Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Végre vasárnap

Varga Badacsonyi Olaszrizling Aranymetszés 2006

2007.09.29. 05:28 - Albert gazda

Ha hiszik, ha nem, tényleg hosszú ideje iparkodtam jó Varga-borba botlani. Magyarország kedvenc pincészete az elmúlt egy-két évben kapott tőlem hideget eleget, meleget azonban még nem. Mondtam is múltkor, ahhoz, hogy Varga Péter és családja ne csak piacvezetővé, hanem tényezővé is váljon – hiszen azt szeretnék –, mindössze csak a színvonalon kéne emelni, igaz, azon sokat. Aztán nemrég megjelent az Aranymetszés borfamília, amelynek egyik tagját, a 2006-os badacsonyi olaszrizlinget hozzávetőleg ezer forintért emeltem le a polcról a Corában.

Az ár mellett a palackon és a dizájnon is látszik, többet akarnak a Vargák, mint eddig. Nyúlánk, sötét rajnai üveg, a kapszulán ott a pincészet neve, a hascímke értelemszerűen aranyszínű, melyről nem maradhat le legalább két latin szó – sectio aurea –, még szerencse, hogy nem hangsúlyosak. A hátcímke tele van betűvel, Varga Péter – aki fényképe és aláírása által is képviselteti magát a szövegtengerben – komplett kisregényben meséli el, mi az, hogy Aranymetszés. Úgy látszik, divat lesz a mennyiség.

Mondjuk, a magam részéről jobban szeretem, ha romantika helyett konkrét információval segítenek értenem a bort. Szívesen megtudnám, honnan származik a szőlő, hogyan művelték, mikor szüretelték, miben erjesztették-érlelték a bort, mikor palackozták. Ebben a pincészet honlapja sem siet kiokosítani. Viszont a textus itt-ott szórakoztató. Ez a közlés például az, ebben a formában: "Mint minden bor, ez a bor is tartalmaz kén-dioxidot."

Megjegyzem még, Vargáék szótárában is felbukkant a terroir kifejezés, miszerint „az olaszrizlingnél talán sikerült megközelítenünk a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és a savgerinc, a fajta és a terroir között”. Varga Péter 16 fokon ajánlja fogyasztani a delikvenst, fűszeres, nehéz ételekhez és éjszakai borozásokhoz.

Kicsit lázadtam, nem éjszaka, este hétkor dugóztam ki az alig hűtött palackot. Elsősorban halvány aranyszínűen, tisztán hömpölygő folyadékot láttam a poharamban. Aztán mélyen, melegen gyümölcsös illatokat éreztem orromban, amelyek visszafogott, decens ásványossággal és szürkebarátosan orvosságos-gyógynövényes árnyalatokkal egészültek ki. Semmi üres könnyedség, semmi rendezetlenség, tartalmas, összeérett fehérborság ehelyett. Nocsak, már-már tehetség, jegyeztem meg halkan.

Teste nagy, még ha nem is hatalmas, kerek és telt a korty, becsületes a szerkezet, finom zamatok játszadoznak selymesen sima savakkal. Minden szeglet legömbölyítve, nincs, ami disszonálna, elbizonytalanítana, harmonikusan nyeldekelteti magát. Ízeiben is visszaköszönnek a kövek, de távol maradnak belőlük a kesernyés mandulásságok, ennek is örülök. A bor hivatalosan száraz, ám határozott édesérzet mutatkozik a korty közepén. A címke glicerinre hivatkozik, de azért kíváncsi lennék, van-e maradékcukra, és ha igen, mennyi.

A tizenhat fok szerintem sok neki, bár kétségtelenül nem roppantja meg, ahogy egy szimpla reduktívval vagy édessel tenné. Egy-egy pohár ki-kitöltése és el-elfogyasztása közben be-betettem a frizsiderbe, elegánsabbá, üdítőbbé, frissebbé, lendületesebbé lett, ahogy hűlt-hűlögetett, komótosan.

