Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tizenkettő nem egy tucat

Száraz Lenkey-borok a pince mélyén

2009.10.15. 06:50 - palack

Lassan két hete, hogy Mádon jártunk egy barátommal Lenkey Géza pincéjében. Azon a pénteken egyik meglepetés ért a másik után. Még az autópályán robogtunk, mikor Géza telefonon érdeklődött: mennyit bírunk kóstolni. Ugyanis csak száraz borból harmincat készített már az asztalra. Addig én azt hittem, az édesek vannak túlsúlyban a pincénél, ami a forgalmi tételekre igaz is. Azonban a 250 méter hosszú pincerendszer (ez volt a másik meglepetés egy 10 hektáros családi pincétől) nem kevés forgalmazásra váró száraz bort rejt magában. Mindenre nem jutott idő és erő, de 2008-tól 2005-ig eljutottunk derekasan.

Ebből a két tucatnyi tételből választottam ki tizenkettőt, hazahoztam a felbontott palackokat és tovább nyúztam őket négyszemközt. Hősiesen állták a próbát: azért az nem mindennapi, hogy kidugózás után tizenkét nappal is legtöbbjük ugyanazt hozta, mint Mádon. Ez az ugyanaz pedig bizony nem kevés: stabil magas minőség, finomság és karakteresség jellemzi a Lenkey-borokat. Csak remélni tudom, hogy megtalálják az útjukat a fogyasztókhoz.

Túlélő 2008 (tokaji száraz küvé)

Az agresszív lisztharmat fertőzés után egészségesen maradt „túlélő” fürtök kétszeri szelektálásának eredménye, a birtok mind a hét dűlőjének termését tartalmazza. Összetétele: 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% muskotály. Hat hónapos hordós érlelés után július 2-án 3216 palackot töltöttek le. Az évjárat egyedüli száraz tétele. Közepesen intenzív, tiszta, vonzó illattal mutatkozik be. Alma, dió, cseppnyi méz, friss ananász, üde tulipán. Szájban markáns savak ugyanakkor kedves, finom gyümölcsösség elegyét nyújtja. Közepesnél picit karcsúbb, feszes teste van. A korty közepétől komoly de jó kesernye kapcsolódik be a játékba, aztán az alkohol is befűt kicsit. Lecsengése közepesnél jóval hosszabb. Markáns, szép bor. 6 pont.

Korposd Furmint 2007

Ebben az évjáratban kakukkfiókaként 100% furmint, szemben a többi dűlős furmint hárslevelű házasítással. Egy évig volt hordóban, 748 palack készült belőle. Illata inkább visszafogott. Ha nem hagyjuk rá és faggatjuk, kedves körtés, rumosdiós arcát is megmutatja. Szájban ő sem szűkölködik savakban, ám nagyon szép játékosakban. Friss almás íz, nem kevés fűszerrel, mint egy jó házi rétes töltelékénél. A nagyon finom sósság talán már nem jellemző a rétesre, ő rá viszont igen. Határozott, egyenes struktúra, jó íz, és közepesen hosszú lecsengés jellemzi. Ő is megérdemli a 6 pontot.

Holdvölgy 2007

A dűlőválogatást 65% furmint és 35% hárslevelű alkotják. November közepén szüretelték, kilenc hónap hordós érlelést kapott. 2648 palack készült. Intenzív, tündérien kedves, már-már valószínűtlenül bűbájos illatával kapásból levett a lábamról. Pedig ezt tényleg a dűlő tudja, egy Pendits-furmintban már találkoztam vele. Édes, végtelenül gazdag déligyümölcskosár, birssel és rózsavízzel. Egzotikus és vonzó, mégis légies. Kóstolva sem kell csalódnunk: izgalmas, finom, csábító bor. Az élénk savakat szépen lekerekíti a maradékcukor, vastag gyümölcsösségét érdekesebbé teszi a korty második felétől fokozatosan megjelenő csipetnyi sósság. Lecsengése szép, közepesnél jóval hosszabb. Lehengerlő egyéniség, sokkal hamarább kitárulkozik, mint a többiek, mégsem válik unalmassá hosszabb ismerkedés után sem. Erős 6 pont.

