Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Őszi sanszom

Dúzsi Szegzárdi Merlot 2002

2006.08.31. 10:59 - Műtannin

Itt van az ősz itt van ujjé
s szép mint mindig énekem
istentudja hogy mi okból
jövök haza a kioszkból
s húzgálom a zörgő avarban
mint kiskocsit az életem
(Parti Nagy Lajos: Szódalovaglás)

Nasztupílo ószeny, miszerint uletájut lásztocski. A tél dere már megüté fejemet, vénülő kezemmel nyomom ki szemedet, vagyis ragadom meg ezt a dúzsi merlot, mit ne mondjak, elég ikus a hangulat.

Úgy érzem, nem vagyok többé a savak embere.

Alig bírtam már kivárni ezt a kis hűvösebbet, hogy lehessen vörösözni megint, mert a 04-es, 05-ös fehérsavak már rendesen lekezelték a belső szerkezeteket, torok, nyelőcső, gyomor kapott rendesen. Nagyon jók a savkirály limonádéborok hőségben, pláne, ha szódát (miszerint szikvizet) is nyomhat hozzá az embör (apropó szóda + Dúzsi: a nyár fröccsbora a Dúzsi-rozé volt, talán épp a veszett savassága miatt, ami átütött még a szódán is, bár hallottam társaságról, amely direkte salátaecetnek használta, de ez mondjuk semmit nem von le fröccsértékéből), de ha esik a külső hőmérséklet, gyorsan ráun az ember.

Na, gyorsan egy vöröset. A későnyári kínálatból Dúzsi merlot-ja van kéznél, kétezer körüli áron korrekt vételnek tűnik, ráadásul még a békebeli 2002-es évből.

Dúzsi, tudjuk, a slow wine mozgalom tagja, nem aggódik a cash-flow-n, komótosan nagyhordózza vöröseit, és nem dobálja piacra őket egy-két évesen. Így lehet, hogy csak most, amikor már Gerétől Bockig mindenki túl van a 2003-on, jön ki a 2002-es merlot-val. Ennyit tán csak a tokajiak szoktak ráhagyni minálunk. Dúzsi nagyobb vörösei kicsit alulértékeltek, illetve kuss, ilyet nem mondunk, szóval nagyon jó ár-érték arányúak, a 2000-es cabernet sauvignonból nekem még van két palack a spájzban, és két év alatt elkóstolgattam kartonnyit, nagyon szépen tartja magát, sőt fejlődik. Mint ahogy fejlődik maga a pincészet is. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján pályázhatna a Most Improved Player díjra vörösben.

Konkretizáljunk, végre. Dúzsi 2002 merlot tehát. A lírai felütést ihlethette volna a hátcímkére nyomtatott vers is, de mégsem ihlette. Ahogy ezeket a borosüveg-verseket figyelem, úgy tűnik, hogy a magyar borászok irodalmi ízlése nekem nem nagyon smakkol, de hát Istenem, Parti Nagy Lajos meg biztos nagyon szar borokat csinálna.

Eleinte sok erdei gyümölcs és még több alkohol, plusz vanília, eperdzsem is belefér. Gyümölcsrizsesség. Feltűnik a fűszerpaprika is, mint az ultimátus Szekszárd-védjegy. A tanninja arányos, száraz, de nem szárít, jót tesz a végén, nem billen a bor geil felé. Mély, lassú gyümölcsössége van, nem olyan virgonc, föltűnő. Málna és meggy, konkrétan. Mellette bors és konyak. Utóbbi nyilván a sok alkohol miatt. Jól megkomponált, arányos bor, igazi szekszárdi ivós. Alföldi Merlot szerint kategóriájában (könnyű, olcsó vörös) világbajnoki helyezett. 

5p és halleluja (Alföldi szerint hatot is megérhet), továbbá kevéssé költőien kiosztunk neki egy best buyt.

Címkék: kóstolás vörös szekszárd dúzsi merlot 2002 ötpontos best buy

27 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr7513969

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Important guide of ESO 2017.10.03. 01:54:28

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarcal 2006.08.31. 12:16:08

Talán Moldova mondta, aki három mondatban mond el valamit, amit egyben is ellehetne, az egyéb aljasságra is képes. Sok a fölösleges kocsmai sallang, ráadásul sokadszor elsütve, unalmas is.

kifli 2006.08.31. 12:45:58

Csak azért nem kellene írni, hogy növeljük a profitéhes Indexen a kattintások számát és ezzel a bevételt...

