Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Spanyol óhullám

2009.10.13. 06:05 - alföldi merlot

A legizgalmasabb spanyol borok szinte kivétel nélkül helyi fajtákból készülnek, és mára kialakult egy sajátosan spanyol stílus. Alvaro Palacios, a csillagászati árú és lenyűgöző minőségű L’Ermitát jegyző borász a következőket mondta a szemléletváltozásról: “Szinte látnoki megszállottsággal hittünk abban, hogy a sikeres jövő az örökségünkben rejlik. Ezért láttunk neki akkora elszántsággal a régi borvidékek feltámasztásának.” A mai spanyol borok zamata, még az olcsóbbaké is, rendkívül intenzív. Palacios szerint ez részben azzal magyarázható, hogy annak idején olyan területekre telepítették a szőlőt, ahol a talaj más növénynek sovány lett volna, és a gyakori aszály miatt vastagabb a szőlők héja, így a belőlük készült bor fenolokban és zamatanyagban gazdag.

Ezt Jancis Robinsonnál olvastam, és három most kóstolt bor kapcsán jutott eszembe. Nem mintha a tapasztalat szóról szóra követte volna az elméletet. A mi hármasunkból az egyik egy elfeledett borvidékhez és egy szinte rokontalan fajtához köthető, és olyan jövőt ígér, amelybe szívesen költöznék, a másik helyi fajtát viszont addig járatták a barrikiskolába, míg janicsárt nem faragtak belőle, a harmadik pedig, nem viccelek, megszólalásig hasonlít egy hibátlan kékoportóra.

Alión 2004

Számunkra ez egy bűndrága bor, csak szövetkezetbe tömörülve tudtuk beszerezni. Ám a Vega Siciliánál a maga 60 eurós árával alsópolcos beetető. Azt hittem, káprázik a szemem, amikor észrevettem a címkén, hogy 270 000 palack készült belőle. Ha mondjuk a pince a magyar bolti ár harmadáért értékesíti, akkor ez HUF 1.336.500.000/évjárat. Ehhez képest nem nagy flös a kéró.
Biztosan mindenki látott már olyan ábrát, amely a test arányait eltorzítva szemlélteti, hogy testfelületünk különböző részei mennyire érzékenyek (motor homunculus). Nálam a borérzékelés vízfeje a szaglás volna. És ennek a bornak az aromatikája nem hoz izgalomba, nem késztet munkára, mivel szinte minden mást elnyom a kólaszörp. Hülye érzés tizenöt rongy leszurkolása után VBK-t szagolgatni. Lehet, hogy példátlan bravúr tempranillóból és pörkölt tölgyből reprodukálni ezt az aromát, de ha engem kérdeznek, kár volt a gőzért. Szóval az illat intenzív, intenzíven kólás. Ha nagyon elszántak vagyunk, akkor fekete ribizlit, szedret és dohányt is találunk a függöny mögött. Kóstolva komoly test, hibátlan szerkezet, jó savak, csipetnyi alkoholédesség. A kortyban is kóla és fekete ribizli. A tannin markáns, de nem szárít. A lecsengést a jó savak szépen kihúzzák, de az alkohol enyhén éget. Összességében egy erőteljes, csiszolt bor komoly tartalékokkal, csak hát borban a kóla nem menő. A Wine Advocate a 2004-es Aliónban 96 pontot lát. Talán ha én is sejteném, hogy milyen lesz tízévesen, bőkezűbb lennék. Így erős 7 pont.

