Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villány 3000 alatt

2011.04.11. 06:00 - Octopus

Nem volt egyszerű feladat összehozni ezt a második fordulót. Az előző futam borai képtelenek voltak eloszlatni az előítéleteinket, mondhatni leragadtunk az általános vélekedésnél, miszerint az olcsó villányi veres valójában drága, ritkán éri meg az árát, a mellényúlás esélye legalábbis mindenképpen nagyobb a kívánatosnál. Ezek után nem övezte kitörő lelkesedés a folytatás gondolatát, de végül maroknyian összegyűlve ismét belevetettük magunkat a vakkóstolásba. Nagy reményeket ezúttal sem fűztünk a borokhoz, mindazonáltal egy fokkal meggyőzőbb kimenetelt vizionáltunk, mint legutóbb ez szerencsére be is jött. Sőt, egészen tisztességes eredmény született, néhány gyenge szerepléstől eltekintve számos kellemes bort kóstoltunk, melyek a kakukktojásként beszúrt külföldi versenyzők mellett sem maradtak szégyenben. A válogatást ezúttal kevésbé közismert nevek uralják, szándékosan persze.

Castello di Camigliano, Poderuccio IGT 2008

55% sangiovese, 30% cabernet Sauvignon, 15% merlot. Nem véletlen választás a toszkán bor, és nem is lógott ki a sorból. Mintha cabernet franc lenne a pohárban, szúrósan fűszeres, babéros-paprikás vegetális aromákkal, fekete ribizlivel, vörösáfonyával. Gyümölcsei érettek, melegek, de távol áll a túlérettségtől. Alig közepes test visszafogott alkohollal, kerek és arányos. Teljesen száraz, ízében áfonya és fekete ribizli, nem jelentős tannin, összességében jól iható, túlzásoktól mentes viszont nem is túl mély. Nem sikerült megszorítania a villányiakat,10 euróért (superiore.de) nem egy nagy vétel. 5 pont.

Szende Villányi Cuvée 2007

Kékfrankos és portugieser házasítása. Érdekes illatot produkál, egyszerre tűnik fiatalnak és korosnak. Utóbbiról valószínűleg a furcsa, sütőtökre emlékeztető aroma tehet, mely szerencsére nem uralja a bort. Szedres, szilvás, medvecukros, meleg karakterű, amit egy kis ibolyás virágosság tesz frissebbé. Nem különösebben koncentrált, ízében az illat sötét bogyósai köszönnek vissza, nem túl intenzíven, és kicsit hamar el is tűnnek a szájból. Viszont jók a savai, lendületes és jól iható. Erős 4 pont. (2158 Ft, Auchan)

Bock Notus 2008

Kékfrankos és portugieser házasítása ez is. Intenzív illattal nyit, ami mintha botritiszes lenne, szárított zöldfűszerek (bazsalikom) és gyógyszer uralják, gyümölcsöket csak valahol a háttérben találunk. Inkább furcsa, mint jó. A jól ihatóságra gyúr, teste könnyed, lendületes, jó savakkal, a szerkezete nagyon is rendben van, viszont kellemetlenül rátelepszik a gyógyszeres jelleg. 3 és 4 pont határán. (2870 Ft, Radovin)

Mokos Pince Merlot 2007

Többen kakukktojásnak vélték a vakszakaszban, leginkább újvilági származásúként beazonosítva. Orrban modern, édes, koncentrált, intenzív és erősen hordós: kókusz és vanília, füst, rumos meggy. Ugyanez szájban: édes, vaníliás, meggyes, csokis, vastag. A túlzó hordó ellenére vannak értékei, és a társaságból többen is töredelmesen beismerték, hogy sokkal inkább ezt innák, mint a Notust. A sor egyetlen nehezebb veretű tagja. 5 pont. (1990 Ft, Wekerlei Bortár)

Haraszti Pince Cabernet Franc 2008

Az első kellemes meglepetés. Behízelgő, de nem erőltetett illat szederrel és fekete ribizlivel, továbbá jól adagolt füstös tölggyel, szegfűszeggel és némi vaníliával. A hordó kicsit édesít rajta, de túlzónak azért nem nevezhető. Az íz tökéletes folytatása az illatnak, a korty kerek és kedves, sehol egy bántó él; közepes test, nem alkoholos, nem extrahált, ellenben kellően intenzív, tanninjai érettek, lecsengése közepesen hosszú. Modernebb, remekül iható darab, akár szekszárdi is lehetne. Eléri a 6 pontot (2190 Ft Radovin).

