Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magnificat!

Csúcsvörösök az alföldi évadzárón

2006.12.28. 18:43 - alföldi merlot

Magasztaltassék! Így kezdődik az első olyan Bach-kórusmű, amelyet szőröstül-bőröstül benyaltam, és amitől ma is pogózni támad kedvem, ha nagy ritkán tű alá teszem (a pontosság kedvéért: Gardiner-licenc vinil + Denon DL-103). És profilunkhoz illőbben szintén magasztaltassék a Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve! Bár a Magnifico sem rossz, sőt. De azért húsz ropiért húzós.

Alföldi borkörünk évadzáró dzsemborijának témája nemes egyszerűséggel a csúcs és vörös lett. Szolidan ágáltam, de hiába. Nem kedvenc, és nem is a legerősebb műfajom. A nyáron még volt három palack Kopárom, amivel a hasonló kóstolókat kibekkeltem (meg két Csaba Cuvée-m, de azok egy nap alatt eltűntek, mivel az egyik dugós volt; hallod Mourinho?!). Brunello szerencsére volna, de azt bordói vegyesbe nem adom; nem odavalósi. Ezzel a csúcsborkészletem gyakorlatilag kilőve. Szorultságomban a többéves érlelésre szánt Vesztergombi Cabernet Sauvignonomat áldoztam be, meg egy Vylyan Cabernet Franc-t, és aztán odatettem még egy ajándékba kapott Nier Cuvée Formosát meglepetésnek (lásd Bob beszámolóját).

Vakon kóstoltunk. A borok a kóstolás sorrendjében (elöl a saját pontom, zárójelben a közös átlag):

Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003

Belövő bornak kicsit súlyos volt. Olyannyira, hogy ötből négyen etalonként őrizgettük a második poharunkban a kóstoló végkifejletéig. Sötét, mint az éjszaka, mesés, mint az ezeregy. Különös ismertetőjele a tej és a tejkaramella, amiért nem feltétlenül vagyok oda, de ezzel el is lőttem kritikai puskaporomat. A tejes jegyeken túl szinte az egész aromakört lepörgeti: zöld dió, menta, ciklámen, cédrus, cseresznye, szilvalekvár, kakaós ostya, és amit nagyon szeretek: avar és édes dohány. Kóstolva szilvalekváros, cseresznyés, csokoládés. Bársonyos, szinte simogat. Gyönyörűen fejlődik a pohárban. Mindene megvan: komplexitás, koncentráció, kerek savak, érett tannin, hosszú lecsengés. Dinamikus óriás egy balett-táncos mozgáskoordinációjával. Az egyik legnagyszerűbb magyar vörösbor a praxisomban.
8 pont (átlag: 8 pont).

Nier Cuvée Formosa

Bob már megénekelte, hogy ilyen állat nincs, de mégis van. Tájküvé: Villány és Szekszárd násza (állítólag messze nem az egyetlen). Brutálpalack arasznyi segglyukkal, neonbarokk címkével. Magyar tájbor, hirdetik kisbetűvel, palackozta: H-0205. Inkább nem mondok semmit.
A bor azonban nem olyan reménytelen, mint kézmíves lelkem szeretné. Erősen alkoholos, de az illata élénk, világos, virágos, citrusos, diós, likőrös, szilvalekváros. Közepes test, kicsit üres korty, de legalább gyümölcsös. Nagyon gyümölcsös ("cseresznye és narancs, disszonáns, ebbe belenyúltak", írtam vakon). Újvilági oskola, de legalább nem szirupos. Savban oké, tanninban gyík. Intenzív, gyümölcsös, likőrös lecsengés. Profi munka, még ha nem is az esetem. Vajon kiknek a borát nyelte el?
5 pont
(átlag: 5,1 pont).

Vylyan Cabernet Franc 2003

A nagy vakságban és titkolózásban ebből két palack is jutott egy estre. Pontban hajszálra azonosan ítéltük meg, noha nem gondoltuk, hogy a hármasban és a nyolcasban ugyanaz rejtőzik (persze nincs két egyforma, mondják a borbölcsek). Régi nagy kedvencem. Most is jól szerepelt, bár a reflektorfényből kiszorult. Nagyon élénk illat, gyümölcsös, avaros, grafitos, rózsás, fehér csokis. Erős közepes test, tiszta, élénk korty, némi erjedt epres beütéssel. Minden szép és jó volna, de a tannin csúnyán húz.
6,5 pont
(átlag: 6,7 pont – mindkétszer!)