Összességében több mint kellemes inni, el is fogyott, bőven azelőtt, hogy leszállt volna az éj. Nálam ez az olaszrizling simán ér 5 pontot. A jó Varga-bor tehát megvan. Most a többit kéne elfelejteni.

Címkék: 2006 kóstolás borok a hiperből fehér olaszrizling ötpontos badacsony varga aranymetszés

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr100176201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sámuel 2007.09.29. 17:37:24

Az Aranymetszés szériából az Irsait kóstoltam a minap, az is teljesen rendben volt.

"Minden szeglet legömbölyítve, nincs, ami disszonálna, elbizonytalanítana, harmonikusan nyeldekelteti magát." - ugyanezt mondhatni reá is.

Kibontás utáni negyedik napon is teljesen rendben volt még.

Benikuty 2007.09.30. 14:04:01

Előbb ugrik rám a hyperben egy Varga,visz
haza,és vedel föl,mint fordítva.
Túl rövid az élet,hogy ilyen fosadékokat
igyak.

Cserszegi Óvszeres 2007.09.30. 19:15:11

Na, akkor azért megkóstoljuk tán. Mondjuk a dizájn teljesen rendben van, rajnai palack, meg a többi. Azért az engem is érdekelne, hogy honnan van a szőlő, meg még néhány infó nem ártana. Azért is lenne érdekes néhány részlet, mert sajnos sok manapság a "belepiszka" a borok világában, egyszóval vannak trükkök na. Nos, én nem feltételezem ezt, de a tisztelt ügyvezető ömlengése helyett tényleg érdekelnének a részletek és ha már a palackon nincs hasznos infó, remélhetőleg a neten lesz. Amúgy baromi jó bort ittam az imént: Hilltop Chardonnay 2006. Egyszerű bor, kedvező áron, de komolyan mondom, mesés volt.

BorBála 2007.09.30. 21:10:03

Minden elismerésem Albert Gazdáé! Szakított a szterotipp Varga-fikázással. (Én ezt már régen untam itt a hálón!)Szerintem az igazi szakértő erről ismerszik meg igazán! Nem előítéletek alapján döntött, mikor Varga bort kóstolt.
No meg bátor is volt, hogy ezt le merte írni!
Egyébként az Aranymetszés szerintem is jó. És az ára sem rossz!

Palack · http://palack.blog.hu/ 2007.09.30. 23:54:40

Magam sem szeretem az előítéleteket, ezért néhány hete én is megkóstoltam ezt a bort. Valóban korrekt, bár az én koordinátarendszeremben inkább négyes lenne. Ebben közrejátszik az is, hogy maradt másnapra belőle, és bizony eléggé elhagyta magát addigra - amiből lehetne csúnya előítéletes következtetéseket vonni. Azért, ebben az árban nem ezt ajánlanám 'a zembereknek.'

BORtoló 2007.10.10. 12:45:42

Suszter "varga", maradjon a kaptafánál...
Én igenis előítéleteke alapján döntök!
Nem támogatok egy olyan pincészetet aki, hosszú évek óta mérgezi "szennyömledékével" az egyébként is gyengécske magyar borkultúrát.
Ahogy Benikuty is mondja, az élet tényleg túl rövid, hogy ilyen sz@rokkal szennyezzük magunk.
Vessetek meg, de én csak azokat a borászokat szeretem, aki minden borát szőlőből készíti.

vargabalint_VBA 2007.10.11. 19:03:29

Re:Bortoló

Szerinted melyik borunk szőlő helyett vmi másból?
:-)

Benikuty 2007.10.11. 20:10:34

Tetszik ismerni a hatáskésés elvét?
Az keres jól,aki régóta jól keres...,vagyis az csinál jó borokat,aki régóta jó borokat csinál.
Szurkolok,barátilag,Benikuty

t f 1 (törölt) 2007.10.12. 18:41:10

Ugyan már, ez nevetséges

Benikuty 2007.10.13. 05:04:20

Eltalálta kedves tf1.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.13. 05:27:06

vargabalint_VBA:
szerinted semmi probléma nincs a végsősoron mesterségesen édesített és a fermentásció mesterséges elindításával és megállításával?

t f 1 (törölt) 2007.10.13. 17:11:59

Mielőtt valaki félre értené, ezt a nevetséges:
"az csinál jó borokat,aki régóta jó borokat csinál."

