Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három Kabócás

Szászi-olaszrizlingek

2009.12.10. 06:00 - palack

Elérkezett a nagy nap, amit már augusztusban beharangoztam magamnak nevezetesen, hogy egyszerre három Kabócást bontok. Ezek a borok huszonegyedik századi olaszrizling történelmünk legendájává váltak, még a legendákat izgalmasabbá tevő bizonytalan homály is körüllengte egy ideig őket. Az persze rögtön világos volt, hogy a Kabócás nem tradicionális dűlőnév, hanem a területen hangoskodó védett rovarra utal. Persze a régi dűlőnevek is valahogy így születhettek, ebből is lehet még valami. A homály számomra inkább az volt még tavaly, mikor beleszerettem a 2006-os félszáraz Kabócásba, hogy van száraz is ugyanebből az évjáratból (és akkor az édesről még nem is beszéltem.) A Borbarát tavaly téli számának olvasásakor világosodtam meg: bizony rögtön tudtam, hogy muszáj lesz a szárazat is megkóstolnom. A fent már hivatkozott nyári borbuszozás alkalmával Hegymagason végre megtörtént a dolog, sőt a horror ár ellenére hazahoztam belőle is egy palackkal. Nem bántam meg.

Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2007

Nehéz örökségként magasra tett lécet kapott, ám úgy tűnik fel fog nőni a feladathoz - írnám, ha nem kerülném a sportriporteres közhelyeket. Az idei 7x7-en találkoztam vele először, rögtön megtetszett, azóta csak egyre jobban. Kétezer hatszáz forint körül van az ára.

Halványabb, csillógóan tiszta szalmasárga, színénél tekintélyesebb, olajosabb mozgású, szépen mutat a pohárban. Illata intenzív, vonzó, édes, de nem émelyítő karakterű. Puha körte, nyári virágok, finom rumba áztatott mazsola, frissítő mandarin és citromos tea. Ami pedig igazi tartást ad neki, az a mély, hűvösen elegáns ásványosság. Kóstolva nagyon gazdag, de egyáltalán nem nehéz, akárcsak orrban. Inkább széles, mint magas, szépen szétárad a nyelven. Sima felszínű, simogat, kényeztet. A savak észrevétlen teszik dolgukat, én egy cseppet több vibrálást el tudnék viselni a részükről, ám ők szerényen a háttérben maradnak. A korty első fele az érett, leheletnyit túlérett húsos gyümölcsösség kiteljesedéséről szól, a második felvonásban bekapcsolódik egy kis finom sósság és némi markáns kesernye. Lecsengése hosszú: utóbbiak illetve az alkohol melege dominál benne. Nagyon szép olaszrizling és nagyon szép szigligeti bor. Biztos hét pont. Bontás után napokkal is.

Szigligeti Olaszrizling Kabócás 2006 (félszáraz)

Az ismertebb testvér, a rejtőzködő száraz mellett. Pedig neki csak a hátcimkéjén szerepel a Kabócás elnevezés, szemből akár sima olaszrizlingnek is hihetnénk. A harmadik szüret után fennmaradó egészséges fürtök karlevágásos 3 hetes töppesztést kaptak a tőkén. A spontán erjedés után hat gramm cukor maradt benne. Háromezer forintba kerül.

Szép aranyszínű, tükrös, tiszta. Illata nagyon intenzív, hasonlít vagy inkább a 2007-es Kabócás hasonlít rá. Megvan benne minden, ami a fiatalabban, csak még gazdagabb, még hangosabb nála. Marcipán, rumosdió, banán, franciakrémes és még ki tudja mi gazdagítja az amúgy sem szegény virágos, körtés, mazsolás, citrusos, teás illatorgiát. Kóstolva kezd kissé tömény lenni, de még mindig van benne elég sav, hogy ne nehezüljön el. Itt is a zamatok viszik a prímet, szétterülnek a nyelven, élvezetesen, jóízűen. A finom sósság és a kötelező kesernye is beúszik a képbe időben, és markánsan - ahogy kell. Csúcsformájához képest a savak kerekedtek, ami ilyen test és ízkavalkád mellett azért nem igazán számít pozitívumnak. Lecsengése tartós, tartalmas, finoman kesernyés. Még mindig nagyon tetszik, de már nem olyan izgalmas, mint tavaly volt. Hat és hét pont között van, talán nem csak múltja miatt merül fel bennem a hét. Bontás utáni napokon rohamosan vesztett savaiból, ez is azt mondja nekem: túl van már a csúcsán.

Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2006 (száraz)

Nem rejti hátcimkéjére, büszkén viseli Kabócás mivoltát. Október elején az ültetvény 30%-án az összes fürtöt leszüretelték: ez a tétel száraz borrá erjedt ki. Hatezer forint az ára.

Aranyszínű halványabb egy árnyalattal, mint a félszáraz. Illata intenzív, a három kabóca közül azonban a legkevésbé hangos. Cserébe viszont ő a legizgalmasabb: a virágok, a nap szikkasztotta szalma, az érett grépfrút és a túlérett szőlőszemek melegségét hűvös, köves jegyek keretezik. Kóstolva ismét ugyanazt kapjuk, amit az illat igér. Ez a bor is széles, gazdagon árad szét a nyelven, ugyanakkor magas is, a kötelező feladatok elvégézése mellett a savaknak marad ereje a játékra is. Amíg a másik két borban két félidőre lehetett bontani a kortyot, addig itt inkább egyfajta dinamikus egyensúly alakul ki a telt gyümölcsösség, finom sósság és kiváló kesernye viszonylatában. Az alkohol itt simul bele leginkább a képbe. Lecsengése a legintenzívebb: egy darabig szinte nem akar csendesedni, olyan mintha még mindig a számban lenne. Ez bizony nyolc pont. Bontás után napokkal is.

