Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Spielberg a palackban

Kalifornia-kóstoló a Monarchiában

2006.12.14. 19:00 - Albert gazda

Magyarországon nem szeretik az amerikai borokat, panaszolta a Monarchia Matt International témába vágó italozásán Kovács Nimród tulajdonos, miközben a jelen lévő média- és egyéb személyiségek szakadatlan sóhajtozás közepette rajongták a felhozatal minden egyes darabját, kivétel nélkül. Elhangzott az is – Kovács mondta-e, vagy Joern Tittel, a cég újvilági divíziójának vezére, nem emlékszem –, hogy a kaliforniai, washingtoni, oregoni dolgok olyanok, mint a jól eltalált hollywoodi filmek. Minden a helyén van bennük, és hatnak. Színes technika, széles vászon, dolby surround. A hasonlat telitalálat, szerintem. Tökéletesen passzol egy Steven Spielberg-mű mellé egy palack Allora-házasítás. Más kérdés, hogy amit erénynek tételezünk, az máshonnét nézvést hátrány. Az én praxisomban legalábbis még nem fordult elő, hogy nyugati parti mozira tíz pontot adtam volna. Ahhoz kevés bennük a finesz, a kanyar és az egyediség. Ezzel együtt magasak lesznek a most következő pontszámok, és igazi gyöngyszemet is találtam. Találtak nekem. Az árakról itten lehet információt keresgélni.

JT Cellars Chardonnay 2003

Halvány aranysárga. Kristálytiszta. Gyümölcsös, picit minerális. Negyven százaléka tartózkodott új fában, egy évig, almasavát lebontották. Jó tartású, krémes bor, kellemesen vaníliás a búcsúja. Elég édes, de így is tetszett, kifejezetten. Jó testű, noha nem magas, és talán túl szerények a savai, de harmonikus és érett, és némi jóleső kesernye is színesíti. 5 pont.

JT Cellars Syrah 2003

Gyönyörű rubinpiros, fűszeres, gyümölcsös, meleg karakterű illat, árnyalatnyi borssal. Amerikai nagyon, olyan, amilyennek az egyszeri fogyasztó elképzeli, vagy ahogy a tankönyvekben le van írva. Közepesnél több test, finom és sűrű, van benne élet is bőséggel. A csereket észre sem venni, és a vége is tökéletesre gömbölyödött. A jelenlévők imádták. Persze édes ez is, és kifejezetten gyümölcscentrikus. Tudható, hogy új fás, de ennek csak tartásában van nyoma, illatában-zamatában nincs. Sokat nem kell bontogatni a titkait, pepecselni vele, minden porcikáját felkínálja tüstént. 5 pont.

JT Cellars Merlot 2002

Az este egyik nagyszerű meglepetése. Valamivel mélyebb szín, valamivel mélyebb illat. Cseresznye és meggy, inkább aszalt verzióban, mint frissen, halvány bőrös animalitás. Sűrű ablakok. Izgalmak, kanyarok az ízben, remek cserek. Becsületes, arányos struktúra, érett, rendezett, koncentrált, komplex, harmonikus. Már-már bordeaux-ias, jegyeztem le, egy pillanattal azelőtt, hogy Tittel megjegyezte, bordeaux-ias. Kovács meg hozzátette: olyan, mint a Petrus vagy a Le Pin. Kétségtelen, hogy dominánsan merlot-ból készült, akár a pomeroliak. Francia tölgyben érett. Erős 6 pont, és le a kalappal.

Sipino Pinot Noir 2003

Oregonban, a legendás Willamette-völgyben termelték hozzá a szőlőt. Volt már a terítékünkön. Világos piros, sok friss meggy, kissé éretlenül, és más nothing. Ízben is gyümölcsös csak, meg savanykás, az izgalmak kifelejtődtek belőle. Egyenes vonalú, laza szerkezetű, könnyed, kevésbé érdekes. A vége savanykás és érintésnyit csípős. Ennél többet várok egy pinot-tól, jóval. Gyenge 4 pont.

Starry Night Lodi Zinfandel 2003

Kalifornia sztárja – mármint a fajta. Mindenki ezt keresi, mindenki erre kíváncsi, mindenki isteníti. Sokféle tud lenni. Ez gyümölcsös és érdekes, a színe szép sötét, ahogy illik. Nagy test, komoly élvezet, sok édesség – a syrah párja. Mazsolás beütés. A vége savanykás, ez baj. Komplexitásból több kéne, lágyságból kevesebb, ez sem a legperfektebb kombináció. A tannint hiába kerestem. Ám az 5 pont simán megvan.

Starry Night Tom Feeney Zinfandel 2004

Minőségi ugrás. Öreg tőkékről szüretelték, a Tom Feeney a ranch neve, amelyhez három dűlő tartozik. Ezek küvéje a bor. Sötétebb szín, aszalt gyümölcsös illat. Ebből muszáj volt félretenni, hadd lássam, merre fordul. Jó irányba ment, kellemesen állatos árnyalatok keveredtek elő. Vastag, karakteres, nagy testű, a kelleténél több vaníliával. Ennek a végén is van savanyka, picit elbillenti. Fineszből több kéne. De végül is fiatal, meg szabad neki bocsátani. Vékony 7 pont.

Starry Night Montafi Zinfandel 2004

Öreg tőkék dettó. A Montafi a fent szóba hozott dűlők egyike, ebből a borból mindössze 1400 palack készült. Likőrös, mély, mondhatni toszkán típusú: nemcsak gyümölcs, hanem füst, avar és bőr is. Nagyon sűrű. 21 hektoliter bor került egy hektárról. Tiszta és érdekes. Áradóan vastag és nagy mindene. A teste remek. Kár, hogy ennek a lecsengésében is előjön valami savanykás. Összességében édes, és továbbra is hiába kutattam cserek után. Menet közben istenien kinyílt. Erős 7 pont.

