Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bontott zászló

Bemutatkozott a Tokaji Bormívelők Társasága

2007.09.17. 11:50 - Albert gazda

A tokaji ősz szekerére kapaszkodva ismertette elképzeléseit és prezentálta borait a hét végén a Tokaji Bormívelők Társasága. Az eredet-, sőt egyediségvédelemre szegődött egyesület szándékairól már beszámoltunk, s mivel úgy gondoljuk, rém fontos, amit csinálnak, megígérjük, a jövőben is figyelni fogunk rájuk. Az aktuális lényeg: összejött húsz-egynéhány jeles termelő, elkészült a folyamatos fejlesztés elé néző szabályzat, klasszifikáltak másfél tucat dűlőt, alkottak emblémát, készítettek borokat. Mi pedig előbb hallgattuk, mit mondanak, aztán kóstoltunk, végül írtunk.

Innen nézvést olybá tűnik, a bormívelők akkora fába vágták képzeletbeli fejszéjüket, mint mondjuk a burgundiak néhány száz évvel ezelőtt. Ha minden jól megy, még néhány röpke emberöltő, és a Tokaji borvidéken is olyan átfogó, bonyolultsága ellenére is világos és érthető klasszifikációs rendszerük alakul ki a termőhelyeknek, mint történetesen Bourgogne-ban.

Persze nem kizárt, hogy ezt a két szisztéma közötti hasonlóság mondatja velem: ahogyan amott a települések borai fölé a Premier és a Grand Crukéi helyeződnek, úgy épül egymásra Hegyalján a település, a minősített és az első osztályú dűlő. Igaz, a Bodó Judit elnökölte és Alkonyi László titkárolta egyesület még egy kategóriát bevezetett, a kertet: függetlenül a besorolástól minden birtok egy termőhelyéről származó boránál használhatja a megnevezést, korlátozások nincsenek. Mivel vállaltan a teljes szabadságot keresik a birtokok a kertborokban, e tételeknél tudásuk legjavát nyújtják, magyarázza a fogalmat a bemutatkozás alkalmából kiadott brosúrában Alkonyi titkár.

A 21. századi új klasszifikáció alapjait Bél Mátyás és Szirmay Antal 18. századi szövegei rakták le, s a 19. század második felében íródott Tokaj–hegyaljai album építette őket tovább, a 20. század csak rombolt. Másfél tucatnyi termőhelyet tehát már besoroltak, ám az egyesület akarata nem más, mint hogy előbb-utóbb a borvidék valamennyi szegletét feltérképezzék. A szerveződés önkéntes, szó nincs róla, hogy bármit rákényszerítenének bárkire. Annyi az egész, hogy ha egy tetszés szerinti termelő szeretné egyediségvédetté tenni a borát, jelentkezik és teljesíti a feltételeket – közhírré teszi területeit, hozamkorlátoz, nem használ adalékanyagokat, kinyitja a pincéjét a komitet előtt, ilyesmi –, nemcsak a dűlőnevet, hanem a társaság kopirájtolt emblémáját is jogosult lesz használni.

A társaság egyeztetett a hegyközségekkel és a borvidéki hegyközségi tanáccsal is, amennyire adódik, együttműködnek, de a szabályozást az elején – érthető okokból – nem teszik általánosan hivatalossá. Ahogy Bodó Judit mondta, a hegyközségeknek van bajuk elég, még a petpalackokkal harcolnak. Mintegy zárójelben jegyzem meg, még egy eredetvédelmi társaság bontogatja szárnyait, a Mádi Kör, amely pár nap múlva áll ki az érdeklődés homlokterébe. Egymáshoz való viszonyukkal ennek megfelelően kicsit később leszünk kedvesek foglalkozni.

A TBT-nek két tucat tagja van, kicsik és nagyok vegyest, ám közülük még nem mindenki bírt egyediségvédett borral előhozakodni a 2006-os szüretből. A kompánia kábé fele igen, amit hoztak, ügyesen megkóstoltuk.

Gergely Vince az első osztályú Szent Tamásból kínált furmintot és hárslevelűt. Két nappal a bemutató előtt palackozta őket. A furmintot zártnak és nyúzottnak, rendeződésre szorulónak, bár ízben sűrűnek és minerálisnak találtam. A hárslevelű illatában is éreztem árnyalatnyi bizonytalanságot, de szájba’ annyira zamatosnak és komplexnek bizonyult, hogy a program vége felé kénytelen voltam visszatérni még egy kortyra. Ahogy a Borbarát fogalmazna: ígéretes, remek.