Jenyei 2006.08.31. 14:01:32

Ha valaki röviden leírná milyen az a geil bor, megköszönném!
Előre is köszönöm!

zsoltizmo 2006.08.31. 17:04:37

Borivónak, szerintem az olyan hogy túl sok van benne mindenből. például, elmész a Lidl-be, veszel nagy örömmel egy "kaliforniai, vagy csilei" vöröset és elmondod a többieknek hogy: azok a hujék meg kétezer forintot fizetnek egy magyar borért amikor ittvan ez e jó külföldi! Szerintem azt az ízhatást amit akkor kapsz a szervezetbe lehet bátran nevezni Geil-nek, de lehet hogy nem jól tudom? A hét végén felbontottam egy üveg Egri Bikavért, tudjátok a jófajta névnapos cimkéjűt, és akkor éreztem azt az ízorgiát amit feltétlenül ebbe a kategóriába lehet nevezni. érdekes hogy, amikor beleöntöttük a maradéköt a bográcsba, felbontottunk egy 2002 nagygombost és komolyan nem volt rossz, az előtte levőhöz viszonyítva...

lacibor 2006.08.31. 19:48:10

-Vagy túl kevés. Édeskés, lágy, diszharmonikus. Van aki még hányni is tud tőle.

nemjo 2006.08.31. 21:24:01

Régóta a legjobb cikk amit az Alkoholistán olvastam , tartalmával maximálisan egyetértek , stílusa magával ragad .....

Arról nem beszéltél , hogy melyik Dúzsi-rozéra gondoltál (az első őszi - a Kékfrankos - vagy a Kékfrankos Zweigeltre )mondjuk az első palackozásban maradt vissza a legtöbb szénsav ...

szóval gratulálok a cikkhez , olyan , mint a Péter írásai anno a szerdai Népszabadságban ....

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.01. 09:00:42

Drága kifli, ha én az átkattintások számát akarnám turbózni az Indexen, akkor nem ide írnék és nem erről a témáról, mert pontosan százszor, de akár ezerszer nagyobb olvasottságú cikket lehet termelni ugyanennyi idő alatt valami jó kis Pálffy Pistával, Tarlósdemszkyvel vagy bármivel.
Arról nem beszélve, hogy a profitéhes Indexnek az Alkoholista eddig egy fillér bevételt sem hozott, és nem egyelőre nem is fog.
Szóval ez egy buta megjegyzés volt, na.
Viszont próbálom érztelmezni a "profitéhes" jelzőt. Mit jelent ez? Nem közszolgálati? Burzsoá? Zsidó?

Műtannin · http://amuva.hu 2006.09.01. 09:09:27

Tarcal: Moldova mondott már sok hülyeséget, például azt, hogy Kádár a huszadik század legnagyobb magyarja. Addig is próbálom értelmezni a "kocsmai sallang" kifejezést.
Nota bene: nem kell szeretni az Alkoholista szerzőinek stílusát, de szerintem jobb lenne, ha nem ezzel foglalkoznánk a kommentekben (ti. változtatni úgysem fognak rajta), hanem a cikk állításaival, tárgyával (a borral), különben megint a regisztráció előtti idők anarchiája jövend.

kifli 2006.09.01. 12:34:17

Kedves Műtannin!

Megnyugtat, hogy az olvasottsággal kapcsolatos megjegyzésed alapján nincs gond az önértéktudatod fejlettségével.:)

Amúgy meg nem világos számomra miért kell úgy csinálni, mintha a Művelt Alkoholista és az Index együttműködése egy altruista fellángolásból megszületett jótékonysági intézmény lenne? (Ha ide kattintok azzal az Index kattintásainak a számát növelem, a növekvő kattintások számából, meg - legalább indirekten - bevétel lesz, ez nem túl bonyolult képlet, asszem, bár nem zárom ki, hogy ismét bután félreértek valamit.)

Végezetül, több jelből is úgy tűnik, hogy az Alkoholisták közül néhánynak fel kellene hagyni a borok kóstolásával, mert úgy tűnik, hogy a borok túlzott érzékenységet és a humorérzék hiányának elvesztését váltják ki náluk. (Jellemző tünetként lásd pl. a "profitéhes" jelző értelmezési kísérletét).

Egyszóval, take it a little easier!