Szászi-borok legnagyobb választékban saját vinotékáikban, a hegymagasi pincénél illetve a Szigligeti Vár aljában kaphatók. Budapestre online lehet rendelni tőlük, de vannak boraik a Borfalu Bortékákban, a Decanternél, a Radovinnél, Zwackéknál és Kovács Antal újonnan indult webshopjában is.

Az ominózus dűlő fotója a pince honlapjáról származik.

Címkék: balaton 2006 kóstolás fehér olaszrizling hatpontos badacsony hétpontos nyolcpontos 2007 szigliget szászi szászi endre

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391584605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.10. 09:29:59

Palack úr, érdekel engem ez a bor. Két dolog azonban aggaszt. Irtad a szárazról: "Az alkohol itt simul bele leginkább a képbe."
Ugyanakkor világos hogy itt a legmagasabb az alkohol. A félszáraz alacsonyabb alkoholtartalma kiáll? Mégis mennyi a címkén bevallott alkohol ezeken a borokon?

A másik meg hogy a félszáraz "Ökologiai gazdálkodásból származó bor"-
Miért, a többi nem? Ez ellenórzött vagy önjelölt kijelentés? Ha ellenörzött, kinek a tanusítványa van a palackon?

Ez azért érdekelm mert én már nagyon belefáradtam az ország önjelölt bió borászaiba akikből hiányzik a szakértelem és kitartás.
Te voltál ott, én nem.
Mi az igazság?

lackó 2009.12.10. 09:44:30

@Kóstolómester: szerintem menj el és győződj meg róla, ennél biztosabb nincsen...amúgy Endrénél nem hiányzik egyik sem.

palack 2009.12.10. 11:19:08

@Kóstolómester: Kedves Mester, egyik kérdésben sem érdemes aggódnod. Az alkoholok legfeljebb kellemesen melegítenek, és bár tanúsítványt nem kértem, de bio kérdésben is száz százalékig megbízom Endrében. Szerintem, ha Gyulával elmentek hozzá, ti is így lesztek ezzel. Egyébként holnap lesz a Zwack Open (a naptárunkban is láthatod), a Szászi Pince is a meghívottak közt szerepel.

Kóstolómester (törölt) 2009.12.10. 11:41:55

@palack: Köszönöm palack úr. A Zwack Open most kimarad mert Ausztriába megyünk XL-es karácsonyi bevásárlásra.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.12.10. 11:48:11

Megvan a következő kirándulásunk helyszíne!

villányifehér 2009.12.10. 12:44:01

Szeretem a balatoni bort nagyon, de ez a karlevágásos töppesztés nagyon gáz.
Mo.-on a Balaton volt és most is az ideális aszús hely Tokaj után bátran lehet próbálkozni....

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.10. 13:32:04

@villányifehér: Én nem tudom (mondom), hogy gáz-e. Holnap megkérdezem a mestertől, hogy mi a háttere ennek a dolognak.

Az én kifogásom az ilyen technológiával szemben tételesen az, hogy a karlevágásos töppesztés (csinálja egyébként ezt több termelő is amúgy) gyakorlatilag ugyanaz a módszer mint amit a szalmabor, vagy a hűtőládás jégbor esetén és a fordított ozmózis esetében alkalmaznak. Ezek a _NEM_ természetes koncentrálása az alapanyagnak. Aki akarja, az persze csinálja szíve joga. De hogy hogyan fér meg ez ahhoz a szemlélethez, hogy a musthoz/borhoz nem adunk hozzá olyant ami nem tartozik bele és nem is veszünk el belőle semmit... na azt én nem tudom.

A másik problémám az növényélettani. Szóval az ilyen töppesztés gyakorlatilag egy előrehozott metszést jelent és azért nem ok nélkül szokták a vegetációs időszak után metszeni a szőlőt. Tudtommal (a téved és az ostobaság jogát fenntartom) sok fontos tápanyag vándorol vissza a gyökerekbe a vegetációs időszak végével. Ezért is jó még a szobanövényeken is hagyni a növényen elszáradni egy-egy levelet és nem lecsippenteni félig még zölden.

Mindezzel együtt határeset, hogy egy termelő elfogadhatónak tartja avagy sem ezt a módszert. Mindenki maga húzza meg a határt, hogy a saját szőlőjében mit tart jónak és mit nem.

fiatalborivo 2009.12.10. 15:50:31

Itt gyakorlatilag akkor arról van szó hogy a kiválasztott fürtöket nem szedik le és ezek karait félig levágják és még kinthagyják ilyen fél tápanyagellátás mellett, vagy levágják és a karokkal együtt kirakják még a sorba hogy töppedjen? Nem hallottam még erről a techről, azért kérdezem csak. Amúgy hol lehet ennek utánaolvasni tud valaki segíteni, szeretek kísérletezni.

palack 2009.12.10. 16:04:07

@fiatalborivo: DMR módszernek hívják. Ha ezt beírod mondjuk a Google-be, akkor elindultál.

godbacchus 2009.12.10. 16:50:18

@BZoltan: szerintem ez még természetesnek mondható mivel csak a nap melegét használja a termelő mint más a botrytist. És nincs külön fordított ozmózis szűrőgép. A szalmabor pedig nem csak a déli országokban bevett technologia nálunk is az volt de az utóbbi 60 vagy talán még több év is elfelejtette a szakmával ezt az eljárást.