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.13. 17:47:10

tf1,
miért tartod nevetségesnek? Én is az egyik legfontosabbnak a konzekvensen magas minőséget tartom és igazán azokat a pincészeteket becsülöm akik évtizedeken (akár generációkon is) keresztül tudnak jó minőséget hozni.

t f 1 (törölt) 2007.10.14. 08:29:22

Szerinted aki nem csinál magas minőségű bort, az nem is tud?
Én már nagyon unom ezt az állandó vargafikázást. Akinek nem tetszik, ne vásároljon tőlük, oszt jónapot. Tudomásul kéne már venni, hogy valamit nagyon jól csinálnak. Ez pedig a fogyasztói igények kiszolgálása, amit az eladott palackok száma bizonyít is. Ha a fogyasztóknak az alacsony minőségre van igénye, hát akkor azt kell neki adni, ha valaki ezért megszólja őket az szimpla irigység. A borászat üzlet, nem egy költséges hobbi. Bár aki hobbinak tekinti, az nyugodtan piszmoghat a párszáz palack borocskájával, de aki pénzt is akar látni, az jobban teszi ha felméri a fogyasztói igényeket és ahhoz igazodik. Ez az üzleti világ számos területén így van, nem értem hogy miért a borászatot akarjátok kivételnek tekinteni.

Benikuty 2007.10.14. 11:22:56

Én nem minősítem véleményét,vagyis tiszteletben tartom azt.Bátran igyék vargabort,váljék kedves egészségére.
A másik,hogy itt senki nem vargafikázik,legfeljebb vargabor fikázik.
A kettő közti különbséget azért jó lenne észrevenni.
Többet nem fogok reagálni tiszteletlen megnyilvánulásaira.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.14. 14:58:06

Kedves tf1,
a kérdésemre nem válaszoltál. Szóval miért tartod nevetségesnek az a véleményt, hogy az igazi érdem az a konzekvens minőség.

Azt pedig, hogy ki mire képes azt én leginkább abból szoktam eldönteni amit az asztalon látok. Azért nálam nem jár pont, hogy "hát tudna esetleg ő is jó bort csinálni". Amúgy Albert gazda írása pont arról szól, hogy a Varga pincészet is tud jó bort csinálna ha összekapja magát. Én csak azt kívánom, hogy ebből az aranymetszés sorozatból visszatérő minőség legyen. Ebben csak nincsen rossz.
Az meg, hogy a borászat üzlet és nem hobbi én nem tudom elfogadni. Azért had ne kelljen már a szenvedélyesen és áldozatot nem kímélő szőlészeknek és borászoknak elnézést kérniük, azért mert csak jó bort akarnak csinálni. Ameddig van miből finanszírozni egy minőségi szintet addig nem mindegy, hogy üzlet avagy szenvedély a jó bor.
Amúgy üzletből is van sokféle... van rövidtávon hozamot adó üzlet és van hosszú távon nyereségessé váló üzlet. Van nagy tőkeigényű üzlet és van kevésbé tőkeigényes üzlet. Nincs ebben semmi furcsa. A szerinted költséges hobbiborászatot üzemeltetők szerintem nagy tőkeigényű, roppant lassan megtérülő üzleti modellt választanak. Szívük joga.

Azt meg tudjuk mindannyian, hogy a bor fogalmának a meghatározása messze nem egzakt. Ami neked már bor az sokaknak még nem az.

t f 1 (törölt) 2007.10.14. 15:52:04

Megismétlem, EZ a nevetséges:
"az csinál jó borokat, aki régóta jó borokat csinál."
Nem ez:
"igazi érdem az a konzekvens minőség."


