Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Nyolcszázért a rántott hús mellé

Korona Borház Egri Chardonnay 2006

2008.01.25. 07:12 - Az Alkoholisták

Lackó nevű hozzászólónk egy dolgozatát már publikáltuk, most meg itt a másik. A merész borbarát szupermarketbe keveredett, és jól jött ki belőle. Lelkes beszámolója nem nélkülözi az önéletrajzi elemeket.

A feleségem olthatatlan vágyat érzett a minap egy jó rántott húsos ebéd után. Márpedig mindenki tudja, ha az asszony akar valamit, eléri, így vagy úgy. Elébe mentem a fejleményeknek. A vágy kifejeződése után 5 másodperccel már egyet is értettem vele. Ha már rántott hús – nekem is megcsillant a szemem, mert azt is mindenki tudja: a férfiembert sem lehet lenyomni. A feleség öltöztette is a lányunkat, autóba pattantunk, meg sem álltunk a legközelebbi Sparig. Húspult, fél kiló comb. Tíz másodpercel később: hihetetlen klíma, elképesztő fényviszonyok, borosztály.

A rántott hús száraz, legyen a bor is száraz. Meg fehér. Meg is láttam a kiválasztottat. 790 Ft. Chardonnay. Korona Borház. 2006.

Nem vagyok nagy chardonnay-rajongó, de az ABC is messze elkerül engem. Vagy én kerülöm el messze el őt. Nem ABC, hanem MFB. Mindent, Főleg Bort. Ment a kosárba.

A címkéről inkább ne beszéljünk. Az biztos, hogy hatásvadász. Kék-sárga, ami akár még esztétikus is lehetne, ha. Kétszer is rajta, hogy chardonnay. Továbbá Meggyes-dűlő. Nem ismerem annyira a borvidéket, hogy ítéletet mondjak, de ha dűlős tétel, szelekcióra számít az ember. 13-as alkohol, 4 hónap barrique, korlátozott-válogatott szőlő.

Tükrös, tiszta, szalmasárga szín. Nem vékony anyag, lehet neki teste, nehézkesen indul el a pohár szélén, hogy  lassú útját bejárva egyesüljön a pohár alján önmagával.

Illatában nincs erős hordó, érezni a fajtajelleget, nem kicsit, nagyon, hogy ezzel a szófordulattal éljek. Van alma, kis sárgabarack, mindez szárítva, pörkölt mandulával. Szájban folytatódik ez: kis alkohol- és extraktédesség, szárított gyümölcsök, némi vajasság, a végén kesernye. Szép anyag, technológialiag tiszta íz, nulla sallang. A savak játszanak benne, nem komoly darabot, könnyű, laza menüettet zongoráznak. Szép a tétel, ahogy van. Utóíze közepesen hoszú, szép lecsengésű, életet ígérő. 5 pont. 790 forintért. Talán az egyik legcombosabb árértékbajnok.

A Korona Borház olyan nagyüzemünk, amelyről nem sokat beszélünk, borait nem sokat vásároljuk, holott bár elcsúszásokkal, de megbízható minőséget produkál. Öröm ez. Jól csinálják. Nincs gond, csak a marketingen és a fogyasztókhoz való hozzáálláson kell javítani. Rajta.

Utóirat: Frittmann Kékfrankos Rozé 2007. Az utóbbi időben arattak nálam a rozék. Balla Géza 2007-es, csupa nagybetűs rozéja után – amely számomra eddig a csúcs – újabb kincs. Málna, eper, szénsav, maradékcukor, Frittmann. Jó helyre került az a cím. 6 pontot megér bárhol, bármikor. Kóstoljátok. Ne is. Igyátok, hölgyek és urak!

Címkék: 2006 kóstolás alföld fehér hatpontos ötpontos eger chardonnay korona borház rozé frittmann

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr90310014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegedi Kadarka 2008.01.25. 09:50:22

Én is kostóltam ezt a Meggyes Dűlős Chardonnay-ét. Szerintem is nagyon jó, bőven megéri az árát. Hasonló kvalitású Chardonnay-k bőven 2000 felett vannak. Ja és nem is nagyon fogy, köszönhetően, hogy a polcon mellette van az akciós (590 Ft) "kiváló" minőségű Debrői Hárslevelű.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.25. 11:07:33

A Korona Borháztól pont a napokban ittam egy Cabernet-t 1200 pénzért. Az is megérte nagyon az árát.

dalton1 2008.01.25. 13:56:12

A méreteihez képest szerintem is jó pincészet, a '03-as Merlot barrique és a Bikavér is ugyanebből az évjáratból elég jó borok.
Ezt a chardonnay-t kóstoltam egyszer, ennyire nem nyűgözött le, de 4-5 pontot én is adnék rá.

t f 1 (törölt) 2008.01.25. 18:09:33

"A feleségem olthatatlan vágyat érzett a minap egy jó rántott húsos ebéd után."


