Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hoppáhoppá

Nobilis Barakonyi Furmint 2008

2010.03.05. 05:59 - BOB

Amikor múlt héten készültem kedvenc online bormagazinom Furmint Februárjára, többeknek tettem elhamarkodott ígéretet, miszerint írni is fogok róla. Aztán persze a sors és a sietség máshogy hozta. Az ilyen rendezvényeknek ugyanis általában az a legnagyobb hátránya, ami a legnagyobb előnye is: a tömeg. Ha ugyanis a rendezvény jól sikerül, akkor sokan vannak. Ha pedig sokan vannak, akkor egyre többet kell tolakodni egy borért, egyre melegebb lesz, egyre izzadtabbak a kóstolók, míg végül egyetlen, parfüm- és izzadtságszagban fetrengő, lökdösődő masszává válik az egész. Mostanában nem is szeretek ezért írni az ilyen kóstolásokról.

Ráadásul most siettem is, késve érkeztem és korábban kellett távoznom, így este azzal szembesültem, hogy a borok némelyikéről jegyzet sem született, a többiről pedig 3-4 szavak. Na, ebből legyek okos. Visszafogott illat, jó harmónia itt. Brutális alkohol ott. Üres korty, zéró gyümölcs amott. Ennyiből még a saját kóstolófüzetembe se volna pofám írni. Az egyik bornál azonban csak ennyi állt: HOPPÁHOPPÁ!!!! Így, négy felkiáltójellel. Márpedig a csupanagybetűs, felkiáltójeles hoppáhoppákat nem osztogatja az ember könnyed viccelődés gyanánt, azoknak komoly oka kell legyen. Négy felkiáltójellel meg nopláne. Ezt a bort tehát meg kell nézni.

Rohantam is csetnik borvajdánkhoz legott, hogy adna-e már nekem pár palacknyit belőle. Adott, persze. Kifizettem, hazahoztam. És most itt illatozik a pohárban a Tokaj Nobilis 2008-as furmintja a Barakonyi-dűlőből. Mert persze ez volt a hoppáhoppá. Négy felkiáltójellel.

Bárdos Sarolta a Béresnél is alkotott már maradandókat (emlékszünk még a nevezetes 2003-as Lőcse Furmintra?), de mióta főállásban saját családi pincészetével foglalkozik, valósággal szárnyal. Az Amicust már több évjáratban megkönnyeztük, kövérszőlőből készült boraival valóságos reneszánszát hozta el a fajtának, és furmintjai is karcolgatják a halhatatlanság felhőoszlopait. A Barakonyi-dűlő pedig ideális társ ehhez a műfajhoz. Déli fekvés, ásványi anyagokban gazdag riolittufás talaj, vékonka termőréteg. Szenvedjen a gaz tőkése. Illetve tőkéje.

A bor immár hagyományosan saját élesztővel, fahordóban készült, erjedés után még fél évet töltött el a 2-3 éves hordókban. Maradt benne némi cukor, esetünkben 10 gramm literenként, ami a félszáraz kategóriába tolta, hiába tartja szépen ellen 7 grammnyi sav. Mindösszesen 1500 palackot töltöttek le belőle.

Kitöltéskor elsőre sós, ásványos illat fogad, de mellé finom virágosság, leheletnyi menta társul. Diszkrét, elegáns és összetett. Szép, birses-körtés aroma utal a fajtára, picinyke mogyoró a hordós érlelésre. Hűvös, kimért, pompás. Szeretem nagyon. Benne van minden, mégis egységes, kerek egészet alkot, fiatalsága ellenére nem lóg ki belőle semmi, zabolátlanság helyett kimértséget mutat.

Szájban pedig egyszerűen perfekt. A savak, az alkohol, a gyümölcsös és hordós aromák valami elképesztő harmóniában simulnak össze, a korty nem döccen, nem akadozik, az íve az elejétől a végéig tökéletesen rajzolt. A sav pont annyi, ami még frissít, a cukorral ráadásul tökéletes párost alkot. A díszítő aromák (mogyoró, virágok) végig a gyümölcs körül táncolnak, tökéletes folytatását képezik az illatnak. A lecsengés hosszú, gyümölcsös, csodaszép. Hibátlan, elegáns, elképesztően jó bor. Nem találok rá indokot, hogy elődjéhez hasonlóan ne kapja meg a 8 pontot és az ezzel járó babérkoszorúkat. Mivel pediglen az ára is 3000 forint alatt mozog, négy felkiáltójellel vésem mellé a bestbuy-plecsnit is. Hoppáhoppá.

