőzött a gazdája (?). Ha jól emlékszem bországgyűléses 1100 ft mellett nem sokat kellett gondolkozni, hogy mi lesz nálunk a nyár könnyű vöröse.

zoli 2009.09.03. 06:46:10

Egy fontos pluszinformáció lemaradt, ugyanis a kis képen a 2007-es szerepel.
A 2008-as Kristályos néven fut, találjátok ki, hogy miért.
Még két megjegyzés: ha oportóreneszánsz a cím, akkor az oportónak kellett szebb napokat is látnia. Így találóbbnak lenne a "törlés a feketelistámról".
Amúgy Mayer, Szemes, Tiffán Imre, Gere T&ZS, Kürti minden évben jó választás, Janust csak a kevés referenciamunka miatt nem írtam.
Az is jó lenne, ha sikerülne egyszer Ebner kapcsán elhagyni a cuccozós megjegyzéseket, még akkor is, ha ezúttal szintén a "törlés a feketelistámról" a mondanivalója...

alföldi merlot 2009.09.03. 07:52:55

@zoli: Köszönöm a hozzászólást. Ami a lényeget illeti, én 2000 környékén remek oportókat ittam kisebb termelőktől. 2003-tól a nevesebb termelők oportóiban gyakran csalódtam, részben az általános silány minőség, részben a gyakori istállószag miatt. Számomra a reneszánsz kezdetét a 2006-os Ebner és a szekszárdi Tringa portugiesere jelentette. És a villányi portugieser még mindig nem kockázatmentes beszerzés, a jónevű termelő nem garancia a minőségre.
Ami a második lényeget illeti: nem ismerem annyira Ebner borait, hogy határozott véleményt formálhassak róluk. Ha neked több tapasztalatod van, akkor légy szíves segíts nekünk!
Pluszinformációnak pluszinformáció, fontosnak viszont nem nevezném, hogy a képen a 2007-es látható. A Kristályos névről végül azért nem tettem említést, mert a kész termékben (én háromszor kóstoltam) nyoma sincs borkőkiválásnak.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.03. 10:43:23

Nagyon örülök ennek a cikknek, mert az oportó egyik kedvenc fajtám, ami az új, divatos világfajták előtt széles körben termesztett volt az országban (1800-as évek végéről beszélek), de a frissen megalakuló, mára közismert nagy borászok (most a rendszerváltás utáni negy termelőkre gondolok) által picra hozott világfajták mögött bizony háttérbe szorult.

Hála Istennek, hogy ez a fajta is visszanyerheti helyét a magyar borpiacon - mert hogy van helye, abban biztos vagyok. Ezt nyugodtan nevezhetjük a fajta reneszánszának. Én mindenesetre nagyon szurkolok a fajtának is, és mindenkinek, aki termeli.

Ebner-ről pedig az a véleményem, hogy ha a technológiai borászok közé sorolják is, amit eddig tőle kóstoltam, az "ihatós" bor volt (azaz finom, a 7-es hordó küvét különösen szeretem), és az ilyen borok igenis segítik a borfogyasztás széleskörű elterjedését. Akik ide írnak, aligha hiszem, hogy Szepsy, Kaló borokkal kezdték a kóstolást, valamilyen "kapudrog" :DDDD biztosan volt, amit ma már nem feltétlenül tartanánk jó bornak.

zoli 2009.09.03. 23:05:42

@alföldi merlot: Azért ki ne derüljön, hogy nem tőletek származik a cash-flow bor elnevezés, meg oportóstop jellegű bölcsességek, ahol értétek, ütöttétek a fajtát - sztem alaptalanul.

Ebner sztem egy nagyszerű gondolkodású ember, nagyot lendített sok magyar borász munkáján és most lehetőleg ne arra gondoljunk, hogy technológiát meg cuccokat adott hozzá.
Mégis az a szerencsétlen kijelentése, amit korábban is írtam, hogy rossz magyar tudása miatt volt félreérthető, amin vagy öt éve lovagoltok, és társítottatok a személyéhez nemlétező dolgokat is.
Én annyit tudok róla, hogy évről-évre csiszoltabbak a bejáratott borai, nagyon klassz volt a cirfandlija, egészen profi a chardonnay-ja, vagány ez az oportó is (bár sztem kicsit vékony), nagyon jó ötletnek találom a borzongást és az almalét is.
A nagy technózás közepette arról nem esik szó, hogy gyakorlatilag átállóban van a biotermesztésre, az ültetvényeit meg lehet nézni, abba a terhelésbe a legelvetemültebb hozamkorlátozó fixációs se tudna belekötni. Bár mindezt elmondhatnánk néhány nehezebben érinthető borászról. Volt már itt olyan 9 pontos bor, ami kapcsán igen meglepődnétek milyen technológiát is vetettek be az elkészítésekor...
süti beállítások módosítása