Firriato Camelot 2003

Egy nemzetközi best buy Szicíliából. Cabernet és merlot. A birtok úrnője egészen különleges jelenség (dadogtam már róla keresetlenül), a cég pedig 2007-ben az év pincészete (valakik szerint, akik előre gondolkoznak). Nem tudom, kóstoltam-e valaha ennyire intenzíven gyümölcsös bort. És még mentás, virágos, naspolyás, cseresznyemagos. Igazi gyümölcsbomba. Nagyon élénk, citrusos sav. Közepesen nagy test, magas alkohol, érett tannin. Azt hinném, Szicíliában odakozmál a szőlő, és sav csak úgy lesz, ha adnak hozzá. Ki tudja? Ez mindenesetre friss és gyümölcsös, és nehéz elképzelni azt az elvetemült borpuritánt, aki kiköpné. Harmonikus, de nem egy titokzatos szépség. Kiteszi, amije van, nem kell keresgélni.
6,5 pont
(átlag: 6,7 pont).

Uccelliera Brunello di Montalcino 2001

Amit én nem, megtette más. Nem voltam szomorú. Ordított róla, hogy toszkán és sangiovese. Szigorúbb, szikárabb és egyenesebb bor volt, mint addig (és mindvégig) bármelyik. A szokásos dohányos, avaros, grafitos, cédrusos, cigánymeggyes jegyek, nulla édesség, sűrű szövés és mellbe vágó tannin. Tiszta, lendületes, férfias bor. Ezt a konstrukciót nem 2006-os fogyasztásra szánták. Ezzel együtt ez fogyott el a leghamarabb.
7 pont
(átlag: 6,9 pont).

Argiano Brunello di Montalcino 2001

Megtette más is. Itt azonban mindannyian szomorúak voltunk. Ázott kartonpapír és más semmi.

Bock Magnifico 2003

Határozottan az elsőre emlékeztetett, amiről akkor még nem tudtam, csak sejtettem, hogy a Vesztergombi. Mint ahogy erről sem, hogy a Magnifico, minden lehetséges díj nyertese. (És akkor következzék egy lírai betét. Bocsánatkéréssel kell kezdenem. Sokszor megfogadtam, hogy kortyokból nem ítélek meg bort, néha mégis elkap a hév. Így történt ez a Magnifico esetében is. Két langymeleg kortyból mondtam jövendőt, és bár akkor kristálytisztának láttam a képletet, tévedtem, és azért tévedtem, mert áthágtam a fenti alapszabályt, vagyis síkhülye voltam. Íme, az én kanosszajárásom: A BOCK MAGNIFICO NEM FOLYÉKONY MILKA. SŐT, POMPÁS, NEMZETKÖZI STÍLUSÚ, VILLÁNYI MERLOT. Betét bezárva.)

Kóstjegy: Gyönyörű szín, intenzív illat. Gyümölcs, tej, dohány és karamella. Selymes, gyümölcsös (füge és szilva), élénk és nagy. Nagybor-fíling: pihegés, suta mosolyok a szájszegletben, vagy éppen harsány megjegyzések. Van minden, ami kell, rétegek, gyümölcs, finomra hangolt arányok, kilométeres lecsengés. Mivel mindenkit az elsőre emlékeztetett, visszakóstoltuk. És kiderült, hogy a nagyon belül is vannak fokozatok. A Vesztergombi feszesebb, egyenesebb, illatban színesebb, kortyban tartalmasabb. (Egyébként ott, abban a pillanatban nem tudtam volna megmondani, hogy az egyik cabernet sauvignon, a másik meg merlot.)
7,5 pont
(átlag: 7,5 pont). (Kedves barátunk egy helyi étteremből kunyerálta el az utolsó három darabot, húsz ropiért per palack. A Vesztergombi Reserve harmadáron jobb vétel, sokkal. Utólag könnyű.)