Miért kell mellébeszélni?
Na akkor nézzük mondatonként

"Azt pedig, hogy ki mire képes..."
Ezzel egyetértek, de nem is állítottam az ellenkezőjét, ezt most mire értsem?

"Albert gazda írása pont arról szól..."
Nem a cikkre reagáltam hanem a demagóg hozzászólásokra

"Az meg, hogy a borászat üzlet és nem hobbi...."
Ezzel nekem adtál igazat :) Amíg egy borászat nem termeli ki a költségeit, hanem a veszteségeit máshonnan fedezik, az bizony hobbi. Biztos vagyok benne, ha a tulajdonos pozitív mérleget várna el, akkor bajban lenne a "szenvedélyesen és áldozatot nem kímélő szőlész és borász"

"Amúgy üzletből is van sokféle... "
A borászat nem rövidtávú üzlet, és nagy a tőkeigénye. Ebben nincs különbség a minőségi és a nem minőségi(nevezzük így) bort készítő borászatok közt. A különbség ott van, hogy az a borászat, amelyik képes(és hajlandó is) a tömegigényt kielégíteni, az előbb-utóbb profitra tesz szert, míg a hobbiborászatok nem. Párszáz palackkal pláne.

"Azt meg tudjuk mindannyian....."
Na nem szórakozzunk itt kérem!
"A bor szőlő levéből erjesztéssel készített ital"
Ne menjünk már vissza az alapokhoz!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.15. 06:36:23

tf1,

én nem akarok belemenni ebbe a mondatonkénti vitába, az a fórum stílusa.

Azonban sajnos azt kell mondjam, hogy alapvető kérdésekben tévedsz méghozzzá nagyon nagyot.
Először is az üzleti kérdésben.
Minden vállalkozásnak van finanszírozási időszaka amikor a befektetett pént több mint amennyi nyereséget hoz a vállalkozás. Ha a befektetők úgy látják jónak, hogy 20-30 éves finanszírozási időszakot is tudnak vállalni és nyereséget pedig csak az után várnak akkor az a szívük joga. Létezik ilyen üzleti modell, vannak generációkon átívelő befektetések. Az, hogy egy üzleti vállalkozás milyen távon és mértékben hoz nyereséget az a befektetők dolga. Egy 30 éves invesztációs időszakkal megtervezett üzleti modellt nagy tévedés hobbinak nevezni pusztán azért mert 10 év után nem hoz pozitív mérleget.

A másik tévedésed az az, hogy a minőségi és a em minőségi borászkodás tőkeigénye és megtérülési időszaka között nincs nagy különbság. Hát kérlek szépen többnagyságrendbeli különbség van. Példának ott van, hogy az ugyanakkora hektáronkénti tőkeszámnál a nagy minőséget megcélzó gazdaság hozama jó ha negyede az alacsonyabb minőséggel megelégedőének, mindez úgy, hogy az ültetvényben végzett kézimunkával eltöltött órák száma simán lehet 2-3-szorosa a tömegtermelési technológiánál. CSak ezen két szempont szerint 10-szeres különbség van a két módszer között.

Ugyancsak tévedsz abban, hogy prfitálni csak a tömegizlés kiszolgálásával lehet. Lehet nyereségesen és gazdaságosan termelni akár párszázpalackos tételeket is. Erre még Magyarországon is találhatsz példát. De ha szkeptikus vagy akkor egy kancsó bor mellett szívesen elmesélem a mi gazdaságunk üzleti modelljét. Nem titok.

Amit írtam azt meg nem szórakozásból írtam. Sokan vagyunk akik számára a süritményezés például nem elfogadható dolog.

Ha a bor a szőlő levéből erjesztéssel készített ital, akkor mennyire marad bor az a bor aminek az alapanyagaként szolgáló szőlőét módosították ahoz képest ahogyan az termett?