kádkongató 2009.12.10. 17:13:14

Botrányosan rondák a Szászi címkék a "csúcsboraik" esetében nem méltók a borhoz. Az átláthatatlan fajtaválaszték sem hiszem, hogy a javukra válna. Csak a hátsó címkén van Kabócás felirat meg ilyen marhaságok... Ez kicsit balkáni megoldás szerintem.
Szóval ha a pince a komolyabb borok mentén teszi le a voksát, és nem csak úgy bele-bele akar nyúlni a komolyabb borokba a sok másik középszrű mellett, nem lenne rossz kicsit letisztulni több értelemben is.

kukko 2009.12.10. 17:36:09

Ha már a poszt vége megemlítette, hogy hol kaphatók ezek a borok, akkor én is felhívnám a figyelmet egy jó kis vinotékára, a Balatoni Borgalériára. Én Balatonfüreden bukkantam az egyik üzletükre, ott vettem Szászi Olaszrizlinget (a félszárazat), de jó kis kézműves pincék boraival lehet náluk találkozni.

A Szászi címkéiről csak annyit, hogy a címke alapján meg nem vettem volna...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.10. 19:12:33

Sajnos csak a Kabócásak jók igazán, meg még talán valami egyszerűbb olaszrizling. Az összes többi borában húznak a zöld savak. Nyáron majdnem minden borát megkóstoltam, nem voltam happy. Nem kellene ennyi fajtával foglalkozni, hanem 3-4-re koncentrálni.

villányifehér 2009.12.10. 22:13:09

" Csak" annyi a bajom vele hogy egyszerűen ez nem természetes. Ha nekem lenne a Balatonnál szőlőm tuti, hogy inkább kockáztatnék az aszúsodással.
Ha ezt megteszem a Villányi-hegységben akkor ott még inkább kivárnék.
Nálunk is csinálják ezt páran jellemzően nem a minőség mindenek feletti harcosai.

vinos 2009.12.10. 22:59:00

@akov: A vöröseket meg felejteni, de gyorsan. Kikerülendők.

Webota 2009.12.10. 23:01:10

Érdemes megkóstolni a Szászi féle 2009-es száraz Muskotályt. Van egy kis üzlet a Wekerlén, ott már van.

kádkongató 2009.12.11. 01:38:59

@villányifehér: Nemtudtam hogy villányban vannak "minőségmindenkefelettiharcosai"
jó lenne kóstolni tőlük

zoli 2009.12.11. 09:26:17

@villányifehér: @BZoltan: miért nem természetes az eljárás?

palack 2009.12.11. 09:41:11

Szerintem a vörösei is egyre jobbak. Igaz, nem szokványosak és nem annyira kiválóak, mint a kabócák fehérben, de azért én már nem kerülöm ki őket.

marvin__42 2009.12.11. 09:45:40

@palack: Melyik Szászi vöröseket ajánlanád? A fehérek nagyon ízlenek, szívesen kipróbálnék valami vöröset is Tőle.

palack 2009.12.11. 10:12:07

@marvin__42: Most hétfőn kóstoltam a 2008-as cabernet sauvignont. Nagyon érdekes és kedves bor szerintem, bár 3000 Ft-ért nem olcsó. Viszont van egy balatonmelléki vörös (zweigelt+szent lőrinc talán) 800 Ft körül nagyon jó vétel, persze más kategória. Ősszel ittam egy franc-t is tőle: ízlett.

Korábban nekem sem tetszettek a vörösei: nem tudom, a borok vagy én változtam-e.

marvin__42 2009.12.11. 11:41:02

@palack: Köszönöm, valszeg majd próbálkozom valamelyikkel (most karácsonyra már megvolt a bevásárlás, de ami késik, nem múlik).

villányifehér 2009.12.11. 11:43:41

Vannak ilyen termelők minden borvidéken, csak nem biztos,a hogy gazdag, híres ( nagyképű stb.)borászok közül kerülnek ki.
Villányt könnyű általánosítani meg utálni mivel számosan az elmúlt évtizedben hátradőltek és úgy gondolják, hogy már felértek a csúcsra.
A csúcsról viszont- minden paraszt tudja-csak egy irány van....

Cirfandlia 2009.12.11. 13:30:38

Hát ezt a karlevágásként definiálását a DMR-nek azt hittem a szerző maga kreálta, de fenn van a borászat honlapján is...
Remélem nem csonkolták az ültetvényt és minden tőke termőkarját levágták... Célszerűbb volna szálvesszőt vagy termővesszőt írni attól függően hogy milyen művelésmód van. (Feltételezem ernyő, és a "kar" a tavasszal amúgy is tőből levágandó letermett szálvessző lenne...)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.11. 21:28:45

@zoli: Mert nem természetes módon koncentrálódik az alapanyag. Gyakorlatilag a szalmabor, hűtőláda és a fordított ozmózissal azonos kaliberű megoldás arra, hogy a vizet kivonja a gazda a szőlőből. Én nem csinálnám egyiket sem, van természetes módja annak, hogy koncentrált alapanyagot szűrjünk.

zoli 2009.12.11. 23:08:34

@BZoltan: Még mindig nem értem a logikát, egy mechanikai műveletről beszélünk, nem a víz gépi kivonásáról.
Na jó, persze, hogy értem, de nagyon nem értek egyet vele.
Szóval természetesség? A koncentrációt te hogyan éred el? Beállítod metszéskor a kívánt terhelést, hajtást válogatsz, fürtkezdeményeket dobálsz a földre, mechanikai műveletek, emberi beavatkozások sora, hogy keresztülhúzzuk a szőlő számítását...

lackó 2009.12.12. 08:29:09

@BZoltan: @zoli: Érdekes szakmai vita...folytatnátok? :)

zoli 2009.12.12. 09:03:42

@lackó: Nem is annyira szakmai, inkább felfogásbeli. Sztem a jó bor megszületése legalább annyira az ember diadala, mint a természeté. Sőt, egy bor megismételhetetlenségében (-megszámoltam, 24 betű) az emberi tényező a kiszámíthatatlanabb.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.13. 11:32:36

@zoli: Ilyen logikával a fordított ozmózis is és a hűtőládázás meg a szalmán szárítás is természetes módszer lenne... ahogy nem az.

