Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vastag bor a torkodra

Összalkoholista magyar–bolgár vakbajnokság

2006.12.01. 17:50 - Albert gazda

Alföldi Merlot kolléga szemlézett még télen a brit Decanterből egy bolgárokért lelkesedő szöveget, meg amúgy is tudható, az EU-ba készülő ország borászata legkeményebb versenytársaink egyike nemzetközileg, veresvonalon. Ezek után gondoltunk egyet, és a szakirodalommal megismerkedve mozgósítottuk balkáni kapcsolatrendszerünket. Vásároltunk öt korrektnek gondolt bolgárt, nagyjából 13 000 forintnak megfelelő összegért. Majd összemértük őket jól a magyar középmezőny derekával, vigyázva, ne a legcsúcsabb csúcsra, de erős ellenfelekre futassuk rá a délkeleti konkurenciát.

Előbb úgy gondoltuk, öt küzdjön öttel, de magyarból végül hat lett. Nem páros meccseket rendeztünk, összevissza kevertük a mezőnyt, így végső eredményt sem hirdetünk. Az értékelésnél többé-kevésbé egy irányba húztunk, igaz, van, akinél hét, van, akinél öt pontot érdemelt a legjobb. Annyi biztos, Gere Attila korábban sokat bírált Kopárja – egyszersmind a legdrágább tétel – lenyomta a társaságot visszakézből. Többünknek tetszett a válogatott tizenegy – nekem komondottan –, míg más ellenszenvezett a felhozatallal amblokk.

Kétségtelen: Bulgáriában újvilági típusú vörösborokat készítenek, már amennyiben öt mégoly sikeres versenyző teljesítménye alapján helyes messzemenő konzekvenciát levonni. Nem tűnt terroircentrikusnak egyik tétel sem. Azt gondolom, előfordul, hogy az ilyenek – tanninosak, hordósak, vastagok, hízelgőek – sem esnek rosszul, és ez nem okvetlenül szégyen. Viszont azoknak, amelyek nem a testességre játszottak – Buttler, Weninger, Dúzsi –, esélyük sem volt jól szerepelni ebben a sorban.

Vesztergombi József Cabernet Franc 2003

Nem Ferenc és Csaba, hanem a másik – a kadarkamester, öcs és nagybáty – Vesztergombi bora. Szekszárdi illat, pirospaprikával, kékoportós, direkttermős fílinggel, sok vaníliával, földességgel, cukorkássággal, konyakossággal. Fanyarul hordós, érett és nagy a tanninja, sok az alkoholja, kávés, zaccos a befejezése. A föld-avar vonal előretört idővel. Csitét égette az alkohol és szárították a cserek. Mások a szeszt alkoholédességként azonosították, a tannint is tolerálták.

Albert gazda: 5 pont
Bob: 4 pont
Csite: 2 pont
Műtannin: 5 pont

Dúzsi Cabernet Sauvignon 2000

Egy kultikus cabernet hatévesen. Túl a csúcsán. Büdös, fülledt, minden szanaszéjjel áll benne. Vastag anyag, de megroggyant. Avagy: lakkos, rumos diós, nem teljesen tiszta. Rengeteg alkohol, édesség, rendezetlenség. Minden van benne, de minden külön életet él. Káosz a gyerekszobában. A megkopott sztár vergődése. Prózaibban: nem biztos, hogy szívesen meginnék belőle egy egész palackkal.

Ag: 4 pont
B: 3 pont
Cs: 2 pont
Mt: 3 pont

Damianitza ReDark Merlot 2000

Nemzetközileg ismert borászat Melnikből. A ReDarkot a Johnson-zsebkönyv is említi. Idegenszerű illat. Leginkább a Peljesac-félsziget vörösboraira hasonlít, mondjuk a Dingacra. Nagyon nem magyaros karakter, mindenki bolgárnak tippelte. Gyógyfüvek, krumplicukor, medvecukor, pemetefű-cukorkával súlyosbítva. Nagy test, brutális tannin. Cukrászda light. Csípős, rengeteg marcona tanninnal operáló ízvilág. Szárít, húz, rombol. Faragatlan cucc, kevés dísszel, gyümölcsök mutatóba. Utólag könnyű okosnak lenni: meglátszik rajta, hogy már hatéves.

Ag: 4 pont
B: 4 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont

Sensum 2003

A címkéről ezen kívül, hogy Sensum 2003, semmi sem derült ki számomra. Kerestem, keresgéltem, de csak ennyit találtam: aki nálam jobban tud bolgárul, biztos kihüvelyez ezt-azt. Ebből meg úgy tűnik, Caroline Gilby kedvence. Fűszer és leveszöldség, egyszerű, határozott, jó ivású, szép savakkal, a tannin is érett, szép, legalábbis Tannin azt mondta. Bob ribizlisnek, egriesnek találta, némi kátrányossággal, és mindennapi kortyolgatásra szánta. Csite szerint izgalmatlan, és nekem sem jött be igazán.

