Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XIV

2010.03.22. 06:13 - alföldi merlot

Megroppant a rizlingodisszea íve. A tartós berekedés oka egyrészt az volt, hogy elkerültek a megrendítő élmények, másrészt ami megtalált, azt szerzőtársaim elírták előlem (Szászi Kabócás), más posztba aprítottam (Hollóvár), Losonci Bálintét pedig túl gyorsan ittam meg. Időközben Albert gazda egy olaszrizlingben találta meg az év borát, én viszont lejjebb srófoltam a reményeimet. Az olaszrizling persze fejlődik, újabb és újabb kisszériás mintadarabok készülnek, de az igazán jó olaszgazdák száma még mindig nem haladja meg a féltucatot. Én továbbra is úgy látom, hogy az olaszrizling vulkanikus talajon érzi magát elemében. És jól házasodik a rajnaival.

Szeremley Rizling 2008

Amióta a Szemelt Rizlinget kikiáltottam fehér origónak, minden évben félve kóstolom az új évjáratot, de eddig nem hozott szégyent a fejemre. Nem éppen egy sznobmágnes: tengersok van belőle, minden második étteremben, sőt benzinkútnál kapható, és könnyen érthető. Köztudottan rajnai rizling és olaszrizling házasítása; ebben az évjáratban mintha a rajnai vinné a prímet. Drámai koncentrációra, vagy bazaltattakra ne számítsunk, de ettől még jó bor. Gyümölcsös, ásványos, friss és elegáns, felfedezésre csábító zúgokkal. Az illat közepesen intenzív, üde és izgalmas: gyöngyvirág, őszibarack, széna, petrol és citromfű. Kóstolva közepes test, kissé ficánkoló, de nem érdes savak, dicséretes arányok. A korty szépen kitölti a szájat. Az aktív savaknak köszönhetően gördül és sodor magával. Ízében őszibarack, mandula, halvány petrolos-ásványos beütéssel. A lecsengés szaftos, gyümölcsös, az olaszrizlingeknél gyakori virágporos árnyalattal. Jó tudni, hogy van egy bor, amely szinte bármely étteremben megmentheti a jó hangulatot. Eléri a 6 pontot és best buy.

Laposa Badacsonyi Olasz Rizling 2008

Furcsa így ketté szelve látni az „olaszrizlinget” a hátcímkén, és furcsa a rézmetszet-hatású Laposa-címkék után a neonfényű neoprimitív gagyi. Régen nem vettem Laposát, pedig a Rizling2–t annyian dicsérték, hogy a késlekedésre nem lehet mentségem.
Az illat nem intenzív, nem definiált és nem komplex. Amit ad, az viszont kellemes és olaszrizlinges. Agyag, zellerszár, fehér virág, méz. Kóstolva közepes test, krémes, kissé lusta. Erőteljes mandulás kesernye, gyümölcs alig. A korty beszűkül, ellaposodik, eseménytelen. A lecsengés hosszú, ám az erőteljes barackmagos keser mindent elnyom, talán egy kis virágpor fedezhető fel a háttérben. Nem ugat, nem harap, macskában is inkább Szerénke, mint Lukrécia. Halvány 5 pont. 1760 Ft (A Bortársaság honlapja szerint „A Laposa-borok kóstolásakor nekünk messze kiemelkedett a sorból.” Nem lehetett túl acélos sor.)

Légli Banyászó Olaszrizling 2008

A 2007-es szép volt. Nem mellbevágóan, de az olaszrizling top 10-be befért. Ez nem fog. A Hollóvár-borokkal együtt kóstoltam, és bizony klasszisnyi a lemaradás. Az illat kissé fakó és egyszerű – ez egyúttal sajnos a bor egészének is pontos leírása. Szagolgathatjuk napestig egy darab virágos és egy darab ásványos árnyalatnál többet nem találunk. Kóstolva a nem éppen iskolázott savak túlpörgik a testet. A korty egyszerű és savanykás. A végén húznak a citrusos savak. Az új Banyászó egy átlagos olaszrizling kis érettség-deficittel, lötyög rajta a 3 ropis zakó. 5 pont

Bussay Esküvé 2008

Kakukktojásként dobtam be a Hollóvárok közé, és szemben a Banyászóval, ami azonnal elsüllyedt, ez kiúszott a partra. Persze nem olyan koncentrált, nem olyan terroir, nem olyan egyedi, mint a Hollóvárok, de nagyon jó inni. Az illat áradóan gyümölcsös, virágos, a háttérben citromfű és borsmenta. Míg a korábbi Esküvéket egyfajta metsző tisztaság, és alig tompább savak határozták meg, ebben nagyobb test és egy kis maradékcukor öltözteti föl a gerincet. Ízben selyemcukros, florális. A lecsengést a savak hosszan kifuttatják, és újra felidéződnek az illat jegyei. Hazai viszonylatban kimondottan precíz, elegáns bor; szerintem a 2003-as óta a legjobb Esküvé. Erős 6 pont és best buy.

