Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A jéghegy szaga

Iceberg Tokaji Muskotály, Cotnar Tokaji Hárslevelű

2006.11.29. 18:00 - Albert gazda

Megígértem nemrég, hogy a két hamis ukrán tokaji, amelyekről utóéletes tényfeltárást írtam Index anyánkra, nem marad kóstolatlan. Gyűjtöttem, gyűjtögettem az erőt, a bátorságot, mígnem ütött az óra. Egy füst alatt megmérgeztem néhány merészebb kollégát is.

Az Iceberget és a Cotnart egyaránt a rendszerváltás után gründolták frissiben megvastagodott emberek, s bizonyára jól ment a biznec – hogy kárpátaljaiasan fejezzem ki magam –, mert mindkettő nagyra nőtt az elmúlt években. Rendesen jelen vannak a szláv piacokon, természetesen nemcsak – sőt nem is elsősorban – áltokaji borokkal.

Azt végül is máig nem sikerült kiderítenem, lehet-e közük ezeknek a tételeknek Hegyalján termett szőlőhöz. Annyi biztos, sokan mesélnek Ukrajnába tartó szállítmányokról: ám ezekből palackozott tokaji a határon túl nem készülhetne, elvben. Mások állítják, valószínűbb, hogy extraolcsó olasz szőlő e csodák alapanyaga. Találtam egyébként még egy érdekes hírt, amely szerint a Cotnar telepített Beregszász mellett – ilyen nem nagyon fordult elő azon a vidéken az utóbbi két évtizedben –, nyilván olyat, amilyet.

Iceberg Tokaji Muskotály

Ennek a cégnek sikerült lenyúlnia a Tokaj Kereskedőház dizájnját. Évjárat-megjelölés nincs a címkén, a palackozás dátumát viszont rányomták: 2006. május 19-én került tehát belé dugó. Amely dugó mulatságosan nyiszlett, ránézésre húsz milliméteres, és igen silány minőségű. De legalább ráírták az oldalára, hogy csisztoje vino, avagy tiszta bor.

Színe halovány, illata büdös. Viaszos, fémes, alumíniumos, gyümölcs nyomokban sincs benne. Száraz bort ígér. Íze áporodott, sava nincs, cukra van, 30-50 gramm közt – Ukrajnában nem kell pontos számot írni –, de külön teljesen. Valószínűnek tűnik, hogy használtak gyümölcsöt készítésekor, olyan, mint egy gyengébb tizenkettes szőlőlé. Édes és savanyú. Szerkezetről, savtartalomról, utóízről nincs mit beszélni. Két nap után szétesett: nem maradt belőle semmi más, csak ostoba cefreszag. Visszakóstolásról szó sem lehetett. 1 pont.

Cotnar Tokaji Hárslevelű

A kreatívabbik cég. Nemcsak másoltak, voltak ötleteik. A Vinum Regum Rex Vinorux felirat, a magyar állami ellenőrző jegy koppintása, bikafejjel (!), az 1996-os cégalapítás feltüntetése, mintegy évjárat helyett. A hátcímkén utalnak magyar partnerre, a hivatkozott káefté egyik vezetője azonban sikítva tiltakozott az ellen, hogy összefüggésbe hozzam őket a sztorival. Mondjuk, erre a borra aligha lehetne büszke bárki is. A Cotnar is elárulja, mikor történt a palackozás: 2006. április 3-án. A dugó parányi.

Sötétebb aranysárga, tiszta és átlátható. Illat helyett az előzőére emlékeztető, áporodott büdösség. Voltaképpen nagyrészt megismételhetném a leírást. Kicsit azért más: nincs benne fémesség, van viszont baromfiudvar és cefre. Ennek is szétlóg mindene, még az sem kizárt, hogy száraz bor volt lánykorában, és úgy édesítették be utólag. Ízéből nincs mit kiemelni, a lecsengése viszont elképesztően hosszú, percekig émelyít. Az üres pohár rettenetes. Két nap alatt meghótt dettó, noha azelőtt sem élt. 1 pont.

Címkék: tokaj hárslevelű muskotály kárpátalja egypontos cotnar iceberg

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4519485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tf1 2006.11.29. 19:03:01

Ezzel az erővel akár kannásbort is kóstolhatnátok. :))
Az Iceberg nem egy kanadai vodka?