Nana! :))

Ly  2008.01.25. 18:57:39

A Merlot barrique-juk nekem túl bárikkos volt, nem szerettem.
Viszont a félszáraz rozéjuk (800-900 Ft) nagyon kerek, veszem is rendszeresen.

Asszem, kipróbálom ezt a Chardonnay-t is. Kösz az ajánlást!

A Balla Géza rozéja is tényleg nagyon jó volt már két éve is, mikor volt szerencsém a pincéjében kóstolni, szerintem jobb is, mint a híres kadarkái. Sőt, azoknál még az olaszrizlingje és a traminije is nagyobb élmény volt számomra.

dalton1 2008.01.25. 21:55:30

Ly: én először egy éve legutóbb pedig egy hete kóstoltam a merlot barrique-ot és sokat simult. A neten kicsit túl van árazva (3800Ft)...én 1700-ért vettem és azért korrekt vétel.

espé 2008.01.26. 13:08:06

tf1
Igen! Biztos vagyok benne, hogy kimaradt a család részére való készítése, mint vágykeltő.
Amúgy a tétel szépen van analizálva, szintetizálva de kimaradt, hogy passzolt-é a rántottszelethez. De akkor is OK. ha az palack kiürült mialatt a panír, meg a sütés műveletei befejeződtek. (ps: a rántotthús száraz, ha annak készül.)

Decanter 2008.01.26. 13:22:37

A Korona Borház 03-as Selection Merlot-ja igazán komoly cucc( bordó a címkéje). Néhány hónapja egy vinotékában találtam 2000 valamennyiért (a pincészetnél 7000 felett van az ára) megvettem az összeset,minap kóstoltam még mindig nagyon rendben van. Érdemes a pincészetet is meglátogatni. Valóban nagyüzem,de építettek mellé az egyik dűlő tetejére 10-12 nagyon kultúrált apartmanházat. Jó lenne ha több olyan pincészet lenne ahol helyben megszállhat a pityókás borissza..: )

Borboszi 2008.01.26. 21:41:05

Ha már vágy a rántotthusi iránt, hadd legyek kicsit off. :-) Annyira szeretném ezt a jelenlegi élményt megosztani Veletek.

Ma este olyan nőies hangulatomban vagyok és vágytam egy férfias bor után. Ami érett, határozott, és úgy vesz le a lábamról, hogy észre sem veszem, akinek én is megmutatom a nőt bennem és aztán kiderül, hogy mit is kezdünk egymással.

Úgy indultam neki, hogy kicsi az esély eme vágyam kielégítésére. Főleg, hogy a pincébe lusta vagyok lemenni. A legtöbb, amit megtettem, hogy kimentem a konyhába, hátha van valami bor nyitva. Volt, a saját 2006-os Vernatsch-unk. Az olyan könnyen iható málnaszörp jellegű mindennapok bora... hát, volt még a palack alján 1 deci, azt azért magamévá tettem. És akkor jött az isteni szikra. Még a 31-dik szülinapomra kaptam egy bort a jelenlegi kedvenc főnökömtől. A 35-dik szülinapomon akartam kibontani, de sajnos nem élte meg a 33-dikat sem. :-( Bár ez már csak napok kérdése volt, de így jártunk... és hogy!...

Ez egy 2002-es Merlot és Cab. Franc Riserva, ami a Saggitarius névre hallgat. Kibontottam a palackot, és kis mennyiséget töltöttem a pohárba, csak amolyan első szippantásra... megláttam, ahogy elegánsan hömpölyög a poharamban, és ahogy tündököl a színe... igen, érett, az biztos, és férfias is... azonnal tudtam, hogy ma este meg akarok ismerkedni vele. Hagytam kicsit szellőzni azt a pici mennyiséget, és elkezdtem közeledni hozzá. Megmutatta az érett erdei gyümölcsöket, a fekete meggyet, az avart és az őszi erdő békéjét. Ennél a pontnál visszahúzódtam. Csak incselkedjen még, ez nem elég, hogy elbűvöljön engem. Aztán jött egy kis döcc... elkezdett erőteljesen füstöltsonkára emlékeztetni az illat és eltakart mindent. Gondolkodóba estem... ez lenne ő? Ez lenne nekem mára? Ne már!!!... De még nem küldtem el.. bakizott a pasi, de lehet, hogy csak zavarában ;-)... Adtam neki fél órát... valószínűleg tudta, mi forog kockán... bevetett mindent... jött egy kis gyógyfüvesség, némi kesernyés, de nem kellemetlen gyógyszeresség, avar, rumosmeggy, szilvalekvár, étcsokoládé.