Címkék: kóstolás fehér best buy tokaj furmint nyolcpontos nobilis 2008 tokaj nobilis

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr681810356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.05. 07:53:03

Szeptemberben a várban volt hozzá először szerencsém, akkor nálam is hoppáhoppá élményt okozott, kellett is azonnal vinnem belőle. Utána egy eléggé erős sorban találta magát, és ott is nagyon szerettük. Nekem ezek a stílusú tokaji furmintok a legkedvesebbek, nagyon finomak, korán is élvezhetőek, nem kell meditálni hozzá, hogy kiszálazhassuk a lényeget(bát azoknak is megvan a varázsa) ugyanakkor abszolút egyediek.
A leírással és az értékeléssel is egyetértek, valamint szíves figyelmébe ajánlom Kóstolómesternek, mint olyan tokaji tételt ami még jobban itatja magát, mint az áhított reduktív furmintok, ugyanakkor igen tartalmas, és 3 ezer alatti árával ajándéknak minősül, főleg hogy hozza (vagy legalábbis igencsak megközelíti) az általa sokat emlegett 8 pontos álomhatárt:)

fiatalborivo 2010.03.05. 08:48:41

Mintha az utóbbi időben igen sok szó esne furmintokról...?...Örülök neki egyébként, de érdekes hogy egy-két magáncég kezdeményezése milyen mértékben képes felpörgetni a kiváncsiságot 1-2 termék irányába.Hogy is szokták mondani? Az állam által szabályozott dolgok hasznossága sosem közelítheti meg a tiszta versenyt? Ékes példa

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.05. 10:17:20

@fiatalborivo: Mely magáncégekre és milyen kezdeményezésre gondolsz?

A Furmint Február a Vinoport kezdeményezése, de maga az, hogy a furmint az őt megillető figyelmet kapja már régi gondolat és meglehetősen sokan dolgoznak azon, hogy a fajta a helyére kerüljön.

fiatalborivo 2010.03.05. 12:47:16

@BZoltan: Gondoltam arra is de a Borjourról is volt furmint leírás valahol, AG is erre az évre ha jól emlékszem kitűzte hogy többet ír a fajtáról vagy valami ilyesmi, és én magamon tapasztalom hogy néhány leírás elég volt hogy nagyobb kedvem legyen a fajtához, mindig más pincétől veszek 1-1 tételt hogy ismerkedjek sok oldalról vele, és ez az utobbi 2 hónap ráhatásainak az erdménye nálam. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül így.

Zsakfos a Bolondos 2010.03.05. 14:30:49

Egy itteni posztban kaptam a tippet, hogy érdemes megkóstolni a várban. Be is iktattam az előre összeírt furmint soromba, és verte a mezőnyt. Amikor a pultos hölggyel közöltem, hogy Bárdos Sarolta bora tetszett a legjobban, elmosolyodott és kezet nyújtott: Bárdos Sarolta vagyok.
Tanulság: ne csak a bort ismerjük, hanem a borászt is. :)
Egy biztos, az 1500 palack közül 4 eltűnéséért én vagyok a felelős, óriási kedvenc. Tokaj 5 legjobb furmintja között van.

mikénehavóna 2010.03.05. 14:45:44

Offtopic, de érdekelhet valakit. Chilében a borászatok sokasága szenvedett hatalmas károkat a földrengésben. Az egyik nagy palackozóban 300.000 üveg tavalyi vörösbor ömlött ki, a riport szerint az ültetvényen a föld olyan volt, mintha vér borítaná.
Akit további részletek érdekelnek, ide írjon:
cerroalegre @ citromail.hu

alföldimerlot 2010.03.05. 15:00:02

@Zsakfos a Bolondos: Szerintem ma nem sok borászat dicsekedhet annyira kiegyensúlyozott és magas színvonalú kínálattal, mint a Tokaj Nobilis. A 08-as Barakonyi Furmint vagy az Amicus másokhoz mérten gyakorlatilag féláron hozza a csúcsminőséget.

Zsakfos a Bolondos 2010.03.05. 15:15:09

@alföldimerlot:
Igen, így van, egy kóstolón sikerült végigmennem a sorukon.
Nehéz dolog megtalálni a legjobb borokat. Nekem még nehezebb, mert egyetemistaként a legjobb, de elérhető árú borokat kell megtalálnom.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.03.05. 15:43:56

Kár, hogy nem iszom alkoholt, biztos jó flash lehet a borokkal pepecselni.