A szőlészeti munka a szürettel ér véget. Ha elvágod a fürt alat az ágat akkor te gyakorlatilag leszüreteltél.

Szerintem húzzunk éles vonalat a szőlészeti munka és a borászati munka között. Ameddig élő növénnyel dolgozunk, van lékeringés de legalább a gyümölcs a tőkén van az addig szőlészet. Amint a gyümölcs fizikai kapcsolata teljesen megszűnik a tőkével onnantól az már a feldolgozás vagyis a borászat része. A borászati munka során pedig szerintem a borhoz hozzáadni és abból elvenni nem kell.

Ez szerintem nem felfogásbeli, hanem kőkeményen szakmai kérdés.

Részben igazad van, hogy a jó bor az az ember diadala is, de szerintem az ember az része a természetnek és illik az ezzel járó felelősség tudatában cselekednie.

godbacchus 2009.12.13. 12:03:28

@BZoltan: Ez már szőrszálhasogatás. Szerintem is a szürettel van vége a szőlészeti munkának de csak akkor ha levágtam a fürtöt nem pedig a vesszőt.
Az én filozófiám szerint a borász csak ronthat a dolgokon jobbá már nem nagyon teheti a minőséget, mint amilyen a szőlő minősége.
Kommentjeidnek pedig teljesen ellentmondasz amikor hozzáadni szeretnél a borhoz valamit...

zoli 2009.12.13. 12:58:10

@BZoltan: ha nem akarod érteni a különbséget a fagyasztás, a RO és a DMR vagy a szalmabor készítése között, akkor igen nehéz lesz érdemben beszélgetni, de azért próbáljuk meg.

"A szőlészeti munka a szürettel ér véget. Ha elvágod a fürt alat az ágat akkor te gyakorlatilag leszüreteltél." - ez egy elég nyakatekert magyarázat. Amíg nem dolgozod fel a szőlőt, hogyan szüretlehettél volna?

Azért mutass rá nekem arra, hogy a monokultúrában, katonás sorokban, huzalok közt termelt somlói juhfarkhoz hogyan jutottunk el a vadon termő kék bogyójú erdei szőlőtől? Csak bele-bele nyúlkálhatott az ember az ősi rendbe és saját igényei szerint alakítgatta ennek a növényt a sorsát.

"az ember az része a természetnek" - ezzel teljes mértékben egyet értek, de ingoványos talajra keveredtél, mert akkor a hozzáadagolt glicerin, mint az emberi szellem terméke is természetesnek mondható.

Az az érzésem, kicsit önkényesen döntöd el, mi is a természetes és mi nem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 07:50:34

@godbacchus: Tehát ha levágom az ágat az nem szüret, de ha csak a fürtüt akkor az igen? Ne viccelj kérlek. Ez szakmai és adot esetben törvényi kérdés.
Azt meg nem tudom, hogy miből vetted le, hogy én bármit hozzáadni szeretnék a borhoz. Valószínűleg pontatlanul fogalmaztam. Én pont azt vallom, hogy a borból/mustból el semmit nem veszünk és ahhoz hozzá sem adunk semmit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 07:59:02

@zoli: Kérlek a beszélgetés során kerüld a személyeskedést. Semmi értelme ninc sés csak rossz hangulatot kelt.

Az RO, DRM és a szalmázás technikáiban van egy közös dolog és egyben a technika lényege, nevezetesen az, hogy az alapanyag mesterséges koncentrálása érdekében a már _LESZÜRETELT_ gyümölcsből vizet vonunk ki.

A szüret és a feldolgozás ké külön fázisa a borkészítésnek. A szüret azzal kezdődik, hogy elválasztod a gyümölcsöt a tőkéről, a feldolgozás pedig az esetleges szemezéssel, darálással vagy ezek hiányában a préseléssel.

Ez két annyira különválasztott dolog, hogy például a Somlói védett eredetű borok törvényi szabályozása előírja, hogy a szüret napján a szőlőt fel kell dolgozni. Vagyis a Somlón konkrétan törvényileg tilos védett eredetű bor készíteni ezzel a DRM technológiával.

Továbbra is azt hangsúlyozom, hogy a szüret előtt a szőlészeti kreativitás és a növénytermesztés szép szakmájának a gyakorlása az élesen elválik a borászati munkától ami attól a pillanattól kezdődik amikor levágod a gyümölcsöt a tőkéről, hogy a fürtöt vágod cak le, vagy akár kivágod az egész tőkét az a lényeget tekintve édesmindegy.

zoli 2009.12.14. 08:48:33

@BZoltan: Ne haragudj, ha személyeskedésnek veszed, de az az érzésem, hogy nem könnyű úgy értekezni, hogy egy gépi beavatkozást összemosol egy mechanikai művelettel, a szalmabor készítésének hagyománya ráadásul több évszázadra nyúlik vissza.
Kicsit olyan ez a típusú összemosás, mintha én azt mondanám, hogy nekem a fürtválogatás meg a négyszögletes dinnye egykutya. Nyilván nem, de az elméletedbe belefér, miután nincs még szüret.

