Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bock

Látogatóban Bock Józsefnél

2006.12.06. 22:28 - csite

Széles körben ismert név, sokak Boxija, a villányi úttörő triumvirátus tagja. Mindannyiunk "Szent Márton bora"-szállítója, egy igazán jól menő gazdaságot felépítő, szorgos, echte sváb. Sok iriggyel és hatalmas baráti körrel. Nála még fesztelenül élvezheti a borász társaságát az, aki összefut vele. Amúgy itt is jól kiépített vendéglátás megy – egészen jó ebédet sikerült abszolválnia a konyhának, és ahogy a többi asztalnál láttam, ott is osztották a piros pontokat, így van ez rendben –, családi segítséggel, de valahogy a bája megőrződött, nem annyira steril és púderes. Bővebbet itt találni a birtokról.

Amint leültünk, záporozott rám a gazda haragja, mintha a MÚOSZ elnöke lennék, s így felelős a szak(?)sajtó cikkeiért. Nehezen sikerült kimosdatnom magam, úgy látszik, nagy annak a felelőssége, aki bármit is sokak elé tár. Szóval, az egész sztori azon pattant ki, hogy egy azóta már kettészakadt, a koordinátarendszer közepére hajazó nevű médium helybéli guruja a jól iható, gyümölcsös, zamatos, erős 4 pontra érdemes 2004-es olaszrizlinget mellékóstolta, csúnyán. Előfordul, habár itt kicsit odabökésről is lehetett szó. Majd jól lebokszolják. Mindenesetre mi szívesen kortyolgattunk belőle egy pohárkával.

Nem volt megtervezve a program, leginkább borokat kóstolgattunk palackból, és keveset szakmáztunk, amit kiszűrtem, azt a végén majd megpróbálom összerázni. Mindez kalauzomnak köszönhető, aki régi bútordarab a pincénél, így sztorizgatások mentek, meg adomák. Miközben a családi élet is zajlott javában, jött a bájos unoka, aztán a nagyi sürgető telefonja, aki sétálni vágyott a Jammertálban azon a napsütéses őszi napon. Olyan kis idillikus szitu volt, élveztem a fürdőzést a napban és a helyzetben, és többé-kevésbé a borokkal sem volt gond.

Ermitage 2004: Rusztikus, nehézkes, csiszolatlan bor. Jó a sav, kerek, tartós, de mellette csak nehézkesség és kevés gyümölcs.
Merlot 2004: Fűszeres, kicsit hideg illatú bor. Később kevéske málna is előbújik, ami ízében is uralkodik, marcona savval, kevés harmóniával.
Cabernet Sauvignon 2005: Meszes, édeskés illat, kevés gyümölccsel. Ízben sima tannin, tejsavasságra utaló bizonytalanság, de jól iható.
Royal Cuvée 2001: Gyógyfüves, áradó illat. Íze sima, erős hordóhatással, zavaró szotyolássággal, ami az évjárat hatása lehet. Sima lecsengés.
Royal Cuvée 2002: Hoopsz, egyből más! Buja, fűszeres illat, érett gyümölcsök, vanília. Íze sima, krémes, fűszeressége itt is harmóniában van, jó szerkezet, kicsit talán sok a hordós jegy, de szép.
Pinot Noir 2003: Klasszik villányi, sok édesség, sok fa, a gyümölcsösség inkább túlérett benne, tanninja is sok nekem, de ettől függetlenül jó bor.
Pinot Noir 2004: Virgoncabb illat, túlérett gyümölcsösséggel. A több sav nagyobb életet tölt belé, fűszeres, sima, nem annyira díszes, mint az előző, de élettelibb.
Bock Cuvée 1999: Összesimult, kerek illat, nehéz kibontani, annyira összeölelkeztek benne az édes, fás, szilvás és málnás jegyek. Ízére is ez a jellemző. Most még élvezető, de már nem fog feltámadni meglátásom szerint.
Bock Cuvée 2000: Meleg, málnás, feketeszedres illat. Íze is harmonikus, sima tanninnal, gazdag gyümölccsel, kicsit nagyobb sav sokat dobna rajta.
Bock Cuvée 2002: Szinte mint az előző, de finom fűszeresség jön hozzá, és kicsit jobb szerkezet, magasabb savgerinc. Hosszú lecsengés, nagyon szép.
Merlot 2000: Gyógynövényes, rusztikus, nehézkes, de szép illat (igaz, nem gyümölcsre épülő). Íze sima, kicsi édesség, fűszeresség, kevés dísz.
Portugieser 2006: Gyümölcsös, de nem komálom a friss szőlőlét.
Syrah 2004: Fekete szín, egzotikus-fűszeres fiók az arcba, áfonya. Íze buja, sokrétű, hömpölygésének hullámait jó sava veri fel, amitől talán még szebb, mint a 2003-as. Hosszú, és sima lecsengés. Döfi!
Capella 2003: Most valamiért csak a hordó jött, marcipán, pici mogyoró. Ízben is vanília, kakaó, kevés túlérett cseresznye, szeder. Jó anyag, de nem volt jó kondiban.
Magnifico 2003: Albert gazda már megénekelte itt a bort a saját hangnemében nemrég, ennek ellenére mégis mellérakom az én véleményem. Kitöltéskor meghajlik a pohár szára, úgy kell beletördelni a palackból. Megforgatni sem muszáj, két araszról süvölt az édesség, a kakaó, a teafilter, és az inkább öreg lekvár, mint friss gyümölcs. Szájban fáraszt, annyira sok és annyira tömény, hogy felesbe vízzel is sok borra ráverne. Gazdag, mély, bőséggel mindenből. Talán túlzottan is, valamiért a Willendorfi Vénuszt juttatta eszembe – amelynek képe megragadt bennem még a Tér-forma-színből –, csak most sem tudom, hogy ez jó-e, vagy sem.

