Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hol szeret lakni a pinot noir?

2010.01.29. 06:00 - rezeda123

A válasz voltaképpen egyszerű, leginkább ott, ahol jó kis meszes talajt és kellemesen mérsékelt klímát talál. Persze ilyen körülmények között sem mindegy, hogy éppen hová telepítik, de ha kedvére való területre akad, bőven szórja áldásait. Etyek és Pannonhalma Eger néhány kitűnő adottságú dűlője mellett a kezdetektől fogva jó termőhelynek bizonyul. Tudomásul kell vennünk, hogy az igazán szép pinot noirok eleganciájukkal, simaságukkal, finom savaikkal hódítanak, nem pedig magas alkohol tartalmukkal vagy éppen túlérett gyümölcsösségükkel. Igaz, ilyen borokat készíteni és fogyasztani is nehezebb talán, mint egy vastag, erős szerkezetű gyümölcsbombát. A fogyasztás nehézsége persze itt csak viszonylagos, mert gurulni gurul lefelé bármelyik, de az igazi szépségek felfedezéséhez kell némi szellemi és gyakorlati feltöltöttség és tapasztalat.

Az Etyeki Kúria 2003 óta palackoz pinot noir bort, 2001-ben telepítették az első pinot tőkéket. A Látó hegy teteje az, ami az ültetvénynek helyt ad, s ha első ránézésre nem is tűnik egy extrém fekvésnek a hely, a borok már bizonyítottak. A tőkeszám nem túl nagy – 3000 tőke/ha körüli – de a lombfal, a generatív és vegetatív zóna szétválasztása, a pinot számára létfontosságú szellősség itt adva van. Lassan kilenc éve, hogy Matolcsy Sára átvette a birtok irányítását (azóta is kimondott tisztelettel adózom előtte, nem könnyű feladatot vállalt). Úgy tűnik, összeszoktak, mármint ő és a birtok. Emlékszem a kezdeti időkre, gyakran mondogatta, hogy egyáltalán nem szereti és nem is iszik bort. Nos, az elmúlt 9 év azért hozott némi változást ezen a téren is…

Hét évjárat pinot noirjainak kóstolójára gyűltünk össze a Kúriában a minap. Magam részéről a kezdetektől bíztam a dologban, és drukkoltam is, hogy bejöjjön. Most, 7 év után is azt kell mondjam, ezek a borok a hazai pinot kínálatban mindig is a legjobbak közé tartoztak. Nem volt persze minden évjárat, minden kóstolón kifogástalan állapotban, de az összkép és az összpontszám nálam mindig magas volt.

2009-cel kezdtünk, még hordóminta, éppen hogy az almasavbontás utáni állapotban. Ezért illata még nem teljesen letisztult, de az üres pohárban nagyon ígéretes. Vastag, tartalmas és komoly bor lesz belőle, kissé a 2006-ra emlékeztető karakterrel és ízvilággal. Savai elegendőnek tűnnek egy hosszabb érleléshez is, kis ásványosság, nedves avar, csokoládé érezhető ízében. Mivel abszolút gyermekszámba menő hordóminta, nem pontoztam. Így is tetszetős.

2008 nem volt egy igazán irigylésre méltó évjárat, de hogy-hogy nem, a pinot pont ezeket szereti. Októberben került csak a bor palackba, így illatában kifejezetten fiatalos karaktert találunk. Elegánsan fűszeres, a cseresznyés-meggyes jegyek csak ezt követően kerülnek elő. Kifejezetten elegáns struktúra, semmi túlzás, élénk savak, remek hordóhasználat. Nagyon ígéretesnek tűnik – visszakóstolva is az egyik legszebb tétel volt. 7 pont

2007 nem kedvezett a fajtának, ez az egyetlen évjárat, amelyikben felfedezhetjük a hőség nyomait. Semmiképpen nem lekváros, de nyomokban mégis túlérett jegyeket mutat az illata. Struktúrájában is vastagabb, picit több, de teljesen érett tanninnal. Kifogástalan, jól iható, meleg, buja és fűszeres. Talán piacosabb bor, a kezdő pinot fogyasztók számára ez vélhetően könnyebben érthető tétel, mint pl. 2008-as. 6 pont