Ja és: :)

zsoltizmo 2006.09.01. 15:46:49

Szerintem igaza van a szerzőnek, mi magyarok állandóan okosabbak vagyunk a másiknál pedig nézzünk körbe az országban....Erről a volt főnököm jut ezsembe, ő mondta nekünk: ha nem tetszik az hogy nekem dolgozol nyissál egy vendéglőt itt mellettem és nézzük meg melyikünk jobb.......

muskotály küvé 2006.09.01. 16:54:56

OFF: zsoltizmónak, ilyenkor szoktam a szívemhez kapni, mikor a szar borból főzni akarunk, és azt hisszük, a kajának mindegy. (ha csak a bogrács tisztítására haszmáltad, nem szóltam semmit)...
ON: Dúzsi sztem is kb. ilyen, reális áron tisztességes termék

b 2006.09.01. 18:57:27

Az okos, nem okos hozzásláshoz nem fűznék hozzá....De a Dúzsi borok mellett kiállnék....Szép klasszikus szekszárdiak....nem a csúcsborok közt van a helyük....de bátran veszem le a polcról..

b 2006.09.01. 18:58:16

bocs....hozzászóláshoz

riennevaplus 2006.09.01. 21:57:52

Borivó, elmondom neked, hogy _én_ mit értek a "geil" melléknév alatt, ha az a borra vonatkozik.
Németül egy többjelentésű szó, van úgy, hogy "kurva faszát", "rohadt jót" jelent, ilyen értelemben használják (pl.: ich finde es "geil"), és ilyen értelemben akár nők is kimondják... van úgy azonban, hogy kifejezetten szexuális konnotációja van (pl.: sie hat einen geilen Arsch) és akkor, és ez már csak így van, inkább a hímek (igaz ritkábban muzulmánok) használják. Borvonatkozásban ez az érdekesebb oldala, mert ha ezt a szót németül mondja valaki, akkor egyidejűleg (még jobban mint a magyarban a megfelelője) azt is kifejezésre juttatja, hogy bizony archaikus, vagy korszellemű, tehát 5-6 ezer év civilizációjának minden elképzelhető szexuális akcióját végrehajtana a hölggyel ha az belemenne. Azt jelenti, "megszűnt a világ" a számára, már csak ez a segg van, s amit tudna vele csinálni. Namost képzeld el, hogy te egy főnök vagy és egy titkárnőt szeretnél felvenni... bejön hozzád két csaj, az egyik egy közepesen kinéző nő, a másik pedig alulfelülelőlhátul egy bombázó. Na most ha te nem a nyelv-, word-, excel-, outlook ismeretei felől kérdezed őket, hanem a bombázó mellein máris "megszűnik számodra a világ" és elküldöd a másikat, aki emezekben kitűnő lenne, akkor a "geilt" értékelted a dologban. Meglesznek a maga előnyei, na, ezt senki sem firtatja, de a hátrányai is (ezt meg fesd ki magadnak).
Ha bort kóstolsz és valami buja, magamutogató íz, ami gyakran valahogyan "édeskés", "behízelgő" elsötétíti az agyadat és a többi, még felfedezhető (szofisztikáltabb) jegy észrevétlenül marad, akkor az a "geil".
Nincs vele semmi baj, mert vannak borok, amik még erre sem képesek, de van mégis valami, ami felfedezetlen marad.

Na most ennyi a magyarázat, tudom nem megy el a Wikipediában, de sajnos ma több már nincs. Ha nem jó, hibáztasd Israelt, az USA-t, vagy Gyurcsányt, mint ahogyan az manapság dívik.

Végül pedig én is kérdeznék valamit: lenne e szíves valaki nekem elmagyarázni, hogy mit jelent az, hogy "visszaping", még mielőtt majd nem tudok aludni. Előre is köszönöm.

Lőre 2006.09.02. 00:25:37

Köszönjük az átélt beszámolót, de magyarul a szó mégis kicsit mást jelent. A hazai nyelvhasználatban a geil vagy inkább gejl 'émelyítően édes'-t jelent. Átvitt értelemben a giccsesen eltúlzott jóra és szépre mondjuk. A Bakos-szótár (1961) szerint: 1. erősen zsíros, nehéz, émelyítő (étel) 2. átv. ízléstelenül érzelgős.
A ping, pingelni internetes fogalom. Nem igazán érdemes tudni, de: "Program, amivel ellenőrizhető, hogy működik-e hálózaton egy adott távoli gép felé a kapcsolat és milyen sebességgel; a ping adatcsomagokat küld a célgépnek és választ kér rájuk."
Viszont Gyurcsány nem tudom hogy jön ide.

limbekcs 2006.09.02. 01:55:28

geil.

na ja.

már délelőtt írhatnám pógár voltam ez ügyben, de persze (seidő-seteheccség, hol a strikerethru betűtyp? kuss,hivatalosverziójön:) nyilván kurvára elfoglalt lehettem... :)