Descendientes de J. Palacios Petalos 2007

Alvaro Palaciost mindenki szereti, most már én is. Ahhoz képest, hogy mekkora borbirodalmat hordott össze a család, a fiú retorikája (és talán gyakorlata is) meghökkentően radikális. Alvaro séróból nyomja a-szerzetesek-már-mindent-tudtaktól a terroir szentségén át a biodinamikus vuduig ívelő newspeaket. Nekem intellektuálisan bűzlik a neokon-new age nász, de, és ez egy nagy de, inkább vállalnám, hogy holnaptól csak biodinamikus borokat iszom, minthogy biodinamikusat soha többé. És aki - helyesebben, akik, mert ez az összcsaládi vállakozás - ilyen bort tesz le az asztalra 15 euróért, az tőlem Richard Perle-lel is cimborálhat.
Életem egyetlen menciája, a Paixar is kimondottan virágos volt és nagyon sötét. A Petalos-ban is narancsvirág és ibolya viszi a prímet, aztán feketebogyósok, áfonya és szeder, végül valami grafitos, bazaltos ásványosság is előkerül. Az illat nem tolakodó, az alkohol nem akadályozza a finomabb árnyalatok érzékelését. Kóstolva érezni, hogy fiatal még, feszes szerkezetű, közepes testű, arányos bor. A kézműves borok transzparenciáját kínálja szemölcsök és szőrszálak nélkül. Ízben szamóca és fekete szeder. A kortyban van egy nyugodt fennsík, ahonnan zavartalanul körül lehet nézni, és élvezni a részleteket. Kerek és erőteljes tannin, sem nem édes, sem nem szárít. A lecsengés hosszú, dióolajra emlékeztető aromával. Kevés olyan bort tudnék mondani – főleg ennyi pénzért -, ami ennyire telibe trafálja a jelenlegi ízlésemet. Megelőlegezett 8 pont és kapitális best buy

Palacios Remondo La Vendimia 2008

Olcsó, amennyire egy tisztességes importbor olcsó lehet. Kiköpött kékoportó. Mivel fele részt tempranillo, fele részt garnacha, így vagy titkos szálak fűzik az ibériai félszigethez a portugiesert, vagy a szénsavas maceráció felelős az illúzióért. Mindenesetre a riojai oportó házi használatra bőven elég pontos leírás: szaftos, gyümölcsös, élvezetes. Színre lila, az illatában határozottan érződik a frissen szedett kékszőlő. Ha jobban elmélyülünk benne, egészen komplexnek fogjuk találni: cseresznye, dohány, bőr, vanília, vadhús és fém. Kóstolva zavartalanul gyümölcsös, viszonylag rágós struktúrával és húsos tanninnal. Nagyon jól csúszik (báránybordához tökéletesen passzolt). A lecsengés rövid, de erre a borra nem lehet haragudni. 5 pont

(Pechjére a Szemes Portugieser kétharmad áron valami hasonlót nyújt, és még a magyar munkaerőt is védi.)

Címkék: 2004 ötpontos best buy hétpontos nyolcpontos spanyol 2007 2008 vega sicilia alión alvaro palacios palacios remondo la vendimia descendientes de j. palacios petalos

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr211443961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.13. 09:25:25

Alión 2004: kicsit úgy tűnik, hogy kritika kritika hátán (kólaszörp, tölgy, tannin), a végén mégis "muszáj" neki hetest adni, hiszen drága is volt, híres is, WA 96p, stb....

egnap palack pont azon nevetgélt, hogy a potenciált mennyire kétarcú becsülgetni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.13. 09:37:25

1-2 éve egy valladolidi étteremben egyszer volt szerencsém ehhez: Alion Ribera del Duero (Bodeges y Vinedos Alion) 2004 Temperanillo. Gondolom ez itt ugyanaz lehet. Nálam - akkor - sokkal jobban szerepelt, mint nálad... (bár azóta a koncentrációból sikerült kiábrándulnom). A bor egyébként a város egyik legpatinánsabb éttermében került 50 Euro-ba. A pince ár vagy lehet 30 Euro...

felvetés 2009.10.13. 09:42:20

Az Alión-t mennyivel a kóstolás előtt utaztattad utoljára? Nekem az a tapasztalatom, hogy 1-2 hetet nem árt pihentetni mielőtt felbontok egy komolyabb bort.

palack 2009.10.13. 09:53:30

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Én a MAGYAR borok potenciáljának EX KATEDRA megmondásán szoktam nevetgélni. Itthon még a pincék nagy része az útkeresés fázisában van, nagyon kevés az érdemben összehasonlítható tapasztalat. Legalábbis szerintem.

