Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ráspi Merlot 2007

2011.03.07. 06:00 - Octopus

Kékfrankosban jól teljesít, zweigeltben verhetetlen, ha ez találós kérdés lenne, nyilván mindenki rávágná, csakis Ráspiról lehet szó. Ha úgy szólna a feladvány, hogy ki az a termelő, aki a Weninger mellett még remek merlot-t készít Sopronban, akkor talán már többet kellene gondolkozni a válaszon. A Weninger merlot-k nagyszerűségéről két hónapja volt alkalmam meggyőződni, addig a pontig nem is igazán esett le, mennyire stabil magját alkotják ezek a pince legjobb borainak, illetve ezáltal az egész borvidék krémjének. Ezek szerint a merlot itt tudhat annyit, mint bármelyik fajta. A Ráspi merlot egy újabb ékes bizonyíték erre.

Első szippantásra nyilvánvaló, hogy komoly borral van dolgunk, karakterre a válogatott zweigelteket idézi, de egy fokkal kevésbé Ráspis, ugyanakkor itt nagyobb szerephez jut a fajtajelleg. Hűvös, fejlődő illat, elegáns és sokrétű, benne szilva, fekete ribizli, ibolya, kávés-grafitos hordó, egy kevés zöldfűszer, még egy kis bőr is megjelenik. Egyszerűen nem lehet megunni, sokadik szaglásra is ugyanolyan megfejthetetlen és izgalmas marad, mint elsőre. Teste közepes, nem extrahált, pinot-san finom szövésű, ízében mindenféle piros bogyósok, fűszerek. Egyrészt bársonyosan sima, puha, másrészt viszont igen savas, merlot-hoz képest szokatlanul is (bár ebben hasonlít a Weningerekre, úgy tűnik, a soproni merlot már csak ilyen), ettől kissé nyersnek hat. A korty vége határozottan cseres, ez nem igazán jellemző a Ráspi borokra, a hosszú utóíz viszont annál inkább, és ez aztán igazán hosszú. Karakteres, egyedi bor, a savhangsúllyal együtt is erős 7 pont. (7000 Ft)

Címkék: merlot hétpontos ráspi sopron

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr802717166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pótmáj 2011.03.07. 18:18:14

savas
cseres
közepes test
7.000 forintért
Eddig nem sikerült meggyőzni...........
süti beállítások módosítása