Számomra felesleges éles határokat húzni, mikortól van szüret és mikortól feldolgozás és hadd hangsúlyozzam: nem kivonom a vizet, hanem magától, természetszerűen aszalódik.

Ajánlok még figyelmedbe, egy É-Olasz technológiát, az ún. cormónsi metódust ahol kis éles csipeszeket raknak a fürt szárára, hogy leszűkítse tápanyag áramlásának lehetőségét. Ez belefér a világképedbe? Sztem ennél jóval természetesebb a DMR vagy a szalmabor.

Az a somlói rendelet gondolhatod, hogy nem a DMR ellenében fogant, hanem az érdekében, hogy a konténerekbe szüretelt, ömlesztett anyagot vigye még el aznap a badacsonyi pincegazdaság vagy mittudoménki...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 10:37:29

@zoli: A legteljesebb mértékben mindegy, hogy egy módszernek milyen hagyományai vannak, ha egyszer az arról szól, hogy a szüretelt alapanyagot mesterségesen koncentráljuk.

A lényeg az az, hogy a szüret után a mustból avagy a borból sem gépileg, sem kézileg, sem napsütéssel, sem hűtőládával, vagyis semmilyen módszerrel nem veszünk ki semmit.

Ennél egyszerűbben ezt nem lehet elmondani.

Az is teljesen mindegy, hogy a somlói védett eredetű borok szabályozása milyen gondolattal fogant. A lényeg az az, hogy a DRM tiltott, ugyanis a gyümölcs levágása a tőkéről (karral, vesszővel, vagy szárral az lényegtelen) az a szüretet jelenti és a szabályozás szerint aznap köteles vagyok vagy szemelni-darálni vagy préselni.

A szüret _UTÁN_ szalmán, levágott karon, a természetben vagy hűtőládában, fordított ozmózissal vagy természetes párolgással koncentrálni a mustot sokak szerint nem fér bele a természethű borászkodásba. Akinek a szalmabor készítés belefér annak nyilván a fordított ozmózis is, ugyanis technológialag pontosan ugyanarról szól a kettő még akkor is, ha a megvalósítás más. Ugyanis _NEM_ a megvalósítás módszere az amiről beszélgetünk, hanem arról, hogy szabad-e avagy sem bármilyen módon koncentrálni az alapanyagot avagy sem.

Szerintem nem, szerinted igen. Szíved joga. De azért az fontos, hogy nevezzünk nevén a dolgokat. Ez nem személeti és filozófiai kérdés, hanem szakmai és törvényi.

godbacchus 2009.12.14. 14:50:13

@BZoltan: tehát ilyen vessző elvágást somlón kívül bárki tehet mivel nincs más törvényi szabályozás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 15:54:00

@godbacchus: A Somlón is lehet, ahogy bárhol máshol is lehet. A Somlón csak akkor nem lehet, ha védett eredetű somlói borként akarod palackozni a borodat.

Én csak azért hoztam elő ezt a témát, mert szerintem hiba az igazság bugyrait nem feltárni egy ilyen triviális szakmai kérdés esetében.

Szóval ne legyünk szemellenzősek, ez az áglevágós és helyben szárítós módszer semmiben sem különbözik a szalmabor készítéstől, a must fordított ozmózissal való koncentrálásától sem pedig a fagyasztóládázástól.

zoli 2009.12.14. 16:23:21

@godbacchus: Sztem Somlón is lehet DMR (nem DRM) módszerrel készíteni bort, ugyanis tudtommal csak BZoltán szerint történt meg a szüret a vessző elvágásával, a szabályozás az én értelmezésem szerint ilyesmire nem tér ki.

@BZoltan: "Akinek a szalmabor készítés belefér annak nyilván a fordított ozmózis is" - ki kell, hogy ábrándítsalak, nem. Lehet, hogy neked csak fekete és fehér létezik , én számon tartok további színárnyalatokat.

Most már nagyon elbeszélünk egymás mellett, megpróbálom elmagyarázni, hogy mi az, amit igazából mondani szeretnék, hogy ne részleteken lovagoljunk.
Az emberi találékonyság formálja évezredek óta a termesztett növények, az azokból készített termékek milyenségét. Folyamatosan változik a növény, a feldolgozás technológiája. Mindig van és lesz, aki kesereg az idők múlásán, mikor joggal, mikor feleslegesen.
Példa: van aki élből elutasítja a tartályban erjesztett bort, holott abban mutatkozik meg a lehető legletisztultabb formájában a fajta, az évjárat. Ugyanis tartályból nem ázik ki csersav, miegymás, alaposabban tisztítható, így akár a rejtőzködő mellékízek, borhibák jelenlétének esélye is csökken. És most véletlenül se érts félre, egyáltalán nem azt mondom, hogy a tartályos jobb vagy rosszabb, hanem azt próbálom szemléltetni, hogy valójában természetesebb, mégis általában természetellenesség vádja miatt utasítják el. Ez sztem az ellentmondás, a logikai bukfenc abban, ha a vélt természetességet mindennél előrébbvalónak tartjuk, hiszen pusztán a természetesség önmagában még nem eredményez jó bort.
Ilyenkor jön elő az a típusú érvelés, hogy ugyan, akkor már szőlő se kell a borhoz, összevegyítünk mindenféle szerből jónak tűnő "bort", tehát megint ott vagyunk, hogy vagy természetes vagy nem, punktum.
Bizony a jóság, a finomság némi megalkuvást követel (kén és növényvédőszer nélkül én pl. nem tudok elképzelni minőségi borászkodást), és valóban, nehéz meghúzni a határt elfogadható és nem elfogadható beavatkozások között (itt most csak a legális "hamísításokról" beszélek), mindenki sajátosan értelmezheti és félreértelmezheti, de ez számomra nem jelent akkora problémát. Ha megismerek egy borászt vagy csak a borait el tudom, dönteni, hogy számomra érdekes, hiteles vagy sem, nem kell hozzá ismernem, mi a filozófiája szőlőben és pincében, hogy önigazolva érezzem magam. Sőt, ha utólag kiderülne, hogy egy "műtanninos" bor ízlett, lehet, hogy akkor se érezném skizofrénnek magamat...