Bakonyi Pincészet Cabernet Franc 2006

Újabb meglepetés, újabb ígéretes pince. Nagyboros, drágább Villányikat idéző illat, ami egyszersmind igen érett is. Háttérbe vonuló gyümölcsei már inkább beszáradt szilvalekvárra hasonlítanak, ahogy az megérett nagy déli boroknál gyakori; illatában találunk még babért, levendulát, ánizst és földességet is. Gazdag és mély, a korty viszont kevésbé rendeződött össze: élénk savak és markáns, kicsit szárító tannin teszi rusztikussá. Csontszáraz, nem érheti a vád, hogy túlextrahált, édes, vagy alkoholos lenne. Ízében savanykásabb sötét bogyósok, melyek a lecsengésben lágyabb aszalt szilvás jeggyé szelídülnek. Ebből a forrásból kiindulva úgy sejtem, ez lehet felvásárolt szőlőből készült tétel, minek fényében igen szép teljesítmény a bor; némi cizelláltsággal az élen végzett volna. Roppant kíváncsi lennék a folytatásra, ez így most erős 5 pont (2180 Ft sidewayz.hu)

Chateau Teleki Cabernet Franc 2007

Abszolút fajtajelleges illat: gazdag fekete ribizlis gyümölcsösség és rengeteg fűszer. Előbbi szépen érett, napfény-hiánytól bizonyosan nem szenvedett, utóbbi babéros, korianderes, keleti fűszeres. A háttérben némi földesség és kenyérhéj. Teste telt közepes, a savak észrevétlenül teszik dolgukat, íze kellően mély, sok-sok fanyar fekete ribizlivel és fűszerrel, dettó, mint az illat. Hordót itt sem érezni, édességet sem, az alkohol viszont kicsit melegít a végén, és a tannin is érdes, noha ennyi rusztikusság még akár jól is áll neki. Utóíze is hosszú, nagyon rendben van ez a bor. Az est nyertese, stabil 6 pont. Ára változó, én 2100 forintért vettem az Auchanban, hasonló összegért ez bizony best buy.

Hummel Loess 2007

A legemlékezetesebb portugiesert eddig Horst Hummeltől ittam, mindez néhány éve történt, a pince boraira azóta vágyom. A Loess volt az est titkos aduja, a bor, amitől a legtöbbet reméltem: az új villányi vonal méltó reprezentánsát, mely a tömény, szuperérett irányzattal szakítva bebizonyítja, hogy alacsony alkohol és tradicionális készítésmód mellett is lehet nagyszerű borokat készíteni a borvidéken. De nem győzött meg, sajnos. Kékfrankos, portugieser és cabernet sauvignon az alkotók. Illatában egy kis illós bizonytalanság, savanykás meggy, rumos dió, finom bőrösség. Halványan Chiantira emlékeztet. Belekóstolva azonnal feltűnik a moderált alkohol, amitől könnyebnek hat, de mégsem vékonynak. Savai integráltak, tanninja kicsit tapadós, az illathoz hasonlóan viszont zavaró mellékíz rontja el. Nem tűnt határozottan hibásnak, illetve gyengeségeitől eltekintve is nehéz igazán jó bort belelátni. 4 pont alja. (2590 Ft, Wekerlei Bortár)

Hárságyi Pincészet Fele-Más 2009

50% portugieser + cabernet sauvignon + merlot + kékfrankos. Friss, könnyed cseresznyés-virágos illat, nem túl bonyolult. Mintha valami illatosabb fajta is került volna bele. Könnyed test, szinte tanninmentes, savai jók az ihatóságot célozza meg, ez maradéktalanul sikerül is neki, de kicsit egyszerű és rövid. 4 pont. (2200 Ft, DropShop)

Elegant Frog Cabernet 2008

Populárisra szabott, profin elkészített délfrancia cabernet sauvignon. Fajtajelleges sötét illat fekete ribizlivel, szederrel, étcsokoládéval, szinte mentolos hűvösséggel, és a jellegzetes cabernet-s vegetális jegyekkel (methoxypyrazin). Jól adagolt hordó. Szájban közepes test, visszafogott savak, határozott, de érett cserek. A hordó vaníliája itt erősebb, de azért nem közönséges, egyfajta édes élt kölcsönöz a gyümölcsöknek. Tartalmas íz, kellő utóíz, hibát találni nehéz lenne benne, de nem kifejezetten terroir-megszállottaknak készül. Erős 5 pont (2490 Ft, DropShop)

Címkék: francia olasz teleki merlot cabernet franc bock házasítás villányi bakonyi szende frog haraszti hummel hárságyi castello de camigliano mokos

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr342815547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.04.11. 06:30:38

A Szende C. mintha aranyat vagy nagyaranyat kapott volna most a villányi térségin...

szulfit 2011.04.11. 06:50:27

Az utolsó bort nem inkább "The Arrogant Frog"-nak hívják?