Budaházy Péter bevallása szerint hobbiborász, aki Miskolcról jár Mádra, amikor teheti. Furmintja a Szent Tamás Fürdőben terem, 1,2 hektáron, 50-60 éves, bakműveléses tőkéken. Lehengerlően ásványos illat, kis fával, lendületes, izmos, tömör. Apró probléma: kegyetlenek a végén a savak. Remélem, besimulnak.

Demeter Zoltán családi Kakas furmintjában éreztem valami likőrös tévelygést, hadd pihenjen, a Királyudvar első osztályú dűlős Perczéje meg – ez a furmint a 2006-os Sec alapvető összetevője, de külön is töltöttek belőle 500 liternyit – ebédhez igen jól esett, szólóban szerényebbnek, zártabbnak, almásnak mutatkozott.

Bott Judit és Bodó József két kivételesen szép furmintot készített 2006-ban. A Csontos kifinomult, árnyalt és komplex illatokkal indít, hihetetlenül vonzó, bársonyosak a savai, jól áll neki a maradékcukor, gömbölyűbb nem is lehetne, a végén cizellált ásványok teszik meggyőzővé az élményt. A kertes Teleki – hatvanéves tőkék – ugyanaz pepitában, tán egy számmal nagyobb, de lehet, azért sejtem így, mert csipetnyivel édesebb.

Homonna Attila, az erdőbényei üstökös Határit hozott, azzal hatott meg. Minősített dűlő, melyet a hivatkozott krónikák nem említenek. Burgundi illatbomba. Mineráliák, gyümölcsök, lendület, perfekt kevercs. Ízben atom. Széle is van, de főként magas, acélos, keménységében is jó inni, végtelenül komplex és dinamikus. Vibrál. Hosszú. A nap bora.

A Tokaj Nobilis Barakonyiból származó furmintja nyár óta orbitális kedvencem, egy júliusi estén tizenkét órányi autózás után tíz perc alatt megittunk belőle egy palackkal négyen-öten, frissített, mint a pinty, noha alkoholja is van bőven. Harmonikusan gyümölcsös-köves-herbális illatok, szép test, harmónia, kerekség, zamatos lecsengés. Ez jár legelőrébb a mezőnyben, visszakézből hétpontos. A hárslevelűnek kell kis idő, de pompás dettó.

Wille–Baumkauf Márta biodinamizálta birtokát, az új elvek eredménye a Krakkó furmint, a többiekéhez képest szerény szesszel – tizenkettes –, lágysággal, lustasággal, a sósság-ásványosság a végén keveredik elő. Állítólag korábban virgoncabb volt, hátha visszanyeri azt a formáját.

A Gróf Degenfeld megcsinálta a pince fennállásának eddigi legjobb furmintját. Galambos, november 11-ei szüret. Magas alkohol, vonzóan furmintos, alig fás illat, olajos, meleg karakter, tisztességes test, hosszú, kedves búcsú. Érdekes, hogy a Perczével szemben ez ebédkor ízlett kevésbé, magában inkább. Le a kalappal.

A Dorogi Testvérek az Előhegyen termett szőlőből szűrt furmintot hoztak. Tarcal, délnyugati fekvés, harmadik töltésű hordó. Az eleje kissé lágy, rendezetlen, a vége elegánsan ásványos ennek is. Meglátjuk, merre fordul később. Biztató, hogy a második kortyra tüstént feltápászkodott.

A Tokaj Kikelet furmintja a Farkasból, hárslevelűje a Lónyaiból származik. Meglepő borok. Mindkettő illatvilága már-már sauvignon blanc-osan déligyümölcsös, ananásszal, mangóval. Meleg ízvilágok megint, kevés cukorral, mely okosan gömbölyít. Itt is az a kérdés, hová mozdulnak idővel.

Címkék: kóstolás híradó helyszíni szemle tokaj furmint tokaji ősz mádi kör hárslevelű budaházy nobilis demeter zoltán homonna tokaji bormívelők társasága kikelet bourgogne bott bodó dűlőklasszifikáció alkonyi gergely vince wille baumkauf dorogi

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91167636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2007.09.17. 13:00:17

Kedves Albert Gazda!

Ertekes informaciokat irtal.
A Tokaj Kikelet-nek van Lonyai Furmintja is, nemcsak Farkas es a Lonyai a sokkal jobb. Szerintem szaraz (felszaraz) kategoriaban nem kell sehova sem lepniuk, hogy kesoi szurettel mi ahelyzet nem tudom, mert a 02-es furmint utan a 03-as cuvee csalodas volt, azota nem probaltam.
Amugy pl. Nobilis Barakonyi Furmint nalam is nagy kedvenc.
Udvozlettel: Pecz Bela

egri Fehér 2007.09.17. 15:38:23

És akkor a Mádi Kör az az, amiben Szepsy is benne van?