Úrágya-Köves 2007

Ez már nem száraz kategória, a maga majdnem 16 gramm cukrával. 60% hárslevelű és 40% furmint alkotja. Egy évet töltött hordóban, két hetet aszúseprőn. 1472 palackot töltöttek le belőle. Intenzív almásrétes, nagyon érett grépfrút és kandírozott gyümölcsök. Ha melegszik aszalt sárgabarack és almadzsem kerül elő és túlsúlyba. Szájban vastag, gyümölcsös, zamatos. A nem kevés maradékcukor és az élénk savak szépen összejátszanak, ráadásul egy kis kesernye és sósság kiválóan cizellálja az amúgy sem dísztelen kortyot. Utóíze hosszú és jólesően keserédes. 6 pont.

Második Préselés 2007

Kísérletként a második préselések eredményét külön fejtették, és ebben az évjáratban külön le is palackozták: pontosan 1006 darabot. Közepesnél intenzívebb illata más karakterű, mint az eddigiek. Hűvös ásványosság keveredik érett körtével és mézzel. Szájban inkább utóbbi vonal érvényesül, az illat után szinte meglepően kedves a bor. Vannak pillanatok, mikor a cukor felül is kerekedik a savakon, ám összeségében megmarad a pengeélen táncoló egyensúly. Kevésbé komplex és magas, mint a Holdvölgy vagy az Úrágya, viszont ő is nagyon finom. Az 5 pont legteteje.

Tokaji Furmint 2006 Holdvölgy

November elején szüretelték, 6 hónap hordós érlelés után 1672 palackot töltöttek le. A dűlő kedvessége először hűvös kövek alá rejtőzik, kissé zárkózott illattal nyit a bor. Később aztán beragyogja a Holdvölgy meleg fénye, érkeznek a déligyümölcsök és a rózsavíz. Szájban markáns, egyenes bor, legalább is első pillantásra (vagy inkább kortyra.) Ahogy melegszik cseppet, én pedig barátkozom vele, egyre izgalmasabb komplexebb arcát mutatja. A savak vibrálni kezdenek és kibontakozik a furmint szép gyümölcsössége. Lecsengése intenzív és hosszú. 6 pont.

Tokaji Furmint 2006 Úrágya-Köves

November eleji szüret, 708 palackos tétel. A borász legnagyobb reménysége az évjáratból, bizony igaza van. Visszafogott, nehezen megfejthető köves körtés illat. Lehet forgatni, mélyeket szippantani, de fogást találni rajta nemigen. Kóstolva viszont ő fogott meg engem keményen. Hibátlan savszerkezet, tiszta, finom almaízű, ropogós gyümölcsösség mentás hűvöséggel fűszerezve. Markáns ásványosság és elegáns kesernye teszik még izgalmasabbá a korty második felét. Remek egyensúlyban van, kirobbanó vitalitású és hosszú, finom lecsengésű bor. Szépek közt az egyik legyszebb, eléri a 7 pontot.

Tokaji Hárslevelű 2006 Kishegy

November elején szüretelték, hat hónapot töltött hordóban, 1016 palack lett belőle. Nem túl intenzív de annál vonzóbb édes, fűszeres, almás illat. Megint finom almásrétes egy kis sziklás felhanggal. Szájban kicsit lenyomja a cukor a savak ívét, ám mégsem nehezíti el túlzottan a kortyot, hála a savak segítségére siető finom cserességnek. Jól iható, könnyedebb stílusú bor, hosszú kissé kesernyés lecsengéssel. Erős 5 pont.