Borboszi 2006.11.29. 20:28:09

Igen pici betűkkel, és csak halkan jegyzem meg, hogy hasonló kaliberű aszúk készültek anno Budafokon is. Csak kicsit jobb színük volt, mert az akkori bortörvény engedélyezte a karamell mint olyan használatát. És nem mondhattuk, hogy büdös, meg baromfiudvarszagú.. azt tanították, hogy fajtajelleg... node melliké? :-D...

mo 2006.11.29. 23:33:01

Nemrégiben 5 puttonyos Tokaji Aszút vettem valamelyik áruházlánc üzletében. 990 Ft-ért adták, ha jól emlékszem. Azt a szennyvizet még! Megtanultam a leckét: soha többé Ocsan, Tecso, Corpa.

estbert 2006.11.29. 23:43:15

És a magyar "állambácsi", az eredetvédelem ilyenkor hol van???
Viztidíjat vezetünk be, stb, de a magyar terméket nem védjük meg???
Ott a példa:: a csehek Budweiser-e.
Mi miért nem tudunk kiállni magunkért???
A tokaji pincészetek(főleg kistermelők) meg mennek tönkre szépen. Őket a VPOP pár liter nem regisztrált borért halálra sarcolja, míg közben pár kilométerrel arrébb vígan hamisítják a TOKAJIt, és jókat kaszálnak rajta.

oyunbayar 2006.11.30. 00:13:21

micsoda barbárok! legalább latinul tanultak volna meg! akkor a rex vinorum (királyok bora) helyett nem rex vinorux-ot írtak volna, ami akkora hiba, hogy Cicero forog a sírjában!

Paradigmus 2006.11.30. 08:07:54

Javasolhatnánk a névváltoztatást Cotnar -> Contar. :)

medvegyu 2006.11.30. 08:08:48

Ukrán palackozott bort általában nem érdemes inni. Bár a Fekete-tengernél elvileg vannak jó dolgok. Meg Nagyszőlősről is hallottam olyat, hogy valaha jó bort termeltek.
Cotnar különben Romániában van, Moldvában, ez a cotnar.com olyan, mintha tokaji.com-ra egy ukrán oldal jönne fel...
Romániában lehet kapni egész jó kotnári borokat, van furmint rokon is, meg aszú is, egyszer ittam, szerintem nagyon érdekes volt.
Borboszi: Budafok pedig mióta nem gyárt műbort Tokaji néven?

Eppendorf 2006.11.30. 08:39:40

Most erre miért kellett akár egy pontot is adni??? Hogy lehet ezt most egy három vagy négy pontos bor mellé tenni???

Mostanában nem kóstoltam, de ha egy két évvel ezelőtt rá is fanyalodtam a Cotrar (made in romania) borokra azok rendszresen a csapban kötöttek ki!

68nyara 2006.11.30. 08:54:54

estbert: Ha jól emlékszem ebből lett botrány nemzetközi szinten is, és valamit ígértek is az ukránok. Egyébként ha már, akkor a szlovákokhoz átnyúló ex "tokaji" területet (ami soha nem volt valóban tokaji, bár ezen hosszan lehetne itt polemizálni), kellene inkább megfogni.

medvegyu 2006.11.30. 09:05:56

A Kotnár rendes írásmódja Cotnari, gondolom az ukrán Cotnar azért nem sért jogot.
Eppendorf: tényleg vannak jó kotnári borok, ha keleturópába bemész egy szupermarketbe, magyar borból is csak a legsilányabb cefreborok kaphatók négyszeres áron.

68nyara: Szlovákiában tényleg van kb. két falu, ami klasszikus tokaji terület, meg vannak újabb ide sorolható helyek is, más kérdés, hogy nagyon kis területről van szó, ezért az itteni Tokajról is vesznek szőlőt, meg a Bodrogon túlról is (ahol szintén vannak jó borok, csak nem tokajiak).

kunzulu 2006.11.30. 09:10:54

Az ukrán borok különösen papírdobozos kiszerelésben okoznak gondolattorlódást,viszont pl. kenuból kihányni ettől lehet a legbiztosabban./Nomeg a papírdobozos vodkától,ami csavrlazításra és kártevőírtásra is használható,természetesen./
A jogvédelem pedig csak akkor hatékony,ha gyors is;ha már lejáratták a terméklet,lehet nevet cserélni...

miskagyerek 2006.11.30. 09:43:20

Elnézést, hogy mint teljesen autodidakta borcsináló beleszólok a nagyok dolgába: négy éve betegesen keresem itt Lengyelországban a jó magyar borokat. Szupermarket, vagy szakbolt: sehol se találtam igazán olyat, amire meghívtam volna valakit büszkélkedni. Akkor inkább a saját szörnyeteg pécselyi guggolósom, ami legalább szőlőből van, és lehet rajta poénkodni.(Hosszúlépésnek, hidegen veri a MÁV resti konkurrenciát) Most hogy jön ide az ukrán tokaji?
Hát hogy nem kell olyan messzire menni rókahajtóért.

Kusuma 2006.11.30. 10:15:32

Miskagyerek!