Summa. Már alig várom, hogy egy felkészült kolléga/olvasó fellebentse a fátylat Boxi bácsi borainak csodálatos átalakulásáról. A kíméletlenül tanninos, csontszáraz, parasztbarrikolt, évtizedes potenciálra kalibrált borokból hogyan lett mediterrán-kaliforniai extrakt-, gyümölcs- és alkoholbomba, amely tarol a vakteszteken, és minden lehetséges nagydíjat besöpör. Angyali jelenés, külföldi tájékozódás, berepülő borász? A Vesztergombi Cabernet Sauvignon Reserve 2003 pedig ámulatba ejtő műremek. Miután a Reserve sorozatot végigkóstoltam, és a cabernet franc-t kevéssé, a merlot-t nem eléggé szerettem, azt kell mondanom, hogy a Csaba Cuvée-t a cabernet sauvignon viszi a hátán. Most én is próbálok szerezni valahonnan, hogy legalább egy palack nálam érjen.

Címkék: kóstolás vörös szekszárd hatpontos merlot ötpontos villány hétpontos cabernet franc vesztergombi nyolcpontos vylyan cabernet sauvignon bock nier fine wines firriato argiano félpontos brunello

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2223953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjo 2006.12.29. 01:22:27

Szó nincs róla , hogy tarol a vakteszteken.

Kb egy hónapja a 2003-as Solus simán verte . Ha egymás után kóstolod a kettőt - kijön hogy a Gere-merlot mennyivel kerekebb , mennyivel kultúráltabb bor. A Magnifico-ban megtalálható édes-alkoholos zavaró disszonancia sehol sincs a Solusban .
Az említett eseményen 13 db 2003-as merlot vetettünk össze - talán a lila cimkés Gróf Buttleren kívül minden említésre méltó bor ott volt... a Csaba Cuvée tényleg gyönyörű - nekem már pihen a hűtómben egy palack , talán egy nagy 2003as házasítás-teszten összenézzük...

XXXL 2006.12.29. 10:20:39

Legutóbb (decemberben) nyíltan összekóstoltunk 3 évjárat Solust, meg Magnificot, Sessiot és Primariust,stb. és a 2003-as Solus tarolt.

Szegediszomelijé 2006.12.29. 12:14:22

Őszintén irígylem az előttem szólókat. Viszont Alföldi, a 3x ár így nem korrekt! Azért éttermi árral összehasonlítani valamit... Ezeket sajna a megjelenéskor meg kő venni! Na, most nem árultam el valami nagy titkot :-)Így jobb, ha a 04-es Solusért már indusz is! Solus 03-t találtam neten 33 rugóért... Na, legjobbakat!

kifli 2006.12.29. 15:27:57

de sok elpazaroni való pénzetek van:)

tomlaker 2006.12.29. 21:49:48

a 2003 magnifico jó, a solus talán jobb, de túlzóan sokba kerülnek. még jó hogy időben jól betáraztam:)

nemjo 2006.12.30. 10:52:52

Egyértelmű hogy jó - itt a jó borok közt is jobb-ról beszélünk .
Amikor a Magnifico-t először kóstoltam valamikor a tavasszal hordómintaként , majd pár héttel később palackból - lenyőgözött. Az árnyalatnyi disszonnanciáit csak úgy érzed igazán , ha egy jobb , vagy inkább harmónikusabb borral kóstolod.
Sajnos tényleg drágák , de miután nincs - bármilyen árat elkérhetnek érte !
(renélhetőleg olyanok fogják kritizálni , akik valóban meg is kóstolták és nem csak a szomszédtól hallották , hogy nem ér annyit , mint amennyibe kerül)
A 2004es Solus is gyönyörű ital , én még 12ezer/palack árért jutottam hozzá 3 üveghez .Aki teheti kockáztasson meg egy vásárlást ,ugyan egy picivel karcsúbb - kissebb testű , mint a 2003-as , ennek ellenére nagyon szép bor ...

kifli 2006.12.30. 23:19:28

hehe. igyátok csak a sznobborokat...

nemjo 2006.12.31. 20:11:38

Isszuk... minden esetre több értelme van mint ilyen okosakat hozzászólni ...
Kívánok mindenkinek boldog új évet és olyan bort a poharába ami kedvére van!
süti beállítások módosítása