Summázva a dolgokat: találkoztam egy ízig-vérig családi pince tulajával, aki veszélyesen közel jutott a nagysága miatt ahhoz a határhoz, hogy már ne tudjon földi életet élni. A méretek miatt itt is előfordul, hogy sok bor egyszerű, faragatlan lesz. Emiatt támadható a brand stabilitása, de ez az itteni nagyok sajátossága. Mindenesetre a piac vevő rá. A kezdeti fellendülés és platózás után az utóbbi években mintha megkopott volna a fénye, vagy csak a nagyobb csillag csillogása okozza-e ezt, nem tudom. Az biztos, a tradicionálisnak tekinthető küvék mellé itt is elkészültek – az új divatstílusnak megfelelően – a kis palackszámú szelekciók. Ezzel újra sikerült mondandót adni a népnek. Ez igencsak felhívja a figyelmet arra, hogy amit az ezredfordulón tudni véltünk a borvidékről, az csak picinyke szeletke. Most másból, másként is sikerült említésre méltót alkotni.

Címkék: 2006 2005 2003 helyszíni szemle olaszrizling merlot 2002 2004 2000 villány pinot noir cabernet sauvignon 2001 portugieser 1999 bock syrah capella magnifico bock cuvée royal cuvée szent márton bora

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9120857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m4rc1 2006.12.07. 07:23:58

Amit Bockból szívesen adok el: Ermitage, Royal, Cuvée, Syrah. Ennyi.
2003-mas CF és a szelekciós CF vakkóstolón hajszálra ugyanannyit kapott...no comment. A normál francia fajtasor (kurrens Cf/M/Cs 2004/2004/2005) nekem egyáltalán nem jön be, és nem ez az első év. kicsit az az érzesem hogy royal felett rendben vannak a borok (persze 2-3 év után ugye), a portugieser hol így sikerül, hol úgy, a kettő között meg egy olyan megbízhatatlan színvonalú derékhad van amit én nem hoznék ki brandként. Az Ermitage jó ötlet volt. Természetesen ez csak magánvélemény. De Villánynak jó lesz észbekapni. Időben.
Sajnálom hogy Jammertal CS és Fekete-hegy CF nem volt, kíváncsi lettem volna most milyen. Capella 2000 most nagyon szép de hasonlóan a Cuvée'99hez ez sem lesz már szebb tessék megiszogatni míg jó lesz a 2003mas.

Lord 2006.12.07. 12:35:08

Visszatérő vendég vagyok Bockéknál, ami minden alkalommal megfog, az a vendégszeretet, kevés más helyet tudok, ahol ennyire a vendéget tartják fontosnak, és nem a pénztárcáját. Egy igazi családi gazdaság, ami bár kinőtte magát, mégsem embertelenedett el, az atmoszféra családias marat. Az alkalmazottak egytől egyig mind kedvesek. Az étterem villány egyik legjobbja. Ottjártamkor többször változik, hogy mit viszek haza magammal, ez az ember éppen aktuális izlésétől függ, volt CS, Pinot, CF "korszakom", ami mindig bekerűl a kartonba az a Bock Cuvé és a Royal. A Syrah, a Magnifico gyönyörűek. Ajánlom mindenki figyelmébe, ha még akad pár palackal kóstolja meg az ifjabb Bock alkotását a Lybrát is!Tud ez a fiú valamit!

nemjo 2006.12.07. 22:28:26

A Bock 2003 Oporto Special Reserve az első oportó ami rádöbbentett , hogy a fajta nem egy vékony lőre amit a 30 fokban fröccsként letol az ember.
A 2003 Syrah maga a fekete tökély , a rozéja mindig korekt , a Magnificonál pedig csak egy jobb bor van , a Solus ... nemrég volt alkalmam egymás után kóstolni őket (vakon) megdöbbentő , hogy mennyire más borok , hihetetlen hogy mennyivel sarkosabb , brutálisabb a Bock - Merlot ... kedvelem ezt a borászt , abszolut a magyar borszakma csúcsa ...
(persze én nagyon otthonosan érzem magam a villányi zsákutcában)

:-)

dalton1 2007.01.12. 23:29:15

A borokkal kapcsolatban egyetértek az előttem szólókkal.
A cikk nagyon szép! Rég olvastam ilyen összeszedett és korrekt írást! Gratula...
süti beállítások módosítása