Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két chardonnay, másodszor

Pannonhalmi Apátsági Pince, Malatinszky Csaba

2006.10.25. 21:16 - Albert gazda

Rajtaütésszerűen folytatom chardonnay-vonalon néhány hete kezdett, hosszadalmasra tervezett posztsorozatomat. Annál is plánébb, hogy már megint egyre inkább ízlenek nekem ennek a nyomorult globálfajtának a borai. A minap történetesen a Pannonhalmi Apátsági Pince 2004-ese és Malatinszky Csaba 2003-asa esett áldozatomul. Értelemszerűen mindkettő megjárta készülése közben az égetett tölgyfa hordót, ám egyik jobban ízlett, mint a másik.

Pannonhalmi Apátsági Pince Chardonnay 2004

Apátok pincéje Gál Tibor atyáskodása mellett lett olyan, amilyen lett, de nemcsak a koncepció született meg elméjében, hanem a főborász Liptai Zsolt is az ő aklából került elő. S készít érdekes borokat mostanában. A 2004-es rajnai rizling egyenest az úgynevezett reveláció erejével hatott rám, igaz, azután hiába kóstoltam tőlük még ezt-azt, semmi sem volt képes a hivatkozott példány nyomába érni. Sőt, a 2005-ös tramini elbúsított gyenge középszerűségével.

Tehát kipiszkáltam a dugót a 2004-es pannonhalmi chardonnay-ból, amely egyébiránt nem igazán fő fajtája a klerikális borászatnak. Ehhez képest gyönyörű, tükrös, halvány aranyszín, kristálytiszta, mint a vöcsök. Kapásból orrba csap a gazdag mineralitás, megette likőrös fa, csekély késlekedés után gyümölcsök. Ízében zamatos módfelett, közepesen jó testű, s bár a 13 és feles alkohol lóg rajta kicsinyég, mégis elegendő benne a dinamizmus, és jó inni feltétlenül. Gombás, avaros jegyek, amolyan igen jól összeállt fehérbor, érett erő, diósan, savanykásan, hosszan cseng le. Nem nélkülözi az édességet, ám eleganciája elegendő. Ahogy tel-múl az idő, illatban úgy válik egyre ásványosabban kifinomultabbá, szájba’ azonban olykor vizesnek tűnik a korty. Ha utóbbi, amúgy nüansznyi probléma nem volna, egy egységgel többet kapna. Így is igen derekas 6 pont.

Malatinszky Kúria Siklósi Chardonnay 2003

Malatinszky Csabát mindig dicsérni szoktam, általában van is miért, viszont érdekes, hogy néhány hete kibontottam egy palack 2003-as Cabernoirját, amely ízlett már nemegyszer, ezúttal mindazonáltal a legkevésbé sem győzött meg. Ennek persze nincs köze a chardonnay-hoz. A borász-üzletember-sommelier többnyire francia fajtákban bízik, ha máshoz nyúl, legfeljebb mellesleg teszi, úgyhogy nincs abban csoda, hogy legelső saját villányi évjáratától, 1997-től kezdve a legburgundibb fehért faggatgatja. Sepergette is befele kezdetben az elismeréseket csűstül, igaz, akkor még szerényebben iparkodott a konkurencia. Chardonnay ahogyan volt, úgy van is, és a Borfaluban futtában kóstolva nagyon jólesett az életteli 2005-ös.

Most elővettem az általam egy éve érlelt 2003-ast. Színe kevésbé élénk, mint fent elemezgetett párjáé, illata meg meghökkentően zárt. Egy darabig konkrétan semmi. Zamatai azért vannak, főként vajas vonalon. De nem élénk, ezért egyáltalán nem is izgalmas. Finesz sehol, a vége édeskés. Később kis vaníliásság, likőrösség, tompán. Textúrailag mutat némi krémességet, összességében nem ellenszenves, de izgalmatlan. Nyílik, nyílogat, s legalább annyi kiderül, hogy nem rövid rettenetesen. Kevés így. 4 pont, maximum, hiszen jó az anyag, mondtam az első kör végén, s megmaradt a bor jelentős része. Majd elővettem két nap múlva, és. Kivirult a szentem. Lettek sűrű illatai, jó közepes teste, kellemesen száraz karaktere. Így hát megkapta az 5 pontot, jóindulattal, biztos örül nagyon.

Címkék: 2003 fehér hatpontos 2004 ötpontos chardonnay villány malatinszky pannonhalmi apátsági pince pannonhalma

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2316620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

py 2006.10.26. 15:34:55

A pannonhalmi chardonnay-tól, ha jól sejtem, már búcsúzni kell, mert a helyét egy ch-pinot blanc cuvée veszi (vette) át. Sőt, búcsúzni sem könnyű, mert tapasztalataim szerint a 2004-es évjárat már december tájékán nagyrészt elfogyott. Persze lehet még találni, én pl. nyár elején vettem két palackkal; az egyiknek, amit felbontottam, valami baja lehetett (tárolás? dugó?), nagyon rendezetlen volt, főleg a 2003-as elődjéről őrzött emlékeimhez képest. A cikk hatására talán megpróbálkozom a másik palackkal, hátha sikerül előcsalogatni a pannonhalmiból egy kis Kaliforniát...

zsolesz 2006.10.27. 20:22:54

Könyörgöm valamelyik okos nézzen már meg egy Vaszary(Pannon Borház Écs)2003 Chardonnay-t max polci ár 1000 huf!Hordót sosem látott talán az alkohol kilóg egy picit,de mindezzel együtt szerintem óriási!És akkor még nem beszéltünk az ár-értékről+ reduktív!Könyörgöm!Fellelhető:Black Lions Delikát Bencúr u.,Cullinaris Perc u., Abc 0-24 Andrássy-Bajcsy sarok,Cba Görög Rákoczi tér,Cba Új Udvar Bécsi út.Tehát mégegyszer írd és mond 3 éves reduktív bor!Előre is köszöni egy bevalottan amatőr borissza-kedvelő!

Szegediszomelijé 2006.10.27. 22:25:47

Hát akkor kipróbálom azt a Vaszaryt. Már csak azért is, mert én is kóstoltam Malatinszkyt. Vártam ára miatt a nagy csodát, de csak annyit állapítottam meg, hogy a jobb 1000-es CH-k abszolút partiban vannak vele -harmad áron. Kóstoló barátum szerint pedig mögötte van Szőkének -ugyebár zamat, üdeség is volna a világon! Sznobizzon vele más... Viszont egyszer ittam az apátságit, oké volt, és ha jól emlékszem, lényegesen olcsóbb is M -nél.

b 2006.10.28. 14:34:33

Én is ismerem a Pannon borházas borokat...bárkinek szívből ajánlom aki megbízható, szép pannonhalmi fehéret kíván inni....bár némelyikre ráférne egy kicsivel több egyéniség...de a chardonnay szinte minden évjáratban kíváló:-)

A Mala Ch-ról meg annyit...hogy inkább az ára szédítő mint a bor...szerintem is nagyon zárt illattal índít...és ízben sem egy bomba....előnyére a rendkívüli majdhogynem metsző tisztaságot lehet felhozni (nem szín, vagy illat....összhatásában tiszta...)

cirfandli 2006.11.01. 18:28:45

Pannanhalmi pincészethez. Nem értem, hogy miért fás szinte minden boruk. Az friss zamatokat teljesen elnyomja, uniformizálja a borokat. Az a gyanúm, hogy az egyszerűséget takargatják. A PN szintén halvány, szinte csak az újhordó uralja.
Nagyot csalódtam.
süti beállítások módosítása