bortao 2009.12.14. 17:03:31

@BZoltan: Nem tudom mennyire olvastatok bele a DMR módszerbe,de nekem az jött le belőle,hogy a levágás után a levelek még vegetálnak tehát energiát és tápanyagot jutattnak a szőlőbogyókba és mivel a nagy "körrel" már nincsenek kapcsolatban ez teljes mértékben a bogyókban realizálódik és persze a vízvesztés is történik ami töményíti a beltartalmat.Mielőtt a hitetlenkedés szárnyra kapna ez az infó a Pannon Egyetem Agrártudományi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet publikációjából származik.Elképzelhetőnek tartom a folyamatot és nem szőlő "megerőszakolása" szerintem,persze a megfelelő helyen és időben alkalmazva.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 20:33:10

@zoli: Írsz sok okosságot. De tisztázzunk egy apróságot. Kérek válaszol egyenesen egy egyenes kérdésre. Szerinted el szabad mesterségesen venni a gyümölcsből, mustból, borból olyan dolgot ami benne volt avagy sem?

A másik egyszerű kérdés, hogy szerinted mi a szüret definíciója, ha nem az, hogy levágom a gyümölcsöt a tőkéről? Ha a kart vágom le akkor az nem szüret csak ha fürtöt vágom le? Logikus ez így?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 20:38:27

@bortao: A módszer lényege nem más mint a szőlőgyümölcs víztartalmának mesterséges csökkentése azáltal, hogy a fürtöt leveszed a lékeringésről. Hogy ezt levéllel teszed és hogy az még fotoszintetizál az nagyon mellékes.

Szerintem itt ebben a kérdésben a szerecsen mosdatása folyik, de vastagon. Számomra a kérdés triviális és egyértelmű. Én semmilyen körülmények között nem tartom elfogadhatónak az must mesterséges koncentrálását. Lehet keresni a kiskaput, de a dolog akkor sem szól másról, minthogy a gazda nem elégedett a természetes koncentrációval és ezért a tőkéről leválasztott gyümölcsöt mesterségesen szárítja.

Nincs mit ezen mit magyarázni.

zoli 2009.12.14. 21:29:03

Látom nem az álláspontom érdekel, inkább csak nyerni szeretnél egy vitát vagy kicsikarni belőlem vmit, ami után lehet nyomni a billogot: eretnek.
Legyen. Igen, az én világképembe belefér a szalmabor vagy a DMR, fölösleges győzködnöd arról, hogy mesterséges, ha sztem nem az, hiszen ember teszi a két kezével.

Amúgy meg teljesen hidegen hagy a szüret egzakt definíciója, kérdezd meg a hegybírótokat, lehet-e Somlón DMR-t alkalmazni szerinte vagy sem.

Szeretnél éles határvonalat húzni jó és rossz között? Tőled még szélebbről nézve te a kénnel vagy a derítéssel (beleraksz, illetve elveszel - tipikus szófordulatok) szintén a sötét oldalon állsz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.14. 21:40:38

@zoli: Kedves zoli, valamiért tévesen azt gondolod, hogy én bárkit elítélnék vagy megítélnék az alapján, hogy milyen borászati technológiát használ avagy tart elfogadhatónak. Ha ismernél személyesen akkor tudnád, hogy semmi nem áll tőlem távolabb mint az ítélkezés bárki fölött. Az ítélkezés az egy szinttel fölöttünk történik. Én csak fenntartok egy álláspontot és szívesen elmondom, hogy miért, mi alapján döntöttem úgy, hogy valamit magamra és csakis magamra nézve elfogadhatónak tartok avagy sem. Azt sem értem, hogy szerinted én mit nyernék ebben a vitában, ahogy azt sem értem, hogy miért személyeskedsz amikor egy átlagos szőlészeti, borászati kérdésről beszélgetünk. Nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, mert ennek amúgy sincs jelentősége.

A kérdésemre pedig sajnos nem válaszoltál, ezért nagy tisztelettel felteszem mégegyszer: Szerinted el szabad mesterségesen venni a gyümölcsből, mustból, borból olyan dolgot ami benne volt avagy sem? Igen vagy nem?

Szerinted az amikor levágjuk a gyümölcsöt a tőkéről az szüret avagy sem? Ha az ág levágása nem szüret akkor a fürt levágása miért az? Ha hagyok levelet akkor az már nem szüret?

Amúgy igen, a kén és a derítés tényleg rossz dolog, de sajnos szükséges. A gyümölcs szárítása viszont nem, mert a koncentráció elérhető más módon is. Tény az melósabb és drágább. Na itt van a kutya elásva.

zoli 2009.12.15. 01:38:22

Személyeskedés vagy sem, sztem szövegértési problémáid vannak.
Ha nem akarod érteni egészében, mit mondok, akkor ebben biztosan megtalálod a számításod: igen, el lehet venni és hozzá is lehet adni.

Szüret-e? Nem.

Hogy mindez mit takar? Kit érdekel...