alföldi merlot 2009.10.13. 10:27:26

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Ha még egyszer elolvasod a kóstolási jegyzetemet, akkor látni fogod, hogy a "kicsit úgy tűnik" felvezetésed hatványozottan indokolt. Enyhén szólva nem jellemző rám, hogy azért adnék egy bornak magasabb pontszámot, mert máshol magasat kapott. Ezúttal is inkább lefelé tévedhetek, mint fölfelé.

alföldi merlot 2009.10.13. 10:29:17

@felvetés: Két héttel korábban vettem Szegeden, majd a kóstolás napján kb. 1,5 km-t utazott egy másik szegedi helyszínre.

alföldi merlot 2009.10.13. 10:39:38

A potenciál nyilván nem egy értelmetlen kategória, de ingoványos terület, nem is nagyon szoktuk tapodni. Az viszont biztos, hogy én kiszálltam "a magyar borok milyen hamar szétesnek" kórusból. Vannak, amik szétesnek, vannak, amik állnak. A tárolásnak döntő szerepe lehet abban, hogy melyik palack hová kerül. Szépen érett palackokról itt írtam: alkoholista.blog.hu/search?searchterm=ez%C3%BCsth%C3%A1t%C3%BA&searchmode=OR&submit=Keres%C3%A9s

felvetés 2009.10.13. 10:39:46

@alföldi merlot: Sajnos többször jártam így én is, főleg a Pinot-kal van keserű tapasztalatom. Akár rövid utazás után sem lehet ráismerni egy-egy kedvenc palackomra. Szakirodalom szerint a bor még hűtőszekrényben sem tárolható huzamosabb ideig a vibráció miatt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.13. 10:48:42

@alföldi merlot: nekem örök kérdés, hogy miért érdeme egy bornak a kora.
Ha az utolsó évjárata lenne egy területnek vagy egy termelőnek akkor még csak megérteném, hogy fontos az, hogy meddig élvezhetőek az utolsó palackok. De hogy ma 2009 vége felé miért szempont az, hogy egy bor milyen lesz 2011-ben azt nem értem.

A "magyar borok szétesnek" pedig nem egy divatkórus, hanem szőlészeti kérdés. A 90-es évek elején ültetett és a 90-es évek végére termőre fordult ültetvények még fiatalok voltak. Azt meg minden borász tudja, hogy a fiatal ültetvényekről szűrt bor ritkán őrzi meg az erényeit sokáig.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.13. 11:08:58

@BZoltan: korábban az egyik post alatt írtam le erről a (magán)véleményem.

A bor kora azért fontos, mert a hosszú palackos érlelés után sokkal komplexebb lesz egy bor. Sok olyan aroma jelenik meg benne, ami a fiatal bornál elképzelhetetlen. Jó példa erre egy fehér burgundi. Egy Puligny-Montrachet akár 30 év után is áll, mint a cövek és nagyon komplex.

A hosszú palackos érlelés alatt fehérboroknál min. 5-6 évet, vörösnél 8-10 évet értsünk. Azt meg már csak eretnek módon említem meg, hogy sokan azt mondják, hogy a "nagy" fehérborok számára hosszabb palackos érlelésre van szükség, mert lassabban érnek mint a vörösök...

A kóstolt bor struktúrájából, az évenként végrehajtott beltartalmi mérésekből (alk, sav, extrakt, stb.) azért lehet következtetni egy-egy bor érlelési potenciáljára. Ha van borvidéki 50 év tapasztalat, akkor viszonylag pontos következtetésket is le lehet vonni (Mo-n ez kérdéses persze). A különböző alkotóelemek változása nagyából valamiféle görbe mentén történik.

Nem tudom nem megjegyezni, hogy (szerintem) a Mo-n is követett újvilági felfogás (késői szüret, nagy beltartalom és alkohol) nem segíti maximálisan az eltarthatóságot.