Hollóvár Olaszrizling 2008

Vendégszöveg, csakhogy itt is meglegyen. Az első nap egy átlagosan jó olaszrizlingnek gondoltam, tagadhatatlan savdeficittel. 24 órával később beleszerettem, de oldalbordám józanul figyelmeztetett, hogy a savak relatív puhasága miatt a pontokkal csínján kell bánnom. Az összbenyomást a keleties gazdagság, a túlcsorduló gyümölcsösség, a kényeztető, lustán hömpölygő, krémes korty, és a lecsengésben fölbukkanó marcipános-virágporos jegyek határozzák meg. Hajlok arra, hogy azt mondjam, ez a bor ragadta meg eddig számomra a legtisztábban az olaszrizling archetípusát. Egyúttal ez volt az egyetlen Hollóvár, amelyből teljességgel hiányoztak a puskaporos, gránitos, gombás jegyek. Számomra nagy test, nagy élvezet, és 7 pont plusz best buy.

Címkék: olaszrizling somló hatpontos bussay zala ötpontos badacsony balatonboglár hétpontos szeremley hollóvár 2008 légli ottó esküvé rizlingodisszea

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391858309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alföldimerlot 2010.03.22. 06:23:04

Kötelező olvasmány a magyar gasztronómia helyzetéről: buvosszakacs.blog.hu/2010/03/21/az_elso_csillag

felvetés 2010.03.22. 07:28:54

A 2008-as Szeremley Rizling nekem is meglepetés volt, egyetértek a 6 ponttal, csakúgy mint a Hollóvár 7-esével.

ekkerjoz 2010.03.22. 07:56:19

Hollóvár korrekt, a többit bepótolom.

Ray Tango 2010.03.22. 09:30:10

A 2008-as Bussay Esküvé szerintem is talán a legjobban sikerült eddig az Esküvék sorában, bár a 2007-est is nagyon szerettük. A 08-as úgy lett egy kicsit "populárisabb" a Sárgamukotály és a Tramini által, hogy megőrízte komolyságát. A doki 2007-es Olasza és Rajnaija szintén tanítani való és a 08-asok is szépnek ígérkeznek, mégha teljesen más karakterűek is.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.22. 09:35:53

Laposából én nem is annyira a riztling2-t, mint a Nagy-Somlóit szerettem! Meg aztán ők a pincénél mindig elmondják, hogy még az alap badacsonyit sem szabad nagyon hidegen meg hirtelen inni, mert sokt nyílik idővel (ennek ellenére a somlói laposák mellett én sem nevezném a legkiemelkedőbbnek). Az új esküvémet asszem, ma már tényleg időszerű lesz fölpukkantani....

gájricsi dezső · http://senkilendtajmsz.hu/ 2010.03.22. 09:54:39

Echte alkoholista feje van az öregnek. Egy sztereotípiákat taglaló tanulmányban simán képanyag lehetne.
Vagy elrettentő példa.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.03.22. 13:36:37

@gájricsi dezső: Nem kellene rögvest egy kép alapján elítélni... Ismerd meg az embert és a borát... Majd akkor alkoss véleményt, de akkor se ítélj, hogy ne ítéltess...(és ehhez hasonlóak)
itt érdekes eredmény született a rizlingek között (Rohály-Mészáros párosnál)
www.magyarborkulturaert.hu/?p=402

takács bálint - zsebtévé 2010.03.22. 14:31:15

A fehér origós link érdekes posztra mutat, mikor még Palack, V&F és WY is csak kommentezők voltak.

tb - zstv

csikos 2010.03.22. 15:15:13

Szerintem csúnyán kimaradtak a Csopaki és az Egri rizlingek a sorból: Jásdi, Tamás, Orsolya, Szt. Andrea.
Nem értek egyet a vulkanikus rizlingek elsőbbségével sem. Véleményem szerint a csopaki rizling az olaszok közül a legkarakteresebb amely különleges keserűmandulás mégis harmónikus ízével katarzisként hat a fogyasztóra. Ezután jön talán a somlói (hagyományosan).
Az egri rizlingek közül sajnos csak a 2007-es példányokat ismerem (szt. Andrea Egerszóláti, Orsolya Görbesoros) de azok a beltartalom és a kifinomult, arányos hordóhasználat miatt kiemelkedtek a mezőnyből.

lackó 2010.03.22. 15:19:12

@csikos: felhívnám a figyelmed, hogy ez a XIV. rész...ha kicsit visszaolvasol, csodákat fogsz találni :)

csikos 2010.03.22. 15:20:23

A Banyászó 2008 és a Laposa rizling leírásával teljesen egyetértek. A Szeremley féle tétel viszont szerintem lényegesen gyengébb mint azt a fent olvasható szöveg mutatja. Nálam 5 pont nagyon erős jóindulattal.

csikos 2010.03.22. 15:21:56

@lackó: Köszönöm a tippet! Visszaolvasok.

dalton1 2010.03.22. 15:28:30

A Laposa Rizling "Friss" lényegesen jobb a maga kategóriájában mint a sima rizling...és kb. egy ropi...