Uí: tévedésben vagy, ha szted a DMR az ócska szőlő koncentrálására irányul, ugyanis a technológiának az az alapfeltétele, hogy a szőlő teljesen érett, harmónikus stádiumában kell elvágni a vesszőt, hiszen a cukor-sav arány egymáshoz viszonyítva nem változik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 06:30:06

@zoli: Értem, tehát szerinted szabad az musthoz, gyümölcshöz, borhoz hozzáadni és abból elvenni valamint szerinted a szőlő elválasztása a tőkétől nem szüret. Te a te szőlődben csináld úgy ahogy te akarod, én az enyémben meg ahogy én akarom.

Ahogy gondolod. Attól szép a világ, hogy nem gondolkodunk egyformán és nem ugyanúgy látjuk a dolgokat.

Bennem nem kelt agressziót az, hogy valaki máshogy gondolkodik és soha nem szoktam burkoltan lehülyézni azt aki nem ért velem egyet. Ahogy látom, te viszont igen. Ezért részemről veled a beszélgetés lezárva, vélhetőleg más témában is.

zoli 2009.12.15. 08:12:33

Na, csak megvolt a válaszok kicsikarása, a billog is, plusz az utolsó szó.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.15. 08:46:13

ennél abornál konkrétan a nem meglévő koncentráció miatt volt szükség erre a műveletre, ezt Endre elmondja bárkinek, aki ellátogat hozzá egy pohár boréret...
a bort kóstoltam nemrég, nagyon szép állapotban van...értéke nyílván más számomra vagy BZoli számára, mint annak aki vakon szeret véleményt mondani egy borról...

zoli 2009.12.15. 08:54:20

@ringsider: ha én vagyok az, aki vakon mondtam véleményt egy borról, akkor légy szíves, mutass rá, hol is tettem ezt.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.15. 09:02:14

@zoli: nem te vagy!általánosságba beszélek a vakkostolás határairól!

bortao 2009.12.15. 14:24:55

@BZoltan: Szerintem a DMR nem elvesz a szőlőböl,hanem hozzátesz mégha minimális mértékben is,mert a teljes érettség után már maga a szőlőnövény is használ a bogyóban lévő anyagokból és ha ezt a csapot "elzárjuk"bogyóban lévő koncentráltság nem csökken és a levelek még működő hatása miatt,igaz nem nagy mértékben de hozzátesz a beltartalmi anyagokhoz.Te ezt nem tartod természetesnek és elfogadhatónak,viszont akkor miért nem alkalmazza sokkal több borász?Semmi más oka nincs szerintem csak annyi,hogy ezt megfelelő fajtáknál és helyen,időben alkalmazzák sokszor csak kíváncsiságból és kisérleti okokból vagy esetleg szortiment bővítés céljából.A bortörvény engedélyezi,vegyianyag mentes,koncentrál...akkor miért tartod ennyire ördögtől valónak?A vízvesztés persze velejárója a technológiának,de ezt nem látom komoly kardinális és főleg elvetendő "problémának".Az Endre szerintem az egyik prominens szakértője az olaszrizlingnek(nekem is kedvenc fajtám)és amíg ilyen komplex és egyedi tételeket tesz le az asztalunkra addig nem lehet gond.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 14:47:46

@bortao: Valami félreértés van itt vagy rosszul fogalmaztam. Nem tartom a DMR módszert ördögtől valónak. Én, személy szerint szélsőségesen ragaszkodom azon álláspontomhoz, hogy nincsen abszolút jó avagy ördögtől való technológia. A termelő sok tucat döntést hoz meg, néha kompromisszumokat kötve néha anélkül azért, hogy a lehetőségeihez képest a kitűzött céljait elérje. Én soha, senkit nem ítéltem el és nem bélyegeztem meg azért mert egy törvényes módszerrel él.

A kérdéses technológiát én nem használom azért mert szerintem ez az alapanyag egy pontos olyan koncentrálását jelenti amilyen koncentrálást a fordított ozmózis és a szalmaborkészítés is eredményez. A kettős-mérce elkerülése végett nem használom egyiket sem.

A törvény sok mindent megenged és sok borász él is a törvények adta lehetőségekkel. Az, hogy én nem élek ezekkel az semmiképpen nem jelenti azt, hogy én bárkit vagy bármit elítélnék.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 14:52:57

@bortao: Egy dolog azért szöget ütött a fejembe:

"...amíg ilyen komplex és egyedi tételeket tesz le az asztalunkra addig nem lehet gond."

Bár messze nem Szászi Endrére vonatkozik, de azért ugye mindketten tudjuk, hogy az szemlélet, hogy ameddig finom a bor addig sok minden megengedett az nagyon ingoványos talajra vezet.

godbacchus 2009.12.15. 15:06:25

@BZoltan: Na latod!
ezert vannak a torvenyek es rendelkezesek hogy ezeket betartva tudd mit tehetsz es mit nem. Es hat mindent szabad ami nem tilos, a torveny fekete es feher, azon kivul pedig te szinesited meg ahogy csak akarod.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 15:13:25

@godbacchus: Azért szerintem nem fog senki megkövezni és radikális szektásnak tartani :) ha azt mondom, hogy a jelenlegi törvények azért nem a prémium minőség biztosítékai. Sok mindent megenged a törvény amikkel a komolyabb minőséget megcélzó termelők nem élnek.

Türkménbasi 2009.12.15. 16:01:37

Nem nagyon érdekel, hogy rondák-e Szászi borcímkéi, tőlem alkoholos filccel is ráírhatná, hogy mi van benne.