Tokaji Hárslevelű 2006 Úrágya-Köves

Már nem száraz kategória. Szintén november eleji szüret, ám ő 9 hónap hordót kapott. 1044 palack lett belőle, a borász szerint is már forgalomban kellene lennie. Nagyon hasonló illata van, mint az előző hársnak, csak kissé intenzívebb és édesebb. Szájban viszont jóval vastagabb, súlyosabb annál. Több cukrot, több cseresség próbál kordában tartani a savak mellett, a korty ívét azonban nála is alacsonynak érzem. Egyébként nagyon jóízű bor, kellemes lecsengéssel búcsúzik. Az 5 pont teteje.

Tokaji Birtok Furmint 2005

November elején szüretelték a Holdvölgyek, az Úrágya, a Bomboly és a Hegyfarok dűlőkről. Tíz hónapot töltött hordóban. Ebben a sorban az első forgalmi tétel, a pincénél 1390 Ft. Először fülledt, aztán somlóiasan szigorúan ásványos, nehezen kibontakozó illatú. Idővel a sziklák mögül előbukkannak a gyümölcsök és egy kis vegetális jelleg is. Zöldalma, körtehéj, mandarin, fehérrépa. Gazdag és élénk savai repítik a kortyot a száj minden szegletébe, elsősorban erről szól a bor. Nagyon magas, és persze hosszú, de azért a szélessége is van, messze nem testetlen. Inkább savkedvelőknek ajánlott, mint én vagyok. 5 pont.

9 hl Küvé 2005

Évjáratválogatás: egy hordó Bomboly furmint, egy hordó Hegyfarok hárslevelű és az évjárat egyetlen hordó muskotálya került bele. Kilenc hektoliter lett így, innen kapta nevét. 1208 palack lett belőle, a másik forgalmi tétel, 1950 Ft-ért rendelhető a pincétől. Friss, gyümölcsös, virágos illatában sárgabarack, mandarin, grépfrút és mezei virágok mögött egy csepp hűvös ásványosság figyel. Kóstolva itt is a markáns savak dominálnak, azonban a muskotály játékosabbá, könnyebben fogyaszthatóvá teszi ezt a bort. Persze azért senki se várjon túlzott hízelgést tőle: bizony ő sem egy negédes karakter. Nekem azonban éppen ez az ambivalens jellege jön be, nálam eléri a 6 pontot.

Száraz Szamorodni 2005 Korposd

Lenkey Géza első száraz szamorodni kísérlete. Elhatározta, hogy a Korposdról készít egyet, így nem aszúztak, várták a kedvező pillanatot, ami végül december 5-én jött el. Esni kezdett, gyorsan leszedték a termést és szétterítve ventilátorokkal szárították. Több mint két és fél éves hordós érlelés után 540 palack lett belőle. Intenzív mégis nagyon elegáns, patinás illat fogad. Amikor először beleszagoltam, arra gondoltam: ez „a” száraz szamorodni. Ázott avaros, gombás, erdős, mély és megfoghatatlan. Ahogy melegszik egyre súlyosabb. Kóstolva elegáns, érett, és perverzül dekadens. A botritisz szinte félelmetes mélységeket nyit meg, ugyanakkor nem válik fárasztóvá, nem telepszik rá a borra, fogyasztható marad. Nagyon izgalmas, gazdag, mégis visszafogott bor. Eléri a 7 pontot.

Persze azért nem hagyhattuk ki a pincénél, belenyaltunk az édesekbe is. Muszáj lesz visszatérni miattuk.

Címkék: 2006 2005 kóstolás helyszíni szemle fehér hatpontos ötpontos tokaj furmint hétpontos hárslevelű muskotály 2007 mád 2008 lenkey géza

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr491451033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2009.10.15. 09:19:52

@palack: Amíg el nem értem önvallomásodhoz, addig furán néztem a soraidra és az értékelésedre. Nem akarok durva szavakat használni csak annyit, hogy egy pohár furmintja után nekem savcsökkentőt kellett bevennem. Úgy tűnik, hogy te és a termelő is savhiányosak vagytok. Nem baj, de legalább le tudom fordítani magamnak az "élénk savak" értékelésedet a továbbiakban.

palack 2009.10.15. 10:05:25

@loading: Bár a Lenkey-borok általában nem nevezhetőek savhiányosnak (sőt a mádi borok sem), azért nagy különbségek vannak köztük. Szerintem hiba lenne egy pohár furmint alapján általánosítanod.