Ag: 4 pont
B: 5 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont

Maxxima Cellars Private Reserve 2001

Végre valami komoly. Decanter-díjas Trákiából. Bordeaux-i típusú házasítás, két cabernet-ből és merlot-ból. Visszafogottan indul az illat, majd nyílik. Szokatlan, de nagyon behízelgő: marcipán, rumos dió, kis fülledtséggel, erjedtséggel. Ez elmúlik. Később eukaliptusz, csokoládé, alkohol. Ausztrál karakter. Mindene nagy. Figyelemre méltó, újvilágias bor. Sima, kerek tanninok, nagy test, érettség, közepes lecsengés. Komoly bor, kissé kevés egyéniséggel. A képzeletbeli dobogón zárt.

Ag: 6 pont
B: 6 pont
Cs: 4 pont
Mt: 6 pont

Damianitza Rubin Uniquato 2004

Végre valami még komolyabb. Meglehet, a Daminitza-borok fiatalon különbek, mint korosan. Küvé nebbiolóból és syrah-ból. Határozott savú, paprikás jelegű. Nem annyira bordóias, kilóg a mezőnyből kicsit. Illatában velőscsont, velős pirítós. Szépen fejlődött pár perc alatt, jegyezte fel Tannin. Én ezt: állatos, ásványos, finom. Ízében is rétegzett, kellemes, dinamikus. Elegáns és arányos, még ha nem is harsognak belőle a gyümölcsök. Bob szerint: elsőre fülledt animalitás, később húsleves zöldséggel, fűszerek és nagyon halovány mineralitás. Nem adja magát könnyen, ki kell bontani. Inkább burgundi stílus, magas, élénk savú, elegáns és részletgazdag. A vége felé kávé és földes-avaros aromák. Kifejezetten bejön. Csite sem haragudott rá: animália, később meleg, gyümölcsös illat, a citrusosság sok savat sejtet. Ízben ez elő is jön, kevés csokival, picinyke gyümölcsösséggel. Inkább rusztikus típus, utóíze közepesen hosszú. A második összesítésben.

Ag: 7 pont
B: 6 pont
Cs: 5 pont
Mt: 5 pont

Konyári Sigillum Loliense 2004

A megosztó bor. Ennél nagyobb különbség egyetlen tétel értékelésében sem mutatkozott. Tannin leveshúst és velőscsontot talált ebben is. Ellenben kisebb savat és több harmóniát, mint az előzőekben. Az utóíz nála rontott a pontszámon, túl égetettnek, túl kesernyésnek érezte. Én nem, nekem mindenestül tetszett. Bobnak is, nagyjából: animális fülledtséggel nyit, majd grafit, leveszöldség, csokoládé, kávé, pörkölt mogyoró követi. Pörköléses aromák, erőteljes hordós jegyek. Inkább széles, mint magas. Szép bor, komoly bor, lehetne elegánsabb. Csitének pedig a legkevésbé sem: leveszöldség, alkohol illatban, szesz ízben, vanília, meg minden, ami a hordóból beleázott, utalt arra, hogy hiába keresgélt gyümölcsöket. A negyedik helyezett.

Ag: 7 pont
B: 6 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont

Gere Attila Kopár 2003

Ezt a bort eddig nem dicsértük. Most vita nélkül megnyerte a versenyt. Sűrűség, komolyság. Tannin szerint rögtön kiszúrható: ez Kopár. Fogkőgyilkos tannin, állapította meg még mindig Tannin. Fiatal bor, bármi lehet belőle, még ígéret. Most kifejezetten jó formát mutatott. Bob is így látta: érett, meleg illat, rumos dióval, alkoholos fűtéssel, marcipánnal, csokoládéval. Később eukaliptusz. Nagy és áradó, sűrű, robusztus. Rengeteg érett tannin, hatalmas test. Minden irányból nagy, komoly bor. Csite szkeptikusabb volt, de így is első helyre tette: sok alkohol, édes, marcipános, pörkölt mogyorós. A tannin érdes picit, édes érzet, csoki, kevéske fűszer, gyümölcsössége kevés, jó szerkezetű. Én röviden fogalmaztam: likőrös, vastag, sűrű, gyümölcsös, a vége is kurvajó.

Ag: 7 pont
B: 7 pont
Cs: 5 pont
Mt: 7 pont

Chateau de Val Claret 2004

Eddig tartott a felívelés, indult a menet lefelé. Nem kevesebb, mint nyolc fajta házasítása Vidinből. Eleinte tornacipőszagú, büdös. Aztán kiszellőzik: csipkebogyó, meggylekvár szotyi. Tisztességes test, sok égettség a hordótól, markáns tannin. Élvezetes, ribizlis ízvilág. Lecsengésében egyszerre édeskés és savhangsúlyos. Ezzel együtt lendületes és jól iható.