Természetesen arra a kérdésre, hogy egy burgundi pinot miért tud elállni 50 évig, vagy akár egy Puligny-Montrachet, nincs válasz. Végeredményben biztosan sokat számít akár pince, palackozás és dugóminőség is. Az utóbbiról lehet tudni, hogy a legjobb minőséget a franciák nyúlják le, itthon csak a bóvli csapódik le.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.13. 11:45:02

@palack: talán távoli a párhuzam és nyilván nem arra céloztam, hogy AM-t kritizálnád

@alföldi merlot: ha kólaszörp és cassis az egész, miért kapott hetest?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.13. 11:47:15

@akov: Ezt nagyjából el is tudom fogadni. De ez nekem nem a potenciált vagy eltarthatóságot jelenti.
Abban egyetértünk, hogy egy bornak van egy természetes élete, aminek során elérhet egy bizonyos szintre ami után az addig szerzett erényeit vagy megőrzi még egy darabig vagy nem. Szerintem sokan potenciál alatt azt értik, hogy várhatóan eléri-e ezt a szintet a bor vagy valami miatt már korábban szétesik. Én ezt még nem nevezném potenciálnak. Potenciál szerintem az, hogy miután megérett a bor azután mennyi ideig bírja szuflával. Na ez az ami engem annyira nem érdekel. Az nyilván érdekel, hogy állva marad-e a bor addig ameddig megérik avagy atomjaira hullik.

alföldi merlot 2009.10.13. 13:43:26

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Kedves Rosszfej, a WSET Advanced a te szép nevedben azt hirdeti, hogy elvégezted ezt a tanfolyamot? Ha igen, ott nem merült föl, hogy egy bor értékelése nem merül ki abban, hogy milyen az illata, vagy az íze?

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.13. 14:04:43

AM: én azért olvasom ezt a blogot, mert a véleményetekre vagyok kíváncsi.

alföldi merlot 2009.10.13. 14:23:37

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Én a véleményemet már leírtam, de a hozzászólásaidból úgy tűnt, hogy ez téged nem elégít ki. És ha én is kérdezhetek, akkor még egyszer nekifutok: elvégezted a WSET Advanced tanfolyamot? Ha igen, ott nem merült föl, hogy egy bor értékelése nem merül ki abban, hogy milyen az illata, vagy az íze?

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.13. 14:28:36

AM: de kiderül, felmerül, nyilván. Pont ez az, ami miatt fennakadtam és jóindulatúlag "belekötöttem" az értékelésbe: a Te véleményed lesújtónak tűnik, de felpontozod. Tudom, hogyan pontoztok - ez nem felel meg semmilyen nemzetközi sztenderdnek, de működhet (és működik is itt). De akkor azt mondod, hogy Neked nem ízlett és a nemzetközi standard és "objektivitás" alapján adsz magas pontszámot?

alföldi merlot 2009.10.13. 14:42:01

@BZoltan: "Nekem örök kérdés, hogy miért érdeme egy bornak a kora", írod. Szerintem én ilyet nem állítottam. Ugyanakkor megértem azt a borászt, aki büszke arra, hogy 5 vagy 10 éves bora még mindig élményt ad.
"De hogy ma 2009 vége felé miért szempont az, hogy egy bor milyen lesz 2011-ben azt nem értem." Én nem egy olyan borral találkoztam, amelyben fiatalon csikorogtak a fogaskerekek, és ezért - nyilván elhamarkodottan - leírtam, aztán néhány év elteltével újra találkoztam vele, és nem ismertem rá: harmonikus, komplex egésszé fejlődött. Ezért nyilván praktikus ismeret, készség volna, ami segít megmondani, hogy egy a piacra kerülése idején még szögletes, érdes borban benne van-e az esély a metamorfózisra.
"A "magyar borok szétesnek" pedig nem egy divatkórus, hanem szőlészeti kérdés. A 90-es évek elején ültetett és a 90-es évek végére termőre fordult ültetvények még fiatalok voltak. Azt meg minden borász tudja, hogy a fiatal ültetvényekről szűrt bor ritkán őrzi meg az erényeit sokáig." Én az "Ezüsthátú hímek" sorozatban több 6-9 éves borról írtam, amely talán pályája legszebb formáját mutatja. Ezek a borok nem estek szét, és ez számomra fontos példa és intés az általánosítás ellen.

