Alföldi Merlot kolléga szemlézett még télen a brit Decanterből egy bolgárokért lelkesedő szöveget, meg amúgy is tudható, az EU-ba készülő ország borászata legkeményebb versenytársaink egyike nemzetközileg, veresvonalon. Ezek után gondoltunk egyet, és a szakirodalommal megismerkedve mozgósítottuk balkáni kapcsolatrendszerünket. Vásároltunk öt korrektnek gondolt bolgárt, nagyjából 13 000 forintnak megfelelő összegért. Majd összemértük őket jól a magyar középmezőny derekával, vigyázva, ne a legcsúcsabb csúcsra, de erős ellenfelekre futassuk rá a délkeleti konkurenciát.
Előbb úgy gondoltuk, öt küzdjön öttel, de magyarból végül hat lett. Nem páros meccseket rendeztünk, összevissza kevertük a mezőnyt, így végső eredményt sem hirdetünk. Az értékelésnél többé-kevésbé egy irányba húztunk, igaz, van, akinél hét, van, akinél öt pontot érdemelt a legjobb. Annyi biztos, Gere Attila korábban sokat bírált Kopárja – egyszersmind a legdrágább tétel – lenyomta a társaságot visszakézből. Többünknek tetszett a válogatott tizenegy – nekem komondottan –, míg más ellenszenvezett a felhozatallal amblokk.
Kétségtelen: Bulgáriában újvilági típusú vörösborokat készítenek, már amennyiben öt mégoly sikeres versenyző teljesítménye alapján helyes messzemenő konzekvenciát levonni. Nem tűnt terroircentrikusnak egyik tétel sem. Azt gondolom, előfordul, hogy az ilyenek – tanninosak, hordósak, vastagok, hízelgőek – sem esnek rosszul, és ez nem okvetlenül szégyen. Viszont azoknak, amelyek nem a testességre játszottak – Buttler, Weninger, Dúzsi –, esélyük sem volt jól szerepelni ebben a sorban.
Vesztergombi József Cabernet Franc 2003
Nem Ferenc és Csaba, hanem a másik – a kadarkamester, öcs és nagybáty – Vesztergombi bora. Szekszárdi illat, pirospaprikával, kékoportós, direkttermős fílinggel, sok vaníliával, földességgel, cukorkássággal, konyakossággal. Fanyarul hordós, érett és nagy a tanninja, sok az alkoholja, kávés, zaccos a befejezése. A föld-avar vonal előretört idővel. Csitét égette az alkohol és szárították a cserek. Mások a szeszt alkoholédességként azonosították, a tannint is tolerálták.
Albert gazda: 5 pont
Bob: 4 pont
Csite: 2 pont
Műtannin: 5 pont
Dúzsi Cabernet Sauvignon 2000
Egy kultikus cabernet hatévesen. Túl a csúcsán. Büdös, fülledt, minden szanaszéjjel áll benne. Vastag anyag, de megroggyant. Avagy: lakkos, rumos diós, nem teljesen tiszta. Rengeteg alkohol, édesség, rendezetlenség. Minden van benne, de minden külön életet él. Káosz a gyerekszobában. A megkopott sztár vergődése. Prózaibban: nem biztos, hogy szívesen meginnék belőle egy egész palackkal.
Ag: 4 pont
B: 3 pont
Cs: 2 pont
Mt: 3 pont
Damianitza ReDark Merlot 2000
Nemzetközileg ismert borászat Melnikből. A ReDarkot a Johnson-zsebkönyv is említi. Idegenszerű illat. Leginkább a Peljesac-félsziget vörösboraira hasonlít, mondjuk a Dingacra. Nagyon nem magyaros karakter, mindenki bolgárnak tippelte. Gyógyfüvek, krumplicukor, medvecukor, pemetefű-cukorkával súlyosbítva. Nagy test, brutális tannin. Cukrászda light. Csípős, rengeteg marcona tanninnal operáló ízvilág. Szárít, húz, rombol. Faragatlan cucc, kevés dísszel, gyümölcsök mutatóba. Utólag könnyű okosnak lenni: meglátszik rajta, hogy már hatéves.
Ag: 4 pont
B: 4 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont
Sensum 2003
A címkéről ezen kívül, hogy Sensum 2003, semmi sem derült ki számomra. Kerestem, keresgéltem, de csak ennyit találtam: aki nálam jobban tud bolgárul, biztos kihüvelyez ezt-azt. Ebből meg úgy tűnik, Caroline Gilby kedvence. Fűszer és leveszöldség, egyszerű, határozott, jó ivású, szép savakkal, a tannin is érett, szép, legalábbis Tannin azt mondta. Bob ribizlisnek, egriesnek találta, némi kátrányossággal, és mindennapi kortyolgatásra szánta. Csite szerint izgalmatlan, és nekem sem jött be igazán.
Ag: 4 pont
B: 5 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont
Maxxima Cellars Private Reserve 2001
Végre valami komoly. Decanter-díjas Trákiából. Bordeaux-i típusú házasítás, két cabernet-ből és merlot-ból. Visszafogottan indul az illat, majd nyílik. Szokatlan, de nagyon behízelgő: marcipán, rumos dió, kis fülledtséggel, erjedtséggel. Ez elmúlik. Később eukaliptusz, csokoládé, alkohol. Ausztrál karakter. Mindene nagy. Figyelemre méltó, újvilágias bor. Sima, kerek tanninok, nagy test, érettség, közepes lecsengés. Komoly bor, kissé kevés egyéniséggel. A képzeletbeli dobogón zárt.
