Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kadarka vajon mi?

Volkswein vagy pannon pinot?

2007.10.09. 06:48 - alföldi merlot

A csődgondnokhoz vezető út kadarkával van kikövezve. Papíron legalábbis biztos receptnek tűnik egy középborászat ronggyá égetéséhez: rothadásra hajlamos, egyenetlenül érő fajta, gyanúsan halvány, savas, karcsú borral. A mai fősodorba kb. annyira illik, mint Laci bá’ Gordon Ramsay konyhájába. Az ésszerűség azt kívánná, hogy egy ilyen szeszélyes fajta bora drága legyen, csakhogy a rekonstruált és feléleszteni kívánt hagyomány szerint a kadarka valójában Volkswein, a mindennapok bora, a magyaros, fűszeres étkek eszményi és olcsó kísérője. Összegezve a fentieket: a kadarka drágán előállítható, olcsó asztali bor, amely a legfinomabb burgundik titkos bájait idézi minden tizedik évben.

Öt kadarkát kóstoltunk, valamennyi jegyzett szerző műve. Az első körben vakon, másnap már látva.

Sebestyén Szekszárdi Kadarka 2006

Sötét iskola. Illatában cseresznye és cseresznyemag, fűszernek köménymag és babérlevél. Megnyerő kombináció. Kóstolva a szín és az illat intenzitásához képest meglepően friss és könnyed. Finom asztali bor, kerek, kadarkás savakkal, hibák és különösebb mélység nélkül. Jó volt hozzá visszatérni.
4 pont

Mészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2005

Régi kedvencem, a 03-as és a 04-es hiperben ezer forint körül volt alig egy-két éve. Félvilágos iskola. Illatkáosz: zöld dió, füst, fű, cseresznye, széna, por – egy egész parasztporta palackba zárva. Oldalbordám szerint egy adag tisztítószer is belekeveredett. Gyenge közepes test, élénk savak, kis fanyarság, meggykompót. Az alkohol csíp, és a tannin sem simogat. Nem tűnik egyenes vérvonalnak. A kedvenc státus azonnali hatállyal visszavonva. Míg a többi kadarka lassanként elfogyott, ezt a csap itta meg.
3 pont

Vesztergombi Szekszárdi Kadarka 2006

A fajta szép jövőjét illetően két kadarka tartja bennem a lelket – az egyik az 1999-es Vesztergombi, a másik a 2005-ös Buttler. Ezért a Vesztergombiaktól mindig sokat várok. Mostanában azonban testesebb példányokat kapok, amiket ugyan lehet szeretni, de archetipikusnak nem mondhatóak. Sötét iskola. Eleinte egészen zárt és fülledt illat, aztán lassanként legombolyodik valami piros bogyós és fűszeres vezérfonál. Tartalmasabb, rágósabb, alkoholosabb, testesebb, mint a pályatársak. Kóstolva töményen cseresznyés. Markáns tanninok. Mintha mindenből repetázott volna. Majd az idő eldönti, hogy a sok sok sokra megy-e.
5 pont

Frittmann Kadarka 2006

Frittmannék afféle dzsungelharcosok a Homokságból, évről évre gyarapodó táborral és szolid árakkal. A 2003-as kadarkájukat sokan dicsérték, díjazták. Világos iskola. Láttam már sötétebb sillert. Némi vegetális dadogás után intenzív és megnyerő eper- és puncsfagyira váltott, és ezt három napon át tartotta. Kóstolva viszont vékony, hepciás savakkal, éretlen gyümölccsel, szórványos édességgel. A lecsengés rövid, de amíg tart, éretlen cseresznyés savanykával büntet. Nem ihatatlan, de jó szívvel senkinek nem ajánlanám.
3 pont

Heimann Szekszárdi Kadarka Harmados 2006

Heimannéknak már 2004-ben volt egy merészen formabontó, zavarba ejtően halovány színű, ám annál izgalmasabb kadarkapróbálkozásuk, amely bizonyos vonásaiban pinot-kat idézett. A 2006-os most újra ezt a szálat veszi föl, kedvezőbb adottságokkal: idősebb tőkék, gyönyörű ősz, furmányos és radikális hozamkorlátozás. A Harmados melléknév arra utal, hogy a szokásos fürtritkítás mellett ezúttal a megmaradt fürtök alsó harmadát is lemetszették.
Világos iskola. Az illat nagy, sűrű és szinte beburkol. Avar, őszi erdő és cseresznye. Kóstolva is tömör, egynemű, az egész szájat betölti. Példásan arányos, elegáns, finoman játékos bor. Inkább gondolnám pinot-nak, mint kadarkának. Hogy ne csak dicsérjem: a kortyban van egy kis alkoholos édesség, a lecsengésben pedig alkoholos hév. Csite barátomat idézve: "Micsoda jelen, mennyire ígéretes jövőkép!"
6 pont (konzervatív becsléssel)

A bevezetőben fölvetett dilemmák ellenére a kadarka divatba jött, eladási gondok nincsenek, az árak már a háromezres álomhatárt ostromolják (a Buttler pedig a csillagos eget). Vagyis a kadarkisták időt kaptak a fajtát megmenteni, a klónokat kiismerni, a stílust csiszolni és a fogyasztókkal elfogadtatni. És idővel talán a bikavérben is visszanyeri hajdani meghatározó szerepét. 