2006 ezen az estén nem mutatott csúcsformát. Csekély illatbeli bizonytalansággal indított, aminek ízben szinte semmi folytatása nem következett. Ezzel együtt kissé rendezetlen volt most a bor. Savai hozták az évjárat sajátságait, minden porcikájában koncentrált, súlyos bort kaptunk. Sav-tannin aránya nem billent, de ez az évjárat a vastagabb borok kedvelőié. Illatban és ízben levegővel egyaránt egy csokoládés-bőrös karakter bontakozik ki. Megérdemel egy hosszabb levegőztetést. 6 pont

2005 már teljesen érett jegyeket mutatott. Optimális állapotban tudtuk kóstolni, elegáns, finom, már tercier aromákra építő illattal. Ilyenkor kellene elkezdeni kóstolgatni ezeket a tételeket – mármint ilyen érettségi fokon. (Nem győzöm hangsúlyozni az érett borok szépségét a liliomtiprás áldozatainak zárkózottságával szemben.) Nyomokban a hordó, mellette egzotikus fűszerek, cseresznye, kakaó és belga praliné – ez az illat. Szájban határozott és sima, bársonyosan puha és melengető érzést ad. Ilyenkor mindig eszembe jut Gál Tibor mondása, aki szerint a pinot noir nem feltétlenül tudja mindig eldönteni, hogy fiú-e, vagy lány? Magyarul egy igazán szép érett pinotnál szinte nincs is jelentőssége annak, hogy fehér, vagy netán vörösbort iszunk-e. Egyszerűen BOR, és mint ilyen minden benne van, amiért egyáltalán a bort szeretni lehet. Nem szuperkoncentrált, viszont kifinomult és érzéki. Simán megérdemli a 9 pontot.

2004 megint egészen más, mint az eddigi tételek. Ennél a bornál éreztem csupán a fáradtságnak némi apró jelét. Illatban érett, kakaós és elegáns, dohányos, keleti fűszeres jegyekkel. A savainál mutatkozik az a csekély elmozdulás, ami miatt azt érezzük, elkezdett lefelé menni. Még most is telt, ízeiben hosszú és összetett, de már nem hozza azt a nagyon határozott vonalat, amit az előző boroknál annyira lehetett díjazni. 5 pont

2003 volt a szűztermés, második évben ez sem csekélység. Csupán 3 hordónyi volt ebből a borból, most tudtuk meg, hogy annak idején osztrák csúcs pinot-kal lettek a hordók feltöltve. Emlékeim szerint kezdetben nagyon sok volt benne a fa, mára ennek persze nyomát sem látni. Az évjárat hű lenyomata ez a bor, hiába szűztermésről van szó. Sűrű bor, meleg gyümölcsösséggel az illatában. Kis csokoládé, meggy és csöppnyi narancshéj. Savai még mindig tartják magukat, de az a kis szikár cserzőanyag csak ott van a végén. Még mindig talpon van, de akinek netán van még belőle, érdemes most már elkortyolgatni. 5 pont

[A fotó v&f munkája.]

Címkék: 2006 2005 2003 hatpontos 2004 ötpontos pinot noir hétpontos kilencpontos etyeki kúria etyek 2007 2008 2009

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr271711589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.29. 07:05:58

Nem értem ezt a - szerintem - fölösleges és értelmezhetetlen szembeállítását az elegáns, sima, finom savú és a koncentráltabb, magasabb alkoholtartalmú boroknak.

Nincsen ilyen kettőssség a borok világában, akárhogy is sokan szeretnék ennyire leegyszerüsíteni. Nem egyszerűbb sem az egyik sem a másik fajta bort készíteni. De ha már mindenképpen különbséget akarunk tenni, akkor a koncentráltabb, éretteb borokat mindig nagyobb rizikó és magasabb költség elkészíteni. Legalábbis természetes módon.