Townshend Cabernet Sauvignon 1999

Washington államból származik. Már kétszer elemeztük, egyszer tetszett, egyszer nem. Bordeaux-i blend – cabernet sauvignon és franc, merlot –, bordeaux-i jelleg. Sok animalitással, sajna sok édességgel is. Ahhoz képest, hogy már hétéves, nagyjából tartja magát, bár itt-ott mintha széttartanának egyes elemei. A két nagy Zin után úgyszólván karcsúnak tűnik. Bár nem az. Végső soron nem elég finom és nincs eléggé egyben. 5 pont.

Allora Cielo 2003

Az MMI szerint ez toszkán házasítás, ehhez képest 87 százaléka Barbera. Akkor már inkább piemonti tehát. Mint mondhat erre egy Piemont-rajongó? Örvendezhet. A fajtát szeretem, ezt a bort is szeretem. (Mizerábilis mennyiségű merlot, pinotage és sangiovese házasult bele még.) Érdekesebb, férfiasabb, koncentráltabb, mint bármi, amiről eddig szó volt. Sok aszalt gyümölcs, kevés füstösség, dió, ánizs. Ez is jó benne. Meggypálinka. Telt és arányos. Édességét nem kíséri savanyka, szélesen, hömpölygősen, hosszan köszön el a korty. Nincs benne a világon semmi diszharmónia. Elképesztően erős 7 pont.

De Lille Cellars D2 2001

Ismert és jó hírű pincészet Washington államból, nem MMI-érdekeltség. A bort egyszer már kóstoltam, nem jött be. Most sem. Bordeaux-i küvé. Meggyes illatából hiányzik az összetettség. Ízéből is. Gyümölcsös, nem rettentően rossz, de édes és érdektelen. 4 pontra jó.

Allora Lusso 2003

A nap fénypontja. Száz százalék cabernet sauvignon. Francia hordóban érett, Joern Tittel közlése szerint száz kartonnal palackoztak belőle. Mindössze. Minden, amiért az éretten szüretelt cabernet sauvignont szeretni muszáj. Gyümölcsös, fűszeres, vastag a végtelenségig. Meleg, likőrös. Hatalmas test, elegendő sav, finom tannin. Arányos és harmonikus, egyensúlya perfekt, minden irányból. Rétegzett és koncentrált, hossza beláthatatlan. Játszik, jön-megy, fejlődik. Édessége sem zavaró, annyi minden ellenpontozza. A maga nemében tökéletes. Határozott 8 pont.

Címkék: kóstolás 2003 vörös fehér négypontos hatpontos merlot 2002 2004 ötpontos zinfandel kalifornia chardonnay monarchia pinot noir hétpontos nyolcpontos cabernet sauvignon 2001 1999 syrah jt cellars allora townshend delille starry night oregon washington barbera

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr422610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2006.12.15. 00:44:47

Egy kis kiegészítés az Allora Cielo összetételét illetően. A három fajta aránya: Barbera 83%, Merlot 12%, Sangiovese 5%.
Üdvözöllek az Allora Fan Clubban:)

Albert gazda 2006.12.15. 07:31:42

Köszönöm a korrekciót. Könnyed kritikus megj.: a papíron, amit kaptam, annyi volt, amennyit írtam.

Miklos 2006.12.17. 04:23:02

Erdekes osszehasonlitami a 2003-as es a 2004-es Allora "Cielo" osszetetelet.
Micsoda nagy kulonbseg!

2003 Allora "Cielo"
Harvest: Late September
Brix: 26.5
Total acidity: .60
PH level: 3.65
Blend: Barbera (83%), Merlot (12%), Sangiovese (5%)
Fruit Source: Allora Vineyards Estate, St. Helena and Stag's Leap District

2004 Allora "Cielo"
Harvest Time: Late September
Brix: 26.5
Total Acidity: .60
pH Level: 3.65
Blend: Merlot (50%), Cab. Sauv. (25%), Sangiovese (20%), Barbera (5%)
Fruit Source: Allora Vineyards Estate, St. Helena and Stag’s Leap District

kifli 2006.12.17. 20:32:23

agyonvegyszerezett mű, egyenízű szarok

Ferraiolo 2006.12.17. 23:41:50

Előbb kóstol, aztán alkot véleményt.

Malbex 2006.12.18. 00:32:11

No igen, a Lusso az valoban egy kurva jo bor.

kifli 2006.12.18. 11:51:53

jópárat kóstoltam már. véleményem fennartva

Krisztina (törölt) 2006.12.18. 17:40:55

Kifli velemenye fenntartva. Joparabb utan is. Es hogy ne logjon nagyon Kovacs Nimrod orra: nem csak a magyarok nem szeretik az amerikai borokat, errol nem egy franciaval beszeltem :) Nem nemzetiseg, hanem izles kerdese a dolog, ugyanis.

zoli 2006.12.18. 19:42:12

Bár én egyik bort se kóstoltam, több, mint furcsa, hogy két különböző évjáratból származó más-más összetételű bor azonos mutatókkal bírjon. Óhatatlanul beugranak a szétszedett és újra összerakott borok, mégha ez nem is így történt...

kifli 2006.12.18. 23:27:43

kriszta, továbbmegyek. ez egy kultúrális, civilizációs, megközelítésbeli (nevezd ahogy akarod) különbség is.

kifli 2006.12.18. 23:29:06

bor, mint commodity v/s kultúrális, sőt spirituális termék.
süti beállítások módosítása