benchmade 2009.10.13. 15:35:20

@EgyRosszfejWSETadvanceD:
Ha figyelmesen elolvasod, azért a "kritika kritika hátán" mellett van bőven pozitív jelző:
"Kóstolva komoly test, hibátlan szerkezet, jó savak..."
"A tannin markáns, de nem szárít. A lecsengést a jó savak szépen kihúzzák..."
"Összességében egy erőteljes, csiszolt bor komoly tartalékokkal"
Az ember már csak olyan, hogy egy drága dolgot felülről minősít, azaz inkább kritizál, mert komoly elvárásai vannak a nem kevés pénzéért. Az olcsóbb dolgoknál pedig örül minden apró pozitívumnak.
Az Alión nekem is csalódást okozott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.13. 15:58:53

@alföldi merlot: Azok a borok amik ifjonc korukban még kényelmetlenek majd néhány év múlva nagy élményt nyújtanak azok túl korán kerültek piacra. Ez leginkább a termelő anyagi kiszolgáltatottságára utal.

Amúgy én is megértem a büszkeséget egy hosszan eltartható bor esetében, de egy fikarcnyival sem pontozok fel egy bort azért mert öreg és még nem esett szét. A kor nem érdem, de szerintem ebben egyetértünk.

Én nem az általánosításról írtam, mert abban is egyetértünk, hogy az butaság. Én csak azt mondom, hogy az eltarthatóság nem egy misztikum vagy csoda, hanem technológiai kérdés és ha ismered az ültetvényt és a borászati technológiát akkor az analitikai adatok ismeretében nagy valószínűséggel lehet a bor várható élettartamára következtetni.

A lényeg, az, hogy egyetértek veled, de a potenciált én máshogy értelmezem és így nem is pontoznék se fel, sem le egy bort a potenciál alapján.

alföldi merlot 2009.10.13. 16:29:33

@BZoltan: Akkor szerintem most már a lényegre koncentrálhatunk: kóstoltál-e már menciát? Vagy Palacios-bort? Ha igen, mi a véleményed róluk?

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 16:55:49

Nem vagyok egy nagy borszakértő, és spanyol bort is életemben egyszer ittam, az is ház volt, vörös, és valami fenséges. Az íze össze sem hasonlítható a magyar vörösökével, talán ez az éghajlatnak köszönhető. Mindenkinek ajánlom, ha arrafelé jár próbáljon ki egy-két fajtát!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.13. 17:21:01

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Egy dolog a nemzetközileg elfogadott pontozási rendszerekről... sajnos mind smafu. A 100 pontos rendszert is mindeki össze-vissza használja, nincs kialakult gyakorlat arra, hogy mitől lesz valami 90 pont felett vagy alatt. Például: mi a helyzet egy teljesen harmónikus, de egyszerű, minden-a-helyén-van reduktív fehérborral? 100 pont? Mitől megy egy fehérbor 90 fölé? Miért kapnak a (száraz) vörösök sokkal könnyebben 88-90 v. akár efölötti pontszámot? Miért nem használjuk a skála teljes első felét (<50 pont)? (a természettudomány orientált agyamnál ez veri ki a legjobban a biztosítékot)

Korábban pontszám elfogult voltam, de egyre inkább ábrándulok ki belőle. Persze, ha van egy verseny több bírálóval, akkor a végén szeretnénk egy objektív (=numerikus) eredményt. Mióta vagy tanulmányzotam 7-8 különböző rendszer, annál inkább kiábrándultabb vagyok.