Itt megengedtem neki, hogy megmutassa az erényeit a számban is. Féltem a csalódástól, dehát melyik nő nem, ha először találkozunk valakivel akivel az estéjét kívánja megosztani... most nem volt csalódás... érett, bársonyos tannin, kellemesen melegítő alkohol, csodálatos savak.. de ez olyan felesleges, hogy így felboncolom... ki boncolgat egy fantasztikus csókot. Minden teljesen rendben van, ott mutat, ahol kell, ott csábít, ahol kell, ott gyengéd, ahol kell és nagyon tudja, hogy mire vágytam...

ma estére megengedtem neki, hogy elcsábítson engem...

dalton1 2008.01.26. 21:52:15

Borboszi, ez boszorkányos volt...ha tíz évvel időssebb lennék és tudnám hol vagy megkeresnélek!

Valahol ez a szerelem...jó hogy ezt így osztottad meg velünk és nem csak leírtad hogy ez jó volt. Mert az a fontos hogyan és mennyire mélyen...igazi nő vagy és igazi érzéseket keltessz egy férfiban, ilyet csak nő adhat...vagy bor...

espé 2008.01.27. 08:47:05

Hát igen! A jó bor csodákra képes!
Borboszinak sikerült űberölni, még e blog gazdájának egy évvel ezelőtti emlékezetes írását is, melyben egy palack tragikus kidudózásához és evakuálásához vezető drámai fordulatokat követhettük végig, humorosan.

Benikuty 2008.01.27. 08:50:32

Naugyeugye! Mert a bor bizony élő, meg nőnemű. Nekem:)

espé 2008.01.27. 17:40:32

Namármost!
Ha még mindíg a rántott húson rágódtok, akkor próbáljátok meg a Borboszit követni!
Nem fog sikerülni.

vargabi113 2008.01.27. 18:57:56

Ketves Fijjug!

Esz ety vesz éjjes boszorgány! Én szótam!

Annyira-annyira jó volt ezt olvasni, hogy most nekem kedvem támadt egy "nőcis" borhoz! Én nem vagyok lusta, lemegyek a pincébe és közelebbi ismeretségbe fogok kerülni egy... mondjuk egy Tokaj Nobilis Amicus borocskával!!! Drukkoljatok!

Tuddki!

etna 2008.01.27. 22:35:28

Frittmann remek rosékat készít, ezt nem vitatom, de nekem speciel unokatestvérének, Font Sándornak a roséja jobban ízlett a tavaly s az idén is. 100 pontos rendszerben úgy két ponttal.

Balla idei roséja szvsz fenomenális. Szinte silleres szín, eltalált szénsavtartalom, gyümölcsösség, frissesség, ami kell. Nálam 2007-ben egyelőre a legjobb.

lackó 2008.01.28. 07:59:29

Etna: Igen, igen, egyetértek, FOnték rozéja nagyszerű, amint pedig írta, a Balla rozé egy igazi csoda,"A" ROZÉ, így, csupa nagybetűvel! Ajánlom mindenki figyelmébe, nem feltétlen a sült nyári nap bora.

Dingó 2008.01.28. 19:56:11

Ha már Rosé: kinek van tapasztalata a Liszt 2007-es Roséval? Én felbontás után egy nagyon átható, erős illatot (szagot?) éreztem, olyat amit rosénál még sose tapasztaltam.

dagadtos 2008.02.01. 05:02:58

A cikk és a hozzászólások hatására levettem egy 2005-ös bikavérét a pincészetnek a polcról, pláne rajta mindenféle győzelmi plecsni, és alig 1000 felett. Engem ez most sajnos nem győzött meg, jobb pillanataiban finom egries ribizlisséget éreztem, bár kicsit ilyenkor is savhangsúlyos volt. (Ez ennyiért még bőven beleférne.) Viszont volt valami ragasztós mellékíz, ami rendszeresen megtámadott, és egyáltalán nem csökkent idővel, sőt. (Esküszöm, konzerv zöldborsós ízek is jöttek, de ezt már leírni is röhej, de akkor is!!:)) Kár érte, pedig tényleg vannak azért benne biztató jelek, nem tudom, mitől volt ez. De el tudom képzelni, hogy sok tételük többet tud, mint az árából sejteni lehetne.

dr.eher 2008.02.08. 13:54:06

A tavalyi Frittmann Rosé tényleg verhetetlen. Bár én leragadtam a Varga Pincészet Roséjánál. A mondvacsinált sznob nagy bortudorok persze messze elkerülik, főleg ha épp 399 Ft-ért próbálja eladni a hiper... Mondjuk akinek lenyomtam a torkán, az csak elismerőleg szólt róla :)

dalton1 2008.02.08. 15:00:20

Nekem hajdanán ízlett a Varga rozé, de a legutóbbi évjáratban annyi kén volt hogy reggel alig bírtam kikelni az ágyból úgy fájt a fejem...
süti beállítások módosítása