Egy szigligeti barátom vitt el hozzá tavaly nyáron, addig nem is ismertem. Kissé spicces voltam amikor kiadtam 6.000 Ft-ot az ott nem is kóstolt Kabócásra, aztán azóta alkalmanként újra és újra elköltök erre a borra ennyit. Ez a kivétel ami erősíti a szabályt.

Ugyanis előtte és azóta sem ittam ennél jobb fehérbort.

bortao 2009.12.15. 16:15:25

@BZoltan: Dehogy akar bárki is megkövezni(bár az ásványosságot már kibeszéltük(:-)))csak azt akarom mondani,hogy inkább ezt alkalmazza egy borász és ne a fordított ozmózist ill.bármilyen besűrítési trükköt.Talán ez áll legközelebb az átlátható és esetleg ellenőrizhető lehetőségekhez és még energia takarékos is.A törvényeknek pedig tényleg csak addig tényleges az ereje amíg TISZTESSÉGESEN közelítünk hozzá.Azt hiszem sok-sok probléma megoldható lenne a mai világban ha egy kicsit jobban arra figyelne a "HATÓSÁG" ami igazán rosszat tesz a magyar borkultúrának!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 17:42:26

@bortao: Szerintem a fordított ozmózis az teljesen ugyanaz mint ez a karlevágós módszer. A romantikája más, mert ez utóbbihoz nem tartozik egy zümmögő masina és mert ez előbbinek rosszabb a sajtója.

Kaptam én itt már hideget, meleget, de ha pusztán a tényeket és csakis az objektív konkrétumokat nézzük akkor ez a DMR, fordított ozmózis és a szalmabor készítés is röviden abból áll, hogy az alapanyagot az után sűrítjük, hogy a gyümölcsöt levágtuk a tőkéről. Az, hogy ezt a nap melegével és széllel vagy árammal hajtott masinával csináljuk az már csak szemantikai különbség.

Abban persze tökéletesen egyetértünk, hogy fantasztikus lenne, ha ez a téma lenne a legfontosabb amin minőségi és korrekt magyar bor ügye múlna. Némileg groteszk is, hogy ma Magyarországon törvényileg engedett a sűrítménnyel való pancsolás és nincsen olyan hegyközségi szabályozás ami ésszerű hozamkorlátozást írna elő mi meg itt a DMR-ről beszélgetünk :)

bortao 2009.12.15. 18:40:47

@BZoltan: Látom,azért közelítenek egy hangyányit az álláspontok de egy gépet összehasonlítani egy természetközeli technológiával nekem egy kicsit necces.Igazából nem is tudom ez a ford.ozm.gépesítés törvényes e,de a DMR-nek van hivatalos háttere és míg az egyik csak elvesz addig a másik ad is plusz beltartalmat és ez nem az én korlátolt tudásom szüleménye,hanem ellenőrzött,dokumentált kisérletek a bizonyítékok a valóságára.Itt ne a töppedést emeld ki mint lényeget,mert nem csak ez az elérendő cél,és ha nem egy szintre raknád a kettőt elfogadhatóbb lenne a véleményed részemre,de hát nem az én lelkivilágom épsége a fontos hanem tudás valós értéke.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.15. 19:39:08

@bortao: Nem hinném, hogy necces lenne az összehasonlítás. Mindkét módszer elsősorban arról szól, hogy az alapanyag vízvesztéssel koncentráltabb legyen.
A fordított ozmózis tudtommal teljesen legális.

De ne higgy nekem, kérdezz meg egy _természetes_ édes bort termelő mondjuk tokaji gazdát, hogy mi a véleménye arról, hogy valaki bármilyen olyan trükkel koncentrálja az alapanyagot ami a természetes módszernél, gyorsabb, olcsóbb és kevésbé kockázatos.

Arra is kíváncsi lennék, hogy a legnagyobb presztízsű minőségi édes bort termelő tokaji gazdák közül hányan is alkalmaznak ilyen módszert. Van egy tippem :) és ezzel nagyjából meg is van a válasz a kérdésre.

bortao 2009.12.16. 12:42:56

@BZoltan: Egy kicsit keresgéltem a ford.ozm.technológia után és a víztisztításon kívül csak a bor illósav tartalom csökentésével kapcsolatban találtam infót és ha jól tudom a borászati technológiai sorban így van engedélyezve,dehát ugye a gép állási idejét kompenzálva másra is lehet használni.Tesztelték a Szent István Egyetemen is és Dr.Kállay Miklós is írt róla egy szösszenetet de ott anion cserés megoldással együtt alkalmazták. A DMR-t meg rakjuk talonba mert máshogy látjuk a dolgot és ne csépeljük a szót fölöslegesen,persze tisztelve egymás véleményét.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.16. 13:35:11

@bortao: Én tisztelem a véleményedet és mint írtam semmilyen körülmények között nem ítélkeznék senki fölött aki törvényes technológiát alkalmaz.
Ezzel együtt, szerintem néha kegyesen (vagy elfogultságból fakadóan) átsiklunk azon igen fontos jelenség fölött, hogy bizonyos minőségi szint elérése lehetséges több módszerrel.

Vannak módszerek amik lassúak, költségesek, kockázatosak és vannak frappánsabb, gyorsabb, olcsóbb és kiszámíthatóbb módszerek.

Szerintem aránytalanul kevés figyelmet szentelünk ezen technológiák mellékhatásaira és nem beszélünk elég nyíltan arról, hogy az előbbiek az esetek többségében (nyilván nem minden esetben) természetesebb, tisztább és inkább az emberi munkaerőre és szaktudásra alapozódik ameddig az utóbbiak kevésbé.
süti beállítások módosítása