Ag: 5 pont
B: 5 pont
Cs: 4 pont
Mt: 5 pont

Gróf Buttler Cabernet Sauvignon 2004

Sztárnak minősítettük nemrégiben. Egyszer, majd még egyszer. Most nem tűnt annak. Tannin a sós, minerális illatjegyek és kissé állatos büdössége miatt Weningernek tippelte. Jó bor, de nem falrengető, állapította meg. Így látta Bob is: zöldségek és zöldesség, füst és kátrány, animálok. Ízben élénk savú és vékony, szellőzve zöldpaprikás, összességében felejthető. Csite is szigorú volt: füstös, savanykás, paszternákos illat. Íze sós, minerális, kevés gyümölccsel. Én így kezdtem: minerális, finom. Ám így folytattam: savanyít, illata hiába jó, ha íze nem az. És papírra róttam egy W-t.

Ag: 4 pont
B: 3 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont

Weninger Kékfrankos 2004

Tévedtünk mindketten, a Weninger-kékfrankos csak most jött. Nagyon rosszkor, szegény. Pedig ez is tetszett máskor. Kénhidrogén, csatornaszag, egy kis meggy és bors adaléknak. Ízben leginkább semmilyen, savak, némi tannin, kevéske gyümölcs, jellegtelenség. Nyers, rideg bor. Nem találja az egyensúlyát.
 
Ag: 3 pont
B: 2 pont
Cs: 2 pont
Mt: 4 pont

Címkék: 2003 vörös négypontos hatpontos dúzsi merlot 2004 ötpontos kétpontos 2000 hárompontos gere attila kékfrankos hétpontos cabernet franc cabernet sauvignon 2001 weninger buttler konyári vesztergombi józsef damianitza sensum maxxima chateau de val bulgária nebbiolo syrah

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3219943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rigor mortis 2006.12.02. 01:13:45

Bár már régóta olvaslak benneteket (és régóta iszogatok is :), még mindig nem értem, mi az az "állatias" vagy "animális" jelleg egy borban? Netán döglött patkányra emlékeztet a szaga vagy az íze? Vagy "elevenséget" akar jelenteni? Akkor, miért nem azt írjátok? Bocs a kekeckedésért...

Jenyei 2006.12.02. 08:06:33

Idézet egy pár nappal ezelőtti bejegyzésből:

'Mi az, hogy baromfiudvar? Tessék a tisztességes szakszót leírni: animális jegyek.'

Szóval nem könnyű mindenki kedvére lenni és tenni :)

pipesz 2006.12.02. 10:00:29

A 2000-es évjáratú borokat mennyi idejig szellőztettétek?

shiraz 2006.12.02. 11:49:52

kiegészítés 1: a rubin a nebbiolo és a syrah keresztezéséből született szőlőfajta és nem küvé a két említett fajtából.
kiegészítés 2: tényleg jó sőt nekem nagyon bejött amikor ott voltam, de utána itthon kóstolva is. nem is beszélve a birtok Melnik és Ruen boráról (ezek is szőlőfajták illetve Melnikből 2 is van, plusz a vidéket is Melniknek hívják).
üdv

Albert gazda 2006.12.02. 12:15:04

Kedves rigor mortis, lásd a malbex-féle linket. (Asszem, előbb-utóbb írok valami nagyesszét A nyelv problémái, esetleg A kifejezés nehézségei címmel.)
Kedves Kisfaludy, bizony nem könnyű. (És mivel nem is lehet, ezért nem is cél.)
Kedves pipesz, elegendő idejig.
Kedves malbex, köszönöm a linket. (Bár a definíció megalkotójának mintha akadtak volna egyeztetési gondjai.)
Kedves shiraz, köszönöm a kiegészítéseket, mind a kettőt. (Alighanem címkesilabizálás után magam is keresztezést, és nem küvésítést jegyeztem fel a papíromra, de utóbb nem tudtam kisilabizálni. Előtanulmányaim meg nem voltak, sajnos.)

eF 2006.12.02. 17:23:29

arról nem tudtok, hogy a bolgároknál vannak-e, s ha vannak, mekkorák a külföldi (nyugati) tőkebefektetések? (mármint a borászatban, persze)

Művelődő 2006.12.03. 12:54:57

Tisztelt Albert gazda!Tudom,hogy pipesz már kérdezett hasonlót és "válasz" is érkezett,mégis,mint művelődni vágyó kíváncsi vagyok,hogyan zajlik egy ilyen aktus előkészülete?Mindegyik tétel egyszerre kerül felbontásra,vagy az öregebbje hamarabb,vagy csak egyszerűen sorban ahogy jönnek,vagy hogy?Ha ez esetleg nagy titok,ne tárjátok fel,igyekszem máskor,máshol,mástól megtudni,azonban,ha nem nagy titok,akkor (tényleg minden kötözködés nélkül!) kérnék némi felvilágosítást!Köszönöm!