Az "önvallomást" meg nem véletlen írtam ott ahol.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 10:07:58

@palack: Tudható, hogy analitikailag mennyi is az a sok sav?

palack 2009.10.15. 10:29:04

@BZoltan: Általában 7-7,5 körüli értékek. Kevés cukor a szárazakban is szokott lenni. De bármelyiről tudok pontos számokat mondani.

nick: 2009.10.15. 10:56:24

@loading: bizony Gézáék egyes boraiban derekas savak vannak, de sztem nem túlsúlyosan, hanem szépen, kiegyensúlyozottan, hogy éppen előnyükre válik

azért ha vkinek savlekötőre lenne szüksége hozzájuk, akkor ott inkább az a valószínű, hogy emésztőszervi problémák lehetnek

amúgy is korunk egyik népbetegsége a stressz miatti reflux (aminek pont ez az egyik tünete), illetve a szervezet túlzott elsavasodása

de sztem ezekről nem a Lenkey borok tehetnek :-)

napi 1-2 citrom levének megivása már sokat segíthet (sok más egyéb mellett, ld. lúgosítás a neten/könyvekben)

nick: 2009.10.15. 11:01:37

...ugye lesz az Élet szép és a Barátságos cuvée is?

:-)

loading 2009.10.15. 11:09:53

@nick:: Így van. Bélgyógyászom nem örül borfogyasztásomnak. Termelőtől függetlenül. Emiatt is írom gyakran a kommentekbe, hogy érzékenyebb vagyok a savakra.
Ennek ellenére túlságosan savhangsúlyosnak találtam a borait. Szemben más tokaji termelők boraival. Ennyi.
Egyébként a lúgosítás az humbug. A kiegyensúlyozott táplálkozásra való törekvés célravezetőbb.

nick: 2009.10.15. 11:12:29

@loading: a lúgosítás egyáltalán nem humbug
a családomban is több példa van erre:
pont a borokkal kapcsolatban látható, mennyit tud ez javulni nagyon rövid idő (már néhány hét) alatt is

sztem megéri azt a minimális áldozatot, főleg ilyen borokért :-)

töppedt 2009.10.15. 12:20:07

Az emberi szervezet Ph-ját bonyolult, igen érzékeny szabályozó rendszer tartja egyensúlyban amit a lugosítást hirdetők által javasolt kivülről bevitt lúg sem tud kibillenteni. Ezt használja ki a sok szélhámos és a savas esők analógiájára azt hírdeti hogy elsavasodtunk. A normális emésztéshez pedig igenis szükség van a gyomor savas környezetére. Amúgy meg fehér bor sav nélkül olyan mint..... és itt sok obszcén hasonlat jutott eszembe amit inkább nem írok le.

loading@ ........szerintem jó borászhoz kell járni, felejtsd el a belgyógyászt

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 12:40:13

@palack: 7-7.5g/l az szerintem nem lehet sok.

palack 2009.10.15. 12:56:48

@BZoltan: Pont a Várban beszéltünk arról, hogy a számok nem adnak magyarázatot mindenre. Van olyan bor, amiben ennél kevesebb is soknak érződik.

Ezeknek a boroknak viszont van elég teste, meg alighanem a kis cukor is besegít. De a legfontosabb, hogy finomak, jólesőek és nem húzósak ezek a savak. Jó a savösszetétel, ha jól mondom.

Labancz 2009.10.15. 13:14:51

Én bizony rájöttem, hogy nem kell elmenni Mádig a Lenkey borokért. A Vármegye utca (Bormatura) szuper lelőhely az ilyesmihez.

loading: Refluxra kiváló orvosság a tejberizs reggelire.

