Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Száz év és a végtelen

Cave de Tain (Hermitage) vs. F. X. Pichler (Wachau)

2007.08.22. 08:54 - Albert gazda

Nemrég jöttem rá, némely borozásokkor érdemes borítani a normális sorrendet, és fehéreket inni a vörösök után, pláne, ha közben úgyis eszeget az ember, meg ha előre sejthető, hogy a fehérek többet fognak tudni. Így esett, hogy a minap megénekelt Kanonkop-pinotage és egy megénekeletlenül maradt, fűszeres, de halványabb Monarchia Rhapsody in Red 2002 után bontottuk a Cave de Tain válogatott fehér Hermitage-át és F. X. Pichler szuperborát, a 2002-es Unendlichet. Nagyon jól tettük.

A Cave de Tain jelentékeny méretű szövetkezet a Rhone völgyében, területekkel a környék talán legfontosabb borvidékén, Hermitage-ban is. Közel négyszáz tagja és sokféle bora van. Eredetileg azt terveztem, komplett Hermitage-szöveg íródik, hiszen a fehér Hermitage Au Coeur Des Siecles 2004-nek egy vörös Chapoutier lett volna a párja, utóbbi azonban dugósnak bizonyult sajnálatosan.

Ez a fehér eleve igen érdekes bor. Először is, mert két, százévesnél is öregebb tőkéket nevelő dűlőben szüretelik hozzá a szőlőt. Száz százalékban marsanne, a bort francia barrique-ban erjesztik és érlelik, tizenkét hónapig.

Tükrös aranyszín, zöldes-fiatalos reflexekkel. Intenzív illat, aszalt gyümölcsök, barack és ilyesmi, az egészet finom és határozott mineralitás tetézi. Egyben van teljesen, de a lendületet sem nélkülözi még. Ízben is ilyen, nagy testű, sűrű, rétegzett. Hosszan búcsúzik, játékos, mégis tekintélyes. Nem kevés benne a szesz, 14-es, mégsem tűnik túl soknak. Nem minden nap iszunk ennyire vieilles vignes-t, ezért vártam valami különleges csodát, nem jött, de így is 7 pont.

F. X. Pichlerről már-már többet írunk, mint Szepsy Istvánról vagy a St. Andreáról, de mit tehetnénk, megérdemli, oszt kész. A Riesling Unendlich 2002-ről végképp muszáj szólni, ehhez a borhoz hozzáférni, ezt megkóstolni ünnep minden ép eszű borbarát számára. A mester rizlingjeinek legválogatottabb szelekciója ez, a dűlős jelölésű smaragdok fölé pozicionálva, nem készül minden évjáratban, csak akkor, amikor mindenestül klappolnak a körülmények.

Mélyülő arany, mondani sem kell, és bár múlnak az évek, még mindig mutatják magukat kis szénsavak. Hatalmas, koncentrált, egybeérett illat. Az ásványosság vezeti, meg méz, de játszadoznak egyebek is bőven. Ahogy nemrég, amikor korosabb osztrákokkal próbálkoztunk, úgy ennél sem volt értelme bontogatni a jegyeket, nem a komplexitása, a nagysága nyűgözött le.

Szájban is grandiózus és tekintélyes, a csipetnyi céókettőnek és a derekas savaknak hála friss is még. Harmónia és kraft. Igaz, talán vibrálhatott volna meggyőzőbben is, hogy a legeslegmagasabbra hághasson. Hirtzberger 2005-ös Singerriedelje például élményileg inkább lenyűgözött. Tehát 8 pont. Mindössze. Csupán nemzetközi klasszis.

Címkék: francia kóstolás fehér 2002 2004 hétpontos wachau nyolcpontos fx pichler osztrák riesling cave de tain hermitage marsanne

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr98138985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borboszi 2007.08.22. 19:21:53

... by the way, Albert Gazda már annyi szépet és jót énekelet itt Wachau-ról... az összes kiváncsiságomat felkeltette vele. Itt Bolzano-ban a jövő hétfőn rendezik a rendes éves Vinea Tirolensis nevű borkiállítást, és az idén az FWS wachau-i borászokat hívott vendégül... úgyhogy végre-végre megkóstolom, hogy miről is van szó pontosan :-)))

... és aki erre jár hétfőn, azt nagyon szívesen látom, mi is ottan leszünk... tavaj is olyan jó volt, hogy egy másik magyar borásszal tudtam végigkóstolni... lényegében hatalmas szakmaisággal végigökörködtük...

Cirfandlia 2007.08.23. 15:37:26

a 400 literes új tölgyfahordó az miért francia barrique?

Albert gazda 2007.08.23. 16:56:22

Avatott hozzászólónk, Cirfandlia észrevétele nyomán, aki nem volt rest a belinkelt linkre klikkelni, és lényegbe vágó információkra szert tenni így, pontosítok: az illető bort 400 literes - tehát nem kb. 225 literes, hanem nagyobb - új tölgyfa hordóban erjesztik és érlelik egy évig.
süti beállítások módosítása