Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Stílusteremtés

Oremus Mandolás Furmint 2003–2006

2007.05.03. 19:30 - Albert gazda

Ahogy én látom, Magyarországon kétféle száraz furmint kezdett készülni a rendszerváltás után egyből. Egyrészt jöttek a könnyed cash-flow borok – nem tartalom híján, persze –, mint mondjuk a Disznókőé, másrészt a sűrűbbek, élen az Oremus Grand Selectionjával és Mandulásával. Utóbbiak közül az előbbi kikopott, a Mandolásból ellenben – immár o-val az u helyén – népszerű márkabor lett időközben. Belőle kóstoltam meg négy évjáratnyit.

Tolcsván hosszú hétvégéztem az imént, illetve helyszíni szemléztem jeles kedvencem, a Tokaj–Oremus pincelabirintusában, hiperborászatában és kúriájában. Arról nem írnék hosszan, hogy ez mind hogyan néz ki – nagyon is jól –, mert jártam már ott sokszor, nehéz lett volna szűz szemmel körülnéznem, rácsodálkozó tollal fogalmaznom. A lényeg, hogy a Vega Sicilia-, Alión- és Pintia-tulajdonos spanyolok magyar cégének van négy kilométernyi pincéje, gravitációs feldolgozója, évente 250 ezer palacknyi bora, francia chateau-kat idéző enteriőrű épülete, gondozott parkja és dinamikus birtokigazgatója. Őt Bacsó Andrásnak hívják. Hagyom szaporítatlan a szót, el kell menni, meg kell nézni.

Viszont ha már ott voltam, nem ugrottam el a kóstolásra kínált borok elől. Kaptam furmintokat és édeseket, és végül azt állapítottam meg, két posztot helyénvaló írnom. Kell külön a szárazakról, külön az édesekről.

Az Oremus furmintjai közül emlékeim szerint fölöttébb kedveltem az 1994-es Grand Selectiont, az első komoly – és egyszersmind stílusteremtő – darabnak mindazonáltal az 1999-es Mandolást tartom. Akkortájt kezdtek gyümölcsözni az első új telepítések, ami ki is jött a borból. Finom volt, zamatos, minerális, lendületes. Szívesen ellenőrizném aktuális állapotát – tapasztalataimra hagyatkozva állítom, ötéves koráig simán tartotta magát –, de már rég nincs nekem belőle. Majd jött a nagy formátumú 2000-es, vastagon, hömpölygősen, és sorban a többi.

Közben a 2000-es Úrágyának hála kibontakozott Magyarországon a furmintkultusz, amely viszont se nem osztott, se nem szorzott a Mandolás szempontjából. Hacsak annyiban nem, hogy ez is drágult – ám kétezer forint körüli árával még mindig a legjobb vételek prominense Hegyalján.

A sorozat darabjai közül négyet tudhattam egymással összevetni, 2003-tól 2006-ig. A legöregebb mostanában kopik kifele, miután két év alatt meggyőző pályát sikerült befutnia. A 2004-es itthon félig ismeretlen marad, a 2005-ös mostanában debütál, a 2006-os egy-két hete fejezte be a fahordós érlelődést, a végső blend még nem házasodott. A Mandolás fában erjed, tartályban pihen keveset, ismét fában érik, seprőn. Bacsó András a battonage-ra esküszik, szerinte nettó hülyeség, hogy a seprőfelkeverés instabilizálja a bort.

Oremus Mandolás Furmint 2003

A 2003-as a legsikeresebb Mandolás a kezdetektől napjainkig. Tükrösen tiszta színében még mindig villannak zöldes reflexek. Illata érett, meleg karakterű, a harmadlagos aromákat furmintos gyümölcsök gazdagítják. A mineralitást sem nélkülözi. Nagy test, rétegzett savak. Zamatos, tele élettel. A 2000-es párja, figyelemre méltó, árértékbajnok bor. 7 pont.