és akkor jön Lőre: 'émelyítően édes' - találja fején a szöget (már amennyire én a szót jó anyámtól ösmerem, persze édességre, nem fogalom, hanem fogás, muhaha :).

tehát ott a pont, már ha a Mao-i sváb szubkultúrából indulunk ki (a szub főleg úgy értve, hogy nekem legyen igazam :).

vegetarianusnak ugyanebben a szellemben, "kárpótlásul": az 5-6 ezer év civilizációjának szexuális kultúráját (és külön a nők csípejére vonatkozó részt) én is szívesen belesűríteném egy szóba, ha felétek pont ez a "geil" az, akkor irigykedve gratulálok... :)

ps. ide persze maradnak az álkatonasztorik: tv-nézés a folyosón:
- de megbasznám! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is!
- hülye vagy? az fiú!
- és? meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is! meg azt is!

(valljuk be, a kopipészt sokat dob ezen a régi szar viccen, muhaha :)

muhaha :)
muhaha :)
muhaha :)
muhaha :)

bocsi

sztahanov eetásnak ígérem, mosmá jó leszek vaze

limbekcs 2006.09.02. 02:50:14

ja igen ez maradt ki, Tannin megvédése (már mintha rá lenne szorulva... :), ez asszem kiflinek szól:

1. Tannin sztem pontosan tudja a kettyintési, pdon kattintási adatokat, mondhatnám, húsába vág - pont, mint a cikkirkálási egyenleg. Nettó hihető, hogy a MűvAlk itt egy hobbiblog.

2. Meg hát a humor meg az érzékének a hiánya - kár volt megszámoznom az előzőt. Viszont Scott Adams sztem "még" augusztusban írt vmi ideillőt a (képzeldcsakmostfedeztemfel-detélleg!) blogjában:

(itt hősünk kva sok ideig kattintgat...)

ejnye bmeg, nem találom - sőt... :)

(békesség)

limbekcs 2006.09.02. 03:45:40

na asszem mégis megvan:

Confirmation Bias, in:

dilbertblog.typepad.com/the_dilbert_blog/2006/07/index.html

ott siklottam félre, hogy augusztusinak hittem, júliusi létére a komment(et) - vesszenek az istencsászárok, nyilván, teszem hozzá, jogos überkultúrbosszú gyanánt, köszi, meg hát bocsi, nyilván.

Tehát a lényeg: tudomást szereztél, hogy hülyeséget mondtál, de azért csak nyomod tovább, annál inkább, sőt.
De persze csak az vegye magára, aki.

riennevaplus 2006.09.02. 13:06:19

T. Lőre, a rossebegyemeg. Mondta nekem édesanyám, hogy ..."vegike (mert így hívott kiskoromban, míg oldalt választotta el kis puha hajam) hiába mesélem neked, hogy ha ittál ne írj kommenteket?", mire én azt mondtam neki, hogy "dehátédesanyám! ha nem iszok, akkor nincs kedvem!" Ezt persze megértette és nem szólt semmit, mert ő volt a bölcsebb és nem én az okosabb, affeneegyemeg.

Szóval kirajzottam egy kicsit, egy usurpáló túrára, bevallom és azt gondoltam (tévesen?), hogy megtölthetek tartalommal egy fogalmat, ami látszólag töltetlen ott hevert. Hát nem. Most vissza kell vonulnom, mert édesanyám azt is mondta, hogy "kisfiam, sose legyél saját véleményeddel bájeszed" s én ezt neki meg is ígértem. Persze ti sem lehettek biztosak abban, hogy nem használtam-e egy régi ezotérikus trükköt és elrejtettem néhány szubverziós kódot a szövegben, ami most ketyeg és egyszer csak lecsörög, s a kollektív attól fogva egy vidámabb, testileg equatoribb irányba eltolt értelemmel használja majd ezt a szót, hogy geil. Ezt most tényleg nem mondom meg. Egy kis kulturális feszültség korreszpondál úgymond a globális helyzettel, hát miért ne legyen...

Köszönöm Lőre, segítségeddel azt hiszem most mindenki számára kielégítően megformálódott a geil szó borivászati jelentése. Még akkor is, ha nekem ebben csak egy "naakkor kezdjük egy fals tézissel" szerep jutott. Akinek meg nem, az vagy igyon kevesebbet, vagy pedig többet. Ha nem lenne tiszta melyiket, akkor javaslok édesanyai véleményeket erősebben reverbáltatni. Hm, vagy sem. A sem is egy jó alternatíva.