Labancz 2009.10.15. 13:17:08

@BZoltan: Teljesen mindegy, hogy mennyi a borban levő sav. Ha a savérzeted szerint sok, akkor a 4g/liter is sok. Tokaji aszúnál pedig a 9-10g/litert is érezheted kevésnek. Sose a táblázatot nézd, a nyelvednek kell hinni!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 14:04:51

@palack: Jaja,igazad van. Én egészségügyileg értettem, hogy ennyi lehet sok. Ha valakinek mégis, az inkább gusztus kérdése.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.10.15. 14:11:54

@Labancz: Ebben egyet is értünk. Én arra reagáltam, hogy loading kolléga szerint egy pohár ilyen furmint után neki savcsökkentőt kellett bevennie. Már azt hittem, hogy valami extrém magas savtartalomról van szó ami tényleg okozhat ilyen problémát.

palack 2009.10.15. 14:19:22

Lassan egy SZTK váróteremben érzem magam :-)

loading 2009.10.15. 15:05:32

@Labancz: Kössz, de nem teljesen az vagyon nekem. Inkább magánban tárgyalnám ki eü.dolgaimat.
@BZoltan: Nem személyeskedésként, de pl. a Hilla-val nem volt ilyen problémám. :)

zoldful 2009.10.19. 12:05:33

Takács Miklós dolgozik még a pincénél, vagy csak sajátját műveli?

palack 2009.10.19. 23:59:02

@zoldful: Megkérdeztem. 2007 óta nem dolgozik náluk.

Cuvee 2009.10.28. 22:31:20

Jó olvasni , hogy valakinek Takács Miklós is eszébe jut mert ő volt ott a borász. Rossz olvasni, hogy sehol sem említik meg a nevét pedig ő készítette a borokat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.10.28. 23:55:15

@Cuvee: @zoldful: igen, koszi, hogy megemlititek,

a hozzam hasonloan kevesbe jaratosak kedveert is. Legalabb igy talalkozik az ember az alkoto nevevel is, ha nem minden esetben Lenkeyt kell erteni ez alatt, mint az pl en naivan felteteleznem.

Lenkey Géza 2009.11.11. 12:01:53

@Cuvee: @Szomjas Gödény:

Kedves Cuvee és Szomjas Gödény !

2002 óta a Szőlőben (2007-ig a növényvédelmen kívül) és a Pincében a döntéseket én hoztam meg a metszéstől a palackozásig.

Azért tartottam fontosnak,hogy nehéz kérdésekben,kevés tapasztalattal dönteni merjek,mert úgy éreztem,hogy a boraim ettől lesznek az én boraim.

Mikitől az együtt eltöltött nyolc év alatt sokat tanultam és Neki köszönhetem,hogy van egy Soltész Lacim aki tizedik éve dolgozik nálunk és a Pincében a legnagyobb segítségem.

Mikivel a jó kapcsolat ma is él,ő nálunk érleli borait,cserében elkészíti nekem az adminisztrációt.

Üdvözlettel,

Lenkey Géza

mádilány 2009.11.19. 16:17:45

Ez így van! Gézával nagyon jó a kapcsolatunk!
És Soltész Laci tényleg nagy kincs!
Üdv Mindenkinek!
"Miki lánya" :)

Szzoli 2010.03.04. 17:40:14

Lenkey Géza borai megítélésem szerint az eltarthatóságot nagyon jó savakkal alátámasztó borok, amelyek tükrözik a terület, a fajta és az évjárati sajátosságokat. Pont azért jó, mint sok más Tokaji/Mádi bor, mert van gerince, nem laposodik el.
Nekem egyébként sajnos van refluxom, de a legutóbbi 2010. januári látogatásunk során kóstolt több tucatnyi tétel után sem volt szükségem semmilyen szerre!
süti beállítások módosítása