A legjobb, ha mindenki Michael Broadbent-re hallgat: ő öreg korára eljutott oda, hogy 3 csillagot használ. Hát a bölcsességet nem adják ingyen... :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.13. 17:22:12

@alföldi merlot: Én a várban kóstoltam az ominózus 8 pontos Palacios Menciát, és nem hagyott ilyen mély nyomot.
Lehet azért mert a standnál már előre mondták, hogy ez mekkora durranás lesz, majd meglátom, és kicsit csalódtam. Mondjuk ezzel csak annyit jelentek ki, hogy nem találtam olyan markanciát, karaktert benne, ami a fesztivál közepén felrázta volna megfáradt érzékeimet. Ettől persze lehet, hogy kettesben , odafigyelve közelebb tudnánk egymáshoz kerülni:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.13. 17:27:15

@BZoltan: OK, értem már, hogy mi okozza a félreértést - a dolog definíciója. Szerintem:

Az "érlelési potenciált" a jelenből vizsgálnám, hiszen valahonnan el kell indulni. Hibásnak gondolnám ha valami jövőben bekövetkező pontra utalna a potenciál (amit írsz, hogy ti. amikor megérik a bor, onnan számítva).

Az "érlelési potenciál" számomra azt jelenti tehát, hogy a jelenből nézve az adott bor mikor (és meddig) lesz a legszebb, legérettebb, legkomplexebb állapotban. Szerintem a WS és összes szakirodalom így értelmezi ezt. A meddig kérdése nyilván az, amit Te potenciálnak nevezel, szerintem csak annyi, hogy legkésőbb mikor ürítsd a pincédből ki a potenciálját felélt bort.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.13. 17:49:42

@alföldi merlot: Nem, nem kóstoltam, de van egy ilyen palack borom nekem is és a hétvégén sorra fog kerülni :) Utána szívesen beszámolok

Ferraiolo 2009.10.14. 00:25:50

@EgyRosszfejWSETadvanceD:
Mindig úgy gondoltam, hogy aki a WSET intézményében tanult, az nem kérkedik ezzel a végzettséggel. Mint az egyszeri ember aki elmegy harcművészetet tanulni és a sikeres övvizsgáról kilépve leveri az első járókelőt...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.14. 08:52:25

@Ferraiolo: szerintem a tárgyrag a legvégén ebben az esetben teljesen felesleges :)

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.10.14. 10:13:25

@Ferraiolo: azzal a különbséggel, hogy én nem vertem le senkit. Ha bántja a szemed, iratkozz be.

shiraz 2009.10.14. 10:19:26

a partvonal mellől a bedobást szokták elvégezni

Ferraiolo 2009.10.14. 10:34:16

@AG 2.0:
Ez 10 ontos volt kérem alásan:)

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.15. 14:03:50

A Spanyolországi nyaralásunk alkalmával volt szerencsénk egy borgazdaságban helyi borokat kóstolni, és valami páratlan élmény volt. A borok isten finomak, és a házigazda valami csodálattal beszélt a borokról, a borkészítésről.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.18. 11:19:36

@alföldi merlot:

Descendientes de J. Palacios, DO Bierzo, Mencia (100 %). 2007

Igazándiból sem a Bierzo vidék borait nem ismerem sem pedig a Mencia fajtát. Mindkettőről érdekes infót lehet olvasni a wikipédián.

A bor színe szép bíbor, mély és fényes. Az illata bravúros, elsőnek simán erdeibogyós, kövimeggy, aztán ezek háttérbe vonulnak és erősen húsos, véres, vasas illatok támadnak, bőrösséggel olyan bulya perverz illatokkal, hogy belepirultam. Ilyen illatokat eddig jellemzően a délfrancia boroknál tapasztaltam és szerettem. Az illat első hulláma kissé cabernet franc-os majdhogynem Tóth István bikavéreire emlékeztetően vörösboros.

Az első korty mosolyra késztet :) Ügyes... selymes, lágy, nagyon barátságos. Tutterfúró maradékcukor van a borban és ez teszi barátságossá, lággyá a korty első részét (tényleg megérne egy komolyabb beszélgetést, hogy a száraz boroknál miért csak a fehérboroknál beszélünk maradékcukorról és miért csinálunk úgy mintha minden száraz vörösbor csontszáraz lenne, ugyanis nem az).