Szászi 2007-es Szent György-hegyi olasza is nagyon "kemény" 1600Ft-ért...

csikos 2010.03.22. 16:05:45

Remélem nem veszi tiszteletlenségnek a szerző, de ajánlanám figyelmébe a következő rizlingélményeimet:

Tamás Pince olaszrizling 2007
Tamás Pince olaszrizling xy dűlő 2007
Jásdi István siralomvágó rizling 2006
Jásdi István Lőczedombi olaszrizling 2007
Szt. Andrea egerszóláti rizling 2007
Orsolya pince Görbesoros olaszrizling 2007
Figula Mihály sóskúti rizling 2007

csikos 2010.03.22. 16:06:54

Bocsánat, a Figula sóskúti rizling az 2006 -os termés.

ambrusqkac 2010.03.22. 17:49:04

Figula Csopaki Sáfránykerti 2007 is még odakívánkozik.
Én is osztom a véleményt, hogy az igazán ütős olaszokat a Balaton északkeleti részén érdemes keresni. Amúgy szerintem az olasz a furminttal is komoly házasítás tud lenni.

csikos 2010.03.22. 17:54:14

@ambrusqkac: Igen!

Erre a házasításra véleményem szerint rendkívül szép példa Jásdi István Ranolder fehér 2006
60% furmint, 40% rizling, ha jól emlékszem.

Webota 2010.03.22. 21:37:29

Talán megérdemel a sümegi Palota Pince 2007-es Vesperas-a is egy hozzászólást.
És még egy izgalmas felfedezés lehetne a
Skrabski Betyár Rizling. Hoppá.

amiteszel 2010.03.23. 09:27:07

Kedves AM!
Bár már sok olyan vélemény született nálatok, ami kulturáltságában és cizelláltságában is megkérdőjelezhető, de ennyire egyszerű és elítélő hozzászólás azért még itt is ritka (neonfényű neoprimitív gagyi). Bőven elég lett volna a "nekem nem tetszik, nem az én stílusom". Bár a negatív kommunikáció egy ideje élesen megfigyelhető. Nyilvánvaló a számotokra nem tetsző események borokon keresztüli megítélése. (Kérek mindenkit, hogy jöjjön el Badacsonyba, nézze meg valójában, hogy mi történik. Bár tudom, hogy bárki, aki dolgozik és fejleszt csak rosszat akarhat.) Természetesen sok szeretettel látunk Téged is, és ígérem, kóstolunk Rizling2-et!
Tisztelettel:
Laposa Bence

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.04. 15:25:20

Kíváncsi voltam, hogy vajon tényleg annyira túlzó-e a cikk (negatívan), amint ezt a készítője kifogásolta - azaz tényleg a borkritikával áll-e bosszút valaki valamiért.

Azt kell mondjam (a cimke kivételével, ami engem a megkülönböztethetőségen túl nem érdekel, tehát számomra jó úgy, ahogy van, és a korábbi Bazaltbor cimkénél jobbnak tartom), hogy a leírás meglehetősen precízen fedi a valóságot. Szépen minerális, de a keserűsége valóban felülír mindent. A zellerszárnál találóbb jellegeztes ízt egyszerűen nem tudtam volna írni: húsleveshez fogyasztottuk, szerintem remekül passzolt hozzá. Az öt pont szerintem teljesen reális.

(Nálam jobban kevesen szeretik az olaszrizlinget, és én minden termelőhöz a maximális jóindulattal igyekszem hozzáállni. A balatoni borok pedig amúgy a szívem csücskét jelentik.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.08. 20:19:32

Most Szeremley Olaszrizlinget ittam - mert jól összekevertem az itt leírt Rizling házasítással. Én nem tudok pontozni, de ha a Laposa nálad 5 pont, akkor a Szeremley Olaszrizling 3-4 körül. Lehet, hogy rossz üveggel fogtam ki, mert erős felmosórongy-békalencse illattal nyitott. Se gyümölcs, se fajtajelleg, csak a korty után egy kellemetlen gyógyszeres keserűség.
süti beállítások módosítása