Címkék: 2006 2005 kóstolás vörös szekszárd kadarka négypontos hatpontos ötpontos hárompontos vesztergombi sebestyén heimann frittmann mészáros pál

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr33189718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BORtoló 2007.10.09. 09:07:39

Két hete volt szerencsém Balla Géza új 2006 évjáratú borait kóstolni (pincénél, hordóból). Többek között a Kadarkát is. Zseniális...nagyon komoly lehetőségek vannak a ménesi borvidéken ebben a fajtában. Pláne, hogy a technológia is megérkezett az Öregharcoshoz.

Cserszegi Óvszeres 2007.10.09. 09:46:03

Szép dolog Kadarkázni, de szerintem nincsenek akkora lehetőségek ebben a szőlőfajtában, már. Ott van például a Medina. Sokan csak legyintenek rá, mert túl ellenálló fajta, meg korán érik, meg magas a beérési cukorfoka, szóval nem kell vele annyit tökölni, így aztán már nem is olyan érdekes. Szerintem több figyelmet érdemelne. És ott van a Néró is, ami hasonló tulajdonságú, és marha jó rosékat lehet belőle préselni. Miért nem foglalkoznak többen ezekkel a nem mellékesen magyar fajtákkal? Amúgy meg én egyetértek Michael Broadbent-el, aki gyakorta hangoztatja, hogy nagy szükség lenne az egyediségre, a különlegességre, a csak itt megtalálható fajtákra. Nyilván, egy Medinából nem lesz Cabernet Sauvignon, de a Kadarkából sem, na ez van. Persze nem is kell egyiknek sem azzá válni, de szerintem a Kadarka szerepe egy kicsit túl van játszva.

Cserszegi Óvszeres 2007.10.09. 10:36:30

Nem akarok senkit untatni, de azért a Neróról had mondjak még néhány érdekességet gyorsan: Svájcban fajtaoltalmat nyert, Olaszországban pedig a goriziai Eurovite nemzetközi kiállításon többször is nagy sikert aratott. Itthon meg "lecsemegeszőlőzik". A legújabb vizsgálatok szerint pedig a bora a legmagasabb antioxidáns tartalommal bír a világon, vagyis szerencsés esetben szó szerint a legegészségesebb bor készíthető belőle. Én ittam Neró rosét, az is nagyon tetszett, de vörösbort is kóstoltam belőle és az is nagyon különleges.

Jenyei 2007.10.09. 11:19:16

Nem untatsz Óvszeres :) Érdekes amit írsz, én még nem hallottam erről a fajtáról, de utánaolvasok.

dalton1 2007.10.09. 11:58:45

Egyet értek Cserszegi, bár nehéz kevésbé ismert fajtákkal betörni a külföldi piacokra. (Meg az itthoniakra is persze.) Még ha ott is jelen van valamennyire az adott szőlő bora előbb emelnek le egy magyar cabernet-t mint egy kadarkát...hátha megváltozik.

ekkerjoz 2007.10.09. 12:25:18

Fritz Józsi bátyám kínált még 2000-ben kadarka, nero és még egyfajta (kékfrankos?) küvével, többet kellett volna vennem tőle, kár, hogy csak kísérletnek szánta az őcsényi mester.

Heimann borát pedig általában tényleg nehéz felülmúlni...

egri Fehér 2007.10.09. 12:40:28

Hát, azért szerintem nem érdemes erőltetni azt a medinát... Már csak azért sem, mert a fajta neve összeforrott a "pirosédes"-sel...

Ellenben ott van a menoire/kékmedoc, az egész világon össz. 26-28 ha van belőle. És magas minőséget ad. Persze csak alacsony hozammal...

Türkménbasi 2007.10.09. 14:48:27

Van még egykét szőlőfajta amivel lehetne erősíteni az egyedi vonalat.
Például tavaly ittam Egerszalókon Turán-t a Szeifertnél. Többen is termelik de általában csak festőnek használják.
Pedig nem volt rossz magában sem, talán érdemes lenne foglalkozni vele.

scsaba1 2007.10.09. 15:16:59

A Néróval (Seyve-Villard 12375 sel.) x Gárdonyi Géza (Medoc noir x Csaba gyöngye) és a Medinával (Seyve-Villard 12286 sel x Medoc noir) az a baja a sznob borértőnek, hogy interspecifikus.
Pedig a Néró nagyon igéretes kettős hasznosítású szőlőfajta. Irodalmi adatok szerint konkrétan egy rezveratrol nevű polifenolban jóval gazdagabb a Néró, mint a többi kékszőlő. (Kertészet és szőlészet valamelyik régebbi évfolyamának az egyik példányában volt róla szó)
Lisztharmatra, peronoszra ellenáló, csak kivételesen rossz évjáratokban rothad. Biotermesztésű gyógybor vonalon nagyokat lehetne vele alakitani, csakhát nem tisztavérű Vitis vinifera, ami miatt ferde szemmel néznek rá sokan.

