Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Valami Bordeaux

Chateau Beychevelle Grand Cru Classé St. Julien 2003

2007.03.12. 20:04 - Albert gazda

Amikor először akadt az utamba komoly bordeaux-i – történetesen az 1995-ös Cos d'Estournel –, tüstént eldőlt, hogy muszáj szeretnem ezt a borvidéket. Ám az utóbbi években nem értek nagyszabású új impulzusok. Mígnem összejöttem a 2003-as Chateau Beychevelle-lel.

Bordeaux-i élmények voltak tehát bőven, egyrészt egy ideig szinte nem is hoztunk mást külhoni útjainkról, másrészt máshogyan is sikerült belekóstolnom a jóba – például a legendás Wein & Co-kompetíción, amelyen Solus schlägt Pétrus, minden árva Gere-drukker és sznob Gere-ellendrukker örömére –, idővel ellenben alábbhagyott a pörgés. A középpontba más került – Barolo, Chateauneuf-du-Pape, egyebek –, ami bordeaux-ival mégis megpróbálkoztunk, az meg nem ütött annyira. Persze két év alatt két pomeroli, a Mazeyres és a Beauregard így is megérdemelte a dicséretet.

De most itt van ez a 2003-as Saint Julien. A Chateau Beychevelle GCC ősidők óta, 4me Cru, ezen belül is a perspektivikusak között tartatik számon. Bónusz érdekesség, hogy a Tokaj–Hétszőlő testvérbirtoka ez, vagyis ugyanaz a tulajdonosuk: a Grands Millésimes de France biztosító. 74 hektár, régi kastély, koszerű elképzelések.

A 2003-as év Bordeaux-ban sem volt tipikus, sütött a nap hét ágra, nem esett eső hétszámra, ezért általában nem olyan borok termettek, mint máskor. Hanem vastagok, sűrűek és édesek, legalábbis ezt állítja a szakirodalom. Na, a Beychevelle, az pont nem ilyen. 53 százalék cabernet sauvignon, 34 százalék merlot, 8 százalék cabernet franc, 5 százalék petit verdot.

Gyönyörű gránátvörös. Illata egyszerűen lenyűgöző. Komplex a végtelenségig, tele mindenféle gyümölcsökkel, kifinomult animalitással, ásványossággal, pörkölési aromákkal. Feketeribizli, föld, tea. Mindez tökéletes egyensúlyban, már-már túlzott intenzitással. Ízben picit kevesebb: összetett, de nem annyira koncentrált. Persze szép és elegáns így is. Testben több mint közepes, nagynak nem mondanám, egészségesen besimult tannin, elegendő sav. Elegáns és dinamikus. Harmonikus, jól balanszírozott darab. Sehol semmi édesség: alkoholja mindössze 13-as, nagyon helyesen. Menet közben szépül és gazdagszik.

Egyszer csak elfogy, kár, hogy túl hamar. Kitűnő bor. Úgy kap igen erős 8 pontot – mérlegeltem, ne legyen-e több –, hogy orrban kilencet, szájban mondjuk hét és felet ér nálam. Harminc-egynéhány euróért vettem Bécsben. Best buy.

Címkék: kóstolás vörös bordeaux nyolcpontos beychevelle st. julien

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr745666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calabar 2007.03.13. 10:30:16

Ha egy kicsit több bordóiról szóló cikk jelenne meg, akkor talán egyes magyar vörösök értékelése is teljesebbé válna. Bármennyire is 'csigaevők szörnyű francia lőréje' a bordói, azért egyes szőlőfajták esetében mégiscsak ők tudják kihozni a legtöbbet. Sajnálatos, h. otthon/itthon nem kaphatók, vagy ami van az eszementen túlárazott. Tényleg, hol lehet nagyobb választékban minőségi bordóit venni szűkebb hazánkban?

Igyunk több bordóit!

Gabin 2007.03.13. 23:22:29

Kedves Albert Gazda, Bécsben hol vetted? Wein & Co?

Albert gazda 2007.03.14. 06:52:06

Gabin, igen, karácsonykor, viszont most rákerestem, mert be akartam linkelni, de nem találtam meg.
süti beállítások módosítása