Kár, hogy nem találsz jó bort, főleg tokajit, hiszen anno, a 18-19. században a cári udvar mellett Lengyelország volt a fő exportpiacunk a tokajinál (lásd a szamorodni elnevezést pl.)...

kifli 2006.11.30. 10:36:58

ez egy bulvár borkóstolás volt, gyerekek...

miskagyerek 2006.11.30. 11:41:42

Kusuma: Hát, igen, mint a focinál itt is a múltból élünk. az igazi jó magyar borok vagy túl drágák, vagy a marketingje csapnivaló. A drágaság nem azt jelenti, hogy nincs a lengyelnek pénze (sokkal több a lé, meg a sznob, mint nálunk), hanem jó minőségű dél amerikai, olasz spanyol, dél afrikai borból teli a polc, és azok bizony olcsóbbak. A kommerszekről nem beszélnék. Gyanús hangzású "termelők", meg "palackozók" rombolják a magyar bor nosztalgikus nimbuszát. Olyan skáláját az Egri bikavérnek még nem láttam, mint itt. És van is renoméja. A szar bor szinonímájává prostituálódott a büszke szittya márkanév.

wiraqocha 2006.11.30. 12:31:30

Witam, Miskagyerek! Merrefelé laksz? Én is megrögzötten keresem az itt kapható jó magyar borokat, de a legtöbb hülyekülföldinek való exportszemét. Kinek jó ez? (Persze, tudjuk.) Pár napja azért egy bulira hoztak nekem egész jó kékfrankost és sárgamuskotályost, majd megkérdem, honnan van.

hegyaljai 2006.11.30. 17:34:54

Reménykedjünk az orosz tisztifőorvosban. Ő fogja leállítani ezt a dolgot, ha szerencsénk van. Legalább is erről ír a: www.karpatinfo.net/article35079.html

medvegyu 2006.11.30. 18:22:59

Itten inkább orosz, meg ki tudja milyen piacvédésről lehet szó.
Az orosz boltok teli vannak moszkvai tokajival, ami egész egyszerűen még gyümölccsel sem találkozott, nem hogy szőlővel. Egyszer ittam ilyenből egyetlen decit (muszáj volt) és szószerint a hideg rázott tőle, méreg.
A grúz borok jók lehetnek, de csak két olcsóbbnak számító palackkal kóstoltam (európai stílusúak voltak), elég drágák.

zsoltizmo 2006.12.01. 05:43:44

ha mar kulfoldon kaphato "jofajta "magyar borokrol esikszo akkor itt kanadaban ezeket lehet kapni Eastern Europe alatt, a jo oreg debroi harslevelu es egri bikaver mellett: Szekszardi Voros,Jaszberenyi Rizling 1.5 literes kiszereles , es mind a hungarovintol. Tudja valaki hogy mi lapul a debroi harslevelu mogott? Ugy ertem mi az evtizedes sikeres kanadai export titka? Ha valaki tudna a valasz megkoszonnem...

Szegediszomelijé 2006.12.01. 18:23:42

Sajnos nem kell 1 pontos tokajiért kimenni! 2 hete voltunk Tokajban. Az előírt program mellett sajnos eltévedtünk a tarcali Kovács pincébe. Émelyítő volt, amíg ott voltunk (nem sokáig)száraz szamorodni, félédes szamorodni, 3p aszu -próbáltunk esélyt adni. Ez utóbbi 1 pontot sem ér. Jegyezzétek meg, és messze kerüljétek e helyet! Amit utólag megtudtunk, hogy nyáron bezáratták őket, mert több minta emberi fogyasztásra alkalmatlan volt. Másnap kinyitottak. Amúgy a tervezett Hímesudvar és Tokajicum igen rendben volt, jó és kiváló minőségű tételekkel. Nem csak csúcs árkategóriában -értsd 1000 körül kifejezetten kellemes M.Lunel, Furmint. Az utóbbi helyen hosszú és nagyon érdekes előadással Tokaj vidékről, a szőlőkről, a dűlőkről, a művelésről stb. 4 órás komplett borkultúrális kényeztetés! Ajánlani tudom!

miskagyerek 2006.12.04. 09:49:11

keresik az orosz kém titokzatos halálának forrását. polóniumra vizsgáltátok ezt az ukrán dolgot?

limbekcs 2006.12.05. 02:19:12

Eppendorf, ők így pontoznak:

"1p – lefolyó, anyós bora"

és nincs kisebb pontszám... :)

monnyuk télleg odalinkolhatnák a jobb margóra (maargit!)

alkoholista.blog.hu/2005/10/25/igy_pontozunk_mi

azzal együtt, hogy tudtam róla, hogy van, baromi nehezen piszkáltam elő most is - bár a lényeget, hogy az egypontos az "anyós" és "lefolyó" kategória, tudtam fejből... :)
süti beállítások módosítása