Ag: 6 pont
B: 6 pont
Cs: 4 pont
Mt: 6 pont
Damianitza Rubin Uniquato 2004
Végre valami még komolyabb. Meglehet, a Daminitza-borok fiatalon különbek, mint korosan. Küvé nebbiolóból és syrah-ból. Határozott savú, paprikás jelegű. Nem annyira bordóias, kilóg a mezőnyből kicsit. Illatában velőscsont, velős pirítós. Szépen fejlődött pár perc alatt, jegyezte fel Tannin. Én ezt: állatos, ásványos, finom. Ízében is rétegzett, kellemes, dinamikus. Elegáns és arányos, még ha nem is harsognak belőle a gyümölcsök. Bob szerint: elsőre fülledt animalitás, később húsleves zöldséggel, fűszerek és nagyon halovány mineralitás. Nem adja magát könnyen, ki kell bontani. Inkább burgundi stílus, magas, élénk savú, elegáns és részletgazdag. A vége felé kávé és földes-avaros aromák. Kifejezetten bejön. Csite sem haragudott rá: animália, később meleg, gyümölcsös illat, a citrusosság sok savat sejtet. Ízben ez elő is jön, kevés csokival, picinyke gyümölcsösséggel. Inkább rusztikus típus, utóíze közepesen hosszú. A második összesítésben.
Ag: 7 pont
B: 6 pont
Cs: 5 pont
Mt: 5 pont
Konyári Sigillum Loliense 2004
A megosztó bor. Ennél nagyobb különbség egyetlen tétel értékelésében sem mutatkozott. Tannin leveshúst és velőscsontot talált ebben is. Ellenben kisebb savat és több harmóniát, mint az előzőekben. Az utóíz nála rontott a pontszámon, túl égetettnek, túl kesernyésnek érezte. Én nem, nekem mindenestül tetszett. Bobnak is, nagyjából: animális fülledtséggel nyit, majd grafit, leveszöldség, csokoládé, kávé, pörkölt mogyoró követi. Pörköléses aromák, erőteljes hordós jegyek. Inkább széles, mint magas. Szép bor, komoly bor, lehetne elegánsabb. Csitének pedig a legkevésbé sem: leveszöldség, alkohol illatban, szesz ízben, vanília, meg minden, ami a hordóból beleázott, utalt arra, hogy hiába keresgélt gyümölcsöket. A negyedik helyezett.
Ag: 7 pont
B: 6 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont
Gere Attila Kopár 2003
Ezt a bort eddig nem dicsértük. Most vita nélkül megnyerte a versenyt. Sűrűség, komolyság. Tannin szerint rögtön kiszúrható: ez Kopár. Fogkőgyilkos tannin, állapította meg még mindig Tannin. Fiatal bor, bármi lehet belőle, még ígéret. Most kifejezetten jó formát mutatott. Bob is így látta: érett, meleg illat, rumos dióval, alkoholos fűtéssel, marcipánnal, csokoládéval. Később eukaliptusz. Nagy és áradó, sűrű, robusztus. Rengeteg érett tannin, hatalmas test. Minden irányból nagy, komoly bor. Csite szkeptikusabb volt, de így is első helyre tette: sok alkohol, édes, marcipános, pörkölt mogyorós. A tannin érdes picit, édes érzet, csoki, kevéske fűszer, gyümölcsössége kevés, jó szerkezetű. Én röviden fogalmaztam: likőrös, vastag, sűrű, gyümölcsös, a vége is kurvajó.
Ag: 7 pont
B: 7 pont
Cs: 5 pont
Mt: 7 pont
Chateau de Val Claret 2004
Eddig tartott a felívelés, indult a menet lefelé. Nem kevesebb, mint nyolc fajta házasítása Vidinből. Eleinte tornacipőszagú, büdös. Aztán kiszellőzik: csipkebogyó, meggylekvár szotyi. Tisztességes test, sok égettség a hordótól, markáns tannin. Élvezetes, ribizlis ízvilág. Lecsengésében egyszerre édeskés és savhangsúlyos. Ezzel együtt lendületes és jól iható.
Ag: 5 pont
B: 5 pont
Cs: 4 pont
Mt: 5 pont
Gróf Buttler Cabernet Sauvignon 2004
Sztárnak minősítettük nemrégiben. Egyszer, majd még egyszer. Most nem tűnt annak. Tannin a sós, minerális illatjegyek és kissé állatos büdössége miatt Weningernek tippelte. Jó bor, de nem falrengető, állapította meg. Így látta Bob is: zöldségek és zöldesség, füst és kátrány, animálok. Ízben élénk savú és vékony, szellőzve zöldpaprikás, összességében felejthető. Csite is szigorú volt: füstös, savanykás, paszternákos illat. Íze sós, minerális, kevés gyümölccsel. Én így kezdtem: minerális, finom. Ám így folytattam: savanyít, illata hiába jó, ha íze nem az. És papírra róttam egy W-t.
Ag: 4 pont
B: 3 pont
Cs: 3 pont
Mt: 5 pont
Weninger Kékfrankos 2004
Tévedtünk mindketten, a Weninger-kékfrankos csak most jött. Nagyon rosszkor, szegény. Pedig ez is tetszett máskor. Kénhidrogén, csatornaszag, egy kis meggy és bors adaléknak. Ízben leginkább semmilyen, savak, némi tannin, kevéske gyümölcs, jellegtelenség. Nyers, rideg bor. Nem találja az egyensúlyát.
Ag: 3 pont
B: 2 pont
Cs: 2 pont
Mt: 4 pont
Utolsó kommentek