Azt sem értem, hogy egy egyértelműen könyedebb bort miért lenne nehezebb fogyasztani mint egy vastagabb, tüzesebb bort. Hiszen ez a legtöbb borivónál pont fordítva van.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.29. 07:13:41

Nos, 123-as számú rezeda...úgy látom vékony jégen állsz.
Semmiféle körülmények között és semilyen módon nem osztom 9 pontodat a 2005-ös Etyeki kúriával kapcsolatban.

Továbbá...és itt már recseg ropog az a jég...a fajtával kapcsolatos véleményedet és észrevételeidet sem osztom.

Itt nem Kékfrankosról van szó hanem a világ legnagyszerűbb kékszőlőjéről.

Hozzászólásom igazából most kezdődne de elmarad, irántad való tiszteletből.

zoli 2010.01.29. 07:46:01

Sztem kicsit félreértitek.
A pinot a déli végeken egy átlagos évben nem túlterhelve már szeptember elején 21-23 mustfokot ér el, miközben fenolosan még nem érett meg. Akik arrafelé komolyabban foglalkoznak a pinot-val, keresik a hűvösebb területeket, ez is elég beszédes, nomeg az, hogy a szebb tételek mind az ócskább évjáratokban születtek. Szokták mondani, hogy Eger ne nagyon foglalkozzon a kabszavval, közel hasonló a helyzet Villánnyal és a pinóval.

"Itt nem Kékfrankosról van szó hanem a világ legnagyszerűbb kékszőlőjéről." - már megint rasszista vagy?

fiatalborivo 2010.01.29. 07:47:51

Én csupán néhány tétel pinot noirt kóstoltam életemben de azok alapján az egyik kedvenc borom lett, környékünkön nem igazán termesztik, talán 1 emberről tudok, viszont ha vöröset vásárolok és magamnak(ami ritka) akkor próbálom ezt választani.Ha majd egyszer sikerül telepítenem szőlőt, ez biztosan lesz a fajták között, a Tolnai borvidék adottságai úgy tudom és tapasztalom is hogy rose és siller készítésére kiválóak, ebből a fajtából is sillert szeretnék készíteni majd egyszer. Kóstolómester kérem hogy ne fogja vissza véleményét, meg lehet azt fogalmazni indulatok nélkül is, csupán a saját tapasztalatokat elmondva, nem az írót becsmérelve.

lackó 2010.01.29. 08:03:22

Beöthy báró mesélte, hogy Gál Tibivel volt egyszer egy társaságban és kérdezte tőle, hogy van-e pintoja? Akkor mélyen hallgatott. Rá három vére újra megkérdezte: van-e pinot? Beöthy pedig mint a világ legtermészetesebb dolga, csak egyet biggyesztett és előhúzta...ő mondta, hogy pinot az egyik legnagyobb kihívás, egy valamire való borász (sic!) foglalkozik a fajtával...szóval biztos, hogy nagyon nehéz téma.

Egyébként Tiffánék 2006-os pinotja az utóbbi időben kóstoltak közül nekem a legszebb, pont azért tetszik, mert sikerült elkapni az arányokat, az egyensúlyt és nem tolódik el a sziruposság felé.

lackó 2010.01.29. 08:04:47

@fiatalborivo: miért pont sillert? A szándékot értem, de lehet, hogy siller-technológiával kicsit keveset fog kiadni magából a bor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.29. 08:49:17

Egy dolgot azért még nem értek. Ha 2001 tavaszán ültették a szőlőt, akkor annak az első olyan szürete amiről származási bizonyítványt kap az a 2005-ös. Vagyis 2003-ban max korai öröm volt a termés, a szűztermés az 2005-ben volt.

9 pont egy szőlő első törvényesen palackozható és forgalomba hozható borára az nem semmi. A nemzetközi klasszis főlé teljesíteni, idolt létrehozni az első ugrásra az komoly.

Octopus 2010.01.29. 09:13:55

még csak a 2007es volt meg, az az egyik legújvilágiasabb stilusú magyar pinot, szvsz. Dettó 6ra adnám

@Bzoli: "Azt sem értem, hogy egy egyértelműen könyedebb bort miért lenne nehezebb fogyasztani mint egy vastagabb, tüzesebb bort. Hiszen ez a legtöbb borivónál pont fordítva van."

