Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Apák és fiúk

Vesztergombi FCs CO 2004, Konyári JD CS 2004

2007.04.15. 21:34 - Albert gazda

Az itt tollhegyre tűzött két bornak semmi köze egymáshoz, leszámítva, hogy egyazon estén kezdtünk nyakukra hágni, akartam kezdeni ezzel, de hamar rájöttem, van egy rakás egybeesés. Mind a kettő 2004-es. Mind a kettőt apa és fia készítette. Mind a kettő megéri a pénzét. Mind a kettő öt pontot kapott megérdemelten. Und so weiter.

Vesztergombi Chardonnay–Olaszrizling 2004

Vesztergombi Ferenc és Csaba fia egyebek közt arról híresek, hogy Alföldi Merlot kolléga rajong a munkásságukért. Természetesen én sem vetem meg boraikat, erre vonatkozólag is mutathatok fel bizonyítékot. Ellenben a legkevésbé sem a fehéreikről híresek ők. Azzal együtt sem, hogy Ferenc a Boremberek című könyvben azt mondja – éppenséggel nekem, bár ez mellékes –, szeretne ezt-azt kihozni az olaszrizlingből, mert igenis emlékszik, sokra volt képes a fajta Szekszárd környékén, bakművelten.

A kétezernégyes küvének csak egy része olasz, és nem tudni, mennyiben indokolt előtanulmánynak tekintenünk őt. Szép halvány aranyszín, tiszta, mint illik, erről többet minek mondani. Orrban is oké. Gyümölcsös, virágos és élénk, tartalmas fehérborillat. Jön a chardonnay körtéssége és a rizling mandulássága egyaránt. Előbb úgy tűnik, harmóniában. Utóbb mégsem áll össze egészen. Szájban tisztes savak, magas szerkezet, helyén van a test is, egészséges, dinamikus példány. Érdekes, hogy épp a rizlingessége – az imént hivatkozott mandula – billenti meg valahogy egységességét. Mintha nem bírna istenigazából megbarátkozni a két fajta. Érdekes bor így is, félúton 4 és 5 között, érdemeljen karcsú 5 pontot tehát.

Konyári Cabernet Sauvignon 2004

Ismerek előzményeket, mégis azt tartom, Konyári János és Dániel fia bizonyította végképp, hogy a Balaton déli partja több mint alkalmas remek vörösborok készítésére. Egyszer-másszor a St. Donatusban is kijött a famíliának a lépés, ám a családi szuperborászatban magasabbra került a mérce. Úgy sejtem, az út elején járnak Konyáriék, kísérleteznek, rakosgatják a hangsúlyt ide-oda, néha mintha az Újvilág felé kacsintanának, de ahogy beállnak rendesen a szőlők, bizonyára a helyükre kerülnek a részletek. A termékstruktúra máris átgondoltnak látszik.

A sima cabernet sauvignon alulról a második vörös a sorban – ha az Ikont önálló brandnek számítjuk, helyesen –, és kétezer alatti árával a legolcsóbb, legárérték-arányosabb magyar CS-ek egyike. Az utóbbi időben előfordult, hogy piacra kerülése után egyből bontottam az aktuális évjáratot, és csalódtam. A 2004-essel kivártam inkább. Jól tettem. Mély bíbor, részint erdei gyümölcsös, részint hordósan vaníliás-kávés illatok. Tisztességes test, bársonyos tannin, elgendő sav, egyebekből több kéne, maximum 4-es, gondoltam. Hanem maradt belőle bőven, elővettem két nap múlva. Nagyon sokat ment előre, a legjobb bordóiak karaktere irányába hajlott, kicsiben. Gyümölcsössége kivirult, az érlelés jegyei mellé halas-földes, animális árnyalatok zárkóztak, gömbölyű lett és kifinomult. Illatban is, ízben is. Nem nagy bor, de igen jó bor. Molett 5 pont. Best buy, okvetlenül.

Címkék: kóstolás vörös szekszárd fehér olaszrizling 2004 ötpontos best buy dél-balaton chardonnay vesztergombi cabernet sauvignon konyári

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr2959043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2007.04.16. 09:36:05

A CS-hez hasonlósan az '04-es Icon is ugyanebbe az irányba fordult, most jobb, mint valaha. Azaz inkább most jó, sok bor kerül túl fiatalon piacra. Egy másik kiváló ár/értékű CS ennyiért a Juhászék Egri 2003-asa. Kellemes meglepetés volt.
süti beállítások módosítása