A korty folytatása viszont mesteri. Majdhogynem fehérborosan vibráló savak. Ritka élmény, hogy egy vörösbornak a savassága nem a csersavakkal és a szárító tanninokkal dolgozik, hanem olyasmi savösszetétellel mint a jobb fehérborok. Szerintem emiatt a vibrálóan játékos savaktól is nagyon hosszú lecsengésű a korty.

Izgalmas, nagy extraktú, de nem erőből és cseresen testes böszmedék, hanem feszes, szikár és vibráló testű bor. Frankó, de tényeleg. 7 pont.

dagadtos 2009.10.18. 11:31:19

@BZoltan: Más pénztárcájával könnyű játszani, de én továbbra is azt mondom, érdemes feljebb is menni a szortimentben, már a sima Villa de Corullon 2006 bő egy kategóriával fölötte van, legalábbis nálam. Valahogy egyszerre déli és északi, nagyon izgalmas bor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.18. 13:02:52

@dagadtos: Egészen biztosan igazad van és valószínűleg ki is fogom próbálni. Nálam is mint gondolom sokaknál másoknál is egy pince prémium borai csak akkor kerülnek a kosaramba ha az alapboraik hozzák a a kötelező szintet.

Ami igazán meglepett ebben a borban az az, hogy pont azokkal a jegyekkel hódít amiket én a fehérborokban szeretek. koncentráltság, érettség, bátor illatok és virgonc hosszú savak.

Az egyetlen ok ami miatt én nem adtam több pontot ennek a bornak, az az, hogy szerintem ezt a stílust már láttuk Corbières-től. Szóval, jó-jó, de nem forradalmi. Persze ezen az áron nem is forradalmit vár az ember. Ja és nem is beszélve arról, hogy ez a bor is ékes példája annak, hogy 4k forint magasságában már ilyen színvonal kapható.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.10.18. 13:52:15

Én is épp most próbáltam rá egy ilyen palackra(Palacios Petalos Mencia 07), nekem is nagyon tetszett.
Nem a "déli" stílusú borokra jellemző kirobbanó gyümölcs és tannin-bomba, hanem tényleg elegáns, komplex , nagyon szép szerkezetű bor.
Közepesen telt, a testet tökéletes ivű savak támasztják meg és adnak neki kiváló gerincet, tanninja nem igazán sok, de nem is kevés, a szerkezetet semmiképp nem uralja, de ad hozzá egy kis bársonyos textúrát.
A komplexitását nehéz szétszálazni, szerintem gyümölcsössége elég visszafogott, teret enged egy egyedi füszeres-zölddiós vonulatnak, kíváncsi vagyok idővel hogyan fejlődne/változna ez az ornamentika. Mindenesetre most nagyon szép és hosszan élvezhető.
Az eddig elhangzott "megelőlegezett 8" ill. 7 pontos értékeléseket teljesen reálisnak tartom, a cikknak örülök, mert felhívta a figyelmemet egy nagyszerű borra, amely felett a fesztivál rohanásában továbbsiklottam.

alföldi merlot 2009.10.19. 07:46:58

Örülök, hogy tetszett. Ízlések és pofonok persze különböznek, de azért nagyon rosszul érzem magamat, amikor mások úgy találják, hogy én alaptalanul dicsértem föl egy bort. Most szerencsére nem ez történt. És annak is nagyon örülök, amikor olyan bort találok, amiről érzem, hogy féláron nyújtja azt, amit a 40 eurós kategóriától várok el. Le a kalappal Palaciosék előtt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.19. 08:59:00

@alföldi merlot: Szerintem ne érezd magad rosszul, annak nincs értelme :)

Amúgy ez a bor _NEM_ nyújtja azt amit a 40 eurós kategória. Ez a bor pontosan azt nyújtja amit a 15 eurós kategóriától el lehet és el is kell várni.

benchmade 2009.10.19. 21:53:42

Eddig 3 mencia-t ittam Bierzo-ból és mindháromnak a savai tetszettek leginkább. Nem tudom, hogy a fajta, vagy a termőföld tulajdonsága ez.
süti beállítások módosítása