Egyébként ezek az eredetvédelmi elképzelések nekem nagyon tetszenek. Aztán 1-2 éven belül, miután a saját (kis közössége) elképzeléseit mindenki előadta, ideje lenne ezeket SZINTETIZÁLNI, először borvidéki, aztán meg országos szinten. Mert ez így szép és jó, de nem több, mint a jövőbe vezető út keresése, bár, mint ilyen, már önmagában a létezése is örvendetes dolog.

Aki a rendszert bonyolultsága miatt kritizálná, annak egy ellenérv: szerintem egy eredetvédelmi rendszernek pont annyira (illetve egy kicsit kevésbé) szabad bonyolultnak lennie, mint amennyire az általa szabályozott (vagy szabályozni szándékozott) borok bonyolultak.

Pl. egy egyszerűbb Tokaji bor (pl. a Kerház egyébként nem rossz száraz reduktívjai [félig-meddig szándékos provokáció, azok a borok szerintem simán 4 MA-pontosak]) fussanak az egszerűen megjegyezhető 'Tokaji' név alatt. (Viszont a Szepsy-dűlő nevét ne lehessen ráírni egy-egy ihatatlan Fordításra - két éve a Várban kóstoltam ilyet.) Ha meg annyi van ráírva a palackra, hogy 'Úrágya', akkor, akinek van arra a borra min. 4-5 ezer Ft-ja, az az esetek többségében úgyis tudja/van annyira intelligens, hogy utána jár, hogy miről van szó.

hegyaljai 2007.09.17. 18:33:47

Szívesen venném, ha valaki megadná a szabályzat elérhetőségét.

Albert gazda 2007.09.17. 20:35:20

Kedves Hegyaljai, sajnos nem tudok segíteni, szerintem Alkonyihoz vagy Bodó Judithoz kéne fordulnod.

Albert gazda 2007.09.17. 20:46:09

Nemcsak Hegyaljainak akartam válaszolni, úgyhogy még egyszer, elnézetést kérek.
Kedves Béla, nem úgy értettem, hogy Bereczéknek ide vagy oda kéne mozdulniuk, hanem hát arra vagyok kíváncsi, szóba hozott két boruk milyen irányba fejlődik majd idővel, félreérthetően fogalmaztam, párdon. Lónyai furmintot egyébként most nem hoztak a bemutatóra.
Kedves eF, igen, Szepsy István a Mádi Körben van benne, a TBT-ben pedig nincsen. Egyébként vannak kettős tagok: az e szövegben említettek közül ilyen Budaházy Péter és Gergely Vince is.

MalbecNC 2007.09.18. 09:55:02

A múltkori TBT cikkedben olvastam, hogy a pincék majd átsorolhatók lesznek 6 éves bizonyítással magasabb kategórába, méghozzá kiemelkedő száraz minőségű borral, idézem:
"minthogy a tokajiak úgy látják, a szárazakon, és nem a nemes édeseken keresztül lehet leginkább kifejezni a terroir sajátosságait, értékeit."
Ez számomra azt jelenti, hogy elsőbbséget adnak a szárazaknak az aszúkkal szemben. Ez a szemlélet szted nem veszélyezteti azt a gondolatot, hogy a Tokaji Aszú legyen az országimázs?

Más. Szintén a múltkori cikkben Szepsy volt a "kert" új fogalom kitalálója. Ez most akkor közös ötlet, vagy átvették a Szepsy körtől?
Bár számomra nem világos, hogy egy birtok termőhelyét hogyan tudja megjelölni a borász "kertként". Új nevet ad majd annak a szegletnek? Mert ha jól értelmezem akkor a kert egy kisebb elkülönült terület, mint egy dűlő. Beszéltek erről az elgondolásról bővebben?

shiraz 2007.09.18. 20:02:08

Marta Wille Baumkauff alias Tokaj Pendits nem biodniamikus. Bio muvelessel dolgozik, atteres alatt.
udv

shiraz 2007.09.18. 20:07:12

Marta Wille Baumkauff nem biodinamikus modszereket. Ezt O is kijavitana. Bio termesztest vegez, atallas alatt van.
udv

Albert gazda 2007.09.18. 21:30:35

Kedves Shiraz, betű szerint idézek a bormívelők füzetéből:
"Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az első igazi magyar biodinamikus szőlőbirtoknak, a Penditsnek köszönhetően a következő években egészen különleges tételekre lehet számítani a szántói hegyekről, s talán a 300 esztendős értékeléseket itt igazítja ki először a XXI. század."
(Egyébként vacakol a rendszer, az egyszer elküldött komment idővel megjelenik, csak azt nem tudni, mikor, és miért pont akkor. Embereink dolgoznak a problémák megoldásán, legalábbis remélem.)

shiraz 2007.09.19. 12:18:01

jaja én is olvastam. sokan nem tudják mi a bio (én inkább organikusnak mondom) és a biodinamikus között. én is is többször hallpttam amint szinonímaként használták. mindegy Marta bio művelést használ, még nem biodinamikust. de tanulmányozza a biodinamikust is.