BOB 2010.03.05. 17:16:59

@immortalis: mi is orulunk, hogy ennek ellenere ilyen ertekes hozzaszolassal gazdagitottal minket.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.05. 18:10:46

érdekes, hogy ennyi neves pince furmintja közt pont ez volt a felejthetetlen non plus ultra. Én is a borfesztiválon kóstoltam...nekem azért nem volt ez egy 8 pontos élmény, de kétségtelenül korrekt bor, és jó az írás.

felvetés 2010.03.05. 19:35:59

Ha már Tokaj és furmint. Kóstolta mostanában valaki az Árvay Birsalmás Furmintot 2007-ből. Szerintem mostanara nagyon szép formáját mutatja.

gyzha 2010.03.06. 14:53:07

Nekem az "Erzsébet napi" hárslevelű (2008)ízlik legjobban a Tokaj Nobilis kínálatából.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 18:22:49

@alföldimerlot: ...és a Csirke-mál, az alap furmint is legalább olyan magasra teszi a lécet, mint az örök sláger Royal Tokaj Furmint.

Más:
tudja valaki, hogy hol lehet még a barakonyi hársukból szerezni mondjuk Budapesten?

vörös és fehér 2010.03.06. 18:34:40

@Szomjas Gödény: azért a csirke más ligában is akar focizni, reduktív, remek árértékű, itatja magát bor, szemben a komolyabb, tartalmasabb barakonyival, nem?

más: hát shiraznál van 3 évjárat belőle a honlap szerint, ez akkor most nincs így?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 18:42:07

@vörös és fehér: Igen, valóban nem a csúcsokra tör a preszízs-létrán - itt meg is követem alföldi merlot-t -
inkább csak arra gondoltam, hogy az is csúcsokat döngeti saját kategóriájában.
És méltó a kínálathoz, mondhatnám.

más: Köszi, ott még pont nem néztem, most értem haza téli vándorutamról.
Repülök venni, hármat simán benyelek asszem!

2010.03.06. 18:53:18

jelentem alásan a subjectbeli bor épp kifogyott Radovánéknál, de jövő héten jön új anyag. :)

Noir taster 2010.03.07. 04:59:33

Az írással teljesen egyetértek! És végre egy újabb bor, ahol nem törekedtek vért izzadva azon, hogy csont szárazra kierjedjen. Saci mondta, hogy a félszáraz szót a kereskedők javaslatára a hátcímkére kellett tegye, mivel nem akarták venni a bort. Újabb előítéletek - és újabb bizonyíték arra, hogy a természet tudja, hol található az egyensúly. Az én kedvencem is ez a bor - csak gratulálni tudok hozzá!

temy 2010.03.07. 16:42:56

Bárdos Sarolta nagyon tehetséges!

etna 2010.03.08. 13:51:28

Jó írás.
És remek a bor, ami az apropót adta hozzá, nálam 2009 legnagyobb élményei között kapott helyet, az első tízben, sőt, az első ötben is.
Az Etyeki kezes lábason volt szerencsém kóstolni, benyomásaim hasonlóak voltak ahhoz, amit Bob nagy részletességgel körbeírt. Eddig a Hárslevelű volt a kedvencem a Nobilis sorozatból, most az maradt az egyébként igen előkelő helyén más borok viszonylatában, de a pincészet palettáján a Furmint megelőzte.
Szerintem is - ahogy már páran írták - Hegyalja legszebb száraz tételei közül való. (Jó persze, tudom, hivatalosan félszáraz, de a szárazak között versenyzik.)

Gajatri 2010.03.08. 22:25:26

Évek óta vásárolunk, karácsonyi ajándéknak (~100 ü.) Tokaj Nobilis borokat. Partnereink kivétel nélkül nagyon dicsérik. A Furmintot Ők is kiemelték. Igaz a hölgy partnereink az Amicust vagy Sárga muskotályt preferálják, a férfiak inkább a félszáraz Furmintot, de van akik a 2003-as 5 puttonyos Aszú-ra vannak kihegyezve. Nekem legjobban a 2008-as Sárga muskotály ízlik.

Magas színvonal, garantált minőség és mérsékelt árak jellemezik termékeiket.
süti beállítások módosítása