Sárfehér 2007.10.09. 18:41:34

Nekem gyengém a kadarka, úgyhogy csak ne szóljátok le, mert még a borászok leállnak róla. :) Néhány izgalmas tétel, amit érdemes megkóstolni: Vesztergombi József (Remetebor) 2004 (madatas tecsó 2000Ft), Polgár Kadarka 2006 (nem a siller - a várban adták, másutt nem láttam - megjegyzés: elmondták, hogy ez az első saját termésük, a 2004-est még Szekszárdon felvásárolt szőlőből készítették), Takler Kadrka Siller 2006, Bortársaság 1500Ft. Ez utóbbi, húúú....

Nekem még 2000-es tételeim is vannak, Dúzsi és Vida, nagyon gyorsan össze kell hoznom egy kóstolót...

Szomorú vagyok a lehúzott Frittmann miatt, bár meg kell mondjam, a 2003-asból ittam egy teljesen jellegtelen és egy lenyűgöző palackot, annak ellenére, hogy egyszerre vettem őket.

Fekete Leányka 2007.10.09. 19:39:54

Nem tudom emlékszünk-e, de a Borbarát előfizetői szavazásán a Top 12 nyertese a Magyalos Kadarka volt a St.Andreától.
Ezen kívül az új ménesi hordóminták szintén lenyűgözőek.
Vannak a fajtának tartalékai, csak finoman kell hozzá közelíteni. Hihetetlen eleganciát és izgalmat lehet előcsalni belőle.

vörös_és_fehér · borvirag.blogspot.com 2007.10.09. 20:06:01

Per pillanat érdemes megkóstolni Orsolyáék szűztermését is ebből a fajtából, szerintem.

franki 2007.10.09. 20:21:03

Ritka, mint a jó Kadarka...Lehet várni a csodát, de az késik!A Kadarkánál léleeresztéssel,házasítással stb.próbálják a csekély színanyagot és a lelketlenséget pótolni.Ez egy borlegenda, aminek élnie kell ! Tud valaki nemzetközi helyezésről?/Ha ez jelent valamit./

dalton1 2007.10.09. 22:40:34

Nemrég kaptam egy '02-es Dúzsi Kadarkát. Kóstolta valaki? Vagy valamelyik évjáratát? Vélemény? Érdekelne!

Octopus 2007.10.10. 09:23:10

A szentandis kiadványban irnak valami olyasmit - ha jól emléxem - hogy a fajta az amerikai alanyon nem hozza azt, amit régen a filoxéra előtt. Nem lehet, hogy tényleg ez a gond? Az Alföldön, homokban nem termelnek vajon a saját gyökerén?

pcxyz 2007.10.10. 10:25:14

Csatlakozom Sárfehérhez.
A Polgár 2006-os kadarkát tényleg érdemes megkóstolni.

scsaba1 2007.10.10. 12:17:55

Octopus:

Lehet benne valami. Szakirodalmi adatok szerint az európai gyökeres Kadarka nagyon élelmes fajta. Igen erős gyökérzetet fejleszt, nagyon mélyre lehatol és horizontálisan is teljesen átszövi a talajt. (Hasonlóan a Kövidinkához és a Szlankához. ) Ezért is használták a Kiskunságban a futóhomok megkötésére.
Nem hiszem, hogy ugyanezt a vitalitást tudják produkálni az oltványok. Másrészt a szőlőnél is létezik alanyhatás. Az alany hat a szőlő és a bor minőségére is.

Octopus 2007.10.10. 13:18:35

Homokiszolesz, köszi! Nem ismersz véletlenül ilyen szőlőből származó bort? Ezen a szálon vajon nem folynak kadarka-kisérletek?

scsaba1 2007.10.10. 19:21:27

Octopus:

Hegy- és dombvidéki valószínűleg már sehol nincs saját gyökerű kadarka, mert elvitte a filoxéra, ill. kiszorították az újabb fajták.

A Kiskunsági homokhátságon viszont semmi nem indokolja (Kadarkánál, ill más életerős szőlőfajtáknál) a drága oltványok használatát.
Szerintem érdeklődni kell náluk:

www.vbpince.hu/szolof.html
vagy

www.kovacsborhaz.hu/show_mess.php?mapp=15

Ill. a többi kiskunsági borászatnál.

Octopus 2007.10.11. 09:04:27

Homokiszolesz:
Köszi!

etna 2007.10.11. 21:09:48

dalton1: kóstoltam Dúzsi Kadarkát több évjáratban is (ha emlékeim nem csalnak 2002, 2003, 2004). Stabil minőség. Ahogy nézem a Ti pontozási rendszereteket, saccra úgy 5 pontra lehetne helyezni. Nálam 80 pont körül van.

dalton1 2007.10.11. 21:43:46

Ez jó hír! Köszönöm!
süti beállítások módosítása