Oremus Mandolás Furmint 2004

Magyarországon nem kerül kiskereskedelmi forgalomba, a pincészetnél ellenben kapható. Kevés készült belőle, az is sok kritikát kapott. Színre oké, illatra egyszerűbb, árványos-vegetális. Halvány botritiszesség utal arra, hogy nem volt érintetlenül, kicsattanóan nemespenésztelen a szőlő. Szájban is sokkal keskenyebb, nem éppen bonyolult bor, de egyértelmű, hogy Oremus-iskola. A szintén halványabb 2001-esre emlékeztet. Összességében mégis több, mint korrekt, már-már tehetség. 5 pont.

Oremus Mandolás Furmint 2005

Friss áru a polcokon. Ásványos és körtés-almás, visszafogottan kezd, de bomlik kifele szépen. Nem kell megijdeni, ha melegszik valamennyit, az jót tesz neki. Szájban ízletes és izmos, komoly savérzettel, noha a titrálható 6 és 7 gramm között van mindössze. Sós. Fiatal, tartalmas, magas struktúrájú. Nagy ígéret, fél év múlva legkülönb elődei mellé zárkózhat. Olyan, mint az 1999-es volt. 6 pont.

Oremus Mandolás Furmint 2006

Minta, Bacsóék a napokban egalizálják a több tízezer palackos évjáratot. Érdemes lesz várni rá. Gyümölcsös, rengeteg körtével és nyári almával, déliekkel, exotickal. Sűrű és izgalmas, ízben is az. Vibrál, játszik. A legkomplexebb. Koncentrációban és eleganciában sem utolsó, kifinomultságban pláne nem. Jobb lehet, mint eddig bármelyik őse. 7-8 pont.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 helyszíni szemle fehér hatpontos 2004 ötpontos best buy tokaj furmint hétpontos nyolcpontos oremus

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr9566753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piel 2007.05.04. 13:22:42

Üdv a Gazdának és mindenkinek!Örülök a tesztnek és az értékelésnek,mert szintén nyomon követem eme furmint-sorozat életútját!Sajnálattal vettem észre,hogy a 02-es Magnum nem szerepel a felsorolásban,pedig pont abból van még egy őrzött példányom és nagyon kíváncsi lennék hol tarthat vajon a többihez képest..Így előbb-utóbb muszáj lesz kibontanom..

hegyaljai 2007.05.04. 15:16:42

Két fajta stílusról is beszélhetünk hegyalján furmint ügyben. Az első egy könnyen iható, erjedési jelleget és gyümölcsösséget kináló típus, amilyenből sok van a világon, de talán az olasz borok között találni a legtöbb rokonát. Gyorsan meg kell őket inni. A másik kategória, és ebben valóban a Mandolás a stílusteremtő, amelyik testes, tömény, talajíz által dominált bortípus, amely bizonyos szempomntból Loir és Burgone tipusú fehérekkel mutat rokonságot, talán azzal az eltéréssel, hogy a fajtajelleg nem olyan fontos, mint a Chardonay esetében ezt a franciáknál érezzük. A bor mindenképpen önállóan is fogyasztható, míg ez előzők inkább csak étkezéshez valók. A második kategória élettartamáról még kevés tapasztalat gyűlt össze, de mióta Szepsy mester beszállt a kategóriába még a kitűnő 2003-as Mandolásnak is kapaszkodnia kell. Persze kérdéses, hogy van e reális vásárló erő olyan száraz fehér borokra, melyektől elvárják, hogy 5-8 év múlva érjék el a csúcsot.

egri Fehér 2007.05.05. 21:48:37

keresem a kákán a csomót:
a Loir (le Loir) a Loire (la Loire) mellékfolyója (nyilván Loire akart az lenni, partján pedig Sauvignont (Sancerre és Pouilly-s-Loire környékén), Chenin blanc-t (a folyó középső folyásánál: Vouvray, Anjou, Chenin), illetve Muscadet-t (Nantes felé) termesztenek.
a Bourgogne-ból meg kimaradt az o...
bocs a szőrszálhasogatásért :)

fifuszfc · fifuszfc.blog.hu 2007.05.06. 22:53:09

bravó, sikerült Chinon helyett Chenin-t írnom... áááá...

kukko 2007.06.01. 08:13:58

Tegnap láttam, hogy a Kaisersben 1500ft-ért árulják a 2003-as Mandolást. Vettem is belőle, gondolva arra, hogy a 2003-as most már záros határidőn belül el kell fogyasztanom...
süti beállítások módosítása