Albert gazda 2006.12.03. 15:38:43

Kedves eF, Shiraz barátunk bizonyára többet tudna mondani erről, ha erre járna megint, én úgy tudom, a bolgároknál igen jelentős külföldi befektetések történtek, a Johnson-Robinsonban például bukkantam egy ilyen mondatra: "Az 1990-es évek során a valaha állami tulajdonban lévő pincészeteket és palackozóüzemeket privatizálták, a legjobbak vonzották a japán, amerikai és nyugat-európai befektetőket, nemritkán több millió dollár erejéig." Jó néhány évvel ezelőtt a Borbarát készített egy nagy bolgár riportot, ez meg itt van:
borbarat.com/showarticle.ind?aid=1121949352
Kedves Művelődő, a mi kóstolóinkat nem úgy kell elképzelni, mint valami vérprofi szupertesztet, bár igyekszünk megadni a módját. Nincs laboratóium elválasztott bokszokkal, minden bornak külön pohárral, és közben sem hallgatunk, mint szar a fűben, igaz, nem is befolyásoljuk egymást minden erőnkkel, ami a helyenként egészen különböző pontszámokból szépen látszik is. A bolgározást Tanninnál tartottuk, minden részletre ő tudna kiterjedni, ám a nagyját el tudom mondani én is. A szervező-házigazda veszi tehát a palackokat, betekeri átlátszatlan fóliával - vagy ahogy hívják ezt az ezüstszín izét -, jól összekeveri, s aztán kidugózódnak, az adott sor természetétől függően esetleg néhány órával korábban. Nem tudunk különbséget tenni levegőztetési periódusilag a 2000-es meg a 2004-es tételek között, hiszen gőzünk sincs, melyik melyik. Tehát jönnek elénk véletlenszerűen. Mivel az amúgy nyilván kapszulátlan palack nyakát látjuk, aki nagyon nagyokos és mindenáron kombinálni szeretne, egyet-kettőt akár fel is ismerhet, de ez nem jellemző. Menet közben adjuk a bornak a pontot, és csak a legvégén jön a leleplezés. Előtte és utána is visszakóstolhat, aki akar, abból, ami marad. Az osztályozásról még annyit: nem véletlen, hogy mindig mindenki pontszámát megadjuk. Ez két okból is fontos. Egyrészt nem búvik el senki valami ostoba századpontos átlag mögé, másrészt a szubjektivitás megőrzésével remélhetőleg azt is inkább el tudjuk érni, hogy ne tűnjön úgy, mintha megfellebezhetetlen igazságokat szeretnénk állítani egy-egy borról. Magyarul, így látszik - néminemű túlzással -, hogy egy bor annyiféle, ahányan kóstolják, isszák.

lackó 2006.12.03. 19:06:54

Javaslom csitének adjunk 0 pontot...nem csitebaszogatásként...de akkor is...érdekelne, hogy ki ő és hogyan pontoz? Személy szerint az ő pontozási módja érdekel. Azért ez az esetleg szellőztetjük és esetleg elég ideig és esetleg utána pontozunk stílus nekem kicsit tiszteletlen urrrak, urak.

shiraz 2006.12.03. 23:14:44

eF-nek,
Bulgáriaban komoly befektetések történtek bor területen. sok példát tudnék, de egyet mondok, ami szvsz a legkomolyabb: Neipperg úr birtoka: www.bessavalley.com, tényleg látványos nyáron jártam ott. Hogy kicsoda Neipperg bácsi arról itt: www.neipperg.com. Röviden ilyen kaliberű szakmai befektető nem nagyon van Mo-n. Mondjuk Alvarezék vagy Anthony Hwang mérhető ide. Persze nem a méret a lényeg...
üdv

rigor mortis 2006.12.04. 06:09:25

Köszönöm a válaszokat! Éreztem már én is ilyen animális szagokat vagy "illatokat", de legtöbbször kevéssé pozitív tulajdonságnak ítéltem...

eF 2006.12.04. 09:06:07

uff, megnéztem a honlapot...
hát, ez a neipperg tényleg nem kispályás. 4 StEmilioni birtok... (ebből kettő GCClassé, a harmadik meg GC)

Úgy érzem, (ha a befektetők többsége ilyen) Bulgária valszeg egy újvilági ország lesz...
süti beállítások módosítása