Asszem sejtem mire gondolhatott a szerző, tippem szerint inkább arra, hogy a pinot-t értelmezni/értékelni nehéz...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.29. 09:39:37

Hát, kóstimestivel ellentétben én nem a jeget félteném, hanem a padlást - bár nem vonom kétségbe, hogy vannak nagyon szép pinot-k Etyeken, többek közt a fenti pincéé is felkeltette a figyelmet.

Kicsit olyannak érzem ezt a helyzetet, mint a magyar focit - értem én, hogy Gera Zoli és Dzsudzsák Balázs világsztár, itt, a világ peremén, de valamiért rohadt messze vagyunk nemzetközi és klubszinten is a világ élvonalától...

Szeretem meglátni a szépet és a fejlődést, és úgy is érzem, hogy jövünk fel erőst, de azért még elvétve van olyan, hogy ostromoljuk a világ magasságait.

Végezetül feltenném a kérdést, hogy hány pont lenne pl. egy szép Várerdő? Mondjuk 14?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.29. 10:08:42

@Kóstolómester: Hozzászólásom igazából most kezdődne de elmarad, irántad való tiszteletből.

No ez viszont súlyos tiszteletlenség mindenki más felé, többek közt felénk, pláne az átlagos hozzászólásaid hangneme alapján. Megértem, hogy bizonyos kultúrákban nem jár tisztelet az ismeretlennek (bár Európában talán csak a magyar ilyen), és ha kijár, akkor sem mindenkit egyformán illet meg, de szerintem próbálj meg bátran egy enyhébb hozzászólást tenni - a Te hitelességed leginkább ebben áll, ha szabad bárkivel is modoros hangnemben megosztanom magánvéleményem.

@zoli:

"Itt nem Kékfrankosról van szó hanem a világ legnagyszerűbb kékszőlőjéről." - már megint rasszista vagy?

Ez nagyon jó, tényleg ül :)
Frappáns, egyszerű, és hogy is mondjam, erősen szubjektív...

e_easy 2010.01.29. 10:24:52

@kifli: a cikk szereploi pinot noir es Matolcsy Sára - en utobbira tippelek :)

benchmade 2010.01.29. 11:01:25

Hát én mielőtt pácát törnék rezeda felett, előtte megkóstolnám azt a 2005-ös pinót.

2010.01.29. 11:01:29

Én is érteni vélem, hogy mire gondolt rezeda: a pinót nem könnyű értelmezni. Lehet úgy inni, mint a kadarkát, könnyű, lenge, csúszik, csak van "mélyebb" értelmezése. Nekem nagy kedvencem, csak az a kár, hogy több rossz pinóval találkozni, mint mondjuk rossz syrah-val vagy CS-nal. (Majd mindjárt megcáfol valaki.)

@fiatalborivo: Na de milyen színe lesz egy siller pinot-nak? Nem rozés? :)

vörös és fehér 2010.01.29. 11:37:26

@kifli: mégsem ő van a képen, hanem Matolcsy Sára, valóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.29. 12:13:54

@vörös és fehér: meg egy pinot!
a 2005öst még Krizsán doktor készítette???

kifli 2010.01.29. 13:15:52

@vörös és fehér: húh! már féltem hogy ezzel kapcsolatban is felmerül nálad egy jó kis összesküvéselmélet-gyanu...

:)

fiatalborivo 2010.01.29. 14:00:57

@mistinguett: Fogalmam sincs milyen színe lesz, merthogy pinot roset ittam, sillert viszont nem. De ha majd kész lesz, akkor beszámolok róla:)

vörös és fehér 2010.01.29. 14:20:38

@kifli: hát nem volt túl értelmes a kérdésed :)
@ringsider: hát, én úgy tudom, hogy Krizan 2009-ben távozott, tehát egészen odáig ő készítette alapvetően a borokat lásd itt: alkoholista.blog.hu/2009/08/11/etyeki_anziksz

vigyázat, ott is vannak képek, sorrendben: Matolcsy Sára, Hernyák Laci, borosüvegek + kiöntő, Hernyák Laci, Kúria teraszról fotózott nyári táj vannak rajta

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.29. 15:07:45

No jó, rendben, bevallom hibáztam, és kiosztok magamnak egy hatalmas SÜN!-t,

és majd a 2005-ös etyeki kúria pinot noir újrakóstolása után alkotok véleményt, ha módomban lesz,

így engedve teret a szükséges szerénységnek, megzabolázva gyalázatos hitetlenségemet.