Albert gazda 2007.09.19. 13:12:00

Hiszek neked. :)

Csak azt próbáltam jelezni, hogy tiszta forrásból merítettem.

pelotepincsi 2007.09.19. 22:14:54

bocs, de a 2004 - es Karádi és Berger száraz furmint abszolút beszt báj! sajnos meg is ittam...

pendits 2007.09.19. 23:35:42

Kedves Shiraz (bár tudnám, hogy ki vagy?),honnan veszed azt,hogy én a biodinamikus gazdálkodást csak tanulmányozom ? Talán mert nem ásunk el
a média jelenlétében tehén(NEM ÖKÖR!)-
szarvakat demonstrálva,hogy mi tényleg, persze és hajaj biodinamikusok vagyunk ? Német férjem haláláig (2000) főleg Németországban éltünk és három fiam Waldorf óvodába, majd iskolába járt. Nekem 20 év Rudolf Steiner után (a szülőtől elvárják, hogy olvassa R.S.-t) nem kell már a biodinamikát tanulmányoznom, ami nem jelenti azt, hogy nem kérem ki biodinamikusan gazdálkodó barátaim tanácsait (Nicolas Joly, E.Meyer - 1968 óta BD, az első Európában, W.Michlits, Marie-Thérese Chappaz stb.). A magas költségek miatt nem kértem a Demeter ellenőrzést (több kollega teszi ezt Európában), de az nem jelenti azt,h.nem így gazdálkodunk. A BD egy életforma (bár nem vagyok antropozófus), szerintem nem kell annyit beszélni róla, aki gondolja, csinálja. Ennyi.
De jól esett,hogy egyáltalán ismered birtokunkat és figyelemmel kiséred tevékenységünket.Köszönöm !
P.S. Albert - Te hihetsz Alkonyi Lacinak, nem szokott valótlant állítani...

hegyaljai 2007.09.20. 15:10:25

Kedves Albert Gazda!
Akkor ez most egy olyan zászlóbontás, amikor a zászlót a rúdra csavarják, hogy ne lássa senki, milyen szinű.

hegyaljai 2007.09.20. 22:57:03

Kedves Albert Gazda!

Akkor ez egy olyan zászlóbontás, hogy a zászlót rácsavarják a zászlórúdra, mielőtt valaki meglátná, hogy milyen színű. Én úgy gondolom, hogy az ügy AL és BJ személye miatt is komolytalan. Én csak egy balladai homályba mélyülő öntömjénezést olvastam a Borbarátban. Nyilvános információ semmi. A legnagyobb baj, hogy az itt tárgyalt borok és termelőik nekem is tetszenek. Visszaélnek a nevükkel, lejáratják őket. Kedves Albert Gazda! Téged sem értelek, hogy miért írtál erről az ügyről, a borokon kívül, hiszen még az újságíró iskola alapvetését sem meríti ki, sehol egy postás által megharapott kutya!

Demeter Zoltán 2007.09.22. 17:34:10

Kedves Hegyaljai!
Talán nem kellene megszólalnom. De teszem, mert sértve érzek olyan lelkes, dolgos,cselekedni akaró embereket akik közel állnak hozzám és tisztelem munkájukat. BJ,GA és AL mindannyian azért tesznek, hogy mozduljunk előre közösen -borral és borból- tanulva ebből kilátástalan helyzetünkből. A megosztás és a sértegetés soha nem vitt semmit előre. Kérlek, ha tényleg Hegyaljai vagy ne élj ezekkel az eszközökkel a Tokaji bor környezetében.
Én 111 hektár tokaji szőlőterület képviseletével állok a két megszólított ember mögött. Kérlek ne támadj egy olyan Tokaji kezdeményezést melyről még nem tudsz sok mindent. Gyere közénk, hozz a borodból és keressük meg közösen azt a hírértékű postást.

Defter 2007.09.23. 18:26:17

Kedves Zoltán, engem a kutya is érdekel, ne feledkezzetek meg róla sem! :)

csite 2007.10.01. 11:07:50

Akiket komolyan foglalkoztat a dolog, azok most már elolvashatják az interneten is a Bormívelők szabályzatát, és azokat az információkat, amik róluk szólnak.

www.tokajibormivelok.com/

süti beállítások módosítása