Köszönöm a "pinget" is, megértettem.

Gyurcsány úgy jön ide, hogy mivel a kettő még csak egy pár és egy sorhoz egy harmadik is kell, bevettem az ő nevét is, hogy a sor (emígyen elég tisztán) példázza a magukban talán tökéletlen, de a balhét olyan dolgokért is elvivők csoportját, amikért nem feltéltlenül és közvetlenül és mindig és olyan mértékben ők felelősek hanem inkább a közvélemény teszi őket azzá, mert valakinek a bajokért bűnösnek (okozónak) is kell lennie. Nagy bajok, nagy(hatalmú) bűnösök. Kis bajok, szintén nagy(hatalmú) bűnösök. Ez bevált. A leginkább önmaga iránt bájeszed tömeg ezt szereti.
Én Gyurcsányt, innen a távolból, egy teljességgel Európába passzoló politikusnak tartom. Nem lóg ki se fel, se le. Mindenhol elmenne. Ellenfelét OV-t a többdimenzionális Kalifornia-Iszlamabad tengelyen az origótól jóval keletebbre helyezném el térben, időben pedig visszább, úgy 100-150 évre. Azt, hogy ebben a poláris világban mindkettőnek szerepe van, nem kétlem. Én is pártot fogok, mert ilyen ez az élet, de legalább látom, hogy bár a választásban tárgyat változtathatnék, de nem változtathatok magán a választáson.

Uff, szép napot, beszéltem.

riennevaplus 2006.09.02. 13:10:47

Műtannin, kösz a cikket, kösz a tippet. Három 7 múlva, ha Isten is úgy akarja, kipróbálom.

riennevaplus 2006.09.02. 13:18:00

limbekcs, jó az a link tezsvér. Jót szórakoztam. Mozgassaja zagyat. A commenteket is érdemes elolvasni... pár elég értelmes ember (egy Adrian D. vel szívesen meginnék pár üveggel)... és egy nagyszerű Francis Bacon idézet... nna, erre majd iszok magamban, most pedig megyek, hí a hétvége...

Szép napot.

smici74 2006.09.05. 23:55:59

Én mosolyogtam a cikk stílusán, szórakoztató volt, és borral kapcsolatos mondanivaló is átjött.
Hagyjuk már békén az alkoholistákat, és beszéljünk a borokról.

derelyegrádi szellem 2006.09.06. 13:09:13

Kérésed meghallgatásra talált...A 2002-es Dúzsi Merlo nekem nagyon ízlett, anélkül is, hogy ár-érték összefüggéseket figylembe vettem volna, ami egy 2000,-ft körüli (vörös) borra szerintem bók. Mivel ízlett vettem máskor is, a második üveg nem volt annyira finom, talán mintha egy nagyon egyhe dugóhiba zavarta volna. (A dugó kivülről is egy nagyon kicsi foltban "piros" volt)Ha két mérés eltérő eredményt ad, el kell végezni harmadszor is. Elvégeztetett, és az első verziót (nagyon jó) támasztotta alá. Vettem egy kartonnal..

Sootaanaa 2006.09.12. 22:57:11

Minden különösebb magyarázkodás nélkül én még a teszt előtt vettem egyet, kóstoltam és csalódtam. Nálam 4 pont, sok minden akar lenni, de végül semmilyen marad.
Először én is a dugót nézegettem, de végül elfogadtam olyannak, amilyen. Nálam nem best buy. De ízlések és pofonok.

STB 2006.09.14. 00:28:48

Akkormost haddjöjjön egy nagyívű, mélyértelmű, a magyar borászat jövőjét helyretevő hozzászólás. Nasztupila, nem nasztupilo. Az oszeny. Lágyjelre végződő, nőnemű ugyanis. A lasztocskák rendben vannak.

derelyegrádi szellem 2006.09.14. 09:15:08

Tehát lehet ilyet a regisztrációt követően is, mint STB - egyébként helytálló - hozzászólása. Hm...na, akkor ez a uletájozás, lasztocskizás, stb. engem B. GY. a NEW YORK TIMES-ról írt könyvére (90-es évek elje) emlékeztet. Már ott is hidegrázást kaptam tőle. Humorosnak szánt modorosság az egész, legalább itt kerülni kéne.
Bock meg nincs teljesen túl a 2003. éven, mert pont most jött ki a 2003-as Magnificoval.

stica 2006.10.29. 20:46:42

Hát Tarcal, az M betűt sikerült kitalálni, az oldova már súlyos tévedés.
süti beállítások módosítása