Palchy 2010.01.29. 15:34:32

Hm, ha már Pinot, akkor 2002-es a Demeter Pincészettől, és Egerből. Korrekt jelenség.;)

godbacchus 2010.01.30. 07:02:11

@BZoltan: Azthiszem teljesen egyetértek veled nem lehet ezeket a borokat szembeállítani elegáns v. koncentrált jegyek alapján, bár szerintem van kettősség ami egyedül talán a Pinotnak áll jól.
Ahhoz hogy magas pontszámok lettek kiosztva a kostolt tételekre és netán nemzetközi vetélytársak fölé emelkedett némelyik számomra azt jelentik hogy a magyarországi termőterületek döntő többsége alkalmas Pinot noir termesztésre

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.30. 07:59:07

@godbacchus: Számomra a magas pontszám csak annyit jelent, hogy nem jelent semmit.
Bevallom, hogy a legteljesebb mértékben érthetetlennek tartok egy 4 éves ültetvény szűzszüretéből készült borra 9 pontot adni. Egy 2-3 éves tőkéről szüretelt, származási engedéllyel nem rendelkező így kereskedelmi forgalomba törvényesen nem hozható bort pontozni pedig értelmetlennek tartok.

Amúgy szerintem a koncentrált is lehet elegáns, ahogy a karcsú is lehet suta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.30. 10:47:16

BZoltan: karcsú és suta bor... LOL
Mán' megint fején salleroztad a szeget!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.30. 11:01:16

@Szomjas Gödény: Várerdő pinót nem ittam, de az Orsolya 2007 meg a Légli Géza 2008 is 10+ pontra esélyes versenyzők, ha a Kúriától kóstolt egyetlen pinóm pontjaiból próbálok extrapolálni...
@Palchy: most pusztítottunk el egy 2006-os Demetert, igen jó volt (6-7 MA pont), de annyira nem , mint fentebb említett etalonjaim.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.30. 12:43:12

@Hepci: Igen, én is azt veszem le, hogy a 2005-ös évjáratot értékelte egyedül kiemelkedő magasságokba a szerző, tehát a többi évjárat kóstolása alapján mindenképpen méltatlan lenne megfosztani a 9 pontos bor odaítélésének lehetőségétől a pincét pusztán azért, mert azt gondolja az egyszeri fogyasztó, hogy "ilyen állat pedig nincs".

Még akkor is, ha esetleg így gondolná.

Légli nekem még nagyon fiatal, nem mertem megítélni. Ilyen korában valahogy még a legtöbb pinot sok szempontból egyforma és csak az esetleges fantáziát látom bennük. Orsolyáékéban is van fantázia, ez tagadhatatlan, az északi részeken tényleg nagyon szép borokat ad a fajta.
A Várerdő viszont nemrég nagyot bizonyított számomra a 2000-es évjárattal, igyekszem sorra keríteni a többit is.

Palchy 2010.02.01. 11:31:00

@Hepci: Szerezz be egy 2002-es Pinot a Demeter Pincétől és meglátod;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.01. 11:45:58

@Palchy: az 15500 a pince honlapján...
Annyit még nem adtam borért (kartonnyit szoktam ennyiért venni), vagyis pinóból beérem az Orsolyával. :)

Palchy 2010.02.05. 09:12:05

@Hepci: Na igen én 19500-ért láttam és hiába a bordói arany 2006-ból, akkor is sokallom érte, ha figyelembe vesszük mondjuk a Szepsy borokat...
süti beállítások módosítása