Ha szerinted a szőlőléhet hozzá lehet adni cukrot, el lehet venni belőle vizet akkor mást miért ne lehetne csinálni?

t f 1 (törölt) 2007.10.15. 07:51:35

Zoli
Parttalan vitába nem megyek bele, úgy látom nálad már szándékos az örökös félremagyarázás, ugyanis én nem a vállalkozások megtérülési idejéről beszéltem, hanem arról hogy egy vállalkozás nem termeli ki a költségeit, azt máshonnan kell fedezni. Nem mindegy

A másik: a minőségi bornak az eladási ára is 10-szeres. ebből ha lehet is profitálni, de párszáz palackos tételnél ez a profit annyira kicsi, hogy melegvízre se elég.

Egyébként, hogy mi a bor, arról a jelenleg hatályos bortörvény pontosan rendelkezik, engedélyezi a pl. sűrítményezést, de ha követed az eseményeket, akkor tudod, hogy újvilági nyomásra ezen még enyhítenének is. Ami nekem se tetszik, de nem vagyok törvényhozó


Ennyit röviden, mennem kell dolgozni

t f 1 (törölt) 2007.10.15. 07:54:34

Amúgy sehol se említettem, hogy mekkora a tőkeigény, csak azt, minden borászat nagy tőkeigényű és hosszútávú befektetés

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.10.15. 11:08:11

tf1,

félreértettél valamit. Ameddig egy vállalkozás nem termeli ki a költségeit addig a vállalkozás a finanszírozási időszakjában van. Ez az időszak néha hosszabb és néha rövidebb. A minőségi kisebb tételben termelt borok termelésénél ez mindig hosszabb. Aki ilyen piaci szegmenset céloz meg az ezt tudja és vállalja. A finanszírozási időszak negatív mérlege nem hobbi, hanem egy létező üzleti modell ismert jelensége.
Más üzleti modell szerint működik például a Varga pincészet és máshogy a mi gazdaságunk. Én nem ítélem el a tömegizlést olcsón kiszolgáló borászatokat és bízom abban, hogy a mi gazdaságunkat sem hívja senki költséges hobbiborászatnak.

A kistételes bortermelés pedig lehet gazdaságos. Ez tény.

A bortörvény pedig sokunk szerint túlságosan megengedő. Én személy szerint azt az elvet vallom, hogy a borból és a szőlőből elvenni nem szabad semmit és hozzáadni is csak annyit amennyit a természetes technológia a tartósításhoz elengedhetetlen. Ezért számomra a vízelvonás és a cukrozás nem elfogadható.
A törvényt pedig azért nem tartom jónak, mert pusztán annak a betartásával jó bort csak ritkán és nagy szerencsével lehet csinálni.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2007.10.24. 10:56:03

Eszméletlen ezen ennyit összeszenvedni. Nem a VArga pincészet lesz itthon az első, aki készített nagy csomó tömegbort (lehet hívni tőlem akárhogyan), s most készít kellemes, korrekt borokat. A napokban vakkóstolón tettem két olaszrizlingjüket (aranymetszés) is szép helyre az erős-közepes olaszrizling-mezőnyben. Nem értem, hogy akkor most én miért okádjak tüzet a pincészetre? Persze mindenki úgy tesz, ahogy akar.

xxx101 2007.11.21. 19:46:55

Azt kell mondjam hogy én nem értek egyet a Varga ész nélküli kritizálásával.

Megengedhetek magamnak elég sok féle bort, de kimondottan szeretek pár Varga pincészetből származó bort:

Varga Balatoni Kékburgundi édes
(kostold meg!)
A Royal késői olaszrizling is jó,
de ebből a fajtából még jobb
a Varga Aranymetszés ésői olaszrizling (édes)!

Szerintem ez az egyik legjobb varga bor.

Egész egyszerűen _Fantsztikus_.
Rendelj egy párat és meglátod!

Nagyon jó.
süti beállítások módosítása