Octopus 2011.04.11. 08:09:38

@szulfit: ez a bor az Arrogant Frog "reserve", egy picit drágább is

tunderninja 2011.04.11. 11:34:03

Nekem hiányzik a Jackfall Franc 2007-ből.Itt mérkőzhetett volna egyett.Vagy a Lelovits Syrah 2009.Mind a kettő 2.600.-Ft körül mozog.

fugu 2011.04.11. 11:41:59

Nekem tetszik, hogy a sokat cikizett Csányi bor ilyen szépen szerepelt!

Octopus 2011.04.11. 12:51:19

@fugu: és azt már nem is mertem leírni, hogy egészen természetesnek hat, mintha az erős alapanyag miatt lenne olyan, amilyen, nem pedig a pincetechnika révén. A brekis például eléggé csináltnak tűnik mellette.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.11. 14:07:02

@fugu: az teljesen rendben van. Az olcsó sorozat tagjai (portugizi, merlot s főleg a pinot noir) szoktak pocsékok lenni.

töppedt 2011.04.11. 14:50:21

Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2007
Ha az ember csak a neten keresi ezt lehet találni:
www.bornyito.hu/179-csanyi-chateau-teleki-sorozat-villanyi-cabernet-franc-2007.html
2007-es 3190Ft
www.selection.hu/termek.php?termek=1116
2006-os 3200Ft

orient 2011.04.11. 16:17:15

Igazsághoz tartozik pl. a VYLYAN 2007-s Ördög. Itt nálatok kapott megérdemelten egy 7-t korábban. Az kb. 2000 forint. Abszolút best buy. Sajnos a 2008-s már nem annyira jó mint a 2007 volt. Legalábbis nekem nem tetszett annyira.

Bortó 2011.04.11. 17:42:26

@orient: Elsősorban nem a pontok miatt olvasom az alkeszt, de a Vylyan Ördög 2007-re adott 7 pont igen erős túlzásnak tűnik (ha megtörtént).

orient 2011.04.11. 18:02:59

@Bortó: bocsánat 6 pont, akkor is best buy villányi :))

alkoholista.blog.hu/2010/03/17/best_buy_2

Én sem a pontok miatt olvasom, leginkább mert sokszor nem értek vele egyet :)))

2011.04.11. 18:42:18

@Bortó: egyetértek, inkább 5-6 pont, de így is okés. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.04.12. 12:18:27

azt kérem az Alkoholistákról, hogy ha van kedvük, nyomjanak le még egy ilyen Villányt, majd ugorjanak el Szekszárdra is. kíváncsi vagyok, hogy az átlagok alapján kijön-e az, amit gondolok, vagyis, hogy ár/érték arányban Szekszárd sokkal kedvezőbb és egyre inkább a best buyok városa - legalábbis vörösökben...

Octopus 2011.04.12. 12:22:48

@szenvedély S.: tervben van egy szekszárdi merítés, bevallom én is hasonló eredményre számítok

e_easy 2011.04.12. 12:50:12

@szenvedély S.: meglepodnek ha nem igy lenne. a helyzet az, hogy ebben es a korabbi (ar)kategoriaban is szekszard folenyt tippelnek - valahogy komolyabb figyelmet kapnak a belepoborok

harasla 2011.04.12. 13:48:46

A post hatására vettem két üveg chateau Teleki CF-t. Csak egyet kellett volna... Nyers tanninok mögött átsejlő gyümölcsösség, majd kinyitás után 4 órával minden vonzása megszünt, kifakult, egysíkúvá vált - ment a törkölyalapba.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.04.12. 14:41:13

@Octopus: nyittok egy olyan posztot is, ahol javasolni lehet vagy csak saját forrásból dolgoztok? :-)

pianyista 2011.04.12. 16:35:45

Lesz még folytatás? Van ott még jó pár borocska ebben az árkategóriában!
süti beállítások módosítása