Vesztergombi Józsefnek a kadarka a kedvenc bora, nekünk – és ezzel nagyon nem vagyunk egyedül – meg az ő kadarkája az egyik kedvencünk. Műtannin és Bob után én vállaltam be a trilógia harmadik részét. Idén a szekszárdi kóstolón kaptam ehhez egy löketet, mikor végigkóstolva jó néhány kiváló példányt, az övét találtam a legkiemelkedőbbnek. Szentendrén sikerült aztán beszereznem egy palackkal belőle, a minap pedig fel is bontottam, hogy végre otthon nyugodtabb körülmények között méregethessük egymást.
A megszokottnál sötétebb rubin szín után intenzív, tipikus és szerintem tökéletes kadarkaillat fogad. Szamócalé és cseresznye érkezik édesen, áradón, kedveskedve. Aztán egy kis földesség, hogy mélysége és komolysága is legyen, végül pedig nem is kevés édes fűszeresség az izgalom kedvéért. Tiszta, vonzó és játékos bemutatkozás, ahogy kell. Kóstolva közepes testű, tele van húsos gyümölcsökkel és szinte robbannak az ízek az illat után már teljesen gyanútlan nyelven. Könyörtelenül megkapunk mindent, amit az illat ígért. Savai remek munkát végeznek, szépen tartják a nem éppen súlytalan kortyot, rájuk hárul ugyanis ezen feladat nagyobb része, hiszen tannin nincs túl sok ebben a borban. De hát ezt ugye a kadarkától már leginkább megszoktuk, kadarkaléptékkel egyébként nem is olyan kevés az benne. Édesen, hízelgőn, gyümölcsösen induló íze idővel finom sóssággal keveredik, hogy aztán még a lecsengés előtt szárazba, finoman kesernyésbe forduljon. Ilyenkor már az alkohol csípni kezd, a fűszeresség pedig óvatosan felülkerekedik a gyümölcsökön. Tudjuk, hogy az alkohol szólózása szigorú wésett szabályok szerint hiányosság, negatívum és ejnye, ám ennek a kadarkának nagyon is jól áll ez a fegyelmezetlenség. Lecsengése közepesnél hosszabb, finoman vibráló, kellemes.
Számomra ő a tökéletes kadarka. Nem túl vékony, de nem is mesterkélten vastagított. Tanninja, ha nem is sok, de több a legtöbb kadarkánál. Játékos, fűszeres, de van benne némi komolyság is. Arányos, jó szerkezetű, de van benne valami a kadarka szükségszerű rakoncátlanságából. Önmagában is élményt nyújt, de fűszeres, paprikás ételekhez, például harcsapaprikáshoz, ahogy a honlap is ajánlja fölséges lehet. Nem sajnálom tőle a hét pontot sem.
A fotót innen vettem.
Utolsó kommentek